Skadet for livet etter å ha blitt skremt av jagerfly: – Det var et fryktelig vanskelig valg å ta erstatningen
Den uvanlig lave overflyvningen av et jagerfly fikk dressurhesten Sandina Gold til å pådra seg så store skader at hun aldri vil bli frisk igjen. Det var et av Forsvarets fly som fløy over stallen på Leinstrand utenfor Tronheim.
– En så snill og god hest skal ikke ha det sånn på grunn av at noen har flydd for lavt, sier eier av dressurhesten, Turid Buvik.
Det var Forsvarets Forum som først omtalte saken.
– Det smalt uvanlig høyt
Til vanlig er hestene på stallen vant med flytrafikk, da stallen ligger midt i innflyvningen til ambulansehelikopteret, og har kampflybasen på Ørland på andre side av fjorden.
Den 24. august i fjor, så Buvik noe uvanlig.
– Jeg satt på hjemmekontor i huset mitt, som er ved siden av stallen. Plutselig ser jeg et jagerfly som flyr kjempelavt over området hvor hestene mine står ute.
Buvik kan fortelle at overflyvningen skapte et uvanlig høyt drønn.
– Jeg har drevet denne stallen i elleve år, og vi har jevnlig store øvelser over oss, men dette var ekstraordinært.
Flyet fløy så lavt at Buvik så både piloten og kjennetegnene på flyet. Overflyvningen skremte hestene, og Sandina bykset til og ble umiddelbart halt. Det viste seg at hun pådro seg vridning i tre ledd i hvert av frambeina og to i det ene bakbeinet.
I september i fjor konstanterte veterinæren at hun hadde skader i syv ledd, og at alle leddene trengte behandling. Etter første runde med behandling og påfølgende opptrening, måtte hun igjennom enda en runde med behandling.
– Jeg har hatt henne i trening hos en berider for flere titalls tusen, siden hun var sprek og vilter. Det er jo helt forferdelig, sier Buvik.
Sandina er en dansk varmblods, og halvsøsteren til norgesmester i dressur, Mr. Gold.
Et nærmest umulig valg
Buvik fikk tilbud om en erstatning av forsvaret på over 100 000 kroner, men med en slik erstatning fra Forsvaret, følger det et forbud mot å delta i konkurranse med hesten.
– Jeg fikk et valg mellom å ta erstatningen, som ikke en gang var halvparten av hennes verdi, eller avslå og ha en hest som sannsynligvis må avlives.
Sandina var verdivurdert til 250 000 kroner før skaden, og Buvik forteller at det var helt unikt at hun fikk kjøpe hesten.
Hennes forrige eier ble alvorlig syk, og måtte kvitte seg med flere topphester på kort tid. Da ble Buvik kontaktet.
– Jeg vil ikke få kjøpt en hest som henne igjen. Jeg har hatt over 20 hester alene, og dette er så langt den absolutt beste hesten jeg har hatt.
– Det var et fryktelig vanskelig valg å ta erstatningen, sier hun.
For prognosene var dårlige, og ett år etter skaden, er Sandina fremdeles ikke bra. Leddskadene er borte, men hoppa sliter fremdeles med ligamentene i det ene frambeinet.
– Ingen tror hun vil bli bra igjen, sier Buvik.
- Les også: – Trafikkreglene bør endres
– Jeg kjenner at hun ikke skal ha det sånn et år til
– Om hun ikke er haltfri, er det ikke etisk å la henne gå slik videre. Jeg kjenner at hun ikke skal ha det sånn et år til, sier Buvik.
Hun er nødt til å vurdere om hun må avlive den nå 14 år gamle hoppa.
– Hun er en sprek hest som skulle galoppert rundt ute i pur livsglede, men hun løper ikke. Jeg har bare sett to eller tre forsøk på galopp, og det er en sterk indikator på at hesten ikke har det bra.
– Nå står hun bare der, selv om hun egentlig elsker å bli brukt, fortsetter hun.
En stund undersøkte Buvik mulighetene for om hoppa kanskje kunne brukes i avl, og hun fikk en vurdering av en veterinær. Men det viste seg at skadene hadde gjort Sandina lite fruktbar.
– Kroppen hennes var helt nedkjørt, som om hun hadde gått i ekstreme konkurranser. Så avl ville ikke vært forsvarlig, avslutter hun.
- Les også: Hest avlivet etter OL-ritt
Alle sikkerhetsbestemmelser ble fulgt
– Forsvaret sier at alle sikkerhetsregler ble fulgt, men at de ikke har oversikt over loggen. Men det er faktisk ikke mulig å si noe om det uten loggen, sier Buvik.
Talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Elisabeth Eikeland, forteller at de unngår å belaste dyr unødvendig, men at det likevel hender at dyr blir skremt og at det i de tilfellene kan skje skader.
– Lavtflyvning er et helt nødvendig flymønster å øve og trene på for at ferdigheter og beredskap skal opprettholdes, sier Eikeland.
Hun utdyper at FOH ikke har informasjon om hvilken høyde flyet hadde da det passerte stallen.
Alle bildene i saken er tatt før skaden.