Hedda på ryggen til en av hestene som står i trening hos Guido Laureys. – Jeg har fått et veldig positivt inntrykk av travsporten i Belgia, sier Edvardsen. Foto: privat
Hest

Kombinerer verneplikt og trav i Belgia

Hedda Edvardsen jobber for tiden som vernepliktig hos NATO i Belgia. Savnet etter hest kom fort, så nå er hun ukentlig i stallen hos travtrener Guido Laureys.
Hedda Edvardsen (t.h) sammen med Anne Rydning som er Norges militære representant i NATO. Foto: privat

– Hvordan endte du egentlig opp i Belgia?

– Etter rekruttperioden på Madla så jeg at de søkte noen til å jobbe som vernepliktige for NATO. Jeg sendte CV og ble innkalt til intervju. Nå er jeg én av to norske som jobber som vernepliktig her. NATO har to baser i Belgia, og jeg jobber hos SHAPE (Supreme headquarters allied powers Europe) som ligger i Mons. Denne basen er militær stategisk. NATOs andre base i Belgia er headquarters som ligger i Brussel. Den er politisk strategisk, forteller Edavardsen.

Hun trives godt med sin nye hverdag.

– Arbeidsoppgavene er veldig varierte og jeg er litt som en potet som kan brukes til det meste. Jeg jobber blant annet med overføring av NATO-dokumenter til Norge, og transporterer sjefen min, Anne Rydning, til møter. Hun er Norges militære representant i NATO, og general (OF-6). Arbeidstidene varierer også. Noen dager er lange og da kan jeg jobbe fra 07.00-19.00, men stort sett jobber jeg fra 08.00-16.00. Siden de fleste som jobber her officer eller general lærer jeg mye, sier Edvardsen og legger til:

– Det er kun Norge som har vernepliktige hos NATO.

Lærer fransk

Edvardsen red sitt første montéløp i 2017, og har jevnlig ridd løp hvert år siden det. Da hun flyttet til Belgia kom fort savnet etter hestene.

– Jeg bestemte meg fort for å prøve å finne en trav- eller galopptrener som jeg kunne ri og hjelpe til hos. Mons ligger i den fransktalende delen av Belgia, så de fleste her snakker kun fransk eller veldig dårlig engelsk. Det er en travbane fem kilometer unna, Hippodrome de Wallonie, men der står det ingen hester oppstallet, forteller Edvardsen.

For å komme i kontakt med trenere kontaktet hun norske bekjente som jobber i Frankrike.

– Mons ligger helt på grensa til Frankrike, så de fleste trenere reiser til Frankrike med de beste hestene for å starte. Jeg tok kontakt med Matilde Herleiksplass og Frida Valle Skar som begge jobber i Frankrike. Gjennom deres kontakter kom jeg etter hvert i kontakt med Guido Laureys, som er en av de største travtrenerne i Belgia. Han har 35 hester på sin treningsliste, og driver treningsvirksomheten sammen med sin kone Béatrice Demoulin og datteren Lindsay Celis. Béatrice har vært Belgias beste kvinnelige kusk (ble blant annet nummer to i EM for kvinnelige kusker som ble arrangert i Harstad i 2010, red anm), og Lindsay er nå en av Belgias beste montéryttere, sier Edvardsen.

Språket kan til tider by på problemer.

– Guido og en del av hesteeierne snakker engelsk, men Béatrice og Lindsay snakker kun fransk. Jeg holder på å lære meg fransk, men foreløpig skjer kommunikasjonen ved bruk av enkle franske setninger og ved å peke. De gjør så godt de kan for at jeg skal forstå, forteller Edvardsen etterfulgt av litt latter.

Hippodrome de Wallonie, som er travbanen i Mons. Foto: Hedda Edvardsen

Blir godt tatt vare på

Nå er Edvardsen i stallen hver lørdag.

– Tidligere syklet jeg til stallen, men nå har jeg fått bilen min ned hit. Det er en sykkeltur på litt over tre mil hver vei, og siden hestene trenes tidlig på grunn av varmen syklet jeg hjemmefra klokken 06.00 hver lørdag. Når jeg er i stallen rir jeg tre-fire hester hver gang. Jeg er også med på løp i blant, og har jeg tid andre dager i uka hjelper jeg til da også, sier Edvardsen.

– Er det store forskjeller mellom travsporten i Norge og Belgia?

– Travsporten er ikke så stor her heller, men det er kun en halvtimes kjøretur til Frankrike hvor sporten er mye større. Generelt synes jeg hestene er mer hissige enn i Norge, så før løp kjøres dem på gresset for å holdes så rolige som mulig. Løpene er lengre, og tidene i løp er ofte raske. Hjemme i trening går hestene lengre intervaller enn hva jeg er vandt med fra Norge, men det kjøres også saktere i intervallene. Folkene i sporten er snille mot hestene og tar godt vare på dem. Jeg har fått et veldig positivt inntrykk av travsporten i Belgia, forteller Edvardsen.

Hun har fått mye tillit fra  Laureys hjemme på gården.

– Hestene går hurtig hver mandag og torsdag. Har jeg fri får jeg være med å ri hurtig, og jeg har også fått teste nye hester for å se om de kan passe i monté. Det er fint å kunne holde rideformen ved like, og jeg trives veldig godt her. Jeg lærer veldig mye av å ri med Lindsay, sier Edvardsen.

Drømmer om å ri løp

En drøm Hedda har er å etter hvert få ri løp i Belgia.

– Målet mitt er å få være med Guido på løp i Frankrike, men det hadde også vært veldig morsomt å få ri løp her i Belgia. Her får alle som har vunnet færre enn 50 løp i monté 10 kg vektlettelse, og det gjør at mange ferske ryttere får sjansen i løpsbanen. Dette er noe Norge burde lære av. Hjemme hender det ferske ryttere får fordel i form av 20 meter godtgjørelse, men de mest rutinerte rytterne er så flinke til å volte at det nesten ikke utgjør noe. Mange hester presterer bedre med mindre vekt på ryggen, så en vektlettelse kan føre til at hesteeiere gir ferske ryttere sjansen. Det er bare å se til galopp hvor vekt utgjør hele handicapsystemet, forteller Edvardsen.

– Hvor lenge blir du værende i Belgia?

– I utgangspunktet ti måneder, altså til desember. Det er mulighet for å søke om forlengelse, og slik det ser ut akkurat nå kan det fort hende jeg gjør det.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng