Kombinerer verneplikt og trav i Belgia
– Hvordan endte du egentlig opp i Belgia?
– Etter rekruttperioden på Madla så jeg at de søkte noen til å jobbe som vernepliktige for NATO. Jeg sendte CV og ble innkalt til intervju. Nå er jeg én av to norske som jobber som vernepliktig her. NATO har to baser i Belgia, og jeg jobber hos SHAPE (Supreme headquarters allied powers Europe) som ligger i Mons. Denne basen er militær stategisk. NATOs andre base i Belgia er headquarters som ligger i Brussel. Den er politisk strategisk, forteller Edavardsen.
Hun trives godt med sin nye hverdag.
– Arbeidsoppgavene er veldig varierte og jeg er litt som en potet som kan brukes til det meste. Jeg jobber blant annet med overføring av NATO-dokumenter til Norge, og transporterer sjefen min, Anne Rydning, til møter. Hun er Norges militære representant i NATO, og general (OF-6). Arbeidstidene varierer også. Noen dager er lange og da kan jeg jobbe fra 07.00-19.00, men stort sett jobber jeg fra 08.00-16.00. Siden de fleste som jobber her officer eller general lærer jeg mye, sier Edvardsen og legger til:
– Det er kun Norge som har vernepliktige hos NATO.
Lærer fransk
Edvardsen red sitt første montéløp i 2017, og har jevnlig ridd løp hvert år siden det. Da hun flyttet til Belgia kom fort savnet etter hestene.
– Jeg bestemte meg fort for å prøve å finne en trav- eller galopptrener som jeg kunne ri og hjelpe til hos. Mons ligger i den fransktalende delen av Belgia, så de fleste her snakker kun fransk eller veldig dårlig engelsk. Det er en travbane fem kilometer unna, Hippodrome de Wallonie, men der står det ingen hester oppstallet, forteller Edvardsen.
For å komme i kontakt med trenere kontaktet hun norske bekjente som jobber i Frankrike.
– Mons ligger helt på grensa til Frankrike, så de fleste trenere reiser til Frankrike med de beste hestene for å starte. Jeg tok kontakt med Matilde Herleiksplass og Frida Valle Skar som begge jobber i Frankrike. Gjennom deres kontakter kom jeg etter hvert i kontakt med Guido Laureys, som er en av de største travtrenerne i Belgia. Han har 35 hester på sin treningsliste, og driver treningsvirksomheten sammen med sin kone Béatrice Demoulin og datteren Lindsay Celis. Béatrice har vært Belgias beste kvinnelige kusk (ble blant annet nummer to i EM for kvinnelige kusker som ble arrangert i Harstad i 2010, red anm), og Lindsay er nå en av Belgias beste montéryttere, sier Edvardsen.
Språket kan til tider by på problemer.
– Guido og en del av hesteeierne snakker engelsk, men Béatrice og Lindsay snakker kun fransk. Jeg holder på å lære meg fransk, men foreløpig skjer kommunikasjonen ved bruk av enkle franske setninger og ved å peke. De gjør så godt de kan for at jeg skal forstå, forteller Edvardsen etterfulgt av litt latter.
Blir godt tatt vare på
Nå er Edvardsen i stallen hver lørdag.
– Tidligere syklet jeg til stallen, men nå har jeg fått bilen min ned hit. Det er en sykkeltur på litt over tre mil hver vei, og siden hestene trenes tidlig på grunn av varmen syklet jeg hjemmefra klokken 06.00 hver lørdag. Når jeg er i stallen rir jeg tre-fire hester hver gang. Jeg er også med på løp i blant, og har jeg tid andre dager i uka hjelper jeg til da også, sier Edvardsen.
– Er det store forskjeller mellom travsporten i Norge og Belgia?
– Travsporten er ikke så stor her heller, men det er kun en halvtimes kjøretur til Frankrike hvor sporten er mye større. Generelt synes jeg hestene er mer hissige enn i Norge, så før løp kjøres dem på gresset for å holdes så rolige som mulig. Løpene er lengre, og tidene i løp er ofte raske. Hjemme i trening går hestene lengre intervaller enn hva jeg er vandt med fra Norge, men det kjøres også saktere i intervallene. Folkene i sporten er snille mot hestene og tar godt vare på dem. Jeg har fått et veldig positivt inntrykk av travsporten i Belgia, forteller Edvardsen.
Hun har fått mye tillit fra Laureys hjemme på gården.
– Hestene går hurtig hver mandag og torsdag. Har jeg fri får jeg være med å ri hurtig, og jeg har også fått teste nye hester for å se om de kan passe i monté. Det er fint å kunne holde rideformen ved like, og jeg trives veldig godt her. Jeg lærer veldig mye av å ri med Lindsay, sier Edvardsen.
Drømmer om å ri løp
En drøm Hedda har er å etter hvert få ri løp i Belgia.
– Målet mitt er å få være med Guido på løp i Frankrike, men det hadde også vært veldig morsomt å få ri løp her i Belgia. Her får alle som har vunnet færre enn 50 løp i monté 10 kg vektlettelse, og det gjør at mange ferske ryttere får sjansen i løpsbanen. Dette er noe Norge burde lære av. Hjemme hender det ferske ryttere får fordel i form av 20 meter godtgjørelse, men de mest rutinerte rytterne er så flinke til å volte at det nesten ikke utgjør noe. Mange hester presterer bedre med mindre vekt på ryggen, så en vektlettelse kan føre til at hesteeiere gir ferske ryttere sjansen. Det er bare å se til galopp hvor vekt utgjør hele handicapsystemet, forteller Edvardsen.
– Hvor lenge blir du værende i Belgia?
– I utgangspunktet ti måneder, altså til desember. Det er mulighet for å søke om forlengelse, og slik det ser ut akkurat nå kan det fort hende jeg gjør det.