– Til forskjell fra annen hestesport, krever voltige at utøveren trener like mye på egenhånd, som sammen med hesten, sier Åssveen. Foto: Privat
Voltige

Kristine satser på voltige: – Vi er like avhengige av hverandre alle tre

– Noe av det beste med voltige, er at ekvipasjen består av en longør i tillegg. Det er ikke bare deg og hesten, men enda en med på laget, forteller Kristine Åssveen (21).

Kristine Åssveen er blant verdens beste i voltige, og skal for andre gang representere Norge i VM. Denne gangen i Budapest, 23.-29. august. 

Hun har erfart at grenen krever at man er et godt team, og dette teamet er en trio.

– Det nytter ikke å ha en god hest, om man ikke har samspill og harmoni med hesten. Og det samme gjelder med longøren. Skal vi gjøre det bra, er vi like avhengige av hverandre alle tre, sier hun. 

Åssveen under VM i 2017. Foto: Privat

Utøveren trener like mye på egenhånd

– Til forskjell fra annen hestesport, krever voltige at utøveren trener like mye på egenhånd, som sammen med hesten, sier Åssveen.

– Noen utøvere kommer fra turn, og noen fra ridning. Man kan bli like god uansett, men litt ridning i bunn er en fordel.

Selv hadde Åssveen alltid et ønske om å begynne med turn, men siden hun drev med hest, strakk ikke tiden til. Med sine to tidligere hester, har hun konkurrert i sprang, dressur og feltritt. Da hun plutselig stod uten hest, skjønte hun at voltige var en perfekt måte å kombinere turn med ridning. 

I 2015 startet Åssveen med voltige, og allerede samme år, deltok hun i sitt første NM.

– Hvorfor tror du at du har blitt så god?

– Jeg tror jeg var veldig heldig som begynte såpass sent. Jeg kom rett inn i en god gruppe, der jeg fikk trene ordentlig. På en måte er jeg glad jeg ikke hadde alle de årene der man bare leker, og jeg tror det er derfor jeg har holdt ut.

Åssveen har tatt to sølv og tre gull i NM, og i tillegg fått gode resultater internasjonalt i junior. Etter at hun ble senior, har det vært mindre konkurranser, som følge av koronapandemien. 

– Den største opplevelsen så langt, må nok være deltakelsen i VM i Østerrike i 2017, sier hun.

– Vi håper å kunne reise til VM i Herning neste år, og da vil vi til finalen, sier Åssveen. Foto: Privat

Drømmer om medalje

– Hva er dine forventninger til årets VM?

– Jeg har valgt å ha lave forventninger, etter at de to siste årene har vært preget av pandemien. I VM i Budapest skal jeg låne en svensk hest, som jeg skal få trent litt med de kommende helgene. 

– Hvorfor skal du delta på en ukjent hest?

– Noddy, hesten vi trener på til vanlig, er helt ny, og har bare gått ett stevne. Det ville være urettferdig å ta han med til VM. I tillegg skal han gå NM to uker senere, og da skal han få slippe den lange reisen, sier Åssveen. 

– Hva drømmer du om fremover da?

– Vi håper å kunne reise til VM i Herning neste år, og da vil vi til finalen. I VM i 2024 drømmer vi om medalje, men det er et hårete mål.

– Det er stor forskjell på å konkurrere nasjonalt og internasjonalt. Du kan føle at du er på topp her, og få en helt annen tilbakemelding i utlandet. Det er både motiverende og demotiverende, sier Åssveen.

Hun håper miljøet vil vokse mer i Norge, slik at det blir større konkurranse innad i landet også.

– Da kan man motivere hverandre til å strekke seg enda lenger, sier hun.

Kravene til en voltigehest

– Men hvor viktig er egentlig din og hestens prestasjon i forhold til hverandre?

– På konkurranser utgjør hesten 25 prosent av den totale skåren. Den vurderes etter bæring og gangartskvalitet, derav balanse, rytme og jevnhet. Også samspillet mellom longør og hest spiller inn her, sammen med hestens lydighet og at den går riktig på volta. 

Voltige krever at hesten har en taktfast galopp, og at den ikke mister kvaliteten eller går ut av rytmen. I tillegg er det avgjørende at den godtar at man flytter på seg oppe på ryggen dens.

– Mange dressurhester reagerer mer på at vi flytter på oss. Det er jo noe man kan lære dem etter hvert, men de færreste kommer fra høye dressurklasser, siden de er såpass seteridd, sier Åssveen.

– Spranghester er ofte enklere sånn sett.

– På tønne er det mer lov til å feile og prøve på nye ting, sier Åssveen. Foto: Privat

Havnet på sykehuset i Budapest

Hjemme i Budapest, trener Åssveen så og si hver dag. Ofte starter hun dagen med en morgenøkt på treningssenteret. I tillegg trener hun noen dager voltige på hest, og noen dager på tønne.

– Hvorfor trener dere på tønne?

– På tønne er det mer lov til å feile og prøve på nye ting, og så sparer vi hestene litt. Men øvelser som går greit på tønne, kan være veldig tøffe på hest i starten, sier hun. 

– Hender det du er redd for å skade deg?

– Nei, egentlig ikke, men man blir nervøs for egen prestasjon. Dersom jeg detter av under en konkurranse, stopper tiden og musikken, og så får jeg hoppe på igjen og fullføre. Men jeg mister tid, og får kanskje ikke gjennomført alle øvelsene.

Åssveen har imidlertid en ganske skummel opplevelse med seg i bagasjen.

– Jeg ble sparket i ansiktet da jeg longerte, like etter at jeg flyttet til Budapest. Det var et uhell, men det resulterte i en hjernerystelse og sykehusbesøk.

– Selv om jeg ikke har villet innrømme det, gjorde det meg redd, og jeg gruet meg til å dra i stallen i lang tid etterpå, sier hun.

Åssveen, Noddy og Weldingh i Flyinge i juli i år. Foto: Privat

Fulltidsstudent og toppidrettsutøver

Treneren Lily Weldingh pendlet fra Budapest til Norge i to år for å kunne trene voltigegruppa si. Etter hvert var det bare Åssveen igjen. Da flyttet også Åssveen til Budapest, for å fortsette å satse.

– Det begynte med at vi var trener og utøver. Nå bor vi sammen, og er mer som venninner, sier Åssveen.

– Vi har like mål og ambisjoner, selv om hun er den som får satt i gang med alle de tingene vi prater om, forsetter hun. 

– Hvordan er det å både satse og studere derfra?

– Det er praktisk å bo i Budapest, og reise derfra når vi skal konkurrere utenlands. Men ut ifra det jeg har hørt, er det et strengere løp på studiene i Ungarn, samtidig som man skal få veldig mye igjen for det. Det er en god skole.

– Hvorfor akkurat veterinærstudier?

– Jeg hadde en drøm om å bli veterinær, men jeg er enda ikke sikker på om det er det jeg virkelig vil. Vi får se, avslutter hun. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng