– Jeg får faktisk gåsehud av å tenke på det. Det er helt ubeskrivelig, sier Sigrid Skorve Larsen. Foto: Ingvild Rydjord Hansen
Hest

Nå dør han, har jeg tenkt så mange ganger

– Ikke gjør det der, Fagermann, for da biter han ratt av deg tunga, sa Sigrid Skorve Larsen til fjordingen sin, mest på tull. En uke senere var det akkurat det som skjedde.

OBS: Sterke bilder nederst i saken.

I løpet av sine fem leveår har fjordingen pådratt seg skade etter skade. Da Fagermann mistet tunga i fjor, var Sigrid Skorve Larsen nok en gang sikker på at det var slutten for han. Men under NM forrige helg, fikk han over 71% i LB, og ble nummer to i sammendraget for Beste unge fjordhest 5 år. 

– Jeg får faktisk gåsehud av å tenke på det. Det er helt ubeskrivelig, sier Larsen.

Mange rundt henne har undret seg over hvordan hun orker å fortsette å kjempe for fjordingen. Larsen har aldri vært i tvil:

– Vi bryr oss for mye om han til å gi han opp, selv om det koster veldig mye penger og tar mye tid.

– Han har vært en uredd type, og det har vært noe ekstra med han, og det er nok det som har holdt motet mitt oppe, fortsetter hun. 

Fagermann dagen før kastreringen. Foto: Privat

Et sjokkerende møte

– Nå dør han, har jeg tenkt så mange ganger, sier Larsen. 

– Han er fem år og på helsekort nummer to. Det er noe hele tiden, og man har nesten fortrengt noe.

For Fagermann har en lang sykdomshistorie. Men den verste opplevelsen av dem alle, var da han mistet tunga i fjor. Han var fire år, og full av testosteron. Larsen bestemte seg for å kastrere han, og det gikk fint for seg. Tre dager senere stod han i boksen og sleiket nabohingsten i ansiktet. Dette var noe han ofte gjorde, for å spise opp kraftfôrrester.

Helga før kastreringen, sa Larsen til han, mest på tull:

– Ikke gjør det der, Fagermann, for da biter han ratt av deg tunga.

Og denne kvelden, var det akkurat det som skjedde. Larsen åpnet døra til fjordringen sin, og ble møtt av en blodig boks. 

– Jeg skvatt så fælt, og skjønte det kom fra munnen hans. Da jeg sjekket, og så at det bare var en stump igjen der, tenkte jeg at dette kan ikke stemme, sier hun.

Larsen fant tunga i boksen, og kontaktet veterinæren øyeblikkelig. Et sår på beinet hadde hun ingen problemer med å takle, men dette ante hun ikke hva hun skulle gjøre med. Men da veterinæren sa rett ut at det ikke var noe å gjøre, ble hun paff.

– Jeg har ikke våget å tenke at han skulle fungere med bitt igjen en gang, sier hun.

– Da han drakk vann etter fem dager, hylgråt jeg av glede

Larsen skylte munnen hans med vann tre ganger om dagen, og hadde ofte veterinærkontroll. Hun fikk i han litt mat og næring ved å bløte det opp, men han drakk ikke, og Larsen gjorde alt for å unngå at han skulle bli dehydrert.

– At han ikke fikk kolikk er et under, for det kom hele strå ut igjen i møkka.

– Da han drakk vann etter fem dager, hylgråt jeg av glede. Han tapte seg enormt på de dagene, fortsetter hun.

Likevel så det ikke lyst ut i starten. Under tredje kontroll, fikk Larsen klar beskjed fra veterinæren:

– Han kan ikke ha det slik hele livet, sa veterinæren til meg. Dersom han ikke ble bedre til den neste kontrollen, måtte vi vurdere å la han slippe.

Men på den fjerde kontrollen, så munnen hans mye bedre ut. Larsen fortsatte å skylle, men fryktet tungefeil, eller at han aldri ville klare å ha trykk på tunga igjen.

– Jeg var sikker på at han ikke ville bli noen konkurransehest, sier hun. 

Da hun begynte å tilvenne han bitt igjen, brukte hun bittløfter, for å unngå trykk på tunga. Helt frem til nå nylig, har han gått med bittløfter. Men under NM gikk han uten.

Fremdeles skyller hun alltid munnen hans før hun putter i bitt, slik at den skal være helt ren. Han mangler riktignok syv centimeter av tunga, og den vil aldri vokse ut igjen, men den ser normal ut.

Fra en leietur like etter at Fagermann mistet tunga. Det var uvisst om han kom til å overleve. Foto: Privat
Fagermann har vært mye alvorlig halt, og måtte operere det ene frambeinet. Foto: Privat

Fra ulykkesfugl til medaljevinner

Fagermann var innpåsliten som føll, og pådro seg stadig småsår på utegangen. Han har også vært igjennom flere runder med hovbyll, halthet fra bråddspark og en stor operasjon før fylte to år. Mye antibiotika har gjort at han har fått diagnosert magesår, og den første sommeren hans på beite endte med et stort sår i ansiktet.

– Jeg har leid så mye tur med den hesten der, sier Larsen, om hesten som nesten konstant har vært skadet.

Da var det nesten uvirkelig å kunne stille i Fjordhest NM i år. Fagermann gikk til over 71% i LB, og ble nummer to i sammendraget for Beste unge fjordhest 5 år. 

Også kjøringen gikk bra, men på sprangbanen var Fagermann uheldig igjen, og klarte å falle stygt. Nok en gang pådro han seg en halthet, selv om det ser ut til å ikke være noe alvorlig.

– Jeg håper han er helt fin igjen etter to uker hvile, sier Larsen, som uansett er veldig stolt av fjordingen sin. 

– Jeg får ikke beskrevet hvor mye følelser som ligger i den hesten, avslutter hun. 

Fjordingen mistet syv centimeter av tunga. Foto: Privat
Den første sommeren på beite endte med et stort sår i ansiktet, og en urovekkende høy crp. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng