– Det var så gøy å se bildet, for man ser at han skjønner at han har vunnet, sier Holmin om fjordingen Stald Kiels Makker. Foto: Ingvild Rydjord Hansen / Norges Fjordhestlag
Kjøring og arbeid

– Endelig kom jeg helt til topps etter mange år

Erik Holmin (77) er tidenes eldste vinner av Fjordhest NM. Han har imidlertid opplevd mer enn de fleste med hest foran vogna, både filminnspillinger og å frakte de kongelige. Nå er han klar for Nordisk Mesterskap i kjøring.

– Jeg har jo prøvd på dette mange ganger, så det var moro at jeg endelig klarte det. Men det var bare så vidt, for det var ganske jevnt, sier Holmin om helgas seier.

Han endte opp som grenmester i kjøring under Fjordhest NM med hesten Stald Kiels Makker, og Norsk Fjordhestlag kunne melde at han sannsynligvis er den eldste vinneren noen gang. 

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange ganger jeg har vært med, men jeg har deltatt mange ganger helt fra starten av. Tidligere deltok jeg også sammenlagt i kjøring, sprang og dressur, men jeg må holde meg til kjøring nå. Men endelig kom jeg helt til topps etter mange år, sier han.

Hva følte du da du skjønte at du gikk helt til topps?

– Jeg reiste hånda i været, og jeg husker ikke helt hvilke ord jeg brukte, men jeg ble veldig glad, forteller Holmin. 

Neste uke, 21-24. juli, er det Nordisk Mesterskap i kjøring i Sommersted i Danmark. Holmin er tatt ut på landslaget, og skal representere Norge i Nordisk Mesterskap i kjøring.

– Jeg terper med instruktøren min annenhver dag. Det vil si, det var første trening i går. Jeg har konsentrert meg om Fjordhest NM frem til nå, så jeg har en uke på å lære meg nytt program, sier han, og tar en pause. 

– Det går litt tett på hverandre dette her, men jeg skal gjøre så godt jeg kan. 

– Han har spesielt flotte bevegelser som skiller seg ut i dressur, sier Holmin om fjordingen sin. Foto: Ingvild Rydjord Hansen / Norges Fjordhestlag

– Får håpe jeg ikke sliter ut hesten min

– Landslaget har tatt meg ut før, men jeg har ikke takket ja, for det har ikke passet, sier Holmin.

Han skal stille i ponniklassen, med fjordringen som er to centimeter lavere enn hest. Sammen i klassen stiller også en dølahest.

– Under NM startet jeg den vanskeligste klassen for fjordhester, som heter Middels. Det jeg skal starte i Danmark er vanskeligere klasser, siden det er FEI klasser. Jeg har kjørt dette i flere år, så jeg er kjent med det også.

I Nordisk Mesterskap deltar alle raser. Det finnes også Nordisk for fjordhester også, men det arrangeres annenhvert år. 

– Vanligvis trener jeg to dager i uka året rundt, men nå er det annenhver dag for å få dette nye programmet best mulig. Så nå står jeg på, og så får jeg håpe at jeg ikke sliter ut hesten min før jeg kommer dit da, sier Holmin, og legger til:

– Men det er en sprek hest, så det bør gå bra. 

Kjøreoppdrag for Kongehuset og filminnspillinger

– Har du noen opplevelser med hest du husker ekstra godt?

– Jeg har kjørt en del kanefart, og når Kongehuset ber oss om å kjøre kanefart på bursdagene sine, er det ekstra moro. Vi har hatt noen fine opplevelser med hestene opp gjennom årene, sier han. 

– En gang satt det svenske kongeparet først i sleden, så satt vårt kongehus, og den islandske presidentfruen med mannen sin. Svigersønnen og dattera mi kjørte, og det ble ikke plass til livvaktene. Dattera mi hoppet av og løp ved siden av, og da Dronningen spurte om hvorfor hun løp, svarte svigersønnen min at hun trengte trening. Da lo alle de kongelige.

De siste årene har Holmin og hestene også deltatt i to filminnspillinger, og han er spent på om vil synes på skjermen etter klippingen. 

Til vanlig bor han på gård med fem egne fjordhester. Det har gått i fjordhest fra dag én, og tidligere drev han selv med avl. 

– Jeg har drevet med hest fra jeg var 35 år, og har utdannelse fra Norsk Hestesenter som kjøreinstruktør. Hverdagen min nå består av dressurkjøring, og en utvikling av meg selv hele tiden, sier Holmin. 

Holmin lar seg ikke stoppe av vond rygg, selv om han ikke lenger klarer å ri. Som kusk klarer han seg utmerket. Foto: Ingvild Rydjord Hansen / Norges Fjordhestlag

– Jeg klarer meg tålelig bra med tanke på alderen

– Jeg vet ikke hvor langt jeg kommer, for det pleier å være mange med. Men jeg har fått en fjerdeplass under Nordisk for fjordhest for bare noen år siden, så jeg klarer meg tålelig bra med tanke på alderen, sier Holmin. 

Han utdyper at alderen krever sitt, og at det har blitt en del operasjoner, ryggplager og ny hofte. Det var ryggen som gjorde at han ikke lenger kunne ri, men å kjøre klarer han fremdeles.

Derfor trener Holmin fysisk annenhver dag, både alene og for trener, for å holde musklaturen i gang og smertene borte. 

– Fordelen derimot er at jeg har holdt på med konkurranser i nærmere førti år, så jeg har lang erfaring, sier han. 

Hesten han vant med i helga, er den samme som skal være med til Danmark. Stald Kiels Makker er 14 år, og får spesielt mye skryt for sine flotte bevegelser. 

– Han er veldig løs og ledig. Han skiller seg ut i dressur, og flyter gjennom banen. Og så må instruktøren min lære meg hvordan jeg kan utvikle det.

Selv om han terper og jobber hardt nå, gleder han seg også til hele stevneopplevelsen i Danmark. 

– Det blir spennende å se hvem jeg møter, og hvordan de forskjellige landene stiller med sine beste hester. Det er bestandig spennende, avslutter han. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng