Jentene på treningsleir på Losby Rideskole er glade for å være tilbake i stallen med litt mer normale tilstander. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Hest

Det tøffeste har vært all uvissheten

I ett og et halvt år har de drevet rideskolen i konstant usikkerhet. Nå har Losby Ridesenter endelig rideleir som normalt, men Nadia Torsvik (31) ser tilbake på en tid med økonomiske bekymringer og mye arbeid.

Inn på ridebanen kommer tolv islandshester, med Nadia Torsvik på en rød hest i spissen. Hun stiger av, og resten av elevene på treningsleir gjør det samme. Torsvik driver Losby Ridesenter i Lørenskog, og har akkurat vært ute med denne ukas leir på travtur for å trene trav og kondisjon. 

– I går trente vi tøltøkninger forbi hverandre, og dagen før det igjen var det barbak klatretur for å trene balanse og styrke hos hestene. Alt vi gjør har en hensikt, forteller hun.

Hun blir stående på banen mens elevene leier hestene inn i stallen, og følger til slutt etter med sin egen. Et øyeblikk senere er hun tilbake. 

– Det tøffeste har vært all uvissheten rundt hvordan ting blir. Å gå fra uke til uke og ikke vite om vi kan ha ridetimer eller ikke, blir man stressa av, sier Torsvik om de siste femten månedene.

Da resten av landet stengte ned den 12. mars i fjor, måtte også rideskolen holde stengt. 

– Den første måneden var ganske tøff. Det var mye jobb med å holde hestene i gang, og vi visste ikke hvor lenge det ville vare, sier hun. 

Torsvik er takknemlig for å kunne holde leir for elevene sine denne sommeren. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Startet digital rideskole

– For å overleve måtte vi være kreative og tenke utenfor boksen, rett og slett, sier Torsvik. 

Hun startet opp nettridetimer med sykdomslære, anatomi, fôringslære og dressurøvelser på video. Videoene ble delt inn etter nivå, med alt fra nybegynnertimer til avanserte timer. Noe var rent stellekurs på nett.

– Vi filmet hestene og la tekst over videoene, eller brukte bilder og tekst. Så hadde vi ferdige videoer som elevene våre fikk tilgang til, utdyper hun. 

Hun er takknemlig for forståelsen både barn og voksne har vist.

– De aller fleste har vært utrolig greie, og det er ingen som har bedt om å få penger tilbake, sier hun. 

Siden rideskolen er registrert som AS, fikk de støtte da de måtte holde stengt. 

– Det var riktignok ikke i nærheten av å dekke opp for det vi har tapt, men vi var heldigere enn de som er registrert som klubb eller frivillig organisasjon, forteller Torsvik. 

Men den største økonomiske påkjenningen var imidlertid i våres.

– Vi mistet rideturer og påskeleir, men siden vi ikke trengte å holde helt stengt, fikk vi ingen støtte. Da hadde det faktisk vært enklere å måtte stenge, enn å holde halvveis oppe, sånn rent økonomisk, sier hun. 

Torsvik eier 20 hester, hvilket gjør at all tid går med i stallen. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Vi var ute og red med to håndhester om gangen

– Vi visste ingenting da det stengte, men vi valgte å holde hestene i gang, fremfor å ta av sko og gi de fri. Da var de i det minste klare til vi kunne starte opp igjen, sier Torsvik. 

I én og en halv måned måtte hun sammen med den andre ridelæreren stå for all treningen av hestene. 

– Vi var ute og red med to håndhester av gangen, longerte dem og sendte noen på rehabilitering. Vi benyttet faktisk anledningen til å fikse litt på hestene, sier hun.

Flere rideskolehester ble sendt på veterinærsjekk og eventuelt behandling.

– Det var også for å legge igjen penger hos andre. Det var jo ikke bare oss det stengte for, sier Torsvik. 

Rideskolen har omkring 10 hester som går ridetimer. Torsvik selv eier 20 hester. I perioden de holdt stengt, var det kun Torsvik og den andre ridelæreren som fikk oppholde seg i stallen, utenom de private oppstallørene. 

Mye bruk av grønnsåpe og svamp

Jentene på treningsleir er i ferd med å bygge en bane med bommer til neste økt. De måler opp skritt og planlegger hvor rideveiene skal gå.

Da rideskolen endelig fikk åpne igjen i fjor, var det med strenge smitteverntiltak.

– Det var en stor jobb i seg selv. Vi måtte vaske over utstyret og alt elevene hadde tatt i mellom hver rytter. Dette løste vi med å ha en stor bøtte med grønnsåpevann og svamp, og så dro vi over tøyler, stigbøyler og sal, sier Torsvik.

I tillegg måtte de ha alle elevene og hestene ute. Torsvik er takknemlig for at de kun har utendørs bane, og ikke ridehall. På den måten var det enklere å gjennomføre undervisning. Og tiltakene så ut til å fungere. 

– Vi har ikke hatt noen smittetilfeller her i det hele tatt, så det har heldigvis vært helt uproblematisk, sier hun. 

Torsvik har drevet Losby Rideskole siden 2014. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Skulle egentlig tro barna tok det tyngst

I tillegg har rideskolen vært igjennom mange runder med ulike restriksjoner, som å dele inn elevene i grupper etter kommuner. I våres måtte de en lang periode holde stengt for voksne. 

– Man skulle egentlig tro det var barna som tok det tyngst, men de voksne har vært kjempelei seg for at de har mistet timene sine, sier hun. 

– Det var i flere runder at vi håpet vi kunne åpne, men så fikk vi ikke lov likevel. Så det var en stor greie da vi endelig fikk komme i gang etter lettelsene 6. mai i år, sier Torsvik. 

Nå gleder hun seg til de siste ukene med leir i august. 

– Vi måtte faktisk utsette oppstarten av vanlig rideskole én uke, for å få plass til en uke med rideleir for voksne. De var så ivrige etter å komme tilbake, avslutter hun. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng