Tone Farestveit og Let's Dance Tio. (Foto: Hanne Bryhn)
Hest

Byttet bransje for å følge hestedrømmen

Da nedgangstidene kom i oljebransjen i 2015 bestemte Tone Farestveit seg for å oppfylle hestedrømmen, og søkte seg inn på ridelærerutdannelsen på Starum. Nå er hun snart ferdig med et år som trainee på Norsk Hestesenter.

Hvert år ansetter Norsk Hestesenter en trainee på ridelærerutdanningen, som er et bindeledd mellom studentene og de ansatte på skolen. Det siste året er det Tone Farestveit, fra Stavanger, som har hatt stillingen. Hun startet på ridelærerutdanningen i 2016 etter nedgangstidene i oljebransjen, der hun egentlig hadde satset jobb. Det var da på tide å leve ut den store hestedrømmen.

– Jeg hadde hatt en drøm om utdannelsen på Starum siden jeg gikk på folkehøgskule som 18-åring. Da nedgangstidene i oljebransjen kom, så jeg på venninnene mine som red og startet stevner – og da fant jeg ut at det var min tur til å leve ut hestedrømmen, forteller den blide rogalendingen.¨

Tone og hennes egen dressqurhest, Let's Dance Tio. (Foto: Tom Braathen)

– Jeg har alltid vært fascinert av hester

De første årene av hestelivet til Tone gikk til turridning, og stelling av hester – før hun endelig kunne få sin egen.

– Jeg har alltid vært veldig fascinert av hester. Da jeg var liten hadde vi en stall i nærheten, der jeg stelte alle fem hestene. Jeg stelte en mandag, en tirsdag, en onsdag osv. Jeg ble raskt voksen og tok mye ansvar, og da jeg gikk på ungdomsskolen brukte jeg pengene jeg fikk til konfirmasjonen på egen hest. Dette var ingen konkurransehest, men da jeg var rundt 17 år flyttet det ei til stallen med en dressurhest, forteller den blide rogalendingen.

Og da var gnisten tent.

– Denne fikk jeg låne med meg til Fjordane Folkehøgskule, og vi gikk fra å starte LC til LA i løpet av det året. Da jeg kom hjem kjøpte jeg meg en dressurhest, forklarer hun.

Da Tone skulle kjøpe leilighet måtte hun ofre hesten, og den ble solgt. Men selv om hun ikke hadde egen hest, fikk hun ridd på andre hesten – parallelt med jobben i oljebransjen.

Hestedrømmen blir til virkelighet

I 2015 kom nedgangstidene i oljebransjen, og Tone så sitt snitt til å følge den eviglange hestedrømmen.

– De første ukene var jeg i komplett lykkerus. Det var helt fantastisk. Jeg kom ikke fra et kjempesystem, og alle studentene var på lik linje. Vi var et team, uansett bakgrunn. Vi møkket, fôret og red sammen. Norsk Hestesenter har også et stort foks på sikkerhet, noe som sitter i ryggmargen min fra den bransjen jeg har jobbet i og det kjentes bra, forklarer Farestveit.

Tone fullførte to trinn på Starum, før hun reiste et halvt år til Spania – for å jobbe med hest.

– Jeg hadde et halvt år på meg før jeg skulle hjem til vestlandet for å ta over rideskolen på Soma. I Spania jobbet jeg på en liten privatstall, med eget oppdrett av spranghester. Dette var også en drøm som jeg har hatt, om å jobbe og bo i utlandet. Just do it, er det vel de sier, ler hun.

En av oppgavene til Tone det siste året har vært å utvikle dølahesten Fagerli Lilja. Her er de til start på stevne. (Foto: Maren Tranget Antonsen)

Mer kompetanse

Da Tone hadde hjemme i noen år var tiden klar for å komme tilbake til Toten, for å gå Trinn 3. Da korona kom ble ikke studenthverdagen helt som forespeilet, og da studiet var ferdig følte ikke rogalendingen seg helt mettet på lærdom. Da trainee-stillingen ble lyst ut leverte hun søknaden.

– Utdannelsen gav meg mye kompetanse, spesielt på undervisning. Man får en trygghet i rideskolen, får høyt nivå på timene – og fokus på hestevelferd. Dette ville jeg ha enda mer av gjennom trainee-stillingen, forteller hun.

Tone er bindeleddet mellom studentene og lærerene, og har ansvar for å følge opp studentene og hestene i stallen.

– Jeg skal sjekke at ting blir gjort, at hestene har det bra og at det ser ordentlig ut i stallen. Om det er syke hester skal jeg ha dialog med veterinær, og følge opp hester som trenger det. Denne våren har vi hatt fem studenter på Trinn 2, så jeg har også hatt ansvar for den ene timen i rideskolen. I tillegg har jeg hatt ansvar for den ene dølahesten på NHS, Fargerli Lilja – som jeg har startet med på stevner og utviklet videre, forklarer hun.

– Et lyspunkt å kjenne utviklingen

– Hva har vært det beste med dette året?

– Det beste er at man får være med på så mye variert og man får styre hverdagen sin litt selv. Det å kunne være med i rideskolen, og kunne utvikle både studenter og hester videre. Det har vært et lyspunkt å kunne kjenne utviklingen til Lilja blant annet.

– Utfordringen har jo vært å få tid til alt det man skulle fått med seg. Man skulle gjerne stått på bakken for å se undervisningen i sprang og dressur samtidig, og i tillegg ridd på Lilja og sett på feltrittsundervisningen. Det er også en utfordring at man kjenner seg så godt igjen i følelsene, frustrasjonene og spenningen studentene sitter med gjennom skolehverdagen, men samtidig kan man være et slags mentalt støttehjul for studentene i tunge stunder, forteller hun.

Og etter at hestedrømmen har blitt virkelighet er det ingen vei tilbake til oljebransjen. Tone drømmer om å starte opp egen rideskole.

– Det er så utrolig mye man kan gjøre innenfor hestebransjen, men drømmen er å starte opp egen rideskole, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng