Fem tips fra Kyra
For en fullspekket sal og utsolge tribuneplasser holdt den finske dressurdronningen Kyra Kyrklund clinic under Norwegian Horse Festival i Lillestrøm, i februar. På hennes merittliste kan vi blant annet finne seier i verdenscupfinalen i dressur og opptil flere deltagelser i OL og VM. Hun har også vært hovedlærer i dressur ved Flyinge i Sverige.
I Lillestrøm kom hun med mange nyttige tips. Selv hadde hun med seg det hun kalte for sin lille "Mary Poppins-veske", som inneholdt forskjellige hjelpemiddel.
- Det som er viktig i ridning er å finne hjelpemiddel som hjelper i hverdagsridningen, når du ikke har noen som står og henger over deg. Man kan kalle det hjelp-deg-selv-ting, fortalte hun til et ivrig publikum.
1. Sporereim i gjorden
Ofte kan man se ryttere med sjenkelen enten for langt frem, eller for langt tilbake. Hester som svinger litt blir man gjerne sittende litt oppå, i stedet for at man klarer å slippe ut sjenkel og komme ned og rundt hesten. Da blir man gjerne dratt med frem på manken, og sjenkelen forsvinner litt ut bak. Dette er også et vanlig problem i sprang, om man ikke klarer å holde trykket ned i stigbøylen.
Kyra sitt tips for dette er å feste en sporereim fra stigbøylere imen til gjorden for å holde sjenkelen på plass. På den måten blir rytteren oppmerksom på alle de gangene den vil dra sjenkelen tilbake når stigbøylen sitter fast.
- Dette er også veldig nyttig når man skal trene galoppbytter, for at sjenkelen ikke skal komme så langt ut av posisjon, meddeler Kyrklund.
2. Sprangpisk
En av de hestene som kommer inn på clinicen denne dagen er relativt tung å ri, og krever en del sjenkel for å få i gang. Da drar Kyra frem to sprangpisker, som rytter, Fredrikke Bjerkåsholmen, får i hver hånd.
- Du får en i hver hånd for å kunne slippe opp litt med sjenkel. Hesten skal komme under seg med bakparten og opp med overlinjen, det får du om du flapper litt med piskene rett bak salen. Hesten skal bare la deg sitte der, instruerer Kyra.
Videre skulle Bjerkåsholmen sette hesten i gang fra skritt uten å bruke sjenkel. Dette var lettere sagt enn gjort, og hesten fortsatte bare å skritte.
- For at hesten skal bli lettere på hjelperene må den lære seg at du ikke alltid bærer den frem, bruk piskene og flapp bak salen til den kommer frem i trav. Ikke bruk sjenkel, fortsetter hun.
3. Reim på forsiden av salen
På en hest som blir sterk og vil gå litt avgårde er det lett å løfte hendene for høyt. Dette skaper spenninger både for hest og rytter, og det ender med at tøyletakene blir for harde til slutt. I stedet skal man komme ned og rundt hesten, og bruke kjernemusklaturen til å sitte imot når hesten drar.
For å hindre at hendene flyter for langt opp kan man feste en reim på forsiden av salen, som man kan holde i med innvendig hånd.
- Om hesten blir sterk, så dra deg ned i salen med håndtaket. På den måten kommer du mer til med kjernemusklaturen for å bremse hesten, forteller Kyra.
4. Som en fjær
Om man bøyer en fjær kan man se at det blir mer plass på oversiden enn det blir på den siden man klemmer sammen.
- Slik skal hestens kropp også se ut, forteller hun mens hun holder opp en fjær foran publikum.
- Man skal korte underlinjen til hesten, slik at plassen mellom torntappene i ryggraden blir større. Ved å ri bakparten innunder hesten, strammer man opp magemusklene til hesten og løsner overlinjen, fortsetter hun.
Når man sitter nede i salen skal man også tenke at man har en kort fjær mellom setet og salen.
- Man skal ikke klemme seg ned hele tiden, da slutter alt å fungere. Du må la deg komme opp med vekten for å kunne påvirke bakbeina, forklarer finnen.
Hun sier også at man skal tenke på hvordan man lander i salen, og bruke det til å styre takten til hesten. Går det for langsomt kan man kvikke hesten opp med å bli kvikkere i setet, og om hesten er for kvikk kan man bli langsommere i sitt eget sete.
5. Vanskelig å vende til høyre?
De aller fleste sliter en eller annen gang med å svinge hesten korrekt. Enten blir den for rett, eller så stikker den ut skulderen og blir for bøyd i halsen.
- Tøylen skal være vendende og forholdende. Vender hesten bare på hodet må man rette den ut på utvendig tøyle, for om hesren forbøyer halsen så får den ikke med seg bakparten, meddeler Kyrklund, som forteller videre at man da skal bruke utvendig sjenkel, sammen med pisken på utvendig skulder, for å få den til å vende.
En annen vesentlig detalj i sitsen en blikket. Når man rir i rideskole, eller for trenere, får man stadig beskjed om å se hvor man skal. Her presiserer Kyra at det betyr at man skal bruke øynene, ikke vri på hele hodet og kroppen, for da blir hele sitsen skeiv.
- Om det er vanskelig å vende til høyre, vend deg selv utover mot venstre og få på plass vekten og mellomdelen din, avslutter hun.
Dette er en artikkel som tidligere er publisert på Hest.no, men som er tatt opp igjen som en favoritt i reprise – for å glede nye lesere.