– Jeg personlig har oppfattet fullblodsføllene som mer fyrige, og litt mer intelligente enn travføllene
– Jeg leide ei hoppe fra faren til Nils Olav Holm for mange år siden. Hun fikk føllet Red Arrow i 1968, og det var mitt første føll selv om jeg ikke sto som oppdretter, forteller Holm og fortsetter:
– Noen år senere kjøpte jeg Top Cherie. Hun ble mor til flere gode hester som CHR Royal (født i 1982), Happiness (født i 1985) og Woodpecker (født i 1986).
Etter hvert har hestene i Holm sitt oppdrett fått navnet Nosto.
– Aron Nosto som ble født i 1998 var den første hesten som ble født her på Eid gård. Han er født samme år som min datter Nora, og Aron blir Nora bakvendt. Nosto står for Nora, Steinar og Torill, og er blitt vårt oppdretternavn, sier Holm.

Galopp siden 2013
I 2013 ankom de første galopphestene stallen, Oaksana og Possibly.
– En kamerat av meg, Anders Adler, hadde to galopphester i Sverige. Da han skulle flytte til en leilighet i Spania sendte han galopphestene til meg, og siden har det vært galopphester her på gården. Jeg hadde ingen erfaring med trening av galopphester, og de ble derfor trent etter samme prinsipper som travhestene. Det vil si bakkeintervaller. Nå får jeg mye hjelp av Nora som begynner å høste erfaring, men hestene våre går fremdeles bakkeintervaller. Jeg har heller aldri vært redd for å spør om tips og råd, og har derfor snakket mye med for eksempel Wido Neuroth som er en dyktig fag- og hestemann, forteller Holm.
– Hva facinerer deg mest med fullblodsene?
– De er formel 1 når det kommer til konkurransehester. Jeg husker godt da jeg var i USA og så Cigar vinne et stort løp i Florida. Hele løpsdagen var full av flotte individer, og det imponerte meg. Nå har jeg drevet med trav hele min yrkesaktive karriere, og følte det var på tide å prøve noe nytt som pensjonist, sier Holm etterfulgt av litt latter før han legger til:
– Når det er sagt er jeg opptatt av selve hesten, ikke egentlig en enkelt rase. En gang jeg var i Nederland besøkte jeg et stutteri for frisere, og ble meget imponert over hvordan de tok vare på sin nasjonalrase.
Mye likt
Da Possibly la løpsskoene på hyllen kom tanken om å bedekke henne, og i fjor fikk hun sitt første føll. Svenn Anton Nosto (e Mutajally).
– Hva er de største forskjellene mellom avl av travhester og galopphester?
– Fullblodshoppene må bedekkes naturlig for at føllene skal kunne bli registrert, og bedekkingen må skje under menneskelig oppsyn. Man kan derfor ikke slippe en hingst på beite sammen med flere hopper. Det er en gammel tradisjon som stammer fra England. Dette begrenser tilgangen på hingster da lange transporter ikke er å foretrekke, spesielt hvis hoppa har føll ved foten, sier Holm og fortsetter:
– Min erfaring er at fullblodshoppene trenger noe mer kraftfôr mens de går drektige og etter at de har fått føll enn hva travhoppene gjør, men ellers er det mye likt. Når fødselen nærmer seg synes jeg det er viktig at hoppene får stå i en stor boks, og at det er et tykt, mykt underlag i boksen. Jeg liker å ha full oversikt over hoppene når det nærmer seg fødsel.

– Søk kontakt med føllet tidlig
– Merker du stor forskjell på fullblodsføll og travføll med tanke på temperament?
– Jeg personlig har oppfattet fullblodsføllene som mer fyrige, og litt mer intelligente enn travføllene. For å komme med et eksempel på hva jeg mener med intelligent studerte jeg årets fullblodsføll ute en dag det begynte å regne. Føllet stilte seg så langt inntil veggen under enden på taket som det kunne komme, og fikk nesten ikke vann på seg. Det har jeg aldri sett noen av travføllene gjøre, forteller Holm før han fort legger til:
– Når det er sagt er det ingen hester som er dumme. Hvis en hest oppfører seg på en dum måte prøver den å fortelle oss noe, og det er vi mennesker som er dumme som ikke klarer å skjønne hvorfor hesten oppfører seg som den gjør. Håndteringen av føllene skjer uavhengig av rase.
– Uansett om føllet er av rasen traver eller fullblods mener jeg det er viktig å søke kontakt med føllet tidlig. Sett deg på huk i boksen, og la det komme bort til deg. Klapp og klø slik at det blir vandt med mennesker. Dette gjør jeg hver dag, og min er faring er at føllene blir veldig tillitsfulle på denne måten. Det får man igjen for senere, sier Holm, som anbefaler litt hesteerfaring før man går til anskaffelse av en fullblods.
– Vi må ta hensyn til at fullblodsen er en litt fyrig rase, men for en person med hesteerfaring går det fint å håndtere den. Det er nok lettere for en person uten så mye erfaring fra før å håndtere en travhest. Jeg mener at fullblodsen må få utløp for energien sin, og lar hestene bevege seg fritt ute i store luftegårder, forteller Holm.
Når det er tid for temming er tømmekjøring er viktig del av utdannelsen både for travhester og galopphester.
– Både travhester og fullblodser tømmekjøres mye. Når hesten skjønner signaler som sving til høyre og venstre, stopp og gå fram, får travhestene på seg en vogn mens galopphestene får på seg en sal, forteller Holm.

Ønsker mindre unghestfokus
I både trav- og galoppsporten er det mest penger å hente for unghestene. Dette mener Holm fort blir feil for hestene.
– Uavhengig av rase ønsker jeg at hoppene skal følle når det er varmt i været og gresset er grønt, da dette er det mest naturlige for dyret. Både sol og grønt gress gir vitaminer til hoppe og føll. Fullblodsene må konkurrere mot hester født i for eksempel Irland, og der kommer føllene ofte i januar eller tidlig i februar siden klimaet der er helt ulikt klimaet i Norge. Våre føll som ofte blir født i april eller mai ligger da flere måneder etter føllene født i Irland. Når disse hestene skal konkurrere mot hverandre som 2- eller 3-åringer vil ofte føllene født i Irland ha en fordel siden de er eldre, sier Holm og fortsetter:
– I travsporten er det også mest penger å kjøre om når hestene er 3-og 4-åringer. Dette fører til hard trening av unghester, og en del hester går nok ikke løp like lenge som hva de kunne ha gjort om pengene hadde blitt fordelt bedre ut i aldersspenn. Det er ikke trenere eller oppassere som gjør noe galt, for det er naturlig at trenerne ønsker å ha hestene klare for de største løpene. Systemet er feil på dette punktet. Jeg skulle gjerne sett at det var høyere premier for eldre hester i både trav og galopp, og litt mindre unghestfokus. Da tror jeg vi hadde fått mer holdbare hester.
– Hva er din beste opplevelse som oppdretter til nå?
– Det må være da Aron Nosto vant to løp i Frankrike, avrunder Holm med et smil.
Fakta:
Norskfødte fullblodsføll:
- Antall føll født 2019: 34
- Antall føll født 2020: 45
Tiltak for å oppfordre til oppdrett av norsk fullblods:
- Tilskudd til import av drektige hopper fra land utenfor Skandinavia (20 000 kroner, men maks 160 000 kroner per sesong).
- Tilskudd til eiere av hopper bedekket i Norge bekreftet drektige pr 01.10. (10 000 kroner).
- Tilskudd til hingsteholdere pr norskregistrerte hoppe bekreftet drektig pr 01.10. (5000 kroner)
- Oppdretterne mottar bonus på 20% i alle løp (10% for hester 7 år og eldre).
- Eiere mottar bonus på 50% av premien i åpne løp for 2- åringer og 40% av premien i åpne løp for 3-åringer.
- Egen bonus i Norsk Derby til norskoppdrettede hester på totalt 200 000 kroner fordelt på de fire beste norskoppdrettede hestene.
- Løp gjennom hele sesongen kun for norskoppdrettede hester med gode pengepremier.