Steinar Holm sammen med årets hingsteføll (e Evasive u Candyflower). – Søk kontakt med føllet hver dag, anbefaler Holm. TGN-foto/ON
Avl og raser

– Jeg personlig har oppfattet fullblodsføllene som mer fyrige, og litt mer intelligente enn travføllene

BLAKER: Steinar Holm er for de fleste best kjent som travtrener, men de siste årene har fullblodshestene og galoppsporten kommet mer og mer i fokus. I fjor ble det første fullblodsføllet født på Eid gård i Blaker, og i år kom ytterligere et føll til verden. Før det har han oppdrettet flere travhester.

– Jeg leide ei hoppe fra faren til Nils Olav Holm for mange år siden. Hun fikk føllet Red Arrow i 1968, og det var mitt første føll selv om jeg ikke sto som oppdretter, forteller Holm og fortsetter:

– Noen år senere kjøpte jeg Top Cherie. Hun ble mor til flere gode hester som CHR Royal (født i 1982), Happiness (født i 1985) og Woodpecker (født i 1986).

Etter hvert har hestene i Holm sitt oppdrett fått navnet Nosto.

– Aron Nosto som ble født i 1998 var den første hesten som ble født her på Eid gård. Han er født samme år som min datter Nora, og Aron blir Nora bakvendt. Nosto står for Nora, Steinar og Torill, og er blitt vårt oppdretternavn, sier Holm.

Åringen Svenn Anton Nosto er den første fullblodsen som ble født på Eid gård. – Han er oppkalt etter kompisene mine Svenne Østerblom og Anders Adler (kalles bare Anton), som er medeiere og medoppdrettere, forteller Holm. TGN-foto/ON

Galopp siden 2013

I 2013 ankom de første galopphestene stallen, Oaksana og Possibly.

– En kamerat av meg, Anders Adler, hadde to galopphester i Sverige. Da han skulle flytte til en leilighet i Spania sendte han galopphestene til meg, og siden har det vært galopphester her på gården. Jeg hadde ingen erfaring med trening av galopphester, og de ble derfor trent etter samme prinsipper som travhestene. Det vil si bakkeintervaller. Nå får jeg mye hjelp av Nora som begynner å høste erfaring, men hestene våre går fremdeles bakkeintervaller. Jeg har heller aldri vært redd for å spør om tips og råd, og har derfor snakket mye med for eksempel Wido Neuroth som er en dyktig fag- og hestemann, forteller Holm.

– Hva facinerer deg mest med fullblodsene?

– De er formel 1 når det kommer til konkurransehester. Jeg husker godt da jeg var i USA og så Cigar vinne et stort løp i Florida. Hele løpsdagen var full av flotte individer, og det imponerte meg. Nå har jeg drevet med trav hele min yrkesaktive karriere, og følte det var på tide å prøve noe nytt som pensjonist, sier Holm etterfulgt av litt latter før han legger til:

– Når det er sagt er jeg opptatt av selve hesten, ikke egentlig en enkelt rase. En gang jeg var i Nederland besøkte jeg et stutteri for frisere, og ble meget imponert over hvordan de tok vare på sin nasjonalrase.

Mye likt

Da Possibly la løpsskoene på hyllen kom tanken om å bedekke henne, og i fjor fikk hun sitt første føll. Svenn Anton Nosto (e Mutajally).

– Hva er de største forskjellene mellom avl av travhester og galopphester?

– Fullblodshoppene må bedekkes naturlig for at føllene skal kunne bli registrert, og bedekkingen må skje under menneskelig oppsyn. Man kan derfor ikke slippe en hingst på beite sammen med flere hopper. Det er en gammel tradisjon som stammer fra England. Dette begrenser tilgangen på hingster da lange transporter ikke er å foretrekke, spesielt hvis hoppa har føll ved foten, sier Holm og fortsetter:

– Min erfaring er at fullblodshoppene trenger noe mer kraftfôr mens de går drektige og etter at de har fått føll enn hva travhoppene gjør, men ellers er det mye likt. Når fødselen nærmer seg synes jeg det er viktig at hoppene får stå i en stor boks, og at det er et tykt, mykt underlag i boksen. Jeg liker å ha full oversikt over hoppene når det nærmer seg fødsel.

I det som opprinnelig var ponnistallen til Nora har Holm bygget en tvangsboks som enkelt kan monteres opp og ned. Her er Candyflower plasser inni, mens føllet står på utsiden. – Da slipper jeg å transportere hoppene hver gang de skal brunstkontrolleres, s

– Søk kontakt med føllet tidlig

– Merker du stor forskjell på fullblodsføll og travføll med tanke på temperament?

– Jeg personlig har oppfattet fullblodsføllene som mer fyrige, og litt mer intelligente enn travføllene. For å komme med et eksempel på hva jeg mener med intelligent studerte jeg årets fullblodsføll ute en dag det begynte å regne. Føllet stilte seg så langt inntil veggen under enden på taket som det kunne komme, og fikk nesten ikke vann på seg. Det har jeg aldri sett noen av travføllene gjøre, forteller Holm før han fort legger til:

– Når det er sagt er det ingen hester som er dumme. Hvis en hest oppfører seg på en dum måte prøver den å fortelle oss noe, og det er vi mennesker som er dumme som ikke klarer å skjønne hvorfor hesten oppfører seg som den gjør. Håndteringen av føllene skjer uavhengig av rase. 

– Uansett om føllet er av rasen traver eller fullblods mener jeg det er viktig å søke kontakt med føllet tidlig. Sett deg på huk i boksen, og la det komme bort til deg. Klapp og klø slik at det blir vandt med mennesker. Dette gjør jeg hver dag, og min er faring er at føllene blir veldig tillitsfulle på denne måten. Det får man igjen for senere, sier Holm, som anbefaler litt hesteerfaring før man går til anskaffelse av en fullblods.

– Vi må ta hensyn til at fullblodsen er en litt fyrig rase, men for en person med hesteerfaring går det fint å håndtere den. Det er nok lettere for en person uten så mye erfaring fra før å håndtere en travhest. Jeg mener at fullblodsen må få utløp for energien sin, og lar hestene bevege seg fritt ute i store luftegårder, forteller Holm.

Når det er tid for temming er tømmekjøring er viktig del av utdannelsen både for travhester og galopphester.

– Både travhester og fullblodser tømmekjøres mye. Når hesten skjønner signaler som sving til høyre og venstre, stopp og gå fram, får travhestene på seg en vogn mens galopphestene får på seg en sal, forteller Holm.

Candyflower og føllet koser seg ute på grønt gress. TGN-foto/ON

Ønsker mindre unghestfokus

I både trav- og galoppsporten er det mest penger å hente for unghestene. Dette mener Holm fort blir feil for hestene.

– Uavhengig av rase ønsker jeg at hoppene skal følle når det er varmt i været og gresset er grønt, da dette er det mest naturlige for dyret. Både sol og grønt gress gir vitaminer til hoppe og føll. Fullblodsene må konkurrere mot hester født i for eksempel Irland, og der kommer føllene ofte i januar eller tidlig i februar siden klimaet der er helt ulikt klimaet i Norge. Våre føll som ofte blir født i april eller mai ligger da flere måneder etter føllene født i Irland. Når disse hestene skal konkurrere mot hverandre som 2- eller 3-åringer vil ofte føllene født i Irland ha en fordel siden de er eldre, sier Holm og fortsetter:

– I travsporten er det også mest penger å kjøre om når hestene er 3-og 4-åringer. Dette fører til hard trening av unghester, og en del hester går nok ikke løp like lenge som hva de kunne ha gjort om pengene hadde blitt fordelt bedre ut i aldersspenn. Det er ikke trenere eller oppassere som gjør noe galt, for det er naturlig at trenerne ønsker å ha hestene klare for de største løpene. Systemet er feil på dette punktet. Jeg skulle gjerne sett at det var høyere premier for eldre hester i både trav og galopp, og litt mindre unghestfokus. Da tror jeg vi hadde fått mer holdbare hester.

– Hva er din beste opplevelse som oppdretter til nå?

– Det må være da Aron Nosto vant to løp i Frankrike, avrunder Holm med et smil.

Fakta:

Norskfødte fullblodsføll:

  • Antall føll født 2019: 34
  • Antall føll født 2020: 45

Tiltak for å oppfordre til oppdrett av norsk fullblods:

  • Tilskudd til import av drektige hopper fra land utenfor Skandinavia (20 000 kroner, men maks 160 000 kroner per sesong).
  • Tilskudd til eiere av hopper bedekket i Norge bekreftet drektige pr 01.10. (10 000 kroner).
  • Tilskudd til hingsteholdere pr norskregistrerte hoppe bekreftet drektig pr 01.10. (5000 kroner)
  • Oppdretterne mottar bonus på 20% i alle løp (10% for hester 7 år og eldre).
  • Eiere mottar bonus på 50% av premien i åpne løp for 2- åringer og 40% av premien i åpne løp for 3-åringer.
  • Egen bonus i Norsk Derby til norskoppdrettede hester på totalt 200 000 kroner fordelt på de fire beste norskoppdrettede hestene.
  • Løp gjennom hele sesongen kun for norskoppdrettede hester med gode pengepremier.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng