Amanda M Engevold på Arina. Sammen har de mange meritter å vise til i distanseritt. Under konkurranse er denne ekvipasjen å se i fargene blå og rosa.
Distanseritt

– Da var jeg tolv år, og bestemte meg for å satse på distanseritt

LUNNER: Amanda Mælum Engevold (16) kan vise til norgesmestertittel og annenplass i Nordisk Baltisk mesterskap i distanseritt. Det var araberen Arina som fikk henne til å satse på grenen, men Amanda ser også for seg en framtid innen travsporten.
Amanda Mælum Engevold sammen med 3-årige Storm Isa som kom fra Danmark i fjor, og skal etter planen bli distansehest.

Med travinteresserte foreldre og hester hjemme på stallen ble det naturlig for Amanda Mælum Engevold å drive med hest.

– Da jeg ble født hadde vi en shetlandsponni som het Ronja. Hun var kjent for å kaste av alle sine ryttere, men ble min første ponni. Som 5-åring kjørte jeg ponnitrav på lokalkjøring med henne på Hadeland Landbane sammen med pappa som følgekusk, men jeg har alltid syntes det er mer morsomt å ri enn å kjøre, forteller Amanda.

Da hun vokste fra Ronja fikk hun ny ponni.

– Min neste ponni var en welshponni. Det var ponnien jeg red mitt første distanseritt på, men den gangen var det mest for å prøve grenen. Da var jeg åtte år. Jeg red to og en halv mil og kom i mål fem minutter etter de som vant rittet. Jeg interesserte meg egentlig mest for sprang, sier Amanda og legger til:

– Selv om jeg vokste fra Ronja hadde vi henne helt til hun måtte avlives sommeren 2019.

Var gitt opp

Som litt eldre fikk hun araberen Arina.

– Arina var gitt opp av tidligere eier, og skulle egentlig slaktes før hun kom til meg. Etter å ha skodd henne om og fått løst opp i muskulære problemer ble hun bedre, men hun var fremdeles en vanskelig hest å holde på med. Jeg forsøkte å ri sprang på henne, men falt av ofte. Arina var ikke noe glad i å hoppe, forteller Amanda.

Dermed kom moren med forslaget om å prøve distanseritt.

– Vi kom fram til at vi måtte prøve å se om hun syntes andre grener enn sprang var mer morsomt. Jeg meldte meg på et ritt på fire mil, og Arina gikk med toppede ører hele veien. Da var jeg tolv år, og bestemte meg for å satse på distanseritt.

En liten del av premiesamlingen til Amanda M Engevold. I hånden holder hun beviset på at Arina ble «best condition horse» i Estland, ved siden av står premien fra annenplass i Nordisk Baltisk mesterskap. På panseret står pokalen fra seieren i NM.

Vant NM på første forsøk

Amanda klatret fort oppover i klassene.

– Jeg hadde trent Arina mye sammen med travhestene til mamma og pappa, så hun var i god form da jeg startet med distanseritt. Siden hestesporten følger reglene til Norges Idrettsforbund når det gjelder norgesmesterskap får man ikke delta før man har fylt 13 år, men i 2017 fikk jeg lov til å være med på rittet uten mulighet for å bli premiert selv om jeg bare var tolv år. Det var en fin erfaring å få med seg, sier Amanda.

Året etter stilte hun til start offisielt for første gang.

– I 2018 ble norgesmesterskapet arrangert på Nannestad, og gikk over åtte mil. Arina var veldig fin for dagen, og vi ble norgesmestere for junior på første forsøk. Det var en stor opplevelse, forteller Amanda med et smil.

Plukket ut på juniorlandslaget

I april 2019 red Amanda sitt første internasjonale ritt som endte med en annenplass. Noen måneder senere fikk hun en unik mulighet.

– Jeg ble plukket ut på Juniorlandslaget, eller landslagets satsningsgruppe som det egentlig kalles, i 2019. Samtidig ble jeg invitert som én av tre norske ryttere til å representere Norge i Nordisk Baltisk mesterskap for young riders i Estland. Løypa var på åtte mil, sier Amanda.

Både hest og rytter tok reisen fint.

– Alle rytterne fra Norge leverte gode innsatser, så vi vant gullmedalje som lag. Individuelt fikk jeg og Arina sølv, men Arina ble også tildelt prisen «best condition». Det er en gjev pris innen distanseritt som viser at hesten er den med best kondisjon av alle deltagerene i rittet. Det å bli nummer to i Nordisk Baltisk mesterskap er nok det største jeg har opplevd til nå, forteller Amanda.

Må fort ned i puls

Underveis i et distanseritt må hesten inn til veterinærsjekk flere ganger.

– På et distanseritt er det først en veterinærkontroll i forkant av rittet, så sjekkes også hesten av veterinær underveis. Når jeg rir åtte mil må hesten inn til veterinær tre ganger under rittet. Ved veterinærkontrollene gjelder det å få av utstyret og få ned pulsen til 64 så fort som mulig, for hesten skal vises i grime. Det er først når du kommer inn til veterinæren klokken stoppes, sier Amanda og fortsetter:

– Veterinæren kontrollerer hestens muskulatur for å se etter ømheter, og hestens puls. Det er en makstid for å komme lavt nok ned i puls som blir strengere jo høyere opp i klassene du kommer, men normalt er det mellom 30-40 minutter. Det er puls de fleste ryker på underveis i ritt. Kommer ikke hesten ned i puls tidsnok får du ikke ri videre. Ved målgang får du kun ett forsøk på å kontrollere puls hos veterinær, da må den være 64 eller lavere. I de høyere klassene er det førstemann i mål som vinner hvis du kommer gjennom den siste veterinærkontrollen, men det finnes også klasser hvor det rides på idealtid.

– Gjør du noe spesielt for å få hesten til å gå ned i puls?

– Jeg har alltid med meg hjelpere på ritt, som står klar med vannbøtter ved veterinærkontrollene. Dette blir brukt til å kjøle ned hesten for å få ned pulsen. Selv har jeg aldri røket på for høy puls, men under et ritt på 12 mil på Nannestad ble Arina tatt ut av veterinæren etter ti mil fordi de mente hun var litt øm i muskelaturen. Det var veldig kjedelig, forteller Amanda.

Salen som benyttes i distanseritt er laget av karbon og veier bare 1 kg.

Både hest og rytter må være i form

– Hvordan trener du hesten for å få den til å takle lange ritt?

– Arina blir trent annenhver dag. Jeg rir en del intervaller, og kontrollerer puls underveis på trenigsøktene. Hun får også klatre i skogen for å bygge muskler. En gang annenhver uke rir jeg en lang tur på tre mil, sier Amanda.

Hun sørger også for å holde seg selv i form.

– Selv trener jeg litt styrke, jogger noen turer og rir monté på travhester i tillegg til at jeg trener distansehestene mine. Det er viktig at også rytter er litt i form når det skal rides langt. Tidligere drev jeg med turning, men det har jeg ikke tid til lenger, forteller Amanda.

– Er det noen spesielle egenskaper du ser etter hos en distansehest?

– Den må gå fort ned i puls, være positiv til trening og stå rett på beina sine. En travhest vil nok fint egne seg til lavere klasser i distanseritt, men i FEI-klassene ser man ikke så mye annet enn arabere. Grunnen til det er at en araber er en liten lett hest som både er hurtig og utholdende, sier Amanda og legger til:

– Under lange ritt får man følelsen av at hest og rytter samarbeider godt og holder motivasjonen oppe sammen. Det er det som engasjerer meg mest med distanseritt.

Drømmer om Dubai

Det lengste rittet 16-åringen har gjennomført til nå er på 12 mil.

– I februar i fjor red jeg Vasarittet i Rättvik i Sverige. Det ble min og Arinas første godkjente 12 mil, og vi ble nummer tre. Vi red ut da det var mørkt, og kom i mål da det var mørkt. Underveis i et distanseritt bruker jeg å holde et tempo på mellom 13-18 km/t i gjennomsnitt, forteller Amanda.

Etter det rittet satte koronapandemien en stopper for mye av sesongen.

– Normalt bruker jeg å ri rundt 42 mil i konkurranse i løpet av et år, men i fjor ble det bare 37 mil. Siden vi rir så langt blir det mye slitasje på utstyr, så jeg er veldig takknemlig for mine lokale sponsorer. Distansesesongen varer hele året, men de viktigste konkurransene arrangeres fra juni-september. I fjor var det vanskelig å reise internasjonalt, og det ble heller ikke så mange landslagssamlinger siden treneren vår er fra Chile. I NM, som var et av de store høydepunktene i fjor, ble jeg nummer tre.

I år er det tre store mål å se fram til.

– Jeg har bare én godkjent 12 mil, så jeg er avhengig av en til for å kvalifisere meg til VM som arrangeres i Nederland. Det er et mål jeg håper å klare, men det er ikke så mange stevner jeg har å velge i for å klare å kvalifisere meg. Ellers arrangeres Nordisk Mesterskap på Jylland i juni, og NM i høst. Det store målet mitt er å få ri i Dubai en gang, der arrangeres det ritt fra 12-16 mil. Det aller morsomste hadde vært å ha med seg Arina dit, sier Amanda.

– Hvor stort er distansemiljøet i Norge?

– På litt mindre stevner er det mange som rir, men det er ikke så mange som har kvalifiserte hester til å ri de lengste klassene. I fjor deltok det tolv stykker i Junior NM, men da er det veldig høyt nivå blant de som deltar. Vi som er plukket ut på Juniorlandslaget har en felles snapchatgruppe hvor vi holder kontakt mellom samlingene. Det er veldig godt miljø i den gruppa, men få ryttere fra Østlandet. På ritt bruker jeg alltid å ha med meg en venninne som hestepasser for å gjøre et ennå mer sosialt, forteller 16-åringen.

16-åringen er hos Olav Mikkelborg en dag i uka for å ri på travhester. Montélisens er et mål på sikt. Foto: privat

Trener travhester ved siden av

En dag i uka drar ungjenta til travtrener Olav Mikkelborg etter skolen.

– Tidligere red jeg galopphester hos Steinar Holm i blant, men selv om jeg syntes det var veldig morsomt ble det litt langt å kjøre til Blaker. Derfor rir jeg nå på travhestene til Olav Mikkelborg en dag i uka og i ferier. Det er god lærdom å ri ulike type hester, og jeg synes det er veldig morsomt å ri fort. Derfor har jeg lyst til å ta montélisens etter hvert, sier Amanda.

Hjemme på gården har hun en del av treningsansvaret for 4-årige CC Best Lucky.

– CC Best Lucky er en hest vi kjøpte fra stallen til Olav Mikkelborg, og jeg rir henne en del i trening her hjemme. Nå som jeg er blitt 16 år skal jeg også få kjøre henne i hurtigarbeider på Bjerke travbane. Jeg synes det er gøy å ri på traverne, og rir derfor alltid inn travhestene våre. Totalt har vi fem egne hester; to arabere og tre travhester. Arina som er blitt 13 år, CC Best Lucky, 3-årige Wings Of Fire, 7-årige Sagen Sol som er drektig med Briskeby Rauen, og min nye araber Storm Isa som ble handlet inn fra Danmark i fjor. Han er nå tre år, og skal etter planen bli distansehest etter hvert. Jeg rir ham inn selv, forteller Amanda.

Nå er hun inne i sitt siste år på ungdomsskolen, til høsten kan ferden gå videre til Sverige.

– Jeg har blant annet søkt studieplass på Wången travgymnasium, så hvis jeg kommer inn der kan det hende jeg flytter til Sverige for å lære mer om trav. I så fall tar jeg med meg Arina slik at jeg kan trene henne samtidig. Trav og distanseritt er egentlig to ganske like idretter hvor fokuset ligger i å trene hestene best mulig for å få dem til å prestere. På Wången ligger alt til rette for trening av hest, sier Amanda.

– Hva er dine fremtidsplaner?

– Jeg har faktisk lyst til å bli travtrener, for det er vanskelig å leve av distanseritt. Når det er sagt kommer jeg til å ha distansehestene mine og drive med den sporten i mange år framover, men kanskje etter hvert ved siden av trav, forteller Amanda.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng