Hjemme på gården er det alltid stallarbeid som må gjøres. Mye tid og arbeid ligger bak Heddas ambisjoner om å nå helt til de største mesterskapene i dressur.
Portrett

Hedda (19) satser mot Grand Prix: – Det er vanskelig å finne en hest som Ole

Hestejenta fra Lørenskog har alltid hatt hester utenfor stuevinduet, men tok selv valget om å satse på hestesporten. Nå går Hedda Jørgensen (19) toppidrett, og drømmer om å ri Grand Prix i dressur.

Hedda går gjennom stalldøra og inn i den lille stallbygningen som ligger hjemme på tunet, helt inntil huset hennes. Hole in One Firfod, som til daglig går under navnet Ole, står og tygger høy i boksen. 

Han løfter hodet over døra og spisser ørene i det hun kommer inn. De har nettopp fullført en rolig dressurøkt, etter gårsdagens fridag. Hedda åpner døra til den store, tyske varmblodsen og fester et leietau i en møkkete, blå grime. Før hun leier ham ut på gangen, stryker hun han over pannen. 

– Jeg kan vel nesten si at jeg red før jeg kunne gå. Beina mine gikk ikke nedenfor salkappen en gang, sier Hedda, som har vokst opp slik en hestejente bare kan drømme om.

Allerede før hun ble født, hadde familien flere egne hester. Shetlandsponnien Bailey står fremdeles på småbruket deres, 20 år etter at de kjøpte ham. Ridningen ga tidlig mersmak, og opp gjennom årene har flere hester vært med på å utvikle Hedda som rytter.

Shetlandsponnien Bailey ble en del av familien før Hedda kom til verden. Han har vært med på hele reisen.

Hest fra morgen til kveld

Hjemme tilbringer Hedda mange timer i stallen hver dag. Hun fôrer som oftest lunsj og kvelds, og kjenner ikke til en hverdag uten hester hjemme. På gården har familien tre hunder og fire hester oppstallet. Med en over gjennomsnittet hesteinteressert mamma, som har drevet med trav, sprang, dressur og feltritt, har hest alltid vært en stor del av livet til Hedda.

– Det fineste med stall hjemme, er å kunne være med hestene hele tiden. Mamma har hatt hester hele livet mitt, og alltid tatt meg med i stallen. Hun er en inspirasjonskilde for meg. Men det var aldri et press om at jeg skulle satse på sporten. 

I 13-årsalderen trappet Hedda litt ned på ridningen, og trente mye på langrenn. Ganske raskt forstod hun at hun måtte velge én ting å satse på for å bli virkelig god, og da var det ikke vanskelig å velge hestene. 

– Som liten var jeg ganske tøff, og falt jeg av, var jeg alltid kjapt oppe på hesten igjen. Jeg hadde en tendens til å velge de utfordrende hestene, og ga meg ikke.

Hedda red mye, deltok på treninger og startet stevner. Da hun skulle velge videregående, gikk hun for toppidrett med hest. Det gjorde det mulig for henne å kunne ri litt i skolehverdagen, og i tillegg få basistrening og hjelp til å jobbe målbevisst. 

– Å hoppe ga meg ingenting lenger

Smilet forsvinner når Hedda snakker om de første årene på toppidrett, da ridningen var mer strevsom enn givende. I flere år var hun helt sikker på at det var sprangrytter hun ville bli, men da familien gikk til innkjøp av spranghesten Creluna, tok det ikke lang tid før Hedda fikk smake på sanden. 

– Vi begynte altfor hardt med en trener som så at dette var en kvalitetshest. Banene var for høye og vanskelige, og selv om Creluna reddet meg mange ganger, tålte hun dårlig at jeg gjorde feil.

Vegringene ble en rutine. Hedda minnes at hun ofte stupte over halsen og deiset i bakken opptil seks ganger i løpet av en sprangtime. En periode var hun mer på bakken enn på hesten. Og jo mer det skjedde, desto mer skjønte hun at det ikke var noe gøy. 

– Jeg følte meg uvel og usikker før hver sprangtime. Det å hoppe ga meg ingenting lenger.

Inne i det andre året deres sammen, kjente Hedda at hun mestret dressurtreningene bedre. Men hun hadde ikke kjøpt Creluna for å satse på dressur, og hun kunne ikke kreve det hun ønsket av henne.  

Den høsten gikk familien til innkjøp av en syv år gammel tysk varmblods. En tur til Danmark å finne en ny dressurhest til Heddas mor, viste seg å bli starten på Heddas dressurkarriere. 

Hedda beskriver Ole som en hest som strekker seg langt for rytteren sin. Han stjal hjertet hennes fra deres første møte.

Hesten som tok Hedda med storm

Selv om familien bare har eid den svarte dressurhesten i et drøyt år, er ikke Hedda i tvil om at Ole er hesten som har betydd mest for henne. 

– Jeg skjønte at vi var en match med en gang jeg satte meg på ham. Han var alt jeg ville ha, og jobbet skikkelig med meg.

Likevel var det tilfeldigheter som førte dem sammen. Familien var sikre på at de skulle kjøpe en annen hest, og var klare for å reise hjem igjen dagen etter, da en ny annonse dukket opp. Ole hadde gått sitt første stevne samme dag, og fått en førsteplass i LA5 og en andreplass i LA1. Hedda overtalte moren om å se på han før de dro hjem, og de bestemte seg på dagen. Denne hesten måtte de ha.

– Det er vanskelig å finne en hest som Ole. Han har mye energi, men er kald i hodet, og han gjør alltid sitt beste for rytteren sin. Det er første gang jeg rir en sånn type hest.

Men hverdagen med Ole inneholder langt mer enn dressurtreninger. Det beste han vet, er å gå på tur. Han kunne gått i evigheter, og setter opp et høyt tempo i det de passerer ridehuset. Denne hverdagen hadde han ikke i Danmark. 

– Dressur er finspikkeri, og det er hard trening. På tur er han fri, og Ole er en lederhest som liker å gå foran. 

– Fra jeg satt på hesteryggen for første gang, ville jeg bare ha mer av det, sier Hedda om hesteinteressen som har vært der hele livet.

– Jeg tror litt sommerfugler i magen må til

Hedda hater å tape, og det har hun kjent på i alle sporter hun har drevet med. Det er ikke uvanlig at hun analyserer egne stevnevideoer, og pirker på småfeil. 

– Jeg går alltid all in, uansett hva det gjelder. Men jeg tror det må til, du skal ha litt sommerfugler i magen før en konkurranse. 

Hun minnes et kretsmesterskap i høst, der hun var svært skuffet over prosenten sin etter å ha forlatt dressurbanen. Hedda hadde omstilt seg etter en bitter fjerdeplass dagen før, og følte hun ga alt. Men hverken karakterer eller prosenter stod til forventningene. Misfornøyd satte hun Ole på hengeren, og var klar for å forlate stevneplassen. I siste sekund ble det ropt over høyttaleren at det var gjort en grov feil, og at de hadde havnet på førsteplass.

– Jeg husker jeg løp fra hengeren for å rekke premieutdelingen likevel. Den dagen glemmer jeg ikke.

Hedda kan se tilbake på et år med flere pallplasseringer, og blant annet et sølv i kretsmesterskapet for junior. Hun drømmer stort, men stresser ikke med at ting må skje fort. I framtiden ønsker hun å kjøpe seg en unghest som hun kan utvikle helt til toppen. 

– Jeg har en drøm om å ri flere store mesterskap. Men aller først vil jeg ri Grand Prix med Ole. Jeg vet han er kapabel til å klare det.

Det er kort vei fra huset til stallen for Hedda og familien.

Et år med god tid

Det er blitt folksomt i den lille stallbygningen. Storesøsteren til Hedda har dukket opp i døråpningen med en liten dansk-svensk gårdshund i bånd, og på stallgangen står moren og saler av en frieser. De er nettopp kommet inn fra tur. 

Creluna strekker hodet over boksdøra for å være med på det som skjer. For noen måneder siden valgte Hedda å selge henne til fôrrytteren, men hun står fremdeles på småbruket deres. Selv med hestene hjemme, ble det for krevende å trene begge hestene. Nå kan hun ha fullt fokus på hverdagen med Ole. 

Mange treninger og konkurranser har utgått det siste året som følge av pandemien, og Hedda har ikke fått kvalifisert seg og ridd alle stevnene hun helst skulle ridd. Men hun ser likevel fordeler med at mye har måttet vente.

– Det positive er at det har vært mye tid til finspikking på dressurridningen. Tid til ting man ellers ikke tar seg tid til. Og nå er Ole og jeg veldig klare. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng