Gjennom sitt blikk setter Live Bonnevie spørsmålstegn bak hestehold og trening. Hun fremmer internasjonal vitenskap, gjør den tilgjengelig på norsk i podkasten Hestenes Klan. Foto: privat
Hest

 Vi kan risikere å ende opp som grader av dyremishandlere uten at vi er klar over det

GRÜNERLØKKA: Episoder fra podkasten Hestenes Klan er lastet ned over 50 000 ganger siden den ble lansert 27. april i fjor. Bak suksessen står Live Bonnevie, som med sitt myke blikk ønsker å utgjøre en forskjell – for hesten.

Mandag klokken seks hver uke slippes en ny episode. I skrivende stund er det blitt 47 episoder, fordelt på samtaler med hestefolk og soloepisoder. Sistnevnte kan være fotnoter med input fra faglitteratur eller artikler, eller det som Live Bonnevie omtaler som «halvparader» som er smakebiter eller refleksjoner etter 40 år som hestejente. I dag eier hun en islandshest, men hun har vært innom flere forskjellige grener. 

– Måtte hesten for alltid være med deg, avslutter Live Bonnevie – alltid, hver eneste episode.

Stemmen hennes er fløyelsmyk. Hun er reflektert. Det hun forteller er satt i kontekst til hele hestens liv. Helt fra fødsel til død. Live tar med lytteren fra det moderne og ytrestyrte tilbake til det naturlige og indrestyrte. Hun snakker om forskjellen på det å ha et hardt og et mykt blikk.

– Født og oppvokst med hest på landet?

– Nei, jeg er oppvokst sentralt i Oslo. Faren min har familie fra Østre Gausdal og jeg har jobbet fire år som avløser. Det er det nærmeste jeg kommer bygda! Interessen for hest kjennes ut som en medfødt lidenskap som har utfordret, inspirert og gledet meg gjennom fire tiår, beskriver Live, når hun så får spørsmål om å beskrive sin interesse for hest.

Fakta:

Navn: Live Bonnevie

Alder: 50

Bosted: Asker

Sivilstatus: Gift, to sønner på 15 og 17 år

Hester: Islandshesten Komandi fra Bujord

Bakgrunn: Forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark

Yrke: Utviklingsprodusent/forfatter

Aktuell: Står bak podkasten «Hestenes Klan», som etter ett år på lufta er blitt Norges største podkast om hester og hestefolk.

Dyremishandlere?

– Hva er målet med podkasten?

– Ambisjonen er å tilby lytterne ulike perspektiver, slik at de kan reflektere over sitt eget hestehold. Ikke minst treningsmetodene de har valgt. Min filosofi er at jo bedre vi forstår hesten, jo bedre velferd kan vi tilby, sier hun, med ettertrykk, før hun fortsetter:

– Hestene har beriket livet mitt i 40 år, det er på tide å gi noe tilbake.

Som 10-åring drømte hun om å være ett med hester. Hun så seg selv galoppere over en slette. Så rotet hun seg bort, for å bruke hennes egne ord, i en konvensjonell rideskole. Det endte opp med en ungdomsbok om den 17 år gammel konkurranserytter Amanda Fivel, nær en selvbiografi om det å bevare det myke blikket i samspillet med hester.

– Jeg er ikke en rikmannsdatter som Amanda, men det er riktig at hennes reise likner min, understøtter Live, som i boken stiller spørsmål ved hvordan vi rir, holder og behandler hestene våre.

– Mange som driver kommersielt med hest blir hardere med årene, uten at de merker det selv. I ytterste konsekvens er overgangen mellom et mykt, idealistisk blikk og et hard, kynisk et, så gradvis at vi kan risikere å ende opp som grader av dyremishandlere uten at vi er klar over det, sier hun i en av de første episodene i Hestenes Klan.

Live er utdannet forfatter og debuterte med boken Hestenes Klan i 2010. Podkasten har fått samme navn. TGN-foto/KK

Fra bok til podkast

Hun forteller at podkasten er et resultat av at en ny bok ikke fikk grønt lys fra forlaget.

– Jeg har en nærmest ferdig skrevet roman liggende i skuffen hjemme, avslører hun, og fortsetter:

– Men forlaget mener den er for barnslig til å være en bok for voksne, men samtidig for voksen til å være en ungdomsbok. Litt som den første bestselgeren jeg skrev, men uansett. Jeg vurderer sterkt å gi den ut på eget forlag!

Hun avslører at hun skriver på seks forskjellige bøker parallelt.

– Det har vært gull å bruke researchen fra disse bøkene som inngang i podkasten, legger hun til med et smil.

Live regner podkasten som en hobby, selv om hun bruker et sted mellom to og tjue timer per episode. Vi møter henne på jobb, nærmere bestemt hos Nordisk Film på Grünerløkka i Oslo. Hun er filmprodusent på dagtid og står for tur til å reise til Narvik der siste innspurt i krigsdramaet «Kampen om Narvik» skal spilles inn. Tidligere har hun jobbet på filmer som «Den 12. mann» og «Kon-Tiki».

– Det var snakk om at boken Hestenes Klan også skulle bli film?

– Det finnes faktisk et ferdig filmmanus, så en dag håper jeg det blir film. Det er et dyrt prosjekt, så selv om vi fikk støtte, klarte vi ikke å finansiere filmen første gang vi prøvde. Men det er heldigvis en tidløs historie, så siste ord er ikke sagt!

Ikke kommersielt

– Ser du for deg at podkasten kan bli en fulltids jobb?

– Det er ikke ambisjonen min, og jeg er ikke så klar for å tenke kommersielt rundt den. Min drivkraft ligger i hjertet, sier hun, og tar seg til brystet for å legge tyngde i det mens hun legger til:

– Min motivasjon er å bidra til å styrke hestenes velferd, for å gi noe tilbake.

Det skinner gjennom at hun er skeptisk når jakten på penger eller prestisje er en viktig del av ligningen i hesteholdet.

– Hvordan er ditt syn på trav- og galoppsporten?

– Jeg har truffet mange som driver med trav- og galoppsport som elsker hestene sine og har et stort hjerte for dem. Det har jeg respekt for. Utfordringen for meg er at jeg opplever at det er langt mellom hestene som virkelig har noe på banen å gjøre. Det samme gjelder ridesporten.

– Det er ikke alle hester som er naturlige atleter, mens andre igjen er som skapt for å prestere på høyt nivå. Noen travhester elsker å løpe, du ser det på hele hesten. Da har jeg ingen problemer med å gi tommelen opp, legger hun til.

20 år med avlæring

Live brenner for å gjøre andre i stand til å bli bevisst på hvilke trenere og hestefolk de henvender seg til for å lære mer. Hun maner til å være nøye med hvilke staller man velger å tilbringe tid på – og synes kvaliteten på utdannelsen av nye ryttere er for varierende.

– Jeg har ofte tenkt at jeg neppe vil fått ideen om å slå en hest med pisk eller tenkt at det var en god idé å sage den i munnen med bittet. De første gangene jeg så det fikk jeg sjokk, men jeg vente meg skremmende fort til det. Da jeg begynte på rideskole var jeg ikke mer enn ti år gammel – og helt avhengig av at noen lærte meg forskjellen på rett og galt, påpeker hun.

– Det er et enormt spenn mellom gode krefter, som får deg til å vokse som menneske og rytter, og de dårlige som bare begrenser deg. Heldigvis byttet jeg stall og fikk viktig innsikt i at ting kan gjøres veldig forskjellig. Likevel har jeg brukt 20 år på avlæring. Det første du lærer, er dessverre også det som sitter best, påpeker hun.

Skulle hun valgt rideskole i dag, ville hun valgt en som setter hesten i fokus – og tar seg god tid til å bygge et godt fundament hos rytteren. Hun trekker fram en elev hun så på et stutteri i Spania som eksempel.

– Elevene der fikk ikke ri selvstendig før sitsen og alle hjelperne var 100 prosent på plass. Det var ikke uvanlig å tilbringe hele det første året på longe! Jeg husker særlig godt ei jente. Hun var ikke mer enn 12-13 år, men var enormt god. Hun red penere enn Edward Gal (en nederlandsk verdenskjent dressurrytter, red anm), berømmer Bonnevie.

Gjennom sitt mobile og moderne podkast-utstyr kan Live enkelt spille inn episoder over hele verden med bra kvalitet. TGN-foto/KK

Voksne kvinner

I fjor høst la hun en internasjonal søster-podkast (Clan of the Horses) til den norske klanen. Bakgrunnen var at statistikken for podkasten fortalte at hun hadde lyttere i 28 forskjellige land.

– Jeg går ut fra at det dreier seg om skandinaver som befinner seg i andre land og tenkte de kunne hatt glede av å diskutere med engelsktalende også. Jeg har med årene blitt kjent med hestefolk over hele verden og ville også gjerne diskutere innholdet med dem. Vinner jeg i lotto skal jeg hyre en oversetter som kan ta de norske episodene over til engelsk i sin helhet. Det har jeg ikke tid til i dag, så de norske episodene får en komprimert versjon på engelsk, legger hun til.

– Hvem er det som hører på deg?

– Det er i hovedsak kvinner, noe som stemmer godt med hvem jeg treffer når jeg reiser rundt på ulike kurs. Jeg merker meg også at 75 prosent av lytterne mine er over 28 år, så de har typisk holdt på med hest en stund.

Forbi advarselen

– Jeg fikk forøvrig en advarsel da jeg bestemte meg for å starte en podkast. De fleste podkaster har nemlig færre enn 100 lyttere og de fleste podkastere gir seg etter sju episoder! Da jeg startet opp ble første milepæl derfor å lage mer enn sju episoder – og få mer enn 100 lyttere. Det har jeg oppnådd, og vel så det, fastslår hun.

– Hva tror du er forklaringen på suksessen?

– Det er ikke mange podkaster om hest på norsk. Jeg har et nettverk som gjør at jeg har fått mulighet til å invitere både nasjonale og internasjonale gjester, som på ulike måter utmerker seg på sine felt, mener hun.

I tillegg til at Live er født hestejente, har hun en medfødt egenskap til. Live er en forteller.

– Summen av erfaring, nettverk og fortellerglede er en voldsom drivkraft, medgir hun.

Live Bonnevie har fått et svært nært forhold til hestene sine. Nøkkelen er å bruke tid sammen, uten at du som hesteeier krever noe som helst. Foto: privat

Vekst med hest

Det harde og myke blikket som Live henviser til handler om hvordan vi leser og håndterer hestene våre. I podkasten har hun noen episoder, kalt «Moment of Zen». Det er helt spesielle øyeblikk som har utvidet horisonten hennes, lært henne noe viktig om hester – eller flyttet på noe vesentlig i livet hennes. Hun er overbevist om at hestene er den beste læremesteren vi kan få med tanke på personlig utvikling og vekst.

– Hest, for et dyr, utbryter hun plutselig midt under intervjuet.

Den varme stemmen hennes, nærmest kjærtegner ordet på fire bokstaver som har utfordret, inspirert og gledet henne siden hun begynte å ri i Sørkedalen som 10-åring. Hun forteller at hun har lært utrolig mye av sine to hester. Den første hadde hun i 17 år, før en alvorlig seneskade blusset opp og tvang fram et punktum. Ni år tok det før hun kjøpte ny hest! Fire år på å komme over den første, ytterligere fem på å finne den rette.

– Jeg er ikke blitt noen god rytter av det, for skal du bli en god rytter må du ri mange forskjellige hester. Til gjengjeld har jeg hatt en svært dyp relasjon til hestene mine og de har lært meg enormt mye, understreker Live.

Utfordre og dytte

– Jeg lærer også mye av de samtalene jeg har med de jeg inviterer som gjester i podkasten. Det finnes utrolig mange fine hestefolk! Jeg håper også at de jeg snakker med blir utfordret til å tenke nytt, at samtalen vi har kan utfordre både dem, meg – og lytterne mine, legger hun til.

Ellen Schmedling, Svein Bakke, Idun Rosenfeld og Siv Hanche-Olsen er blant de norske fagpersonene som har gjestet podkasten med temaer om alt fra tenner til fôring og død! Ja, du leste riktig. Live snakket i nesten én time med veterinær og spesialist i indremedisin, Siv Hanche-Olsen, om den siste reisen. Studio kan hun forresten ta med seg i en bag. Hun har også gjestet Mattilsynet, for å spørre «Hvorfor f... gjør ikke de jobben sin?!», som hun siterer fra sosiale medier i denne episoden.

– De episodene som treffer aller best hos lytterne mine, er de som har et konkret tema folk opplever som særlig relevant.

Hun nevner tilpasning av sal, tenner og hovmekanisme som eksempler.

Eureka om hoven

– Kan du trekke fram en aha-opplevelse du har fått gjennom podkasten?

– Intervjuet med Christopher Pollitt (australsk veterinær, ekspert på hovmekanisme og hovhelse, red anm) ga meg et skikkelig eureka om hovmekanismen, sier Live, som var en av dem som ble tatt av barfot-bølgen da den slo inn over Norge for 20 år siden.

Hun sier selv at hun var i en fase der det var naturlige som gjaldt på alle fronter. I dag framstår hun mer balansert i hesteholdet.

– Det var noen brikker jeg aldri fikk til å passe i barfotprosjektet. Tidlig i praten med Chris la jeg merke til at han snakket om foten, ikke om hoven som en isolert enhet. Foten han snakker om strekker seg fra sålen og helt opp til kodeleddet. Gjennom sine vitenskapelige studier har han funnet ut at hovspillet er avhengig av bevegelse og vekselvis belastning/ikke belastning i de tre nederste leddene i beinet, for å fungere. Ifølge Chris spiller det ingen rolle hva som er under hoven, om det er jern, gummi, plast, lim – eller ingenting. Det faktiske hovspillet er det samme. Da falt de siste brikkene på plass for meg, sier Live, som legger til at hun ikke er blitt motstander av barfot-trimming.

– Fungerer hesten uten sko, kan man godt velge å la den gå barfot. Men fungerer den ikke, er loven om dyrevelferd og forskriften om velferd for hest, krystallklar. Hesten skal beskyttes mot fare for unødvendig stress, smerte og lidelse også når det gjelder hovrøkt, fastslår hun.

Gi hesten tid

Et spørsmål som går igjen i samtalene Live har med gjestene i podkasten, er at hun utfordrer dem til å fortelle om noe konkret de kan om hester, som de mener er viktig at alle som driver med hest vet.

– Har du gjort deg en slik refleksjon selv?

– Hmmm..., sier hun, og humrer livlig, før det blir stille.

For første gang i løpet av dette 90 minutter lange intervjuet blir det taust fra andre siden av bordet etter et spørsmål. Live leter etter det rette svaret.

– Det er stor forskjell på hestetid og mennesketid, sier hun, ettertenksomt.

– Hestetid går langsomt. Jeg har flere ganger deltatt på clinics (praktisk forelesning med hest, red anm) der jeg overhører folk si at det er som å se maling tørke. Men det er ikke det samme som at det ikke skjer noe. Det kan skje store ting, men de skjer så langsomt at det krever trening å se det.

– Jeg anbefaler alle som holder på med hest, å legge fra seg klokka og mobilen. Og nøye seg med å dele tid og sted med hesten, uten å gjøre noe mer. Hester treffer nesten aldri folk som er langsomme og det gjør dem åpne og nysgjerrige, sier Live.

Før hun forsvinner tilbake til «Kampen om Narvik», legger hun til:

– Hestenes Klan er ikke en podkast som skal gå fra hode til hode, men fra hjerte til hjerte.

 

 

 

Slik kan du teste om du har et hardt eller mykt blikk

– Det er ikke mange som vil få ideen om å slå eller sparke en hund eller katt, så hvorfor er det så mye mer akseptabelt å gjøre det mot en hest, undrer Live Bonnevie, som trekker fram et særlig viktig moment; kulturell blindhet.

– I den vestlige verden er det mye gapende kjefter, tilbaketrukne nesevinger og harde tøyler når hester avbildes i kunsten, så kulturelt er vi flasket opp på at dette er normalen. Det er helt klart også et handikap for hesten at den ikke er i stand til å gi uttrykk for smerte på en måte som det er lett for mennesker å forstå. Den kryper ikke sammen, klynker ikke og gråter ikke. I motsetning til mange andre dyr vi omgås med, lider hesten som oftest i stillhet, legger hun til.

Hun har utviklet to tester, som kan hjelpe deg til å forstå mer av et hardt eller mykt blikk.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng