Det er fantastisk moro at folk bare stiller opp på sparket, og viser frem
Initiativtaker Tore H Joten (64) skal bruke fem måneder på å gå – og ri – Norge på langs med kløvhest. Han fikk med seg Lars Hamarsbøen (67) og sammen med Senterpartiet gjør de turen, som begynte 14. april, til en valgkamp.
Les mer om det her: Fra Lindesned til Nordkapp med hest
– Jeg har ikke noe erfaring med hest, så jeg har mye igjen å lære, forteller Tore H Joten da han kommer frem til Hersel Gård lørdag ettermiddag. Da krysset han og følget grensen mellom Arendal og Froland.
På gården har flere fra Senterpartiet i Froland møtt opp. Det er nemlig det Tore fronter, og turen har blitt en valgkamp. Slagordet til Senterpartiet er «Ta heile Norge i bruk», og det er nettopp det Tore skal gjøre, hele veien til Nordkapp.
Tore er litt støl, og leier hesten mye. Han mener at han har fått den dårligste hesten.
– Jeg har fått med meg hestekyndige folk på tur, for man skal ikke pårope seg kunnskap man ikke har, men Selja her mener jeg er den dårligste hesten. Det passer vel egentlig bra, siden jeg er den dårligste rytteren, sier han.
Etter en litt lengre prat ender det opp med at Tore tilbyr meg å ri Selja, og at jeg skal bli med en etappe.
– Det hadde vært veldig godt med en hviledag, selv om jeg da går, sier han.
Jeg er ikke vond å be, og dermed tropper jeg opp på Hersel Gård søndag morgen klokken halv ti. I fullt rideutstyr.
Opptatt av naturen
Med på turen er også Lars Hamarsbøen fra Geilo, som red Norge på langs i 2000, og Trond Henriksen fra Gjøvik. Trond er også en vant friluftsmann og har Grønland, samt Norge på langs og tvers bak seg. Lars og Trond skal hjelpe Tore til å bli mer hestevant.
Turen starter 14. april fra Lindesnes, og målet er å være fremme på Nordkapp valgdagen 13. september.
Vi setter av gårde fra Hersel Gård, med gårdseiere Kristin Ljosland og Svein R Bøylestad som guider gjennom skogen.
– Jeg har landbruksbakgrunn, og liker godt å oppleve naturen på denne måten. Vi har bare hatt fint vær så langt på turen, så det har vært veldig greit å gå. Se der er en grønnspett, sier Tore og peker mot et tre.
Hestene i fokus
Det er helt klart at hestene skal ha det bra. Jeg hadde forventet at Selja skulle være litt trøtt, siden hun har vært på tur i tolv dager, men det er ikke tegn til trøtthet. Hun vil frem.
– Det er noen som har kommet med bemerkninger på Facebook-siden vår at vi bruker bitt feil, eller at de mener at dyrevelferden ikke ivaretas godt nok. Det er veldig trist, for hestene er i hovedfokus her. Det er viktig for oss at de har det bra, forklarer Lars.
Tore går på siden av oss. Godt fornøyd med å bruke egne bein på denne etappen. Egentlig var planen å gå med sekk til Nordkapp, men avstandene i Nord-Norge ville gjort det vanskelig å få med proviant. Dermed kom Tore på at det kanskje gikk an å ha med kløvhest. Foreløpig bærer hestene kun nistepakke og litt ekstrautstyr. Alt annet befinner seg i følgehengeren. Karene bytter på å ri, og å leie hestene. Det blir først lengre nord hvor de skal kløve.
Veiene åpner seg
Til nå har ikke følget trengt å tenke så mye på ruta selv. De har hatt forskjellige guider hele veien, men er forberedt på å finne frem selv. Likevel er det mange som vil hjelpe dem frem, og flere har vært med på å legge opp løypa.
– Det er helt fantastisk, det er så mye fin turvei i Norge. Jeg tror trackingen vår kan bli nyttig for flere. Spesielt nå som mange er ute på tur, men ikke bør gå på samme plass. Folk hjelper til å viser oss vei, åpner bommer og legger til rette, det er skikkelig luksus, sier Trond, som har kontroll på GPS og tracking.
Svein og Kristin overleverer turfølget til Irma og Ketil Lilleholt, som skal guide videre inn i Tvedestrand kommune.
Opplever og lærer mye
Langs veien er det flere mennesker som gjerne slår av en prat, og underveis får turfølget mange kulturelle opplevelser. På Nes Verk får de en rask omvisning av direktøren selv.
– Det er fantastisk moro at folk bare stiller opp på sparket, og viser frem, sier Tore.
På Facebook-siden til arrangementet fremmer de også «ressurser i kretsløp».
– For eksempel er ikke hestemøkk så utrolig bra gjødsel. Særlig ikke om det er for mye flis. Da blir gjødselverdien null, eller kanskje negativ til og med. Noen mener hestemøkk er et avfallsproblem. Men i Grimstad kom vi over noen som bruker hestemøkk i produksjon av matjord. Veldig smart, forklarer karene.
Beste hesten
Da jeg forlater turfølget, spør Tore hva jeg syntes om hesten.
– Jeg mener du har fått den beste hesten, sier jeg.
Tore smiler og titter bort på islandshesten som står ved siden av ham.
– Ja, det er nok meg som ikke er kyndig nok, og det gjennomskuer hun, sier han og klapper Selja på nakken. Hun vifter lekent med hode som svar.
– Men dere har jo litt tid på å finne ut av det, sier jeg og ønsker dem god tur videre.