Fra venstre: Initiativtaker Tore H. Joten på Selja, Trond Henriksen med Geysir og Elfaksir, og Lars Hamarsbøen på Signal Bron.
Hest

Det er fantastisk moro at folk bare stiller opp på sparket, og viser frem

Tore H Joten (64) har allerede lagt flere mil bak seg på vei mot Nordkapp, og han håper at hestekunnskapene skal bli bedre etter hvert.
Tore H Joten håper å ankomme Nordkapp på valgdagen 13. september.

Initiativtaker Tore H Joten (64) skal bruke fem måneder på å gå – og ri – Norge på langs med kløvhest. Han fikk med seg Lars Hamarsbøen (67) og sammen med Senterpartiet gjør de turen, som begynte 14. april, til en valgkamp.

Les mer om det her: Fra Lindesned til Nordkapp med hest

– Jeg har ikke noe erfaring med hest, så jeg har mye igjen å lære, forteller Tore H Joten da han kommer frem til Hersel Gård lørdag ettermiddag. Da krysset han og følget grensen mellom Arendal og Froland. 

På gården har flere fra Senterpartiet i Froland møtt opp. Det er nemlig det Tore fronter, og turen har blitt en valgkamp. Slagordet til Senterpartiet er «Ta heile Norge i bruk», og det er nettopp det Tore skal gjøre, hele veien til Nordkapp. 

Tore er litt støl, og leier hesten mye. Han mener at han har fått den dårligste hesten. 

– Jeg har fått med meg hestekyndige folk på tur, for man skal ikke pårope seg kunnskap man ikke har, men Selja her mener jeg er den dårligste hesten. Det passer vel egentlig bra, siden jeg er den dårligste rytteren, sier han. 

Etter en litt lengre prat ender det opp med at Tore tilbyr meg å ri Selja, og at jeg skal bli med en etappe. 

– Det hadde vært veldig godt med en hviledag, selv om jeg da går, sier han. 

Jeg er ikke vond å be, og dermed tropper jeg opp på Hersel Gård søndag morgen klokken halv ti. I fullt rideutstyr. 

Lørdag ankom følget Hersel Gård.

Opptatt av naturen

Med på turen er også Lars Hamarsbøen fra Geilo, som red Norge på langs i 2000, og Trond Henriksen fra Gjøvik. Trond er også en vant friluftsmann og har Grønland, samt Norge på langs og tvers bak seg. Lars og Trond skal hjelpe Tore til å bli mer hestevant. 

Turen starter 14. april fra Lindesnes, og målet er å være fremme på Nordkapp valgdagen 13. september.

Vi setter av gårde fra Hersel Gård, med gårdseiere Kristin Ljosland og Svein R Bøylestad som guider gjennom skogen. 

– Jeg har landbruksbakgrunn, og liker godt å oppleve naturen på denne måten. Vi har bare hatt fint vær så langt på turen, så det har vært veldig greit å gå. Se der er en grønnspett, sier Tore og peker mot et tre. 

Flere fra Senterpartiet i Froland hadde møtte opp på Hersel gård, de gjorde det til et lite arrangement med familiedag. Det var også her Tore, Lars og Trond skulle sove, samt her følgehengeren stod

Hestene i fokus

Det er helt klart at hestene skal ha det bra. Jeg hadde forventet at Selja skulle være litt trøtt, siden hun har vært på tur i tolv dager, men det er ikke tegn til trøtthet. Hun vil frem. 

– Det er noen som har kommet med bemerkninger på Facebook-siden vår at vi bruker bitt feil, eller at de mener at dyrevelferden ikke ivaretas godt nok. Det er veldig trist, for hestene er i hovedfokus her. Det er viktig for oss at de har det bra, forklarer Lars. 

Tore går på siden av oss. Godt fornøyd med å bruke egne bein på denne etappen. Egentlig var planen å gå med sekk til Nordkapp, men avstandene i Nord-Norge ville gjort det vanskelig å få med proviant. Dermed kom Tore på at det kanskje gikk an å ha med kløvhest. Foreløpig bærer hestene kun nistepakke og litt ekstrautstyr. Alt annet befinner seg i følgehengeren. Karene bytter på å ri, og å leie hestene. Det blir først lengre nord hvor de skal kløve.

På tur igjennom Froland.

Veiene åpner seg

Til nå har ikke følget trengt å tenke så mye på ruta selv. De har hatt forskjellige guider hele veien, men er forberedt på å finne frem selv. Likevel er det mange som vil hjelpe dem frem, og flere har vært med på å legge opp løypa. 

– Det er helt fantastisk, det er så mye fin turvei i Norge. Jeg tror trackingen vår kan bli nyttig for flere. Spesielt nå som mange er ute på tur, men ikke bør gå på samme plass. Folk hjelper til å viser oss vei, åpner bommer og legger til rette, det er skikkelig luksus, sier Trond, som har kontroll på GPS og tracking. 

Svein og Kristin overleverer turfølget til Irma og Ketil Lilleholt, som skal guide videre inn i Tvedestrand kommune. 

Her overtar Ketil og Irma Lilleholt guidingen. Foto: Ketil Lilleholt

Opplever og lærer mye

Langs veien er det flere mennesker som gjerne slår av en prat, og underveis får turfølget mange kulturelle opplevelser. På Nes Verk får de en rask omvisning av direktøren selv. 

– Det er fantastisk moro at folk bare stiller opp på sparket, og viser frem, sier Tore. 

På Facebook-siden til arrangementet fremmer de også «ressurser i kretsløp». 

– For eksempel er ikke hestemøkk så utrolig bra gjødsel. Særlig ikke om det er for mye flis. Da blir gjødselverdien null, eller kanskje negativ til og med. Noen mener hestemøkk er et avfallsproblem. Men i Grimstad kom vi over noen som bruker hestemøkk i produksjon av matjord. Veldig smart, forklarer karene. 

Tore var fornøyd med å gå en dag fremfor å ri. Her sammen med Svein R Bøylestad fra Hersel Gård.

Beste hesten

Da jeg forlater turfølget, spør Tore hva jeg syntes om hesten. 

– Jeg mener du har fått den beste hesten, sier jeg. 

Tore smiler og titter bort på islandshesten som står ved siden av ham.

– Ja, det er nok meg som ikke er kyndig nok, og det gjennomskuer hun, sier han og klapper Selja på nakken. Hun vifter lekent med hode som svar. 

– Men dere har jo litt tid på å finne ut av det, sier jeg og ønsker dem god tur videre. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng