Gode tips til en bedre galoppfatning
Et problem som ofte går igjen hos mange ryttere er galoppfatningen. Noen sliter med feil galopp, andre kan ha problemer med at hesten stopper opp i overgangen, mens andre hester løper seg inn i galoppfatningen.
I denne artikkelen har vi samlet noen tips du kan jobbe med om galoppfatningen er et problem.
Sjekk din egen sits
Tenk aller først over hvordan du sitter på hesteryggen selv når du skal fatte galopp. Hvor plasserer du overkroppen din, bumper du litt opp av salen på vei inn i galopp og hvordan er tøylekontakten?
Om hesten har vanskelig for å balansere seg på vei inn i galopp, er det enda viktigere at du sitter riktig. Et vanlig problem er at mange har lyst til å "hjelpe" hesten inn i fatningen, og gir ut på tøylen, lener seg fremover eller gir et ekstra skyv med setet for å få hesten i gang. Disse hjelpemidlene kan tvert imot hindre hesten i å gjøre en god galoppfatning, fordi den kommer ut av balanse.
Ta gjerne en film av deg selv, der du kan analysere hvordan du selv sitter på hesteryggen i fatningen. Prøv å komme opp i overkroppen, og åpne forsiden av kroppen i selve fatningen. Løsne opp i setet, og skyv innvendig hofte ned og fram i fatningen. Kjenn også at du ikke spenner sjenkelen og drar hælen opp for å gi signalene med sjenkelen, men at trykket kommer fra leggen. Ha også en jevn kontakt i tøylen. Om gir fra den tøylen, og lar den henge løst vil det være vanskeligere for hesten å finne balansen og den vil lettere øke travet i stedet. Holder du for hardt i tøylen kan hesten bli spent, og derfor slå av kontakten i fatninen. Her gjelder det å finne den gyldne middelvei.
Gjør gode forberedelser
Tren styrke og balanse hos hesten. For en unghest eller en grønn hest er det vanskeligere å holde balansen i svingene, derfor kan det være lurt å fatte galopp utendørs eller på et større område. Er ikke dette mulig er det lurt å bruke rette linjer og svakt bøyde spor i ridehuset.
Ofte trenger hesten litt mer forberedelser for å kunne lage en god fatning. Du kan tenke deg selv; Om du er inne i en god arbeidsflyt, og noen roper at du må kaste deg rundt for å gjøre en ny oppgave – da trenger du også litt tid på å summe deg. Slik er det for hesten også. Forbered hesten på hva som kommer. Lag en liten halvparade, sett den litt sammen – slik at den skjønner at noe nytt er på gang.
Kjenn også etter om hesten er bøyd og stilt korrekt i kroppen. Om hesten gå utover med hodet er det vanskeligere å få på plass innvending skulder, noe som kan føre til feil galopp i fatningen. Om hesten også er låst innover med innvendig tøyle kan det føre til samme problemet. Prøv å ha hesten innoverstilt i nakken, men relativt rett i kroppen og halsen, slik at den får plass til å komme opp med innvendig frambein.
Forslag til øvelser
Her har vi samlet noen øvelser som kan hjelpe på veien mot den perfekte galoppfatning:
- Stemmekommando: For unghester som skal lære seg galopp kan man lære inn en stemmekommando fra bakken, som kan brukes når hesten skal lære seg å fatte falopp med rytter på ryggen. Etterhvert som hesten kobler stemmekommando og galoppfatning, er det lettere å lære inn sjenkelhjelpen.
- Galoppfatning over bom: En bom som ligger rett før eller på vei ut av et hjørne kan hjelpe hesten til å fatte riktig galopp. Stå i lett sete for å gi hesten frihet over bommen og på vei inn i galoppen. Her kan også bommen forhøyes, slik at hesten må ta mer i på vei over bommen – og dermed lettere komme frem i galopp.
- Tempovekslinger: For hester som stopper opp i galoppfatningen kan det lønne seg å gjøre noen tempovekslinger i forkant. Kjenn at bakbeina blir aktivert, og at den er på vei fremover. For seigere hester kan det være en idé å øke travet litt rett i forkant av fatningen, men pass på at økningen kommer fra sjenkel og bakbeina, og ikke fra at du slipper tøylekontakten.
- Sjenkelvikning og galopp: Ri en sjenkelvikning på en hjørnelinje, for eksempel fra A til E. Når du kommer til sporet fatter du galopp. Denne øvelsen kan hjelpe deg til å jobbe hesten korrekt i trav før galoppfatningen, om den løper litt avgårde. Om hesten stresser seg opp, så jobber du den i trav frem til den roer seg igjen før du prøver på nytt. Er det vanskelig å legge sjenkelvikningen på denne linjen kan du prøve på en annen linje.
- Galoppfatning fra skritt: Sliter du med at hesten løper inn i galoppfatningen i trav, så kan du prøve å gjøre noen fra skritt i stedet. På denne måten lærer du hesten til at den ikke trenger mye fart for å komme inn i galoppen, samt at det styrker bakparten – som igjen gjør det lettere for hesten å sette seg mer inn i en overgang fra trav.
- Bakpartsvending og galopp: Noe som også kan hjelpe med å få hesten til å samle seg mer i galoppfatningen, er å legge inn en bakpartsvending i forkant. Da får du sentrert vekta mer over innvendig bakbein, og får lettere aktivert det innunder hesten i fatningen og fremover i galoppen.
Journalist i Hest.no, Astrid Marie Årdal, er utdannet ridelærer trinn 3 og kjørelærer ved Norsk Hestesenter, og trener 1 gjennom Norges Rytterforbund. I Hest.nos Ryttertips-spalte gir hun deg sine beste tips i ulike øvelser. Flere ryttertips kan du finne her.