Longering – et godt alternativ til variasjon i arbeidet
Longering er noe de fleste kommer innom i løpet av et hesteliv, og det kan være mange grunner til å longere en hest.
For unghester er den en flottt måte å tilvenne bruken av utstyr, samt å lære de enkle kommandoene før rytteren setter seg opp for første gang. Man kan bruke longeringen som en variasjon i arbeidet, og det kan være et godt alternativ til å jobbe hesten uten rytter på ryggen. Longering kan også brukes til å få ut litt av den ekstra energien som har bygget seg opp før man setter seg på hesteryggen, eller i en hverdag der hesten trenger å få litt mer mosjon.
Vi har samlet noen tips til hva du bør tenke på når du skal longere:
Sikkerhet
Husk alltid på sikkerheten når du skal longere, spesielt om du håndterer hester du ikke kjenner, unghester eller spreke hester. Du vet aldri når det kan komme en bakfot, for eksempel.
Bruk alltid hjelm når du longerer for å beskytte hodet mot eventuelle spark. Det er også lurt å bruke sko med glidelås, eller lignende uten skolisser. Joggesko kan være lette å gå i, men om du snubler i lisser som har løsnet kan det gå riktig galt. Det samme gjelder om du snubler og kommer inn i longeringslina. Sørg alltid for at den er kveilet opp på en fornuftig måte, og at den ikke kan stramme rundt hånda di om hesten løper ut.
Pass også på at utstyret du bruker er tilpasset longeringen, og at nesereima ikke ligger for langt ned mot mulen. Jo lenger ned mot mulen du kommer, jo tynnere er nesebeinet til hesten – da er det viktig at reima ikke trykker for langt nede og lager skade på beinet.
Ha også hansker på hendene, slik at du unngår brannsår om hesten drar i lina. Fest lina enten i bittringen, eller en av ringene på kapsunen. Om du trer lina gjennom innvendige bittring, over nakken og fester i motsatt bittring vil du lettere unngå at hesten får bittringen dratt gjennom munnen. Tøylene til hesten skal enten tas av, eller surres og festes i hakereima. Henger tøylene løst kan hesten skade seg om de glir over hodet.
Utstyr
I tillegg til eget sikkerhetsutstyr skal også hesten ha på seg litt utstyr. Hva du ønsker å bruke av hodetøy er opp til deg og din hest, men det vanligste er å bruke et enkelt hodelag, eller en kapsun. En kapsun ser ut som et vanlig hodelag, men har ringer man kan feste longetauet i på nesereima. Et godt alternativ spesielt for unghester.
For å styre hesten rundt på en større volte trenger du et longetaur. Dette bør være rundt 7-10 meter langt, slik at hesten får frihet til å komme ut på en større volte. For din egen del bør du unngå liner av syntetisk materiale, da dette ønker risikoen for brannsår i hendene om hesten drar avgårde.
Longepisk kan også være et godt hjelpemiddel. Pisken skal ikke brukes til å slå hesten, men være en oppmuntring til å gå fremover om den ikke hører på stemmekommando. I tillegg kan den brukes til å holde hesten ute på sporet, ved å peke den mot skulderen til hesten.
For eldre hester og hester med erfaring kan man bruke hjelpetøyler for å hjelpe hesten til å gå i korrekt form. Hjelpetøyler festes enten i salen eller i en longeringsgjort. Man kan også longere med to tøyler, i tømmelongering. Da kontrollerer du begge sidene av hesten, slik som når du rir.
Dette bør du tenke på
Når du skal longere hesten skal du tenke at hesten, hjelperene og deg selv skal danne en trekant. Longøren danner spissen på trekanten, mens longelina, longepisken og hesten danner "veggene" i trekanten. Om du ikke bruker pisk, kan du forestille deg at den siste veggen er der. Det er også viktig å tenke på hvor du plasserer din egen kropp i forhold til hesten. Havner du foran hesten vil du bremse bevegelsen fremover, og om du vinkler deg slik at du kommer litt bak vil du drive den fremover.
Ett av dine beste hjelpemiddel når du longerer er stemmen og kommandoord. Tonefallet ditt kan både få hesten kvikkere, og det kan roe den ned – alt ettersom hvor du legger deg. Er hesten sprek er det lurt å legge seg ned i tonefallet, og snakke med en rolig og kontrollert stemme. Blir du panisk og blir høy i tonen vil hesten plukke dette opp, og går gjerne enda mer fremover.
Når det kommer til kommandoord er det lurt å være konsekvent. Ha en fast lyd for hver enkelt gangart og overgang, samt en egen lyd for økning av tempo, og en egen for minskning. Holdt bør også ha en egen kommando, slik at du lettere kan nødbremse hesten på stemmekommando om noe skulle skje. Dette gjør det klarere for hesten på hva du ønsker den skal gjennomføre.
Akkurat som når vi rir, eller trener hesten ellers, er det også viktig at vi jobber like mye med begge sider av hesten. Longerer du kun på venstre hånd vil hesten bygge mer muskler på den ene siden, i tillegg til at den får belastningen kun på en side. Varier hvilken hånd du longerer på, gjerne flere ganger i løpet av en økt.
Slik går du i gang
Sørg for at utstyret er korrekt tilpasset, og at lina er kveilet opp – slik at du unngår å snuble i den om hesten bykser til de første stegene. Mennesker er også uliksidige, så om du ikke kjenner hesten kan det være lurt å starte på den siden du selv føler du har mest kontroll og er mest komfortabel.
Vær varsom og forsiktig når du driver hesten ut på en større volte. Vend gjerne håndtaket på pisken mot hesten, og bruk dette til å "dytte" hesten ut på et litt større spor. Et annet alternativ er å leie hesten ut på en større volte og trekke deg lenger bort etterhvert som hesten vet hva den skal gjøre. Om hesten er sprek eller uerfaren er det viktig å ikke være for nærme, i tilfelle det kommer et spark.
Ram hesten inn med longeline og med pisken, og hold deg nærmere bakparten for å drive hesten forover. Terp på stemmekommandoene, og om hesten ikke svarer på det du ber den om – be om det samme en gang til, helt til du får det svaret du ønsker. Mange hester skjønner gjerne ikke hva du vil når du står inne i sirkelen, i stedet for å sitte på ryggen. Derfor er det viktig å ha tålmodighet i innlæringsfasen.
Et vanlig problem mange støter på er at hesten snur seg mot deg når den stopper opp. Dette er noe du må trene på for å bli kvitt uvanen. Korriger hesten ved å rettlede den til den posisjonen du ønsker at hesten skal ha når den stopper opp. Ros den når den gjør det riktig. Stemmen er et av dine beste verktøy i longeringssituasjonen, så bruk tonefallet og stemmen når du skal fortelle at hesten har gjort en god jobb.