Helene Giske og Epá konkurrerer aktivt i Working Equitation i Portugal. (Foto: Carlos Hernani)
Hest

Det var et stort steg ut av komfortsonen

Helene Giske fra Oslo forelsket seg i Portugal og lusitanohesten da hun var 18 år gammel, og reiste til utlandet for å jobbe på stall i et halvt år etter videregående. Nå bor og jobber hun i Portugal. – Jeg hadde nok ikke vært i Portugal hadde det ikke vært for Epá. Det er rart at et dyr kan gjøre så mye med et liv, forteller 26-åringen.

Har du noen gang drømt om å reise til et varmere land, og leve ut drømmen om å ri så mange hester du bare orker i varmen fra sola? Da Helene Giske (26) fra Oslo var ferdig på videregående tok hun med seg hesten og flyttet til Portugal. Der skulle hun etter planen være i et halvt år, syv år senere jobber og bor hun fremdeles i Portugal. Og hverdagen er såklart fylt med hest.

– I flere år pendlet jeg frem og tilbake mellom jobb i Norge og hesten som stod igjen i Portugal, men i 2018 sluttet jeg i jobben min i Norge – og da ble jeg værende. Jeg er hjemme to ganger i året, og da er jeg i Norge i rundt en måned om gangen, forteller Helene, og legger til at hun holder noen workshops og treninger når hun er hjemme.

Helene og Epá. (Foto: Carlos Hernani)

Ut av komfortsonen

Men hva var det som gjorde at Helene pakket sammen sakene, og tok med seg hesten til Portugal for syv år siden? Vi spoler litt tilbake til starten av historien. For da 18 år gamle Helene fikk tilgang til sparekontoen sin skulle hun kjøpe hest, etter å ha ridd flere år i rideskole på Stovner.

– Jeg er en skikkelig byjente fra Oslo, og da jeg skulle kjøpe hest skulle jeg ha en jeg kunne ri på tur med i Oslomarka. Etter å ha søkt litt rundt på nettet kom jeg over en video av en hest til salgs i Portugal, og jeg var helt solgt, forteller hun, og sikter til 11 år gamle Epá – hingsten hun i dag konkurrerer aktivt med i Working Equitation i Portugal.

I Oslo fikk hun mange meninger slengt etter seg da den 4 år gamle hingsten kom til Norge.

– Både jeg og han kunne lite da jeg kjøpte han, og på vår første dressurtime husker jeg vi red med sprangsal, fordi det var det eneste vi hadde. Han kunne skritt, trav og galopp, samt noe sideførende. Resten har jeg ridd opp selv. Det var mange som mente mye om Epá, og vi fikk blant annet beskjed om at han måtte kastreres fordi han var helt vill, at dette ikke var hesten for meg og at han trengte noen helt andre rammer, forteller hun.

Men Helene trosset alle meningene, og i dag konkurrerer ekvipasjen aktivt i både dressur og Working Equitation – og Epá er fremdeles hingst, godkjent for avl. Etter videregående bestemte hun seg for å flytte til Portugal, bare for noen få måneder. Da hadde hun hatt Epá i 10 måneder, og han ble selvfølgelig med på flyttelasset.

– Jeg skulle egentlig bare være i Portugal i seks måneder, nå har jeg vært her i 7 år, forteller hun lattermildt, og legger til at å flytte sørover var et stort steg utenfor komfortsonen:

– Jeg var veldig innadvendt, og hadde vel smålig angst. Da jeg skulle av bussen for eksempel, så turte jeg ikke si ifra til den som satt ved siden av meg at jeg skulle av bussen. Men plutselig bestemte jeg meg, og da reiste jeg. Jeg hadde aldri før tenkt over at Portugal var et land, og jeg hadde nok ikke vært her hadde det ikke vært for Epá. Det er rart at et dyr kan gjøre så mye med et liv.

Konkurrert i tre år

For tre år siden startet Helene sin første konkurranse innen Working Equitation (en gren som etterlikner arbeid med hesten på markene, kveginnsamling og arbeid på gården, og det å kunne løse oppgaver knirkefritt i hverdagen). Da kom hun fra Norge, red hesten en dag før konkurransen – og startet påfølgende dag.

– Dette gjorde jeg to-tre ganger, før jeg bestemte meg for at jeg ville konkurrere mer aktivt og flyttet ned. Alt jeg tjente i jobben i Norge brukte jeg på turene til Portugal. Da kunne jeg heller bo og tjene inn til livets opphold der nede, forteller hun.

Nå rir Helene Working Equitation på nasjonalt nivå.

– Konkurransene går veldig bra. Nå skal jeg over til å ri med en hånd, for når man har konkurrert i tre år får man ikke lenger være med i debutantklassene der man kan ri med to tøyler. Et av våre største meritter må være da jeg fikk en fjerdeplass i en av klassene jeg startet nasjonalt i fjor. Det var fjorten med i klassen, og noen av verdens beste ryttere innen denne grenen var til start med yngre hester, forteller hun.

I tillegg til WE har Helene også debutert i dressur.

– Jeg startet mitt første dressurstevne i fjor, da red vi en MB som vi vant. Etterhvert jobbet vi oss opp til Prix St. George, der vi fikk et resultat på 65%. Hadde noen sagt til meg for noen år siden av vi skulle klare disse resultatene innen dressur, så hadde jeg bare ledd av det, sier Helene.

Helene og Net das Gandras (Foto: Carlos Hernani)

Fyller dagene til randen med hest

Hverdagen i Portugal er fylt med hest fra morgen til kveld, og for øyeblikket er hun innom tre ulike arbeidsplasser om dagen.

– Jeg har en egen stall som jeg leier, der jeg har mine egne hester, hester som jeg kjøper inn og selger igjen, samt noen hester i trening og som venter på transport til blant annet Norge. I tillegg jobber jeg på deltid som berider hos et stutteri i nærheten, og planen er at jeg etterhvert skal konkurrere deres hester. På toppen av det hele er jeg en del av et nytt prosjekt, der vi skal bygge opp et stort, nytt hestesenter med 14 bokser. Der blir det både hester i trening, og et stutteri. Dette skal etter planen stå klart til sommeren eller høsten, forteller hun.

Men selv om det er lange dager, er ikke Helene i tvil om at det er dette hun har lyst til å jobbe med. 

– Selv om jeg har tre forskjellige jobber, og alle er med hest, så blir jeg ikke lei. Når jeg er ferdig for dagen skriver jeg med klienter og legger hester ut for salg. Jeg trives veldig godt i Portugal, selv om jeg savner familien litt. Men når jeg er hjemme i Norge går det to dager før jeg lengter tilbake. Det er et vakkert land, og veldig hyggelige og gjestfrie folk. Så lenge det er mulig kommer jeg til å bo her, forteller hun.

Helene og Epá på konkurransebanen (Foto: Catarina Pedro)

Forskjell på hesteholdet

Det er stor forskjell på hesteholdet i Norge og Portugal, og Helene forteller at jo lenger sør i landet du kommer dess grovere er hesteholdet.

– Her i nord er det et litt annet miljø, det er litt mer moderne. Jo lenger sør du kommer ser man oftere grovt hestehold. Jeg ble litt sjokkert da jeg kom fra Norge. Her strammer de blant annet nesereimene mye mer, og det er helt vanlig med skrubbsår fra sporene. Det er mange menn, som resulterer i en ganske macho kultur. Det er heller ikke noen dyreholdslov, som gjør at hestene stort sett ikke står ute i paddock. I starten jobbet jeg for noen kjente ryttere, men etter en stund sluttet jeg på grunn av hesteholdet, forklarer Giske.

Selv implementerer hun det hun har tatt med seg fra hesteholdet i Norge.

– Jeg kommer ikke til å ha et portugisisk hestehold. Mine hester bestemmer jeg over selv, og jeg prøver å ha de så mye ute som mulig. På den stallen jeg jobber deltid har de åpne bokser med utegang, noe som er et fint opplegg jeg liker veldig godt, forteller hun videre.

– Hesten betyr alt for meg

Drømmen til 26-åringen fra Oslo er å være den første norske til mesterskapene innenfor Working Equitation.

– Jeg har lyst til å gjøre det bra i EM, eller i VM. Det hadde vært en stor milepæl å være første norske til start, forteller hun.

– Hvor er det du henter inspirasjon?

– Det er mange ryttere jeg ser opp til, hver rytter har jo både gode og dårlige sider. Men jeg henter mye inspirasjon fra dressurryttere, og da spesielt Charlotte Dujardin. Hestene skal være avslappet, og ikke for mye bak lodd i Working Equitation – og det bygger mye på dressurridning.

– Hva betyr hesten for deg?

– Hesten betyr alt for meg. De gjorde mye for meg i en tung periode da jeg mistet moren min i en trafikkulykke som 12-åring, og akkurat hadde flyttet til bsteforeldrene mine. Hestene hjalp meg gjennom den verste perioden i mitt liv, og hesteinteressen ga seg aldri i etterkant, avslutter hun.

Følg med videre på hest.no for om ikke lenge gir Helene Giske oss en innføring i hva Working Equitation går ut på.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng