Fra Lindesnes til Nordkapp med hest
Tore H Joten er fra Bergen og er et aktivt Senterpartimedlem i Hordaland. Han har lenge hatt en drøm om å ta beina fatt og gå Norge på langs. I år, når han går av med pensjon, blir det en realitet.
– Utgangspunktet var å gå Norge på langs til fots, men i Nord-Norge er det lange avstander og jeg var redd for at ryggsekken ville bli for tung. Jeg har noe erfaring med hest, men ikke nok til å dra ut på en slik tur med kløvhest alene. Da var jeg så heldig å få kontakt med Lars Hamarsbøen som red Norge på langs i 2000 i regi av Norges Bondelag. Han tente på ideen umiddelbart, forteller Joten, og fortsetter:
– Jeg kunne ikke fått med meg en bedre kar. Jeg hadde fra før av vært i kontakt med medlemmer av Senterpariet for å få noen å gå sammen med. Nå som ideen har utviklet seg, og vi har inkludert hester, var Senterpartiet også interessert.
Turen starter 14. april fra Lindesnes, og de skal være framme på Nordkapp valgdagen 13. september.
Promotere Sp og de norske hesterasene
Underveis vil det skje ting langs veien.
– Det vil bli arrangementer, noen i regi Senterpartiet og andre i regi private hestefolk. Dette blir en valgkamp-turné, og vi vil arbeide for partiet hele veien. Vi skal ha med stortingpolitikere som skal være med å gå eller ri, samt fagfolk på landbruk og miljø, lokalhistorikere, og mye mer. Vi skal promotere Senterpartiet, men også de norske hesterasene. For vi vil også benytte anledningen til å sette fokuset på hester. Nils T Bjørke, Stortingsrepresentant fra Hordaland, er en hestekar som brenner for et liv etter løpskarrieren for kaldblodshestene. Derfor vil vi også ha med oss en pensjonert traver, for å vise at de kan brukes til mye. Vi kommer hovedsakelig til å bruke de norske hesterasene, og det vil hele tiden være med minst én av de norske hesterasene som kløvhest. Men vil også ha med oss islandshester.
– Skal dere ri eller gå selv?
– Jeg kommer til å gå på beina til å begynne med, men kommer nok til å få meg en ridehest etter hvert. Vi skal ha en hestehenger med Senterpariet-logo som vil følge oss, i tilfelle en hest blir skadet eller trenger en pause. Der vil vi også ha saler og ekstra utstyr. Vi vil også bytte hester underveis. Vi skal planlegge turen så nøye som mulig, men noe må vi også ta underveis ettersom vi skal bruke fem måneder. Vi har etablert kontakt med mange hestefolk i forskjellige deler av landet. Dyrevelferden skal være ivaretatt, forsikrer Joten.
Stort engasjement
Han er svært fornøyd med responsen.
– Denne ideen er veldig godt mottatt, og mange har engasjert seg. Mange vil være med å gå, ri, eller kjøre etapper med oss. Vi har fått mange henvendelser fra folk som driver med hest, mange over 70 år, som vil være med på dager eller uker av turen. Det skal bli spennende å gå så sakte gjennom landet at man kan oppleve hvordan dialektene skifter, og få lokalhistorie. Virkelig bli kjent med landet, forteller Joten med et smil.
For å finne de beste veiene å gå, får de hjelp.
– Senterpartiets lokallag og andre hestefolk holder på å legge opp ruta for oss. Vil vil gå skogsbilveier og gamle kulturstier, og mest mulig utenom trafikkerte veier. Mange har engasjert seg, og noen hestefolk på Toten legger nå opp ruta fra Hønefoss til Røros, med overnattinger og arrangementer. Flere av lasskjørerne som er med på Rørosmartnan vil være med oss.
Lars Hamarsbøen fra Geilo, som red Norge på langs i 2000, er klar for å ta fatt på en ny tur.
– Mottoet vårt er «Ta heile Norge i bruk». Vi ønsker å få vist noe av alt det positive som foregår i alle kanter av landet, men også noen av utfordringene som er der, og som kan endres ved et godt valg til høsten. Det var veldig inspirerende å treffe dyktige folk, se flotte bygder og få høre interessante historier om livet på «beste plassen på jord», sier Hamarsbøen som selv ble inspirert til å starte med osteproduksjon og bli en del av Ostebygda etter den forrige turen.
Vil du bli med på turen, eller har forslag eller spørsmål, kan du sende en e-post til post@hamarsboen.no. Link til kartet med en grovtegnet rute finner du her.
Kommentar: Hesten er mer enn et blikkfang i valgkampen
Skrevet av Kristine Kihle
Det er et lovkrav at alle hester som er i Norge skal være registrert og den som eier hesten – eller har den i varetekt – er forpliktet til å ta seg av dyret. Det er regulert gjennom forskrifter som Mattilsynet er satt til å passe på. Det følger et stort ansvar med hesteholdet, enten du bruker hesten som terapeut, turvenn eller partner på ride- eller travbanen.
De aller fleste som driver med hest i Norges langstrakte land, som bidrar til verdiskapning på steder som Mandal, Valdres – og Bodø. De tar dette ansvaret på alvor. Ja, kanskje var det også fordi det ga dem mulighet til å drive med hest, at de flyttet tilbake til hjembygda etter endt utdannelse – og familielivet er et faktum?
Senterpartiet har bestemt seg for å bruke hesten i valgkampen. Fra sør til nord skal to garvede Senterpartister drive valgkamp fra hesteryggen. Det er stas! Hesten er et flott dyr, som gir oppmerksomhet. Det vet naturligvis også partiet som i løpet av de siste årene har vokst kraftig på det å være et folkelig sentrumsparti, et parti for hele Norge.
Men hva har egentlig partiet gjort for hesten og hestenæringen det siste tiåret? Ta totalisatoravgiften, den fiskale avgiften hestesporten har betalt, som endelig er borte. Rett skal være rett. Senterpartiet stemte for å ta den vekk i fjor, men da partiet satt i regjering og Trygve Magnus Slagsvold Vedum var landbruksminister (2012-2013), skjedde det lite. Det eneste konkrete han gjorde for hestenæringen i den ministerposten var faktisk at han beordret bygging av et nytt ridehus på Norsk Hestesenter (NHS) til 17 millioner kroner…
Pengene til det kontroversielle ridehuset kom naturligvis ikke over statsbudsjettet. Det var (som vanlig) Norsk Rikstoto (NR) som stod for store deler av finansieringen i spleiselaget mellom Østre Toten kommune, Oppland fylke og NHS. Det førte til at NR på tampen av året fikk beskjed om å betale ut ni millioner kroner (riktig nok fordelt over tre år). Det kom naturligvis i tillegg til de rundt 30 millionene som hestesenteret mottar årlig i driftsstøtte fra spillselskapet.
«Vi kan ikke innføre begrensninger som flytter spill på hest ut av Norge» uttalte Trygve da han besøkte Bjerke for aller første gang høsten 2019. Mens regnet øste ned på Bjerke, tok partilederen turen over i hesteringen i en lånt oransje oljehyre. Der fikk han et lite innblikk i hva hesten faktisk bidrar med. Travtrener Heidi Moen beskrev sin trenervirksomhet i Valdres, om grovfôret hun kjøpte av naboen, som ga ham faste inntekter i tillegg til et perfekt vekstskifte. Travtrener Ole Johan Østre fortalte om investeringene på gården sin i gamle Østfold, om arbeidsplassene han skaper. Dette er unge folk som satser på bygda. Det er distrikspolitikk, akkurat slik Senterpartiet vil ha det.
Hva har skjedd etter at Sp-lederen besøkte Bjerke for aller første gang? Tapsgrenser er innført, på en slik måte at det vil ramme hestenæringen i Norge med stort trykk i løpet av året. Dette på tross av at spillselskapet har etablert en solid mentorordning for å ivareta de få som mister kontrollen. Det er også godt dokumentert at det ikke er spill på hest som er de røde spillene som utløser uheldig adferd Ola Nordmann. Trygve uttalte også da han var på Bjerke, «at spill på hest har mer likhet med aksjespekulasjon – enn Lotto».
Når partiet velger å bruke hesten til å skape oppmerksomhet og sanke stemmer fra Lindesnes til Nordkapp, følger det med et ansvar. Et ansvar for å ta vare på hestenæringen i Norge. Det innebærer at de må sette rammebetingelser for næringen, som utløser mer verdiskapning i hele landet. Det å bruke hesten forplikter – også for Senterpartiet. God tur!