Dette kartet viser en grovtegnet rute, med fastsatte datoer. Tidsplanen skal overholdes, men det jobbes med de lokale veivalgene.
Hest

Fra Lindesnes til Nordkapp med hest

Initiativtaker Tore H Joten (64) skal bruke fem måneder på å gå – og ri – Norge på langs med kløvhest. Han har fått med seg Lars Hamarsbøen (67) og sammen med Senterpartiet gjør de turen til en valgkamp.
Lars Hamarsbøen og Tore H Joten skal gå Norge på langs med kløvhest. Her er de i gang med planleggingen. Foto: Privat

Tore H Joten er fra Bergen og er et aktivt Senterpartimedlem i Hordaland. Han har lenge hatt en drøm om å ta beina fatt og gå Norge på langs. I år, når han går av med pensjon, blir det en realitet.

– Utgangspunktet var å gå Norge på langs til fots, men i Nord-Norge er det lange avstander og jeg var redd for at ryggsekken ville bli for tung. Jeg har noe erfaring med hest, men ikke nok til å dra ut på en slik tur med kløvhest alene. Da var jeg så heldig å få kontakt med Lars Hamarsbøen som red Norge på langs i 2000 i regi av Norges Bondelag. Han tente på ideen umiddelbart, forteller Joten, og fortsetter:

– Jeg kunne ikke fått med meg en bedre kar. Jeg hadde fra før av vært i kontakt med medlemmer av Senterpariet for å få noen å gå sammen med. Nå som ideen har utviklet seg, og vi har inkludert hester, var Senterpartiet også interessert. 

Turen starter 14. april fra Lindesnes, og de skal være framme på Nordkapp valgdagen 13. september.

Lars Hamarsbøen tilpasser kløvselen. Han har ridd Norge på langs tidligere, og er klar for en ny langtur. Foto: Privat

Promotere Sp og de norske hesterasene

Underveis vil det skje ting langs veien.

– Det vil bli arrangementer, noen i regi Senterpartiet og andre i regi private hestefolk. Dette blir en valgkamp-turné, og vi vil arbeide for partiet hele veien. Vi skal ha med stortingpolitikere som skal være med å gå eller ri, samt fagfolk på landbruk og miljø, lokalhistorikere, og mye mer. Vi skal promotere Senterpartiet, men også de norske hesterasene. For vi vil også benytte anledningen til å sette fokuset på hester. Nils T Bjørke, Stortingsrepresentant fra Hordaland, er en hestekar som brenner for et liv etter løpskarrieren for kaldblodshestene. Derfor vil vi også ha med oss en pensjonert traver, for å vise at de kan brukes til mye. Vi kommer hovedsakelig til å bruke de norske hesterasene, og det vil hele tiden være med minst én av de norske hesterasene som kløvhest. Men vil også ha med oss islandshester. 

– Skal dere ri eller gå selv?

– Jeg kommer til å gå på beina til å begynne med, men kommer nok til å få meg en ridehest etter hvert. Vi skal ha en hestehenger med Senterpariet-logo som vil følge oss, i tilfelle en hest blir skadet eller trenger en pause. Der vil vi også ha saler og ekstra utstyr. Vi vil også bytte hester underveis. Vi skal planlegge turen så nøye som mulig, men noe må vi også ta underveis ettersom vi skal bruke fem måneder. Vi har etablert kontakt med mange hestefolk i forskjellige deler av landet. Dyrevelferden skal være ivaretatt, forsikrer Joten.

Stort engasjement

Han er svært fornøyd med responsen.

 – Denne ideen er veldig godt mottatt, og mange har engasjert seg. Mange vil være med å gå, ri, eller kjøre etapper med oss. Vi har fått mange henvendelser fra folk som driver med hest, mange over 70 år, som vil være med på dager eller uker av turen. Det skal bli spennende å gå så sakte gjennom landet at man kan oppleve hvordan dialektene skifter, og få lokalhistorie. Virkelig bli kjent med landet, forteller Joten med et smil.

For å finne de beste veiene å gå, får de hjelp.

– Senterpartiets lokallag og andre hestefolk holder på å legge opp ruta for oss. Vil vil gå skogsbilveier og gamle kulturstier, og mest mulig utenom trafikkerte veier. Mange har engasjert seg, og noen hestefolk på Toten legger nå opp ruta fra Hønefoss til Røros, med overnattinger og arrangementer. Flere av lasskjørerne som er med på Rørosmartnan vil være med oss.

Lars Hamarsbøen fra Geilo, som red Norge på langs i 2000, er klar for å ta fatt på en ny tur.

– Mottoet vårt er «Ta heile Norge i bruk». Vi ønsker å få vist noe av alt det positive som foregår i alle kanter av landet, men også noen av utfordringene som er der, og som kan endres ved et godt valg til høsten. Det var veldig inspirerende å treffe dyktige folk, se flotte bygder og få høre interessante historier om livet på «beste plassen på jord», sier Hamarsbøen som selv ble inspirert til å starte med osteproduksjon og bli en del av Ostebygda etter den forrige turen.

Vil du bli med på turen, eller har forslag eller spørsmål, kan du sende en e-post til post@hamarsboen.no. Link til kartet med en grovtegnet rute finner du her.

 

 


Nils Bjørke (til venstre) og Geir Pollestad var med Sp-lederen i hesteringen på Bjerke høsten 2019. Der møtte de blant annet travtrener Heidi Moen som fortalte om sin virksomhet i Valdres. Sp-trioen likte det de hørte den gang da hun fortalte hvordan tren

Kommentar: Hesten er mer enn et blikkfang i valgkampen

Skrevet av Kristine Kihle


Det er et lovkrav at alle hester som er i Norge skal være registrert og den som eier hesten – eller har den i varetekt – er forpliktet til å ta seg av dyret. Det er regulert gjennom forskrifter som Mattilsynet er satt til å passe på. Det følger et stort ansvar med hesteholdet, enten du bruker hesten som terapeut, turvenn eller partner på ride- eller travbanen.

De aller fleste som driver med hest i Norges langstrakte land, som bidrar til verdiskapning på steder som Mandal, Valdres – og Bodø. De tar dette ansvaret på alvor. Ja, kanskje var det også fordi det ga dem mulighet til å drive med hest, at de flyttet tilbake til hjembygda etter endt utdannelse – og familielivet er et faktum?

Senterpartiet har bestemt seg for å bruke hesten i valgkampen. Fra sør til nord skal to garvede Senterpartister drive valgkamp fra hesteryggen. Det er stas! Hesten er et flott dyr, som gir oppmerksomhet. Det vet naturligvis også partiet som i løpet av de siste årene har vokst kraftig på det å være et folkelig sentrumsparti, et parti for hele Norge.

Men hva har egentlig partiet gjort for hesten og hestenæringen det siste tiåret? Ta totalisatoravgiften, den fiskale avgiften hestesporten har betalt, som endelig er borte. Rett skal være rett. Senterpartiet stemte for å ta den vekk i fjor, men da partiet satt i regjering og Trygve Magnus Slagsvold Vedum var landbruksminister (2012-2013), skjedde det lite. Det eneste konkrete han gjorde for hestenæringen i den ministerposten var faktisk at han beordret bygging av et nytt ridehus på Norsk Hestesenter (NHS) til 17 millioner kroner…

Pengene til det kontroversielle ridehuset kom naturligvis ikke over statsbudsjettet. Det var (som vanlig) Norsk Rikstoto (NR) som stod for store deler av finansieringen i spleiselaget mellom Østre Toten kommune, Oppland fylke og NHS. Det førte til at NR på tampen av året fikk beskjed om å betale ut ni millioner kroner (riktig nok fordelt over tre år). Det kom naturligvis i tillegg til de rundt 30 millionene som hestesenteret mottar årlig i driftsstøtte fra spillselskapet.

«Vi kan ikke innføre begrensninger som flytter spill på hest ut av Norge» uttalte Trygve da han besøkte Bjerke for aller første gang høsten 2019. Mens regnet øste ned på Bjerke, tok partilederen turen over i hesteringen i en lånt oransje oljehyre. Der fikk han et lite innblikk i hva hesten faktisk bidrar med. Travtrener Heidi Moen beskrev sin trenervirksomhet i Valdres, om grovfôret hun kjøpte av naboen, som ga ham faste inntekter i tillegg til et perfekt vekstskifte. Travtrener Ole Johan Østre fortalte om investeringene på gården sin i gamle Østfold, om arbeidsplassene han skaper. Dette er unge folk som satser på bygda. Det er distrikspolitikk, akkurat slik Senterpartiet vil ha det.

Hva har skjedd etter at Sp-lederen besøkte Bjerke for aller første gang? Tapsgrenser er innført, på en slik måte at det vil ramme hestenæringen i Norge med stort trykk i løpet av året. Dette på tross av at spillselskapet har etablert en solid mentorordning for å ivareta de få som mister kontrollen. Det er også godt dokumentert at det ikke er spill på hest som er de røde spillene som utløser uheldig adferd Ola Nordmann. Trygve uttalte også da han var på Bjerke, «at spill på hest har mer likhet med aksjespekulasjon – enn Lotto».

Når partiet velger å bruke hesten til å skape oppmerksomhet og sanke stemmer fra Lindesnes til Nordkapp, følger det med et ansvar. Et ansvar for å ta vare på hestenæringen i Norge. Det innebærer at de må sette rammebetingelser for næringen, som utløser mer verdiskapning i hele landet. Det å bruke hesten forplikter – også for Senterpartiet. God tur!

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng