– Du føler deg maktesløs i en slik situasjon
Headshaking Syndrom er et syndrom som kan få hester til å riste på hodet, tilsynelatende uten grunn. Den vanligste årsaken til headshaking er den nevrologiske lidelsen trigeminusneuralgi. Trigeminusnerven er følelsesnerven i anskiktet, og normalt gir den følelse til ansiktet og motorisk funksjon til musklene som blant annet blir brukt til å tygge.
En funksjonell forstyrrelse kan endre hvordan nerven behandler sanseinntrykk, og senker terskelen for avfyring. Hesten reagerer da med ukontrollerte vertikale rykk med hodet og ristninger.
Da Lisa Tache-Larsen og Canyon CR, eller Bambi som har blir kalt til hverdags, var til start under AEG i 2017, så smalt det for ekvipasjen. To år tidligere hadde hesten hatt en mild form for headshaking, som ble behandlet med kortison – men denne gangen var det verre.
– Vi måtte trekke oss fra siste dagen under AEG, det kom over natta og ble skikkelig ille. Siden kortison hadde fungert en gang tidligere prøvde vi det igjen, men det var ikke samme effekt denne gang. Vi prøvde alt. Anbefalingen var å avlive, men jeg ville prøve det jeg kunne først, forteller Lisa Tanche-Larsen.
– Vi sjekka alt
Lisa Tanche-Larsen og Bambi har vært et team i over 9 år nå. Hesten kjøpte de på en holsteinerauksjon da Lisa var 15 år gammel, og skulle være en satsning mot høyere klasser i sprang. I 2017 ble hesteholdet derimot snudd helt på hodet, og hun måtte starte helt på nytt for å finne årsaken til headshakingen.
– Vi starta jo først med kortison, noe som ikke fungerte. Det er så sykt mange grunner til at en hest kan ha dette, så vi brukte en evighet på å utrede hesten. Vi sjekka for alt. Min faste veterinær Carlo Barnini gjorde også at han kunne, han leste og prøvde å løse det på mange ulike måter før han etterhvert sendte oss til veterinærhøyskolen. Alt av allergier, tok CT og røngten av hele hodet. Så starta prosessen med å eliminere grunner. Vi prøvde UV-tett maske, medisiner, saltilpassing, kiropraktor og tannsjekk. Tannsjekken viste at han hadde hatt en tidligere skade på tennene som var direkte koblet til trigeminusnerven som kroppen selv hadde fikset, i tillegg var han allergisk mot midd, forteller Lisa.
Å nøste opp i mysteriet var en krevende prosess for Lisa.
– Det er en vanskelig situasjon å komme opp i, for det er så få som kan noe om dette. Du føler deg maktesløs i en slik situasjon. Jeg lå mange netter våken mens tankene spant. Jeg tror nok dette er noe av det verste en hest kan få, lidelsen blir sammenlignet med migrene for mennesker. Ingen hester er like, og det er forskjellige grunner til at det slår ut på hver enkelt hest. Man må bare begynne i en ende når man skal utrede, forteller hun.
Behandlet med IRAP
For å hjelpe immunforsvaret fikk Bambi en kur med IRAP og blodplasma, utviklet av veterinær Niels Tellerup fra Herning Hesteklinik i Danmark. Tanche-Larsen ga sprøyte med behandling hver tredje dag, i en periode på et halvt år – noe som ga godt resultat.
IRAP er et blodprodukt som er laget av hestens eget blod, der en preparerer blodet på en helt spesifikk måte som gjør at de hvite blodcellene produserer betennelsesdempende cellesignalstoffer og vekstfaktorer. Behandlingen er utviklet mot bruk i ledd, men ved å dyrke blodet over lengre tid har Tellerup sett god effekt på flere typer behandlinger – som omfatter hele hesten.
– Vi dyrker blodet i 72 timer, slik at det produserer tilstrekkelige mengder aktive stoffer, som virker inn på hele hesten. Her bruker vi IRAP-behandlingen både til headshakere og til behandling av astma, og vi har sett ønsket effekt på store deler av behandlede pasienter, forteller Tellerup.
- Les også: Leddbehandling med blod
Bygde seg sakte opp igjen
Mens behandlingen med IRAP startet gikk hesten på beite, og da Bambi kom inn igjen startet jobben med å finne ut hvilket utstyr som ikke trigget headshakingen.
– Vi startet rolig. Siden hester med headshaking er veldig sensitive i fjeset startet jeg med å ri i halsring, før jeg gikk over til et lærbitt som man fester kun under haka på hesten. Etterhvert bygde vi hodelaget opp med nakkereim, og et mulenett som skulle stimulere nervene. Noen dager kan han vise noen symptomer, da har han et par rykk og klør litt på nesa, men man blir jo veldig oppmerksom på det når man går gjennom en slik prosess, forteller Lisa.
– Han går nå daglig på en blanding av antiinflammatoriske urter med blant annet gurkemeie, ingefær, kamille og mynte, i tillegg til at vi prøver å holde sukker og stivelse nede. Han har også jevnlig oppfølging av massør Svein Kåre Hetland, og Smith Saddle Company for å passe på at det ikke er noe som klemmer på nerver. Han er også jevnlig til tannsjekk hos Øyvind Berven, da dette er problemer som kan være knyttet til tenner. Alt i alt har vi et svært godt team rundt oss som alle bidrar til at hesten er frisk og rask, legger hun til.
I dag blir Bambi brukt aktivt i dressur, sprang, på tur, som voltigehest for satsningsgruppen i voltige og i terapi på en skole for barn som trenger omgang med hest.
– Han ble aldri den spranghesten vi hadde ambisjoner om da vi kjøpte ham. Han hadde ikke psyken til det, og heller ikke den beste teknikken. I 2015 opererte vi for beinsplint, og da headshakingen traff i 2017 visste jeg ikke om han noen gang kom til å bli ridbar igjen. Ting blir satt i perspektiv og etter så mange år er det ikke så viktig hva man gjør lenger – så lenge man gjør det sammen og har det gøy. Når han ble bedre bestemte jeg meg for at han ikke skal bli spranghest igjen, og jeg måtte finne en ny jobb til ham. Derfor konverterte vi til dressur, og senere til voltige. Han har fått bli med på noen småstevner i sprang av og til, men det er dressur som er i fokus nå, forteller Lisa, som nå konkurrerer i MB, og har ambisjoner om høyere klasser.
– Vanskelig situasjon
Lisa gjorde virkelig alt hun kunne for at hennes beste venn skulle komme ut av situasjonen symptomfri.
– Det er en vanskelig situasjon når man kommer over en hest med headshaking, men jeg er veldig glad for at jeg prøvde å finne ut av det – selv om jeg fikk anbefaling om å avlive. Han er en så utrolig snill og glad hest, til og med da han var syk.
Gjennom å fortelle om sin historie håper Lisa å nå ut til flere som kanskje sliter med det samme.
– Siden han hadde hatt det i en mild versjon en gang tidligere var jeg heldig som visste hva det var når det startet igjen, men det er veldig mange som ikke vet hvilken lidelse dette er og hva man kan gjøre for å gjøre det lettere for hesten. Det er mange teorier rundt headshaking, men selv vil jeg anbefale å begynne i en ende. Sjekk ørene, nesen og bihulene. Vi hadde også god erfaring med IRAP-behandlingen, som kan være en fin ting å prøve, forteller hun, før hun legger til:
– Man kan ofte føle seg hjelpesløs og alene når man kommer opp i en slik situasjon, så om noen har spørsmål eller vil vite mer om mine erfaringer er det bare å ta kontakt, avslutter Lisa.