Lisa og Bambi på konkurransearenaen i 2020 etter IRAP-behandling. (Foto: Nina Lothe)
Aktuelt

– Du føler deg maktesløs i en slik situasjon

Da Canyon CR fikk konstatert Headshaking Syndrom ble Lisa Tanche-Larsen anbefalt avlivning. Fire år senere lever han i beste velgående, etter en lang periode med behandling og testing. – Jeg lå mange netter våken mens tankene spant, forteller Lisa.

Headshaking Syndrom er et syndrom som kan få hester til å riste på hodet, tilsynelatende uten grunn. Den vanligste årsaken til headshaking er den nevrologiske lidelsen trigeminusneuralgi. Trigeminusnerven er følelsesnerven i anskiktet, og normalt gir den følelse til ansiktet og motorisk funksjon til musklene som blant annet blir brukt til å tygge.

En funksjonell forstyrrelse kan endre hvordan nerven behandler sanseinntrykk, og senker terskelen for avfyring. Hesten reagerer da med ukontrollerte vertikale rykk med hodet og ristninger.

Da Lisa Tache-Larsen og Canyon CR, eller Bambi som har blir kalt til hverdags, var til start under AEG i 2017, så smalt det for ekvipasjen. To år tidligere hadde hesten hatt en mild form for headshaking, som ble behandlet med kortison – men denne gangen var det verre.

– Vi måtte trekke oss fra siste dagen under AEG, det kom over natta og ble skikkelig ille. Siden kortison hadde fungert en gang tidligere prøvde vi det igjen, men det var ikke samme effekt denne gang. Vi prøvde alt. Anbefalingen var å avlive, men jeg ville prøve det jeg kunne først, forteller Lisa Tanche-Larsen.

Lisa og Bambi (Foto: Joachim Steinbru)

– Vi sjekka alt

Lisa Tanche-Larsen og Bambi har vært et team i over 9 år nå. Hesten kjøpte de på en holsteinerauksjon da Lisa var 15 år gammel, og skulle være en satsning mot høyere klasser i sprang. I 2017 ble hesteholdet derimot snudd helt på hodet, og hun måtte starte helt på nytt for å finne årsaken til headshakingen.

– Vi starta jo først med kortison, noe som ikke fungerte. Det er så sykt mange grunner til at en hest kan ha dette, så vi brukte en evighet på å utrede hesten. Vi sjekka for alt. Min faste veterinær Carlo Barnini gjorde også at han kunne, han leste og prøvde å løse det på mange ulike måter før han etterhvert sendte oss til veterinærhøyskolen. Alt av allergier, tok CT og røngten av hele hodet. Så starta prosessen med å eliminere grunner. Vi prøvde UV-tett maske, medisiner, saltilpassing, kiropraktor og tannsjekk. Tannsjekken viste at han hadde hatt en tidligere skade på tennene som var direkte koblet til trigeminusnerven som kroppen selv hadde fikset, i tillegg var han allergisk mot midd, forteller Lisa.

Å nøste opp i mysteriet var en krevende prosess for Lisa. 

– Det er en vanskelig situasjon å komme opp i, for det er så få som kan noe om dette. Du føler deg maktesløs i en slik situasjon. Jeg lå mange netter våken mens tankene spant. Jeg tror nok dette er noe av det verste en hest kan få, lidelsen blir sammenlignet med migrene for mennesker. Ingen hester er like, og det er forskjellige grunner til at det slår ut på hver enkelt hest. Man må bare begynne i en ende når man skal utrede, forteller hun.

Behandlet med IRAP

For å hjelpe immunforsvaret fikk Bambi en kur med IRAP og blodplasma, utviklet av veterinær Niels Tellerup fra Herning Hesteklinik i Danmark. Tanche-Larsen ga sprøyte med behandling hver tredje dag, i en periode på et halvt år – noe som ga godt resultat.

IRAP er et blodprodukt som er laget av hestens eget blod, der en preparerer blodet på en helt spesifikk måte som gjør at de hvite blodcellene produserer betennelsesdempende cellesignalstoffer og vekstfaktorer. Behandlingen er utviklet mot bruk i ledd, men ved å dyrke blodet over lengre tid har Tellerup sett god effekt på flere typer behandlinger – som omfatter hele hesten.

– Vi dyrker blodet i 72 timer, slik at det produserer tilstrekkelige mengder aktive stoffer, som virker inn på hele hesten. Her bruker vi IRAP-behandlingen både til headshakere og til behandling av astma, og vi har sett ønsket effekt på store deler av behandlede pasienter, forteller Tellerup.

Bambi blir også brukt av satsningsgruppen i voltige – og egner seg riktig godt som voltigehest. (Foto: Juliane Kingren)

Bygde seg sakte opp igjen

Mens behandlingen med IRAP startet gikk hesten på beite, og da Bambi kom inn igjen startet jobben med å finne ut hvilket utstyr som ikke trigget headshakingen.

– Vi startet rolig. Siden hester med headshaking er veldig sensitive i fjeset startet jeg med å ri i halsring, før jeg gikk over til et lærbitt som man fester kun under haka på hesten. Etterhvert bygde vi hodelaget opp med nakkereim, og et mulenett som skulle stimulere nervene. Noen dager kan han vise noen symptomer, da har han et par rykk og klør litt på nesa, men man blir jo veldig oppmerksom på det når man går gjennom en slik prosess, forteller Lisa. 

– Han går nå daglig på en blanding av antiinflammatoriske urter med blant annet gurkemeie, ingefær, kamille og mynte, i tillegg til at vi prøver å holde sukker og stivelse nede. Han har også jevnlig oppfølging av massør Svein Kåre Hetland, og Smith Saddle Company for å passe på at det ikke er noe som klemmer på nerver. Han er også jevnlig til tannsjekk hos Øyvind Berven, da dette er problemer som kan være knyttet til tenner. Alt i alt har vi et svært godt team rundt oss som alle bidrar til at hesten er frisk og rask, legger hun til.

I dag blir Bambi brukt aktivt i dressur, sprang, på tur, som voltigehest for satsningsgruppen i voltige og i terapi på en skole for barn som trenger omgang med hest.

– Han ble aldri den spranghesten vi hadde ambisjoner om da vi kjøpte ham. Han hadde ikke psyken til det, og heller ikke den beste teknikken. I 2015 opererte vi for beinsplint, og da headshakingen traff i 2017 visste jeg ikke om han noen gang kom til å bli ridbar igjen. Ting blir satt i perspektiv og etter så mange år er det ikke så viktig hva man gjør lenger – så lenge man gjør det sammen og har det gøy. Når han ble bedre bestemte jeg meg for at han ikke skal bli spranghest igjen, og jeg måtte finne en ny jobb til ham. Derfor konverterte vi til dressur, og senere til voltige. Han har fått bli med på noen småstevner i sprang av og til, men det er dressur som er i fokus nå, forteller Lisa, som nå konkurrerer i MB, og har ambisjoner om høyere klasser.

Lisa og Bambi (Foto: Julie Møller Økland)

– Vanskelig situasjon

Lisa gjorde virkelig alt hun kunne for at hennes beste venn skulle komme ut av situasjonen symptomfri.

– Det er en vanskelig situasjon når man kommer over en hest med headshaking, men jeg er veldig glad for at jeg prøvde å finne ut av det – selv om jeg fikk anbefaling om å avlive. Han er en så utrolig snill og glad hest, til og med da han var syk.

Gjennom å fortelle om sin historie håper Lisa å nå ut til flere som kanskje sliter med det samme.

– Siden han hadde hatt det i en mild versjon en gang tidligere var jeg heldig som visste hva det var når det startet igjen, men det er veldig mange som ikke vet hvilken lidelse dette er og hva man kan gjøre for å gjøre det lettere for hesten. Det er mange teorier rundt headshaking, men selv vil jeg anbefale å begynne i en ende. Sjekk ørene, nesen og bihulene. Vi hadde også god erfaring med IRAP-behandlingen, som kan være en fin ting å prøve, forteller hun, før hun legger til:

– Man kan ofte føle seg hjelpesløs og alene når man kommer opp i en slik situasjon, så om noen har spørsmål eller vil vite mer om mine erfaringer er det bare å ta kontakt, avslutter Lisa.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng