Emma Nyløy og avlshingsten Sofin kan vise til svært gode meritter de siste årene. Her sammen med groom, Trine Paulsen. (Foto: Astrid Marie Årdal)
Hest

Å holde på med hest er som en slags terapi

Emma Nyløy (24) tar mastergrad i husdyrvitenskap på Universitetet i Ås. Samtidig som hun har gått på studiet har hun vært aktiv på konkurransebanen, og kan vise til gode meritter sammen med avlshingsten Sofin. Vi har tatt en prat med henne om hva som trigget hesteinteressen, og hva hun er mest stolt over hittil.

Navn: Emma Nyløy

Alder: 24 år

Bosted: Universitetet i Ås

Yrke: Student

Gren: Kjøring

Klubb: Førde Køyre- og Rideklubb

– Når begynte du å ri, og hvorfor?
– Jeg begynte å ri rundt 2004-05. Storesøsteren min startet med hest, og da fikk jeg og lillesøster også være med i stallen. Vi fikk ri litt på en liten rideskole, og da søsteren min fikk seg hest, måtte jo den ha selskap. Da ble det til at jeg og lillesøsteren min fikk dele på selskapsponnien.

– Hva het din første hest?
– Det var en kjempesøt sportsponni, som het Smula. Jeg var vel rundt 8-9 år da vi fikk denne. Den skulle være selskapsponni for fjordhesten som søsteren min fikk på det tidspunktet. Vi farta rundt, og hoppa hinder på rundt 10 cm, eller noe sånt. Denne var hos oss i seks år, før den ble avlivet i 2012 på grunn av forfangenhet.

– Hvor lenge har du ridd aktivt?
– Begynte med konkurranser etter mitt første år på Mo og Jølster vgs, men har jo ridd helt siden vi fikk vår første ponni.

Det er kjøring som ligger Emmas hjerte nærmest, og sammen med Sofin har hun vunnet tre grenmesterskap i samme gren under NM for fjordhest. (Foto: Astrid Marie Årdal)

– Hvor mange hester har du?
– Jeg har to hester nå. Den ene er avlshingsten Sofin, en fjordhest på 19 år. Den andre er Borkjenta, en kaldblods på 23 år.

– Hvem er din beste nåværende hest?
– Det er Sofin. Både på grunn av det han bidrar med i hverdagen, men også fordi det han har vist på konkurransebanen. Sammen har vi vunnet tre grenmesterskap kjøring under NM Fjordhest, tre NM-gull i lag og et seniorgull. Vi har deltatt på Nordisk for Fjordhest to ganger, og et EM. Han har virkelig en fin og god personlighet.

– Hvilken hest har gjort størst inntrykk på deg?
– Rikka, en blanding mellom islandshest og fjording. Det var den første som var helt min egen. Full match fra første gang jeg prøvde den – det var noe som var spesielt med den hesten, uten at jeg helt klarer å sette ord på hva. Hun fikk dessverre tarmslyng, og måtte derfor avlives. Det er kanskje en av de gangene jeg har vært mest knust, og jeg visste ikke om jeg skulle slutte eller fortsette med hest etter at hun ble avlivet. Heldigvis valgte vi å kjøpe Borkjenta ganske kjapt, noe jeg ikke angrer på i etterkant.

– En hest du gjerne skulle eid?
– Sofin? Hehe! Fornøyd med det jeg har!

Sitt første NM-gull tok hun for lag, sammen med fjordhesten Sylvine. i 2014. På laget til Førde Køyre- og Rideklubb var også Ingjerd Vetti/Sofin og Trine Paulsen/Fannemels Argon. (Foto: Privat)

– Hvem er ditt største forbilde?
– Charlotte Dujardin, hun er fantastisk flink til å ri og er nok et forbilde for mange. Jeg har sett en clinic med henne, og hun er flink til å sette ord på ting. Det virker som at hun har gode verdier, i tillegg til en fabelaktig god sits. Også må jeg nevne min gode venninne, Trine Paulsen. Det er vilt imponerende hvordan hun får frem det beste i de fjordhestene hun har ridd. Hun har en enorm ståpåvilje, arbeidsmoral og hun utnytter potensialet i den hesten hun har tilgjengelig. Har kanskje ikke hatt de enkleste hestene å ri, men har likevel fått til svært gode resultater likevel.

– Hva er det største du har oppnådd?
– Fjordhest NM i 2019 tok jeg og Sofin både tittelen som grenmester for kjøring, og vant NM-gull for både senior og lag. Var veldig usikker på om jeg skulle delta eller ikke. Meldte meg på en time før fristen gikk ut, og følte egentlig at vi mangla litt trening på alt. Fantastisk følelse når man klarer å få mesterskapstitlene i boks, til tross for at man ikke følte seg godt nok forberedt i utgangspunktet.

– Er det noen du ønsker å takke for at du er der du er i dag?
– Må begynne med mamma og pappa, som i gav meg lov til å begynne med hest i utgangspunktet. Selv om de kanskje har ment at jeg har lagt litt for mye penger i hestelivet, har de alltid vært støttende og jeg har de alltid i ryggen om det er noe. Og hadde det ikke vært for at storesøster Karoline gikk i forveien, så hadde jeg nok aldri tenkt på å begynne med hest i det hele tatt. Videre har både Ingjerd Vetti og Trine Paulsen vært utrolig store pådrivere for at jeg skulle satse på konkurranser med fjordhest. I tillegg må jeg takke Kristine Hafstad som først lånte meg Sylvine, for så at jeg både fikk låne og etterhvert kjøpe Sofin av henne.

– Når falt du sist av?
– Falt av under en time med bomarbeid og gymnastikkhopping. Sofin snubla over noen bommer, også gikk han på trynet. Var ikke sjangs til å holde seg på, så da var det bare å kapitulere og hoppe av på rett side.

– Ditt verste fall?
– NM på Stord i 2018. Lå an til å vinne NM-gull for senior, og skulle bare gjennom den siste delkonkurransen – som var sprang. Hadde jeg bare komt meg gjennom sprangbana godkjent, hadde gullet vært i boks. Vi kom litt dårlig på et hinder, men jeg trodde vi kunne komme oss over likevel og kjørte på. Sofin trakk seg i siste sekund og kræsja gjennom hinderet, og jeg falt av. I landingen landa jeg med ryggen først på en bom. Dermed glapp gullmedaljen, og jeg hadde store problem med å gå etterpå. Heldigvis viste røngten ingenting, så jeg var bare kraftig forslått. Etter dette red jeg faktisk ikke sprang mer enn to ganger før neste NM året etter. Da lå jeg også an til gullmedalje, og var rimelig nervøs da jeg skulle inn på den sprangbana. Heldigvis gikk det litt bedre året etter, og jeg kom meg feilfritt gjennom til en gullmedalje.

– Er det noe du drømmer om å gjøre en gang?
– Alltid hatt en drøm om å kunne starte vanskelige klasser i kjøring, og noen høyere klasser i dressur.

– Er det noe du skulle ønske du var flinkere til?
– Sits, og selve rideegenskapene. Det er alltid noe mer å hente, så der ønsker jeg å ta det et steg videre etterhvert.

– Hva er ditt største mål?
– I Nordisk for fjordhest har jeg vært veldig nærme å stå på pallen, men pallpass har akkurat glippet. Målet må nok være å komme på pallplass en dag.

– Hvorfor den grenen du holder på med?
– Det er veldig allsidig. Man får både dressur, i tillegg til at maraton og presisjonskjøringen er fartsfylt og byr på action. Du får med alt i en gren. Jeg hadde kjørt noen ganger på tur hjemme før jeg begynte på videregående, men det var først da jeg startet på Mo at jeg fikk kjøre ordentlig med skolehestene. Etterhvert begynte jeg å kjøre med Borka, den hesten jeg selv hadde med meg – før jeg startet med fjordhest for fullt. Jeg er rett og slett blitt bitt av basillen. Er veldig glad i tømmekjøring også, så det er ikke et krav for meg at vogna skal være kobla på heller.

– Har du konkurrert i noen andre grener?
– Ja, dressur og sprang. 

– Hvilken gren syns du er mest fascinerende utenom den du holder mest på med til vanlig?
– Det er inspirerande å se hvor mye man kan få til i dressur. Bæringen i hesten, de ulike øvelsee - man kan få en hest til å gå fra å snuble avgårde til å få en helt annen bæring og noen andre steg som man ikke har sett før. Det fascinerer meg.

– En hendelse du aldri glemmer?
– Under NM i 2017 var han så sliten at han nesten lå rett ut, likevel så jobba han på så mye at vi klarte å kapre tittelen som grenmester i kjøring. Hadde gått Nordisk uka før, han var derfor sliten i både kropp og hode, likevel henta han ut det siste han hadde for å tilfredsstille meg. Dette var første gang vi startet grenmesterskapet i kjøring. Beste dressurkjøringen vi har hatt noen gang, fikk nærmere 70 % selv om jeg selv følte det gikk skikkelig dårlig da vi var inne på banen. 

– Hvor lenge ser du for deg at du kommer til å holde på med hest?
– Hest skal være med livet ut. Hestelivet har blitt en del av meg.

– Hva betyr hestene for deg?
– Hest betyr veldig mye. Det gir meg energi i hverdagen, og glede. Det er en avkobling fra hverdagen, og stresset rundt jobb og skole. Å holde på med hest er som en slags terapi. I tillegg har det gitt meg utrolig mange vennskap, og jeg har blitt kjent med så utrolig mange hærlige folk – folk jeg sikkert ikke hadde møtt hadde det ikke vært for hesten og hestesporten.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng