Thea var forespeilet et liv i rullestol, men takket være hesten har hun kjempet seg opp – og ved hjelp av spesialtilpassede støtteskinner tar hun seg fram i stallen.
Reportasje

Thea (12) har trosset legens spådom om et liv i rullestol - takker hesten

BJUGN: Hun ble forespeilet et liv i rullestol, men Thea har forbløffet den medisinsk ekspertisen. Livsglede og motivasjon hentet hun i stallen. Det har utrettet mirakler.

– Jeg la meg her, sier Thea.

Hun ligger på bakken ved siden av en ponni. Første turen barbak på den 3-årige gotlandsrussen Trolldalens Iruss gikk ikke helt som planlagt. Thea skled av i en kjapp vending akkurat da vi svingte inn på gårdstunet. Nå ligger hun på bakken ved siden av ponnien – og ler.

– Det er vanlig dette her. Hun tåler å ramle av, sier Hanne Pettersen, mor til Thea.

Den 33-årige mammaen er imponerende rolig mens hun og Theas lillesøster, Hanna (9), hjelper storesøster tilbake på ryggen til ponnien.

– De bruker alltid hjelm og sikkerhetsvest, forsikrer Hanne før Thea fiser avgårde på «Iruss» – i trav som ingenting har skjedd.

Thea er et levende bevis på at det som virker utrolig ikke er umulig. Fem måneder gammel ble hun kreftpasient, med svulster i magen og ryggen. Det er brutalt! Og fem dager før den lille jenta fylte ett år, fikk Hanne beskjed fra legene på nevrologisk avdeling på St Olavs hospital i Trondheim, at Thea ville bli lam.

I dag klarer Thea seg godt på egenhånd, men det er fint å få hjelp av lillesøster Hanna (bak) når Grytas Leopold skal trenes.

Fakta:

Navn: Thea Marie Pettersen Stranden

Alder: 12

Familie: Storesøster til Hanna Sofie (9) og Trym Odin (8). Bor delt hos mamma Hanne Pettersen og pappa.

Bosted: Skavdal i Bjugn

Gren: Ponnitrav

Ponnier på stallen: Trolldalens Iruss, Grytas Leopold og Wisløff Petter

Forbilde: Kusk Dag-Sveinung Dalen

Aktuell: Har trosset legenes prognoser om et liv i rullestol. Vant sitt første løp med shettlandsponnien Grytas Leopold på Leangen i januar.

Ridning styrker musklaturen i ryggen. Det er ekstra viktig for Thea (til venstre) ettersom beina har nedsatt funksjon. Hun rir derfor mye på Grytas Leopold, ofte sammen med lillesøster Hanna som har shetlandsponnien Wisløff Petter.

Spesialtilpassede skinner

Thea og familien bor på en gård på Ørlandet i tidligere Bjugn kommune. 20 minutter tar det med bil fra ferjekaja på Brekstad. Hanne er helsefagarbeider på Ørlandet, mens Thea går i 7. klasse på Botngård barne- og ungdomsskole. I det gamle kufjøset på gården har familien elleve hester og ponnier.

– Jeg var ikke mer enn fem dager første gang jeg var med i stallen. Hestene betyr alt for meg, sier Thea og viser vei inn til hestene med ponnien på slep.

Krykkene har hun lagt igjen utenfor. Thea tar seg fram på egenhånd med spesialtilpassede skinner på beina. Ortoser heter det på fagspråket.

Mamma forteller:

– Det er ponniene sin fortjeneste at Thea er der hun er i dag. Helt fra hun var liten, har hun elsket å være med i stallen. Fysioterapeuten som fulgte henne opp etter kreftoperasjonene, fikk henne først ikke til å trene. Da foreslo jeg at vi kunne ta det i stallen. Fysioterapeuten var fleksibel og Thea lyste opp med en gang hun kom inn til hestene. Hun reiste seg opp ved hjelp av høyballene og klatret opp for å stryke på hestene. Mestringen utløste et pågangsmot, det ene dro det andre med seg. Sakte men sikkert tøyde hun grensene sine, det er helt utrolig hva som er mulig i en liten kropp.

Hestene er et familieprosjekt og grovfôret produseres på gården. Det nyter framtidshåpene Acers Feliz (2) og Acers Emily (1) godt av. Sistnevnte er den siste hesten oppdrettet av morfar Bent.

Sterk av ridning

– Det handler om å ikke gi opp. Hun får ikke lov til å si at hun ikke klarer, før hun har prøvd. Det er forbudt, legger hun til.

I dag er Thea bare delvis lam. Ikke nok med at hun rir og kjører ponni. Hun sykler og står på ski, men blir naturligvis fortere sliten enn funksjonsfriske 12-åringer.

– Ryggmusklaturen er Theas hovedmuskel. Ryggen blir sterk av ridningen, derfor er det fint at hun synes det er kjekt å ri, forteller Hanne.

Hennes foreldre, Trude og Bent, kommer fra Sandnessjøen i Nordland. De flyttet til Bjugn i 1996. Det var lysten til å drive gård som fikk familien på flyttefot da Hanne var ti år gammel, og det var hun som dro hest til gården.

– Pappa var ikke positiv til hest, men på det meste det var 21 hester her! Han ble bitt av basillen og begynte med eget oppdrett Det var med tanke på å selge, men det sitter langt inne for vi blir for glade i dem. Prixmin (e Pilmin) var den første hesten min. Han ble avlivet tidligere i år. Da var han 30 år, forteller Hanne.

Thea har et godt tak på morfar Bent som har investert i hestebuss med ett formål; nemlig å reise på ponnilandsleir! Mormor Trude (to fra venstre) er en viktig støttespiller i familien.

Morfar melder

På stallen i dag har familien, som bor tre generasjoner under samme tak, to starthester. 11-årige Acers Poppey (e Alv Richcrop u Lisa’s Rose) har travet på 1.12-tallet og passert 300 000 kroner innkjørt, mens Acers Fantasy (e Marion Montana u Thai Fantasy)  står med 217 190 kroner på kontoen.

– Fantasy kjøpte vi som åring. Hun ble døpt om til Acers Fantasy. Acer-navnet (eller Aker på kaldblods, red anm) har vi tatt fra gården som heter Småaker, forteller Hanne.

På stallen står også de ustartede 4-åringer Acers Winnie og Akers Spika, samt to unghester 2-årige Acers Feliz (e Marion Montana u Bliss) og åringen Acers Emily (e Evil Enok ME u Wendy Way). Mens avlshoppa Wendy Way ikke ble drektig i år.

– Acers Emily er den siste hesten som pappa er oppdretter av. Mamma og pappa holder på å sette opp et nytt bolighus på gården. Fra nyttår er planen at jeg og samboeren min Roger tar over driften. Han er sauebonde. I sommer har vi hatt 35 kopplam her, forteller Hanne, og er kjapp med å legge til:

– Uten pappa på laget kunne vi ikke vært så engasjert i ponnitravet. Det er han som melder. Tidligere i år fikk Thea giret han opp til å kjøpe den gamle hestebussen til Jan Lyng. Jentene måtte ha en buss når de skulle på ponnilandsleir på Biri!

Covid-19 sørget for at ponnilandsleiren ble avlyst, men hestebussen står på tunet. Den er klar til å reise på tur neste år.

Thea på ryggen til Trolldalens Iruss. 3-åringen har hun både kjørt og ridd inn selv! Her med mamma Hanne og søster Hanna.

– Sluntrer ikke unna

Når Thea blir sliten, bærer lillesøster Hanna henne på ryggen. Søskenkjærligheten mellom de to er solid, men ekte kjærlighet kommer ikke uten ekte krangler! Det oppstår kjekling om hvem som har den fineste ponnien. Hanna er helt klar på at det er hennes Wisløff Petter. Han har tross alt flere farger, men Thea framholder at det er Grytas Leopold, eller «Leo» som hun kaller ham. Det på tross av at han er såpass utspekulert at han utnytter at hun ikke er så sterk i beina til å spise gress om sommeren…

– Han er jo bare en shettlandsponni, sier Thea, før mamma avslører at Thea har kjørt inn både Grytas Leopold og Trolldalens Iruss.

– Vi var med i bakgrunnen, men det var Thea som gjorde jobben. Det var en vekstkurve i seg selv, for det ga en enorm mestringsfølelse. Jentene er flinke til å hjelpe hverandre. Lillebror Trym Odin er også med Thea ut og trener når det passer i en travel timeplan for en 8-åring. Når de har «pappauke» kommer de hit for å trene. Annenhver dag, de sluntrer ikke unna. Men det er ikke noe press på at ponniene skal brukes til trav. De kan ha dem som koseponnier, men skal de konkurrere med dem, må de trene. Det handler om å ta ansvar, sier Hanne.

Drømmer om monté

– Hva er målet, Thea?

– Jeg hadde et stort mål, det var å vinne løp på Leangen. Det klarte jeg tidligere i år med «Leo». I prøveløpet travet «Iruss» 3.14 og det nye målet er å få ham under tre minutter.

– Men den store drømmen er å kunne ri montè. Det er ikke så enkelt, for føttene detter ut av stigbøylene. Derfor liker jeg best å ri barbak. Når jeg rir med sal, setter jeg beina fast med syltestrikker i stigbøylene. Strikkene ryker hvis det skjer noe, forteller Thea.

– Vi blir gode på å finne løsninger, legger mamma til med et smil og gir enda et eksempel på hvordan de praktisk løser begrensninger:

– På ponnilandsleiren pleier ungene å marsjere inn på banen til åpningsseremonien. For å spare føttene, red Thea. Det gikk fint, ponnien digget korpsmusikken!

– Er du ikke redd for at det skal skje noe?

– Jeg er vant til det, dette er hverdagen vår.

Storforbruker av ortoser

På rommet til Thea henger det over 50 rosetter.

– Hvem er den gjeveste?

– Det var den jeg fikk etter seieren på Leangen tidligere i år, sier Thea – og smiler stolt.

Hun er så absolutt ikke blyg når hun slenger beina opp i senga og viser fram ortosene. Det vanlige er å bytte dem ut et par ganger i året.

– De siste ortosene holdt i fem uker! Thea er så aktiv at hun er storforbruker, forteller Hanne mens Thea viser fram kort, bilder og diplomer fra karrieren som ponnikusk.

– Da jeg var åtte år måtte jeg skifte den ene hoften. Det var kjedelig for da kunne jeg ikke være i stallen på flere uker, sier Thea.

– Hva er det beste med ponniene?

– Har jeg hatt en dårlig dag på skolen, er det godt å komme i stallen. Jeg liker å bare være i stallen og kose med hestene. Koserideturer er noe av det beste, men aller gøyeste er å være med på løp, sier Thea.

Det finnes ikke begrensninger, kun muligheter. Thea Marie Pettersen Stranden er et levende bevis på det.

– Takket være hesten. De ser ikke forskjell på et menneske med eller uten handikap, legger Hanne Pettersen til.

Torarin Lamvik møter ofte Thea på Leangen. Da er det naturlig å slå av en prat. De to har fått et helt spesielt forhold. Foto: Hanne Pettersen

– Den tøffeste jeg vet om

Torarin Lamvik er overlege i barneortopedi ved St Olavs Hospital i Trondheim. Han sier det ikke er mulig å lage ortoser til Theas bruk.

– Det er forbruksvare, slitedeler for henne, sier Lamvik som har fulgt Thea sin hun var baby.

Familien har gitt tillatelse til at han uttaler seg:

– Da jeg ble kjent med Thea var hun lam. Det er hun ikke lenger, men hun har betydelige begrensninger i muskelstyrken. Funksjonshemningene overvinner hun med vilje.

– Hun er den tøffeste jeg vet om, sier 57-modellen som er favoritten til Thea blant de med hvit frakk.

– Vi prater så mye hest, at de andre legene blir lei, avslører 12-åringen som har imponert overlegen.

– Hun fungerer på et nivå som det var umulig å forutsi, det har utelukkende noe med hennes mentale styrke å gjøre. Moren er også sentral, for hun har ikke lagt begrensninger for Thea. Tvert i mot har hun oppmuntret datteren helt fra hun var baby, berømmer Lamvik som også trekker fram travmiljøet som unikt i denne sammenheng:

– Travsporten har et inkluderende miljø, der det er plass til alle. Selv har jeg en sønn som har autisme. Torgrim elsker travmiljøet og jeg har ingen betenkeligheter med å sende ham dit. Thea har også sin særegne stil som følge av de fysiske begrensingene i muskelstyrken, men det er Thea. Det er ingen som sier noe på det.

– Travsporten skal være stolt av den inkluderende holdningen, det er ingen grunn til å stå med lua i hånda ovenfor omverdenen. Inkluderingsevnen til  travsporten er blitt en kjepphest for meg, sier Torarin Lamvik.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng