Åpent brev til politikerne om hestens betydning
Norsk Tipping har spillgrenser på 20 000 kroner i måneden. Men så tilbyr også Norsk Tipping svært avhengighetsskapende kasinospil.
Av problemspillere i Norge er det kun 4 prosent av disse som kan knyttes til hestespill. Rikstoto er fra før av en av de aller mest ansvarlige spillselskapene.
Det som skjer ved strenge spill- eller tapsgrenser, er at spillerne i stedet spiller til utenlandske spillselskaper. Spillselskaper som ikke har lisens i Norge, men hvor det likevel er lett for nordmenn å spille.
Det er Norsk Rikstotos overskudd som gjør det mulig å drive mye av hestespoeten i Norge – ikke bare trav- og galoppsporten.
I et åpent brev til politikerne uttrykker de bekymring for hestens viktige posisjon i samfunnet, om inntektsgrunnlaget svikter. Aksjonsgruppen har også tidligere vist at de får gjennomslag og respekt hos politikerne.
Her er brevet:
Inntektsgrunnlaget til store deler av hestesporten i Norge kommer fra Norsk Rikstoto (NR) som har enerett på spill på hest her til lands. NR er organisert som en stiftelse der overskuddet skal føres tilbake til formålet, altså hesten. Dette omfatter hester i avl og oppdrett, særnorske raser, trav- og galopphester, hestevirksomhet relatert til idrett og sport, rekonvalesens, terapi, barneidrett, utdanning mm. I dag er det ca. 125.000 hester i Norge og 16.000 årsverk registrert innenfor områder knyttet til hest i næring.
HEST ER IDRETT! Det er ca. 13.200 medlemmer i Det Norske Travselskap, 12 travforbund, 173 travlag, 11 totalisatorbaner + lokalbaner, 120-130 treningsanlegg, 485 løpsdager med 4200 løp. I tillegg kommer ca. 300 hester i trening i galoppsporten. Norsk Jockeyklub har 1 galoppbane, 32 løpsdager, 257 løp med 516 hester til start.
Det er 33.000 medlemmer av Norges Rytterforbund. Ryttersport representerer den 6. største idretten og engasjerer 380 rideklubber rundt om i landet. Det er også en av de største jenteidrettene i Norge, og hesten er også representert i ca. 200 rideskoler i Norge. (Tall fra 2018) Det er også mange hestesportgrener som ikke er representert innenfor Norges Rytterforbund.
HEST ER HELSE! Det er 200 anlegg som bruker hest i terapi. «Inn på tunet» består av 300 gårder, hvorav langt de fleste har hest som en del av tilbudet. Hest brukes i tilbud til mennesker i alle aldre innenfor oppvekst og opplæring, arbeid og arbeidstrening, helse og omsorg. Til personer med funksjonshemminger, psykiske helseproblemer, rusproblemer eller demente som trenger et dagaktivitetstilbud. De tilbyr også tjenester innenfor integrering av innvandrere og flyktninger, kriminalomsorg og forebygging.
Stallen er kanskje Norges største SFO og aktivitetsskole. Det er en alternativ arena til idrett for barn- og unge som ikke passer inn i de største organiserte idrettene vi har i landet. Og i tillegg en lang rekke hesteaktiviteter for diverse grupper som ikke er en del av det organiserte arbeidet.
HEST ER NÆRING! Der alle er forbrukere og leverandører. Som årlig omsetter for milliarder og som gir ca. 16 000arbeidsplasser. Mange av disse arbeidsplassene er knyttet til travsport der 2200 hester er i profesjonell trening og rundt 10 000 er amatørtrente. I tillegg kommer alle de mange som jobber i tilknytning til rideskoler, helse og omsorg. Langt de fleste av disse driver egne firmaer og er gründere! Ikke minst kan mange av disse knyttes til primærnæringer som leverandører. Alle hester trenger tilgang på f.eks. veterinær, fôr, hovslagere, behandlere, utstyr til stall og bruk, transport osv.
Det er Norsk Rikstoto sitt overskudd som gjør det mulig å drive mye av hestesporten i Norge. Noe av overskuddet etter at spillere har fått sine gevinster, går til eiere av hester som starter trav- og galoppløp, Rikstoto tilfører midler til Norsk Hestesenter som er selve kompetansesenteret for hest i Norge for å nevne noe. Av en omsetning i 2018 på 3,6 milliarder kroner, betalte også Rikstoto 3,7% av brutto omsetning til staten i totalisatoravgift, noe som utgjør ca. 140 millioner kroner i året.
I 2020 fjernet heldigvis politikerne denne urettferdige avgiften. (Norsk Tipping har aldri hatt samme avgift). Hestesporten og hestens samfunnsnytte er formålet for stiftelsens eksistens og i 2018 ble det utbetalt 500 millioner til formålet.
Når Landbruks- og matdepartementet og Kulturdepartementet så iherdig ønsker å innføre tapsgrenser på hestespill for å skjerme problemspillere, får dette betydelige konsekvenser for omsetningen og dermed tilbakeføringer til hestenæring og hestesporten uten at det i tar tak i de reelle problemene for problemspillerne og samtidig skaper mange nye for hestenæringen. Spill på hest er i stor grad et kunnskapsspill der de fleste driver ansvarlig handel av spill på samme måte som man investerer i aksjer og handler på børsen.
HAR SVÆRT FÅ PROBLEMSPILLERE
Staten setter i dag ingen begrensninger på hva folk kan investere på børsen. Så kom forslaget med tapsgrenser innen spill på hest. Det er en god tanke at man skal hindre at folk blir spill avhengige. Problemspillere er det ingen som ønsker! Verken Norsk Rikstoto eller vi i Aksjon Hest for folk flest ønsker disse ulykkelige skjebnene.
Av problemspillere i Norge er det kun 4 % av disse som kan knyttes til hestespill. Derfor har da også NR brukt 60-80 millioner på å innføre en ordning (Mentor) for å være en ansvarlig aktør, passe på sine spillere og utelukke problemspillere. Noe de har fått skryt for av Lotteritilsynet! Vi kunne også sagt masse om de ulovlige utenlandske spilltilbudene som ikke genererer tilbake til formålene og som virkelig skaper problemspillere, men har valgt å fokus på formål og konsekvenser.
Skulle tapsgrensen komme slik som det er foreslått vil dette medføre en halvering av overføringene til hestesporten/formålet og vi tror at dette får alvorlige konsekvenser utover tapt inntekt. Det er dette vi ønsker å gjøre dere politikere klar over! Overføringene fra Norsk Rikstoto er øremerkede midler, vi vet hva de går til. Viktige ting som gjelder ALLE som driver med hest! F.eks. Bjerke Dyrehospital, som er eid av NR, Starum Norsk Hestesenter med alle deres oppgaver innenfor utdanning av ridelærere, bevaring av de norske hesterasene osv.
Det er allerede i dag etter vår mening altfor lite midler til forskning innenfor hest, til avlsarbeid osv. Vi i Aksjonen har ingen tro på at Regjeringen og Staten vil erstatte disse midlene, eller finne ekstra midler når det trengs, over statsbudsjettet, skulle det i fremtiden bli en annen løsning for hestesporten og næringen. Det er også stor sannsynlighet at uten disse overføringene vil trav -og galoppsporten forsvinne slik vi kjenner den i dag. Det blir ikke økonomisk grunnlag for å opprettholde sporten, og ingen løpsproduksjon =ingen spill =ingen overskudd! Tilsammen: Ingen overføringer til resten av formålene!
RIVER NED NÆRINGSGRUNNLAGET
Sammenhenger: Det er selvsagt ikke slik at hvis trav -og galoppsporten forsvinner, så vil hestenæringen forsvinne. Men alt henger sammen. Hestene, innen disse sportene og fritidsformålene, er forbrukere av de samme veterinærene, leverandørene til fôr, transport, utstyr, hovslagere, behandlere osv. Alle disse skal ha et markedsgrunnlag for sine bedrifter og sine varer. Vi trenger alle de samme tilbyderne av tjenester innenfor næringen, vi trenger alle å få tilrettelagt for de grenene vi driver og vi trenger ikke minst å få holde på med hest! I dag er det også slik at man er altfor avhengig av private folks investerings -og risikovilje i alle disse sportene og næringene vi driver med innenfor hest.
Det er svært få og dårlige støtteordninger for nyetableringer for folk som ønsker å skape seg en levevei og verdiskapning for samfunnet. Er dere politikere klare for å ta den samfunnsøkonomiske utgiften det vil utgjøre å ta bort grunnlaget for overføringene fra Rikstoto til formålet? Hvordan vil dere stå til ansvar for at en hel sport og store deler av en stor næring mister livsgrunnlaget sitt? Er det slik at politikerne virkelig ikke har tid å vente på en gjennomgang av pengespilloven?
Vi gjentar at vi er FOR å stanse problematisk spillatferd! Vi er ikke overbevist om at politikerne er klare over hva det foreslåtte midlet og hva tapsgrensene vil føre til. Vi ber dere, våre Stortingspolitikere, høre på de i næringen, høre på Norsk Rikstoto, høre på spillerne og ta inn over dere hva næringen mener tapsgrenser kan føre til før dere fatter velmente beslutninger som vil ha uoverskuelige konsekvenser for hestenæringen i Norge. Vi stiller gjerne til dialog igjen!