Slik gjør du den beste klippen
Amerikanske Natasha lever av å klippe hester, og er blant annet kjent for å trylle frem flotte kunstverk i pelsen på hestene. Men det store flertallet av hennes kunder ønsker en helt ordinær klipp, uten stygge spor som avslører at hesten nettopp har blitt klippet.
- Når du er ute og konkurrerer ser ikke dommeren bare på deg. Og hvis ikke hesten din ser bra ut, gjør ikke du det heller. Dessuten vil jeg si at vinterpelsen ofte skjuler hesten, sier hun.
- Les også: Lager kunstverk i pelsen
Forberedelsene
Når Natasha skal klippe en hest, er det første hun sørger for at hesten er ren. Vanligvis sørger eierne for dette før hun kommer, men av og til må hun også gjøre litt selv.
- Jeg har med meg støvsuger når jeg er rundt og klipper. Alle hestene blir vasket og støvsugd før jeg går i gang, det er helt nødvendig for å få et godt resultat, sier hun.
Videre sparer dette også klippebladene på maskinen.
- På det meste har jeg klippet 18 hester på ett blad i en stall, og jeg kunne sikkert tatt flere. Til sammenligning kunne jeg sikkert brukt 22 blader på en skitten ponni. Dersom hestene er fulle av søle, kommer jeg heller tilbake en annen dag. Det sparer både klippemaskinen og pelsen, sier Natasha.
Unngå spray med silikon
Hun advarer også mot å bruke silikonbasert pelsspray på hesten før den skal klippes.
- Jeg prøver å unngå det, ettersom silikonen legger seg rundt hårstråene og holder fast på møkka. Derfor anbefaler jeg en spray som får møkka til å prelle av, jeg sprayer gjerne hesten både før og etter jeg har klippet den. Dersom hesten er redd for flaska, finnes det oljer den kan få i maten, forklarer Natasha.

Bruker små maskiner
Videre er det valg av klippemaskin. Natasha foretrekker å bruke en nokså liten modell, som minner litt om klippemaskiner man bruker til hunder og katter. Motoren er imidlertid sterkere, og beregnet på hest.
- De små maskinene bråker mindre, noe som er praktisk dersom hestene er litt nervøse. Videre er de ikke så tunge, og man kommer lettere til i alle små krinkelkroker, sier hun.
Vanligvis bruker hun 15-blad, som lar det stå igjen 1,5 millimeter pels på hesten.
- Om vinteren lar jeg det gjerne stå igjen litt mer. Blader som klipper tettere enn 15-bladet vil jeg imidlertid unngå, da er det fort å skrape opp huden til hesten. Den vil også lettere kunne bli solbrent, forklarer Natasha.

Hesten må vite hva som skjer
Før Natasha begynner å klippe hesten, setter hun på maskinen så hesten venner seg til lyden. Hun går rolig bort til hesten, klapper og gnir den og legger etterhvert maskinen inntil skulderen eller magen.
- Det er lurt å snakke med eieren i forkant om hva hesten liker og ikke liker. Videre må du være sikker på at den ser og hører hva som skjer, og prøve å skape en fin stemning for hesten. Det skal være litt som å være på et spa, sier hun.
Både i forkant og mens Natasha klipper, holder hun alltid den ledige hånden på hesten.
- På den måten kjenner du om den spenner seg og blir urolig før den eventuelt hopper til eller prøver å sparke, sier Natasha.

Klype på mulen
Dersom hesten blir veldig anspent og ikke lar seg roe ned, har Natasha erfart at en stor klype kan gjøre nytten.
- Den klyper ikke hardere enn at man greit kan ha den på fingeren. Jeg setter den på mulen, slik at den virker litt som en brems, sier hun.
Bare dersom det er helt nødvendig for å ivareta sin egen sikkerhet, ber hun veterinæren om å dope ned hesten.
- Jeg er ikke så glad i å dope ned hestene. Litt fordi de da gjerne begynner å svette, og da er det vanskeligere å klippe dem, sier Natasha.

Klipper mot hårene
Når Natasha skal gå i gang med selve klippingen, begynner hun gjerne på toppen av forbeinet og jobber seg oppover skuldra.
- Jeg begynner med de store områdene, og her er det lett å se hvilken vei pelsen går. Jeg klipper alltid mot hårene. Det beste er å ta lange drag med maskinen, da får du et best mulig resultat, sier hun.
Og hvilken vei hårene går, er ikke helt tilfeldig.
- Hårene går samme vei som musklene. Derfor kan det være lurt å slå opp i en bok om anatomi og lære seg dette, sier Natasha.
Husk olje på bladene underveis
Mens man klipper er det viktig å holde et øye med maskinen, og passe på at den ikke blir for varm.
- Det er viktig at den får god lufting, jeg har sett hester bli brent av maskinen. Det er ikke noe godt syn. Videre må man passe på at maskinen er sterk nok, en svak maskin blir fortere varm, sier Natasha.
Man må også sørge for å olje bladet underveis.
- Husk at du må bruke olje, og ikke rensespray. Den tar nemlig bort smøringen slik at man får metall mot metall. Da blir bladene varme. Bruk heller masse olje, sier hun.
Slik unngår du spor
Mange ganger vil hesten få tydelige spor i pelsen etter klippemaskinen. Dette kan gå seg til etter noen uker ved at pelsen vokser ut igjen, eller man kan ta en siste finpuss når man nesten er ferdig.
- Trikset er å overlappe det du allerede har klippet. Vinkle maskinen litt oppover, og gå på skrå av retningen pelsen vokser i. Husk å la klipperen gjøre jobben, du skal ikke trenge å presse eller dytte hardt på maskinen, sier Natasha.
Når hun er ferdig, får hesten gjerne en vask.
- Det er gøy å se hvordan en del hester endrer utseende når de blir klipt. For meg har det blitt en lidenskap å klippe hester, jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, avslutter hun.
Denne artikkelen er publisert tidligere på hest.no, men hentet frem igjen til glede for nye lesere.
