Illustrasjonsfoto: Frøydis Barstad/NHS
Hest

Dommerene er der for å se etter det beste i hesten

Hva skal du ha på deg? Hva skjer på selve dagen? Hva skjer under bruksprøven? Spørsmålene kan være mange når du skal på utstilling for første gang. Vi har snakket med Camilla Ulsrud, som jobber på avlsavdelingen til Norsk Hestesenter, om hva man skal tenke på før og underveis på utstillingen.

Enten du har hoppe, hingst eller vallak – Camilla Ulsrud anbefaler alle å komme på utstilling med hestene sine.

– Det er på utstillingene vi samler inn data til bruk i avlen. Vi får opplysninger om de forskjellige rasene, deres populasjon i Norge og utvikling innen rasene. Skal du avle er det greit å få en beskrivelse på individet, slik at du kan velge en hingst som kan veie opp for svakhetene hos din egen hest. Det er også viktig vallaker møter opp, for gjennom dem får vi informasjon om foreldrene og hvilke egenskaper de viderefører, forteller Ulsrud. Hun er organisasjonssekretær for Landslaget for Dølahest, og jobber på avlsavdelingen på Norsk Hestesenter, hovedsaklig med utstillinger.

Alle utstillingene Norsk Hestesenter har ansvar for kan du finne på hesteutstilling.no. Her kan du både registrere og betale på en gang.

Forberedelser

Utstillingsdagen nærmer seg, og da er det ulike ting du må tenke på. Hvordan er hesten i holdet? Hvordan ser høvene ut?

– En tid i forkant er det lurt å tenke på hvordan hesten ser ut i holdet. Det er en fordel at hesten verken er for tynn eller for tykk, at den er normal i holdet. Hesten kan ha sko på utstilling, men det er ikke et krav. Hesten kan derimot ikke komme med boots. Det er en del av vårt ansvar å vise det beste i det dyret du kommer med, og at man presenterer hestene på en ordentlig måte. Sørg derfor for godt hovstell, slik at hesten har best mulig utgangspunkt, forteller Camilla.

Det er også en fordel å ha trent på mønstring og oppstlling før selve dagen.

– For at dommerene skal få tid til å se nøye på hesten er det en fordel at den står i ro. Dommerene vil også se hesten mønstret i skritt og trav. Dette er noe du kan trene på i forkant, slik at både du og hesten er klare for oppgaven, forklarer hun.

Husk også å sjekke vaksinasjon før du ankommer utstillingsplassen. Har du ikke vaksinene i orden får du heller ikke stille hesten. Passet skal alltid være med når man er ute på noe med hesten sin, også på utstilling. Passet vises frem i sekretarietet ved ankomst, for å vise frem gyldig vaksinasjon.

Sportsponnier og ridehester kan flettes på utstillingsdagen, mens noen av de andre hesterasene helst skal vises med manen løs. Her må du sette deg inn i hva som er vanlig for rasen til din hest. (Illustrasjonsfoto: Frøydis Barstad/NHS)

Nøytralt og enkelt

På selve utstillingsdagen skal hesten presenteres på best mulig måte. Sørg for at den er ren, og at den ikke har manen eller halen full av flis. Åringer kan vises i grime, mens hester som er eldre må vises i hodelag med bitt.

– Hesten skal vises nøytral, uten bandasjer eller noe som dekker over eksteriøret. Hester som er to år eller eldre skal vises i hodelag med bitt og tøyler. Viser du hingst er det viktig med lange tøyler, som gjerne er delt i to slik at hesten ikke kan tre inn et frambein. De bør også være lange nok at man ikke trenger å slippe om den steiler. På hingster er det lov med kjetting i tillegg. Her går sikkerheten først, forteller Camilla.

– Sportsponnier og ridehester kan flettes, mens norske raser skal komme naturlig som den er. Her er det raseforskjeller, og man bør sette seg inn i hva som er vanlig for sin rase, legger hun til.

Din egen bekledning bør være enkel og ryddig.

– Det er ingen regler for hva du skal ha på deg som mønstrer. Men det er anbefalt at du kler deg nøytralt og enkelt, og ikke med flagrende plagg som virker forstyrrende. Du bør også ha sko du kan gå og løpe i, forklarer Ulsrud.

Mønstring

Korrekt mønstring er viktig for at dommeren skal få et best mulig inntrykk av hesten. Dette er noe man gjerne kan trene på i forkant, slik at hesten vet hva den skal på utstillingsdagen.

– Tren i forkant, og spør dommerene om det er noe du lurer på. Da vil de forklare deg hva du skal gjøre. Om hesten viser fire gode travsteg er det også de dommerene fokuserer på, sier hun.

Når hesten skal stilles opp skal den hvile med vekt på alle bein, og dommeren skal se alle. Det vil si at det frambeinet som er nærmest dommeren skal være omtrent en hovlengde foran det andre frambeinet, og det nærmeste bakbeinet omrent en hovlengde bak det andre. Under selve mønstringen bør hesten være aktiv og på vei fremover med en naturlig energi. Ved mønstring i både skritt og trav skal du være på høyde med hestens bog.

Les mer om mønstring i her.

Fjordhester og dølahester må gjennom kjøreprøve for å oppnå premiering, mens nordlandshest/lyngshest kan velge mellom rideprøve og kjøreprøve. Andre raser kan ha andre krav, derfor må du sjekke avlsplanen til rasen. (Illustrasjonsfoto: Astrid Marie Årdal)

– Skal være gjennomførbart for alle som holder på med hest til vanlig

Alle rasene har sin egen avlsplan som ligger i grunn for bedømmelse i både eksteriør og bruksprøvene. Her må man sette seg inn i hva ens egen rase krever. For de norske hesterasene er det et krav om bruksprøve skal man få hesten premiert, med unntak for kaldblodstraveren der det er løpsprestasjoner som legges til grunn for vurdering av bruksegenskapene.

– Fjordhest og dølahest må vise kjøreprøve, mens nordlandshest/lyngshest kan vise tømmekjøringsprøve som 3-åring og enten kjøreprøve eller rideprøve når den blir eldre.

I kjøreprøven er det grunnleggende ting som for- og fraspenning, skritt og trav, at hesten kan stå i ro, rygging og bakkeprøve hesten må vise.

– I kjøreprøven sjekker dommerene om hesten er samarbeidsvillig, hvordan den beveger seg og at det er trygt. Kjøreprøva kan bli avbrutt om det oppleves at det potensielt kan gå galt, forteller Ulsrud. Hun legger til at det er greit å sjekke i forkant om de har vogn som kan brukes til den selen du har, siden det er forskjellig feste på maraton- og arbeidssele.

Camilla forteller at hun får mange telefoner med spørsmål om hvilket program de skal ri på rideprøven. Det er derimot ikke noe fastsatt program de skal gjennom.

– I rideprøven er det oppsitting, samt skritt, trav og galopp på rett og bøyd spor. Her skal de se hvordan hesten beveger seg, at den er styrbar og samarbeidsvillig og at den oppfører seg slik den skal. Det er krav om hjelm under både kjøre- og rideprøve, samt sko som passer til anledningen. Ellers er det ikke store krav til bekledningen. Dommerene vil forklare nøye om du er usikker på det du skal, og det skal være gjennomførbart for alle som holder på med hest til vanlig, forklarer hun videre.

For hingster fra 4 år og oppover er det flere krav. De skal gjennom en utvida bruksprøve. Her kan du finne mer informasjon i hver enkelt avlsplan.

Møt opp i god tid

På selve utstillingsdagen skal du innom sekretariatet for å få utdelt katalog, tidsskjema og nummerlapp som skal henges på hodelag.

– Det er viktig å møte opp i god tid, slik at du får tid til å børste bort flisa i halen eller får bort møkka om hesten har bæsja på seg på hengeren. Så er det bare å sørge for at du møter opp der du skal være, sier Ulsrud.

Når hestene skal få sin vurdering skal alle inn til samla mønstring først, før de blir tatt inn til individuell bedømming. Alle voksne hester skal måles.

– Det vil være noen lokale variasjoner, men ofte er det lagt opp til pauseunderholdning mens dommerene snakker sammen, og dommerkortene klargjøres. Når dette er klart er det inn til premiering, forklarer hun.

Camilla understreker at det ikke skal være skummelt å komme på utstilling med hesten.

– Det er nok mange som er nervøse for å stille hesten, og noen blir nok både positivt og negativt overraska over resultatet de får. Men du reiser hjem igjen med akkurat den samme hesten som du kom med, og dommerene er der for å se etter det beste i hesten – ikke for å dømme hvem som mønstrer best, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng