Har ikke startet stevne siden NM i fjor
Årets NM i kjøring ble arrangert på Norsk Hestesenter i idylliske omgivelser, med Sylling Rideklubb som årets arrangør. Denne helgen skulle det kåres nye norgesmestere for senior i både ponni og hest, samt norgesmester for ungkusk. Etter en strålende helg kunne tre blide fjes reise hjem igjen med gullmedaljen rundt halsen. Wenche Johannesen tok med seg seieren for NM hest, mens Ina Steiro Herstad ble vinner i NM ponni. For ungkusker var det 13 år gamle Adriana Johansen Lund Støen som trakk det lengste strået.
For vinneren av NM ponni, Ina Steiro Herstad, var oppladningen til NM prega av usikkerhet. Hun var lenge i tvil om det ble noe NM i det hele tatt i år. Først i juni bestemte hun seg for å satse mot mesterskapet.
– Vi skulle starte et stevne i Førde tidligere i sommer, men det ble avlyst – vi har derfor ikke startet ett eneste stevne siden NM på Stord i fjor. I vinter utvikla også Glitur noen vorter på innsiden av beinet, og med insekter som sverma rundt i sommer blødde det ganske mye. Men vi fikk til slutt fjerna vortene, og det har grodd kjempefint, forteller den nybakte norgesmesteren.
Håper at miljøet tar seg opp igjen
Islandshesten Glitur fra Herstad ble født på gården som Ina selv kommer fra, i Naustdal i Sogn og Fjordane, for 13 år siden. Moren til Glitur var Inas første konkurransehest, og hennes vei inn i kjøresporten.
– Gydja var ikke så veldig glad i å bli ridd, derfor måtte vi finne på noe annet. Vi kjørte henne inn, og det gikk veldig bra. Selv har jeg heller aldri vært spesielt glad i å ri, så det passet oss begge veldig godt. Så det var vel slik det begynte. Vi var med på noen kjørekurs, også startet vi vårt første stevne i 2009, forteller 28-åringen, som nå har flyttet til Nordfjordeid, lenger nord i Sogn og Fjordane.
Ina håper at hennes resultater kan være med på å få opp igjen kjøreaktiviteten i hjemfylket igjen.
– Det var et veldig stort kjøremiljø i Sogn og Fjordane for ti år siden, men det har sakte men sikkert forsvunnet. Det er noen aktive ekvipasjer, men det er ikke mange. Vi har veldig lite kjørestevner på Vestlandet generelt, så jeg føler vi haver litt i bakleksa sånn sett. Jeg håper at jeg kan være med på å inspirere til at flere hjemme også vil starte med kjøring, men jeg kan ikke dra lasset alene, forklarer hun.
Som ivrig heiagjeng, stallhjelp og groomer hadde Ina med seg foreldrene, Solbjørg og Arild Herstad, til Starum.
– Man er jo avhengig av hjelp, så det er veldig kjekt at de vil være med. I helgen var pappa groom i dressur og presisjon, mens mamma stod bak på vogna i maraton. Det tok noen år før de ble bitt av basillen, men de siste årene har de blitt veldig engasjert. Det er jo en veldig kompleks sport, mange poeng og regler som man skal sette seg inn i, sier hun.
– Det har vært en spesiell reise
Dette er Inas sjette NM-medalje siden hennes første i 2015. At hun skulle ta gullmedaljen i år trodde hun ikke da hun møtte opp på Starum.
– Jeg fikk 10 straff mer i år enn under NM på Stord i fjor, men det var også forventet med tanke på hvor lite stevner og trening vi har hatt i oppladningen til årets NM. Maraton gikk over all forventning. Jeg hadde forventet at det skulle bli et blodslit, og jeg var spent på formen, men der overrasket Glitur meg positivt – han var i god form, forteller hun.
Etter maraton lørdag lå Ina og Glitur på en 2.plass i sammendraget, men med en trang maksimaltid på presisjonsbanen var det vanskelig å komme feilfritt i mål på tid og uten hinderfeil. Med kun et riv, og ingen tidsfeil klatret vestlandsekvipasjen opp til toppen av sammendraget.
– Jeg er veldig fornøyd med helgen, og å vinne med eget oppdrett er også utrolig spesielt. Når vi vinner NM og tenker tilbake, så har det vært en spesiell reise. I mange tilfeller er det en bakdel at Glitur er såpass liten, han er bare 136 i mkh og da kan det bli veldig tungt i maraton blant annet. Men han er så liten og lett, og utrolig kjapp. Så i presisjonen var han en av to som klarte seg feilfritt på tid, forteller Ina Steiro Herstad.
– Stemningen var helt kanon
Stevneleder Elin Hilling er også veldig fornøyd med helgen.
– Alle har vært veldig spente på om det ble mulig å gjennomføre, med all svingingen som har vært i smittefaren og alle restriksjonene. Når halve sesongen ble avlyst også, så var det mange som ikke var forberedt, og som dermed stod over denne gang. Vi hadde likevel en stor gjeng frivillige som var tilstede kun for å hjelpe til, og de jobbet sent og tidlig. Det kreves voldsomt mye folk for å få avviklet kjørestevne, og til vanlig er det deltakerene selv som må fylle mange av postene. Når det er mesterskap så vil vi prøve å spare de for ansvaret, forklarer hun.
– Det var spenning fra start til slutt, både i de åpne klassene og i mesterskapene. Ekstra moro å få lov til å gjennomføre historiens første NM for unge kusker, og der var ingenting avgjort før siste ekvipasje var i mål i alle fall. Stemningen var helt kanon, avslutter en fornøyd stevneleder.
Dette er norgesmestrene i kjøring
NM Ungkusk:
1. plass: Adriana Johansen Lund Støen med Frondraig Cardi Bach, fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb
2. plass: Sunniva Maria Hilling og Skog Tind, fra Sylling Rideklubb
3. plass: Hedda Jøransdatter Sandnes med Rocka Beauty, fra Okstindan Hestesportsklubb
NM Hest:
1. plass: Wenche Johannesen og Engkildegårds Ets Saturn, fra Ekeberg Rideklubb
2. plass: Jeanette Lund Støen med Penlangrug Black Knight, fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb
NM ponni:
1. plass: Ina Steiro Herstad med Glitur fra Herstad, fra Eid Køyre- og Rideklubb
2. plass: Simon Lande med Dalbys Maisol, fra Sylling Rideklubb
3. plass: Kjell Øivind Mikkelsen med Ådne Kommandør, fra Nome Rideklubb