Cicero Lemos har jobbet for Niels Petersen i to og et halvt år, og har ingen planer om å slutte. Sammen utgjør de et godt team.
Galopp

– Da jeg var ti år begynte jeg å ri gateløp i Brasil

ØVREVOLL: Cicero Lemos (36) er født og oppvokst i Brasil, men kom til Norge for to og et halvt år siden. Nå jobber han hos Niels Petersen hvor han har ansvaret for topphester som Bullof Wall Street og Square de Luynes.

Cicero Lemos har drevt med hest store deler av livet.

– Jeg fikk interessen for hest da jeg var rundt seks år gammel, og da jeg var ti år begynte jeg å ri gateløp i Brasil. Ser jeg tilbake på det nå skjønner jeg at det kanskje ikke er så bra for hestene, men jeg tenkte ikke på det den gangen, forteller Lemos.

For to og et halvt år siden flyttet han til Norge.

– Jeg er barndomsvenn av Rafael Schistl, og det var gjennom han jeg kom i kontakt med Niels Petersen. For to og et halvt år siden kom jeg til Norge og begynte å jobbe for ham på Øvrevoll. Jeg har to sønner som bor i Brasil, og besøker dem en måned hver vinter, sier Lemos, som trives godt i Norge.

– Norge er et trygt land å bo i, og jeg trives veldig god her. Det er mye tøffere i Brasil hvor det er vanskelig å få seg jobb, og mye kriminalitet. Jeg savner familien min i blant, men lengter ikke tilbake til landet. Planene framover er å fremdeles jobbe for Niels.

Niels Petersen og Cicero Lemos sammen med Bullof Wall Street. 3-åringen er på tre forsøk ubeseiret i Petersens regi, og vant nylig Svensk Derby.

– Man må samarbeide med hestene

Når Niels Pertersen får en hest som er tøff å håndtere inn på stallen, er det ofte Cicero Lemos som får ansvaret for denne hesten. En slik hest er Bullof Wall Street, som nylig vant Svensk Derby. 

– Hva gjør du for å få de vanskelige hestene til å samarbeide?

– Niels og jeg har god kommunikasjon rundt hestene, og vi blir enige om et opplegg. Det viktige er at hestene respekterer deg, men det hjelper ikke å slå eller skrike til dem. Da kommer man ingen vei. Man må samarbeide med hestene. Jeg er bestemt, men ikke hard mot dem, forteller Lemos.

Bullof Wall Street har han ridd fast i trening siden hingsten kom til stallen i mars i år.

– Bullof Wall Street var vanskelig å ha med å gjøre i to-tre dager, men etter det fant vi et godt system som fungerte. Han trenger faste rammer og rutiner, og gjør det samme stort sett hver dag. Jeg liker hesten veldig godt, sier Lemos.

– Hva er det største du har opplevd på galoppbanen?

– Det må nok være det jeg har fått oppleve med Square de Luynes. Han har gitt meg mange fine opplevelser (har vunnet både Norsk Derby, Marit Sveeas minneløp og Stocholm Cup for å nevne noe, red anm), forteller Lemos.

– I Norge er det et bedre system

I år red Cicero Lemos opp til amatørlisens, og har gjort det svært bra som rytter så langt. På seks starter er det blitt tre seirer og to annenplasser.

– Det å ri amatørløp gir meg et adrenalinkick. Til nå har det gått veldig bra, noe som er artig. Jeg er glad for å få sjansen til å ri løp, forteller Lemos.

– Hva er de største forskjellene mellom galoppsporten i Norge og gateløpene i Brasil?

– I Norge er det et bedre system rundt hestene, og det blir brukt mer tid på hver hest. De følges opp mye bedre før, etter og i mellom løpene. I Brasil blir hesten tatt rett fra stallen og ut i løp, og rett tilbake i stallen etter løpet. Jobben med hestene er unnagjort mye fortere i Brasil, men jeg foretrekker systemet i Norge, forteller Lemos.

– En veldig dyktig hestemann

Niels Petersen er glad for at han har fått Cicero Lemos med på laget.

– Det finnes dyktige ryttere og dyktige hestemenn, og Cicero Lemos er først og fremst en veldig dyktig hestemann. Får jeg en vanskelig hest inn på stallen har vi god kommunikasjon rundt den, men jeg trenger ikke å gå ekstremt i detaljer for at Cicero skal klare å håndtere den på en god måte. Hestene respekterer ham uten at han trenger å være hard mot dem, forteller Petersen og legger til:

– Han er også veldig flink til å ri inn unghestene. 

–Det er mange utenlandske som er ansatt på Øvrevoll, både i staller og på løpsdager, hva er grunnen til det?

– Galoppsporten er så liten i Norge at det er vanskelig med rekruttering. Samtidig er det viktig at personer som skal jobbe i en galoppstall har gode rideferdigheter, og de kan heller ikke veie alt for mye. Personer fra andre land, som Brasil, er ofte litt lavere og lettere bygd enn personer fra Skandinavia, sier Petersen og fortsetter:

– Pengemessig er det heller ikke veldig lukrativt å jobbe i stall. Ungdom i Norge har det veldig lett, og de får seg jobb uansett. Derfor gidder de ofte ikke å jobbe i en stall hvor det er mye arbeid, med mindre de er veldig interesserte. Personene som kommer til Norge for å jobbe er ofte vandt med å jobbe hardt for pengene, og lønningsnivået i Norge er mye bedre, og mer stabilt, enn hva de er vant med fra sitt hjemland. Flere av dem har familier i landene hvor de kommer fra, som de sender penger hjem til hver måned. Dette er dyktige arbeidsfolk som jobber hardt.

Cicero Lemos og Niels Petersen sammen med Square de Luynes. – Han har gitt meg mine største opplevelser på galoppbanen, forteller Lemos.

Mot USA eller Dubai

Bullof Wall Street fikk han inn på stallen ved en tilfeldighet.

– Jeg kom tilfeldig i snakk med eierene i Dubai, og vi snakket litt om hester. Da var de veldig lei seg, siden alt var kaotisk rundt hesten. Bullof Wall Street viste fin kapasitet som 2-åring, men i starten av 3-årssesongen viste han ikke det han burde, sier Petersen, som senere ble invitert til København.

– Eierne ønsket et møte med meg i København. Da hadde de kommet fram til at de ønsket å flytte fire av sine hester til meg, blant annet Bullof Wall Street. Jeg visste at det var snakk om en tøff hest, men det har vist seg at det vi kan tilby ham hos oss har fungert. Han er en stor, sterk hingst som man hele tiden må være ett steg i forkant av, men med faste rammer og rutiner føler han seg trygg. Da har også resultatene kommet, forteller Petersen.

Han har store ambisjoner med 3-åringen.

– Jeg tror løp på rundt 2000 meter er hans beste distanse, og jeg er spent på hvor langt han kan nå. Dette er en hest jeg ikke er redd for å reise langt med, så den foreløpige planen er at han skal til Dubai i vinter. Det er heller ikke utenkelig at jeg flyr ham til USA, for han har ikke det beste løpstilbudet i Skandinavia akkurat nå. Det som er helt sikkert er at Cicero blir med uansett hvor Bullof Wall Street reiser for å starte, sier Petersen med et smil.

Niels Petersen sin nye stall på Øvrevoll. I stallen er det plass til 38 hester, og alle boksene er fylt opp.

– Vi kommer til å få det veldig fint

På Øvrevoll har Petersen nylig flyttet inn i en helt ny stall.

– Det er plass til 38 hester inne i stallen, og i tillegg har vi seks utebokser. Stallen er helt full, så jeg har fremdeles åtte hester igjen i den gamle stallen. Etter hvert vil nok antallet tilpasse seg slik at vi får nogenlunde plass til alle i vår nye stall, forteller Petersen. 

Han er godt fornøyd med stallens fasiliteter.

– Det er en stor lys stall med god ventilasjon, brede stallganger, vaskespilt og fôrrom. Utenfor stallen står en helt ny walker. For de ansatte er det gode fasiliteter med garderobe og dusj. Jeg har fått et helt nytt kontor, og hesteeierrom. Hestene trives godt, og det gjør vi to-beinte også. Fremdeles gjenstår det litt arbeid utenfor stallen, men vi kommer til å få det veldig fint når alt er klart, sier Petersen.

– Tror du ny stall kan gjøre utslag i stalles resultater?

– Samme helg som vi flyttet inn vant vi Oslo Cup og like etter vant vi Svensk Derby, så det har startet bra. Resultater henger mye sammen med trivsel, så jeg tror absolutt det kan slå positivt ut med ny stall. Jeg har et godt team rundt meg med mange flinke folk, så alle resultater er basert på teamwork, forteller Petersen.

– Du har vunnet Derby 12 ganger som trener, hva er hemmeligheten?

– Jeg har mye fokus på å trene hestene individuelt, og bruker også tid på å finne rett rytter til rett hest. Hvis du ikke har kjemi med en hest, er det ikke noe vits i at du rir den i trening. Det er snakk om små detaljer. Hvis en rytter liker hesten vil den stoppe opp for å gi den et klapp, i stedet for å bare gå rett forbi i stallen, sier Petersen og fortsetter:

– Alle hester passer ikke til å trens likt, og jeg tror at en hest presterer bedre hvis den blir oppmuntret til å utføre en oppgave framfor at den blir tvunget til det. Jeg fokuserer alltid på å utvikle de beste egenskapene til hver enkelt hest, og jobber etter hestens premisser. Hvis eieren ønsker å starte i Derby, eller et annet stort løp, jobber jeg så godt jeg kan for at hesten skal prestere på topp akkurat den dagen. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng