Seks tips for å ri bedre overganger
Overganger kan være vanskelig, men det er også en øvelse du ikke kommer unna. Gode overganger kan være både styrkende og løsgjørende for hesten, i tillegg til at du kan bruke de for å skolere hesten. Både for å få den kvikkere, mer lydhør eller for å gjøre den mer avslappet.
I dressur kan du innhente mange poeng gjennom et program om overgangene sitter som et skudd – men overgangene er også nyttig i andre grener. Tar for eksempel hesten din tak i landingen etter et hinder? Da kan blant annet gjentagende overganger til skritt eller holdt hjelpe til at hesten venter mer på deg som rytter.
Her er både noen tips til hva du kan gjøre om du skal forbedre overgangene på din hest:
Hesten skal respondere med en gang
Målet med overgangene er at de skal komme naturlig for lette hjelpere. Det er derimot ikke virkeligheten for mange. Ofte ser jeg hester som drar seg ut, eller som ikke vil gå fremover – og rytterene drar seg i håret over hvor vanskelige overgangene er.
Løsningen på dette er ganske enkel. På samme måte som at du forventer at hesten skal gå ut i hjørnene, eller at den skal svinge når du ber den om det. Så skal den stoppe når du ber den om det. Gjør den det ikke – så må du gjøre noe med det, og ikke vente på at det skal bli bedre. Det skal ikke gå en halv storvolte før du enten får den opp i galopp eller ned i skritt. Drar hesten i overgangen – gjør et holdt. Og fortsett med å gjøre holdt helt til du kjenner at hesten venter. Går hesten med håndbrekket på når du skal opp i trav? Få direkte frem i øka trav fra skritt, og fortsett med det til den tenker fremover av seg selv – uten at du må "jage" den fremover.
Tips til øvelse: Sett deg noen faste punkt på ridebanen (gjerne varier hvor de er, slik at hesten ikke gjør overgangene av seg selv) og krev både av deg selv og av hesten, at overgangene skal komme presist på punktene. Rir du et dressurprogram vil du få trekk om overgangen til holdt på midtlinjen kommer fem meter for sent. Hvorfor ikke trene på dette når du rir for deg selv?
Støtt hesten med sjenkelen
Når man skal gjøre en overgang nedover, enten fra skritt til holdt, fra trav til skritt eller fra galopp til trav (inkludert alle andre kombinasjoner) er det mange som glemmer at sjenkelen fremdeles skal støtte hesten inn i overgangen. Selv om du skal bremse hesten i tempo, må fremdeles sjenklene være der for å aktivisere bakbeina. Bremser du bare med tøylen, uten å trykke med sjenkel vil hesten ofte slippe bakbeina og ryggen – og du får en hest som enten spenner seg eller stopper opp i overgangen.
Tips til øvelse: Gjør hyppige overganger, og tenk fremover hver gang du gjør en overgang nedover. Gjerne overdriv litt på hester som stopper opp i overgangen (det gjør ingenting om hesten går opp igjen en gangart de første gangene om du virkelig er på den for å få den fremover) – etterhvert vil hesten tenke mer fremover av seg selv om du gjør dette til en vane, og den vil bare trenge støtten fra sjenkelen din for å flyte mer inn i overgangen.
Hold kontakten i tøylen
Har du opplevd at du har et nydelig trav, også mister du hesten helt når du enten skal gjøre en overgang til skritt eller galopp? Du er ikke den eneste! Uten å tenke over det er det mange som slipper opp i tøylekontakten enten når de skal opp i tempo, eller når de skal ned en overgang. Dette tar oss tilbake til utdannelsesskalaen.
Som punkt nummer tre på utdannelsesskalaen finner du forbindelse (kontakt). Kontakten til hestens munn skal gi bakbeina noe å gå inn mot. Slipper du opp foran vil de fleste hestene bli lange i halsen, gå på forparten og gjerne øke tempo når du trykker med sjenkel. Har du derimot støtte foran vil hesten lettere korte seg inn, bli rundere over ryggen og tråkke mer innunder seg med bakbeina når du legger til sjenkelen.
I stedet for å slippe opp i kontakten – hold den heller stabil. På den måten vil også hesten føle mer trygghet og balanse.

Sitt i mot med kjernemuskulaturen
I tillegg til støtte i både sjenkel og tøyle, er det viktig at du er stabil i kjernemuskulaturen din når du skal gjøre overgangene. Tenk at du skal stramme både ryggen og magen når du skal ned i tempo, slik at du bremser hestens bevegelser med kroppen din – og ikke bare med tøylen.
Det samme gjelder om du tipper fremover i overkroppen når du gjør overgangene. Sørg for at kjernemuskulaturen holder deg oppreist. Ridningen handler om et samspill mellom sjenkel, hånd og sete. Og har du ikke kjernemuskulaturen på plass for å holde deg oppreist i salen vil du miste effekten av setet ditt.
Gjør overgangene på en volte
På en rett linje er det vanskeligere for hesten å holde balansen og forbli løsgjort. Har du en hest som lett spenner seg er det derfor en fordel å gjøre overgangene på en volte, og jo mindre volten er jo mer må hesten samle seg – og det vli bli enklere å få en god overgang med en spent eller stresset hest. Når du får gode overganger på volten kan du ta de med ut på rette linjer igjen, men legg inn volter underveis på de rette linjene (gjerne i forkant av overgangen) slik at du kan forberede hesten til det som kommer, og for å holde den mer løsgjort.
Tips til øvelse: Gjør overganger mellom skritt og trav på volte. Hver gang du skal ned i skritt flytter du hesten litt unna innvendig sjenkel i en svak sjenkelvikning. På denne måten får hesten noe annet å tenke på, samtidig som det hjelper til med å holde hesten løsgjort.
Gjør uendelig mange overganger
Du har kanskje hørt det før – øvelse gjør mester. For å få gode overganger må du trene på det.
Ikke fortvil og du ikke får ting til på første forsøk, men stå i det og repeter til både du og hesten kan øvelsene ut og inn. Om hesten drar i mot de første gangene når du skal ha holdtet på det satte punktet, ikke tenk at det aldri blir bedre og nøy deg med en halvgod overgang. Fortsett med den målbevisste jobben, og til slutt vil det etterhvert løsne og hesten vil skjønne systemet. Og Roma var ikke bygd på en dag, så ikke fortvil om du ikke kommer i mål på en treningsøkt. Kjenn etter små forbedringer, og jobb videre med det samme neste gang.
Journalist i Hest.no, Astrid Marie Årdal, er utdannet ridelærer trinn 3 og kjørelærer ved Norsk Hestesenter, og trener 1 gjennom Norges Rytterforbund. I Hest.nos Ryttertips-spalte gir hun deg sine beste tips i ulike øvelser. Flere ryttertips kan du finne her.