Målet var ikke å vinne, men at de ikke skulle springe fra ham
Moen Thor (e Magnetic Power) er en av årets overraskelser på travbanen. Den lille hingsten vant ikke løp på ti starter i fjor, men i år har han snudd trenden og vunnet fem løp på sju starter. Bare i år har han sprunget inn 72 000 kroner. Lørdag kan han vinne 50 000 kroner i 4-årsløpet Holm Holmsens minneløp på Momarken.
– Det er helt villt, jeg skjønner ikke helt at det faktisk skjer. Det viser at man ikke trenger å være født inn i det, for å få det til. Jeg hadde jo ikke peiling, sier 29 år gamle Tone Flatland fra Telemark.
Moen Thor er nemlig den første travhesten hun har trent. Og hesteinteressen fikk hun ikke før hun begynte på videregående. Det var helt tilfeldig...
– Jeg var ganske grønn
På Søve videregående skole, tidligere Telemark Landbruksskole, ble Flatland kastet ut i det.
– Det første året på Søve kunne vi velge mellom landbruk, maskiner og hest som valgfag. Det var landbruk jeg ville velge, men det året var det for få som valgte det til å få til en klasse. Derfor ble jeg heller plassert i klassen med hest som fordypning. Jeg hadde såvidt ridd litt, men aldri gått på rideskole og var ganske grønn. Men jeg liker nye utfordringer, og hoppet i det. Ridelæreren sa at jeg i alle fall ikke var vranglært, sier Flatland og ler.
Hesteinteressen vokste fort, og året etter fordypet hun seg i avl og innridning. Mens hun gikk på skolen fikk hun sin egen hest, en eks-traver som hun brukte som ridehest.
– Da jeg var ferdig på skolen og tok hesten med hjem, måtte den jo ha selskap. Pappa (Arne Flatland, red anm) fant ut at han også ville ha seg en hest han kunne ri på, og fant seg ei hoppe. Det var Tib Christine, forteller Flatland som ikke er i slekt med Hallvard Flatland.
«Hjem» er Akkerhaug i Telemark, mellom Notodden og Skien. Hestene hadde de hjemme på småbruket til foreldrene, hvor de også har høyproduksjon.
Skulle ha en ridehest
– Vi fant ut at det hadde vært moro å få et føll. Det andre året på videregående vekket interessen min for avl. Det hadde vært moro å følge en hest helt fra fødselen. Hoppa mi slet mye med krysslammelser, derfor ville vi ikke avle på henne. Tib Christine var utrolig snill, derfor bestemte vi oss for å bedekke henne. Planen var å lage en ny ridehest. Jeg ville dog ha en renraset hest, og bedekte Tib Christine med Magnetic Power som var en rimelig hingst, forteller 29-åringen.
– Mora var liten, så jeg ville ikke bruke en veldig stor hingst, i frykt for å få et for stort føll. Jeg hadde hørt at Magnetic Power lagde små avkom.
Og liten ble avkommet!
– Jeg hadde ikke tenkt at han skulle bli så liten, da, sier Flatland og ler. Moen Thor måler ikke mer enn 152 cm på strømpelesten.
– Han hadde gitt opp
– Det var en liten rakett som kom ut, sier hun og ler. Sammen med moren overværte hun fødselen.
– Han var spretten og livlig med en gang, men plutselig ble han svak og ville ikke reise seg igjen. Hadde vi ikke vært der og hjulpet ham på beina igjen, er jeg redd han hadde dødd. Det virket som han hadde gitt opp. Der og da følte jeg også at jeg fikk et spesielt bånd til ham, forteller Flatland.
Da hun så det ble hingst, ble hun litt betenkt.
– Jeg tenkte «filler’n!». De eneste hingstene jeg hadde vært borti er avlshingster, og man kan bli litt skremt av oppførselen deres. Men jeg bestemte meg for at så lenge jeg føler at jeg har kontroll på ham, skal jeg beholde ham som hingst. Det har gått veldig fint. Han er utrolig snill og går ute sammen med kaldblodsvallak som sjefer over ham, sier Flatland og ler.
Hun jobber på Dressmann og bor på et småbruk rett ved foreldrene hjemme i Akkerhaug. Der har hun Moen Thor og venninens kaldblods oppstallet.
– Helt fram til i fjor gikk de på utegang. Jeg tenkte det ville være godt for Thor å kunne hvile på en boks før og etter løp, så vi bygde to bokser i fjor.
Ble med på «Til start»
– Hvordan ble det traver av ham?
– Jeg har ei venninne som har en jevngammel traver, etter samme far. Det var hun som fikk meg med på «Til start»-samlingene (et rekrutteringsprosjekt for travhester i regi av Det Norske Travselskap og landets travbaner, red anm). Jeg tenkte det kunne være moro å prøve, og at det ville gjøre det lettere å ri ham inn senere. Jeg opererte skuldrene mine da han var åring, så han ble hengde etter. Men jeg tror han gjorde godt av å få litt ekstra tid. Første gang vi kjørte i banen lå vi en halv runde bak de andre. Jeg var veldig stolt likevel! Jeg hadde kjørte mora hans litt, men utenom det visste jeg ikke helt hva jeg drev med, forteller Tone Flatland med et smil.
– Jeg synes fart og spenning er gøy, så jeg tenkte jeg kunne fortsette litt. Jeg fikk veldig mye hjelp. Og selv om Moen Thor er liten, fikk jeg mange lovord. Den ene gangen, på en «Til start»-samling som 2-åring, fikk jeg beskjed om at jeg var for tidlig ute, fordi åringene ikke skulle samles før etterpå, sier hun og ler.
– Føler meg hjemme
Utviklingskurven har vært bratt – for begge to.
– Det var en som prøvde ham for meg som 2-åring, og da travet han ikke en runde en gang. Da vi var ferdig med «Til start», begynte vi å være med på rutineløp. Etter hvert kom det seg. Jeg har hatt veldig mye å lære, derfor har ting tatt litt tid. Men det hadde ikke gått uten det flotte miljøet som er i travsporten. Det er alltid hjelp å få. Jeg følte aldri at jeg passet helt inn i ridesporten, men i travsporten føler jeg meg hjemme. Jeg er blitt tatt veldig god imot, sier Flatland.
– Målet var ikke å vinne
Moen Thor kom til start som 3-åring og bortsett fra i debuten 2. august i fjor, hvor han galopperte, fikk han med premie hjem hver gang på de ti startene som 3-åring.
– Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med 3-årssesongen. Jeg har aldri kjent jaget etter førsteplasser. Målet var ikke å vinne. Målet var å få ham til start, og at de ikke skulle springe fra ham. Når han plukket premier ble det enda morsommere, sier Flatland.
Sesongens to trippelplasseringer kom i desember. Da skjedde det noe.
– Plutselig var det et eller annet som klikket. Plutselig skjønte han det! Han skjønte at han skulle være først i mål.
Og først i mål har han vært. På de siste seks startene er det blitt fem seirer – og en galopp.
– Da tro han av seg en sko underveis i løpet, forklarer Flatland.
Mye styrketrening
Med ridehest er det ikke blitt av Moen Thor ennå.
– Nei, det er først nå jeg føler at han begynner å bli klar for å bli ridd på. Men nå går det så bra, at jeg tror jeg venter til vinteren med å ri ham inn, sier Flatland med et smil.
– Hvordan trener du ham?
– Han er veldig glad i å jobbe tungt, derfor trener jeg mye styrke med ham. Jeg kjører annenhver dag. Farten har han, så jeg kjører ikke mye fort. Vi har skogsbilveier med mye bakker rundt her, så jeg er opptatt av at han senker hodet, bruker ryggen og jobber godt i bakkene. Ved siden av går han ute hele dagen med kompisen sin, og beveger seg mye, forteller Flatland som også har kjørt en del på lokalbanen i Bø.
– Han blir veldig glad når han får springe på banen, så jeg tror det er positivt at vi ikke gjør det så ofte. Da blir han i alle fall ikke lei, sier hun og fortsetter:
– Han begynner å skjønne når det nærmer seg løp. Jeg har et opplegg jeg kjører uka før løp. Tirsdag denne uka fikk han lov å springe det han vil opp en lang bakke, i stedet for å jogge rolig som vi pleier. Han får gjøre det han synes er gøy. Torsdag får han fire intervalldrag, mens onsdag og fredag er fri.
– Det blir nok en hest til
Tib Christine fikk bare det ene føllet. Hun ble avlivet for to år siden.
– Alderen begynte å tynge, og det var en spesiell hest. Hun var litt ødelagt av det hun hadde opplevd tidligere, og kom til oss via en Mattilsynet-sak. Da hoppa mi måtte avlives, var vi redd hun ikke ville takle det ettersom de hadde vært uadskillige i mange år, forteller Flatland.
Lørdag debuterer både Moen Thor og Tone Flatland i V75-sammenheng. Holm Holmsens minneløp for 4-åringer venter.
– Det blir veldig spennende. Han er i toppform! Jeg tror han skal gå bra, men det blir tøft. Selv om jeg håper på seier, er en premie topp, sier 29-åringen som kunne tenke seg å øke med én hest til.
– Pappa er støttende og har sagt at om jeg vil ha flere hester, kan han være med på det. Det blir nok en til etter hvert. Jeg må jo ha en å kjøre med de dagene Moen Thor har fri, sier hun med et smil.
Hvorfor heter han Moen Thor?
I travsporten er det slik at kaldblodstraverne, som er en norsk rase, som oftest har norske navn. Varmblodstraverne, som er amerikanske eller franske, har oftest amerikanske navn – eller franske.
Moen Thor høres ut som en kaldblods med sitt norske navn.
– Det sier litt om hvor lite peiling vi hadde, vi visste ikke at det var et kaldblodsnavn! Men det har vi skjønt i ettertid. Moen kommer fra gården til mamma og pappa hvor han er født. Tantebarnet mitt ble født tre dager etter Moen Thor, og fikk navnet Tuva. Thor er kvinneformen til Tuva i norrøn mytologi, derfor fikk han navnet Moen Thor, forteller Tone Flatland.