Hest

5 enkle øvelser for en bedre sits

Alle ryttere har noe de kan pirke på i sin sits. Her er noen enkle øvelser og tips for å bli mer bevisst på hvordan du sitter på hesteryggen, og som kan hjelpe til å bedre posisjonen din.

Journalist i Hest.no, Astrid Marie Årdal, er utdannet ridelærer trinn 3 og kjørelærer 1 ved Norsk Hestesenter, og trener 1 gjennom Norges Rytterforbund. I Hest.nos Ryttertips-spalte gir hun deg sine beste tips i ulike øvelser. Denne gang er det enkle øvelser for å sitte bedre på hesteryggen som gjelder;

Mange rir mye for seg selv, og da kommer det lett noen uvaner man ikke helt er oppmerksom på selv. Trener man for en trener en gang i uken, eller kanskje en gang i måneden kan man jo tenke seg hvor mange ganger man rir på egenhånd. Da er det viktig at man selv er oppmerksom på hvordan sitsen er, hva man jobber mot og hvordan man selv kan kjenne om man sitter riktig. Det er lett å falle tilbake til gamle vaner når du ikke har et par øyne som følger med på deg, for det kroppen er mest vant til – det er det den først og fremst vil velge.

Her er noen gode øvelser som kan hjelpe deg på veien mot en god sits.

Ta bilde både fra siden og bakfra. For å sjekke hvor du sitter i forhold til den loddrette linjen, trekk en strek som går gjennom øre, skulder, hofte og ned til hælen. Det skal også gå en rett linje fra albuen, gjennom håndleddet til hestens munn.

1. Få noen til å ta et bilde og en liten filmsnutt av deg

En ting er å høre hva man trenger å trene på fra en trener, en helt annen ting er å se det med egne øyne. For å kunne se selv hva du trenger å øve på – og etterhvert å kunne se forskjellen – er det lurt å få noen til å ta bilde av deg mens du sitter på hesten. Ta bilde fra siden, og bakfra, både når hesten står i ro og når den er i bevegelse. På den måten kan du analysere deg selv, og se hva du må jobbe med. Poenget med bildet er at man kan trekke opp linjer i et enkelt redigeringsprogram, som viser hvor den loddrette sitsen skal være.

En liten filmsnutt kan også gi et blikk på hvordan du sitter på hesten i bevegelse. Humper du litt mye i salen? Ser du ned på hestens hode/hals? "Flakser" sjenklene? Kanskje hendene beveger seg litt for mye? Å se seg selv på film er mange rytteres store mareritt – men kanskje det er en liten motivasjon å jobbe med sitsen slik at det ikke er fullt så fælt å se seg selv ri etterhvert? I tillegg er det veldig gøy å sammenligne i etterkant!

Syns du det er vanskelig å analysere bildene eller filmen selv? Det er nok mange ridelærere eller trenere der ute som kan analysere og gi tilbakemeldinger på hva som trengs å jobbes med. 

1. Krum ryggen så mye du klarer.

2. Gå til ytterpunktene

Har du et problem med at du blir for svai i ryggen? Eller du sliter med motsatt problem og krummer ryggen for mye? Du er ikke alene! Å finne grunnposisjonen i overkroppen kan være en stor utfordring for mange. En liten endring kan nemlig kjennes veldig stor ut på hesteryggen.

Tips til øvelse: Gå til ytterpunktene ved både å svaie ryggen og krumme ryggen, og nå skal du overdrive! Svai så mye du bare klarer, og krum ryggen så du nesten treffer navlen med brystkassa. Gjør dette noen ganger, for så å sette deg i en naturlig posisjon i midten. På denne måten "lurer" du hjernen litt ut av komfortsonen, og den gyldne middelvei vil plutselig føles som den mest behagelige stillingen. Dette er også en god øvelse for både å strekke ryggen og musklaturen rundt skuldre og brystryggen.

2. Svai ryggen så mye du klarer
3. Fordi man lurer hjernen og kroppen litt, samtidig som man tøyer muskulatur som strammer seg, så vil det kjennes mer naturlig ut å sitte i korrekt posisjon med overkroppen.
Endringer i holdninger kan du jobbe med når du står på bakken uten hest også.

3. Øv deg mens du sitter eller går

Det er ikke bare på hesteryggen du kan øve deg på en god holdning. Regelen er at om man napper bort hesten fra under deg skal du kunne lande på beina og fremdeles stå støtt. Mange av de uvanene man ser i sitsen kan man se igjen enten når rytteren er ubevisst på hvordan han eller hun står eller går.

Det er også slik at, som nevnt tidligere i artikkelen, det kroppen gjør mest tror den er riktig. Så skal du endre på hvordan du sitter på hesten, enten det er lute skuldre eller andre ting – tenk på hvordan du står og går. Ofte er det enklere å endre på ting når man ikke må konsentrere seg om hesten man sitter på i tillegg.

Løft bena ut og opp, og kjenn at du kommer dypt ned i setet. Senk bena ned igjen uten å miste kontakten med sitteknoken. Det kan være en utfordring å holde overkroppen i riktig posisjon, prøv da å koble på mage- og ryggmuskulaturen for å holde korrekt pos

4. Finn sitteknoken

Du har kanskje hørt et ustoppelig mas om å finne sitteknokene før? Eller kanskje du aldri har hørt om det? I alle fall så har vi to sitteknoker (-knuter, -ben, kjært barn har mange navn) nederst i bekkenet. For å finne en god balanse, og som en avsjekking på at man kommer dypt nok ned i salen og rundt hesten så skal man kunne kjenne sitteknokene mens man sitter i salen. Man skal også kjenne begge to like godt. Kjenner man den ene mer enn den andre kan dette være et tegn på at man sitter skjevt i salen. Og kjenner du de ikke i det hele kan det tenkes at du kniper deg litt fast og ubevisst løfter deg opp fra setet i salen. 

Tips til øvelse: Løft begge knærne ut fra hesten og opp, uten at du lener deg for mye tilbake med overkroppen. Vipp bekkenet til du kjenner sitteknokene. Senk sjenklene sakte ned rundt hesten igjen, uten å misten kontakten med knokene. Mister du kontakten? Prøv på nytt. Kjenn at du slapper av i muskulaturen, og at du ikke spenner deg i hverken lysk, oversjenkel eller i knærne.

En god øvelse for å løsne opp i hoftene er utfall fremover.

5. Tøy hofteleddsbøyeren

En stram hofteleddsbøyer kan føre til flere problemer med holdningen, som igjen vil gi utslag videre i sitsen. Har du trøbbel med at sjenkelen kommer for langt frem? Klarer du ikke å strekke sjenkelen ned og rundt hesten uten at du selv tipper fremover? Da kan problemet sitte i hoftene dine. Stram hofteleddsbøyer kan også føre til smerter i korsryggen.

Tips til øvelse: En god tøyeøvelse for å øke bevegeligheten i hoftene er utfall fremover. Skyv deg så langt ned du klarer, mens du tipper bekkenet forover. Repeter gjerne for bedre effekt. I starten vil du kjenne at det strammer godt, men etterhvert vil du kunne senke det bakre benet lenger og lenger ned – til du til slutt kan sette kneet helt ned i bakken. Dette er en øvelse du kan gjøre flere ganger for dag, gjerne mellom gjøremål, eller før og etter en rideøkt.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng