5 enkle øvelser for en bedre sits
Journalist i Hest.no, Astrid Marie Årdal, er utdannet ridelærer trinn 3 og kjørelærer 1 ved Norsk Hestesenter, og trener 1 gjennom Norges Rytterforbund. I Hest.nos Ryttertips-spalte gir hun deg sine beste tips i ulike øvelser. Denne gang er det enkle øvelser for å sitte bedre på hesteryggen som gjelder;
Mange rir mye for seg selv, og da kommer det lett noen uvaner man ikke helt er oppmerksom på selv. Trener man for en trener en gang i uken, eller kanskje en gang i måneden kan man jo tenke seg hvor mange ganger man rir på egenhånd. Da er det viktig at man selv er oppmerksom på hvordan sitsen er, hva man jobber mot og hvordan man selv kan kjenne om man sitter riktig. Det er lett å falle tilbake til gamle vaner når du ikke har et par øyne som følger med på deg, for det kroppen er mest vant til – det er det den først og fremst vil velge.
Her er noen gode øvelser som kan hjelpe deg på veien mot en god sits.
1. Få noen til å ta et bilde og en liten filmsnutt av deg
En ting er å høre hva man trenger å trene på fra en trener, en helt annen ting er å se det med egne øyne. For å kunne se selv hva du trenger å øve på – og etterhvert å kunne se forskjellen – er det lurt å få noen til å ta bilde av deg mens du sitter på hesten. Ta bilde fra siden, og bakfra, både når hesten står i ro og når den er i bevegelse. På den måten kan du analysere deg selv, og se hva du må jobbe med. Poenget med bildet er at man kan trekke opp linjer i et enkelt redigeringsprogram, som viser hvor den loddrette sitsen skal være.
En liten filmsnutt kan også gi et blikk på hvordan du sitter på hesten i bevegelse. Humper du litt mye i salen? Ser du ned på hestens hode/hals? "Flakser" sjenklene? Kanskje hendene beveger seg litt for mye? Å se seg selv på film er mange rytteres store mareritt – men kanskje det er en liten motivasjon å jobbe med sitsen slik at det ikke er fullt så fælt å se seg selv ri etterhvert? I tillegg er det veldig gøy å sammenligne i etterkant!
Syns du det er vanskelig å analysere bildene eller filmen selv? Det er nok mange ridelærere eller trenere der ute som kan analysere og gi tilbakemeldinger på hva som trengs å jobbes med.
2. Gå til ytterpunktene
Har du et problem med at du blir for svai i ryggen? Eller du sliter med motsatt problem og krummer ryggen for mye? Du er ikke alene! Å finne grunnposisjonen i overkroppen kan være en stor utfordring for mange. En liten endring kan nemlig kjennes veldig stor ut på hesteryggen.
Tips til øvelse: Gå til ytterpunktene ved både å svaie ryggen og krumme ryggen, og nå skal du overdrive! Svai så mye du bare klarer, og krum ryggen så du nesten treffer navlen med brystkassa. Gjør dette noen ganger, for så å sette deg i en naturlig posisjon i midten. På denne måten "lurer" du hjernen litt ut av komfortsonen, og den gyldne middelvei vil plutselig føles som den mest behagelige stillingen. Dette er også en god øvelse for både å strekke ryggen og musklaturen rundt skuldre og brystryggen.
3. Øv deg mens du sitter eller går
Det er ikke bare på hesteryggen du kan øve deg på en god holdning. Regelen er at om man napper bort hesten fra under deg skal du kunne lande på beina og fremdeles stå støtt. Mange av de uvanene man ser i sitsen kan man se igjen enten når rytteren er ubevisst på hvordan han eller hun står eller går.
Det er også slik at, som nevnt tidligere i artikkelen, det kroppen gjør mest tror den er riktig. Så skal du endre på hvordan du sitter på hesten, enten det er lute skuldre eller andre ting – tenk på hvordan du står og går. Ofte er det enklere å endre på ting når man ikke må konsentrere seg om hesten man sitter på i tillegg.
4. Finn sitteknoken
Du har kanskje hørt et ustoppelig mas om å finne sitteknokene før? Eller kanskje du aldri har hørt om det? I alle fall så har vi to sitteknoker (-knuter, -ben, kjært barn har mange navn) nederst i bekkenet. For å finne en god balanse, og som en avsjekking på at man kommer dypt nok ned i salen og rundt hesten så skal man kunne kjenne sitteknokene mens man sitter i salen. Man skal også kjenne begge to like godt. Kjenner man den ene mer enn den andre kan dette være et tegn på at man sitter skjevt i salen. Og kjenner du de ikke i det hele kan det tenkes at du kniper deg litt fast og ubevisst løfter deg opp fra setet i salen.
Tips til øvelse: Løft begge knærne ut fra hesten og opp, uten at du lener deg for mye tilbake med overkroppen. Vipp bekkenet til du kjenner sitteknokene. Senk sjenklene sakte ned rundt hesten igjen, uten å misten kontakten med knokene. Mister du kontakten? Prøv på nytt. Kjenn at du slapper av i muskulaturen, og at du ikke spenner deg i hverken lysk, oversjenkel eller i knærne.
5. Tøy hofteleddsbøyeren
En stram hofteleddsbøyer kan føre til flere problemer med holdningen, som igjen vil gi utslag videre i sitsen. Har du trøbbel med at sjenkelen kommer for langt frem? Klarer du ikke å strekke sjenkelen ned og rundt hesten uten at du selv tipper fremover? Da kan problemet sitte i hoftene dine. Stram hofteleddsbøyer kan også føre til smerter i korsryggen.
Tips til øvelse: En god tøyeøvelse for å øke bevegeligheten i hoftene er utfall fremover. Skyv deg så langt ned du klarer, mens du tipper bekkenet forover. Repeter gjerne for bedre effekt. I starten vil du kjenne at det strammer godt, men etterhvert vil du kunne senke det bakre benet lenger og lenger ned – til du til slutt kan sette kneet helt ned i bakken. Dette er en øvelse du kan gjøre flere ganger for dag, gjerne mellom gjøremål, eller før og etter en rideøkt.