Hovedfokuset er å unngå konkurs
For å hindre smittespredning er det satt inn flere tiltak, blant annet er det forbud mot all sportslig aktivitet.
Rundt om i hele landet har ridesenter og andre staller måtte stoppe mye av driften på grunn av koronaviruset som herjer i hele verden. På grunn av restiksjoner for hindring av smittespredning har Idrettsforbundet blant annet lagt inn forbud mot all organisert sportslig aktivitet, noe som også inkluderer rideskolene.
Dette har betydd at rideskolene må stenge driften, ha besøksforbud og sette inn restriksjoner på hvem og hvor mange som kan komme innom stallen. Vi har tatt en prat noen av landets rideskoler om hvilke konsekvenser og bekymringer dette skaper for de, både nå og senere.

– Det var på høy tid
I Gjerdrum, mellom Lillestrøm og Nannestad, ligger Stall Eikeberg. Julianne Devold har 17 egne hester, i tillegg til at hun leier ut til 13 oppstallører. Anlegget med ridehall og utebaner blir også leid ut til tre ulike rideklubber som arrangerer rundt 15 klubb- til elitestevner hvert år. Rideskolen med rundt 100 ryttere er nå midlertidig stengt.
– Pappa er fastlege, så vi har vært forberedt en stund på det som har skjedd nå. Det var på høy tid å stenge skoler og fritidstilbud, og på mange måter beroligende at regjeringen kom med klare regler for hva som gelder, forteller 38-åringen.
Tanken om å stenge driften kom før regjeringen kom med restriksjonene.
– Vi holder til rett utenfor Oslo, og alle nabokommunene våre har hatt smitte. Gjerdrum fikk sitt første bekreftede smittetilfelle lørdag formiddag. Vi har kunder fra flere kommuner med smitte, så det er et smittepotensiale i stallen, forteller hun videre.
Nå når alle skoler og fritidstilbud har stengt betyr det også at barna må gjøre skolearbeid hjemmefra. Dette kan by på en liten tidsklemme for de som har mye de skulle gjort i stallen.
– En av utfordringene mine er at datteren min på 7 år har hjemmeskole som skal følges opp i tillegg til alt det som er ekstra i stallen. Men jeg jobber i utgangspunktet mange timer per uke, så det er bare arbeidsoppgavene som er endret litt, legger hun til.
Vil bare at bedriften skal overleve
For Julianne har den største utfordringen vært å få mosjonert alle de 12 hestene hun må holde i gang.
– Vi har en 2-åring som blir satt på vent, en eldre som vå blir førtidspensjonert og tre som har fôrryttere på fulltid. Datteren min må ri litt mer enn hun ønsker fremover for å hjelpe meg litt. De tre jentene som har fôrhester hjelper meg en dag per uke på ettermiddagen foreløpig, men vi må vurdere fortløpende om vi skal redusere besøkende på stallen ytterligere, sier hun.
Siden Devold er den eneste ansatte på stallen er det viktig for henne å unngå smitte.
– Det viktigste for meg per i dag er at jeg selv og min nærmeste familie ikke blir syke, for da har jeg ingen som kan ta hånd om hestene. Jeg er klar til å gå drastisk ned i lønn dersom det trengs. Vi er en liten familiebedrift med kun meg som ansatt, så hovedfokuset er å unngå konkurs og fortsette med hestehold som har fokus på hestevelferd, legger hun til.

Stor trafikk
Epona Ryttersenter ligger i Kristiansand og har en rideskole med rundt 120 elever, 20 til terapiridning og 10-20 privattimer i uken. I tillegg arrangerer de flere store stevner i løpet av et år, og har 45 hester til sammen på stallen der 16 av hestene hører til rideskolen. Da smitten begynte å bre seg var daglig leder Linn Elisabeth Eidsaa (30) tidlig ute med å stenge driften av senteret.
– På Epona er det stor trafikk hver dag med personer fra ulike deler av byen. Da det ble klart at det var nye smittetilfeller som ikke var mulig å spore oppdrinnelsen til, kan et ridesenter med så mange besøkende bli en potensiell smittefelle. Vi bestemte oss for å lukke ned alle aktiviteter til rideskole, fôrryttere og terapiridning torsdag morgen, før de nasjonale restiksjonene ble satt, forteller sørlendingen.
– Man står med de samme kostnadene
Hun håper det kommer en form for kompensasjon når dette roer seg.
– Vi har inne 30 elever til dagen, i tillegg til terapiridning og mye privattimer. Vi har også måtte avlyse to stevner, og avventer utviklingen av dette før vi avgjør om vi må avlyse landsstevnet i april og Norway Open Dressage i starten av mai. Man står med de samme kostnadene som ved normal drift. Hestene skal ha mat, stell og omsorg, så det er en bransje der permitteringer blir vanskelig, utdyper hun.
Selv sitter både hun, stallmester og rideskolesjef i karantene på grunn av reise til Herning forrige helg. Det å ikke kunne være på jobb har vært en utfordring.
– Jeg har heldigvis noen supre ansatte som følger godt opp i stallen, mens vi sitter på hjemmekontor. Det er godt å ha ansatte man kan gi tøylene videre til uten å være bekymret, forteller hun.
Eidsaa legger også til at beste scenario er å kunne sette i gang igjen i løpet av april, men at det er umulig å si hvor lang tid dette kommer til å ta.
– Enn så lenge smører vi oss med tålmodighet, og sørger for at hestene har det bra selv om vi er i en krevende situasjon. Dette er en utrolig viktig jobb hele Norge må gjøre sammen. Følg de regler og råd som gis av myndighetene, vær nøye og oppfordre vennene dine til å gjøre det samme. Hestenorge vet godt at jo flere som bidrar til dugnaden, jo raskere og lettere blir jobben for alle, oppfordrer Eidsaa.