Lyst til å bli ridelærer?
Ridelærerutdannelsen finner du på Norsk Hestesenter, som ligger langs vakre Mjøsa i Østre Toten kommune. Hvert år tar de inn tolv nye ridelærerspirer, som gjennom utdannelsen får kunnskap både om ridning og undervisning.
Utdannelsen går over til sammen to år, og består av tre moduler. Trinn 1 varer i et halvt år, Trinn 2 i et helt år, før Trinn 3 avsluttes etter et halvt år. Om du ikke ønsker å gå hele løpet kan du hoppe av etter hver modul, og likevel komme ut som internasjonalt autorisert ridelærer. For å komme videre på hver modul må du bestå eksamen.
Både teori og praksis
For studentene som går på ridelærerutdannelsen starter dagene tidlig. Det er stallarbeid og fôring, før undervisningsdagen starter. De praktiske fagene i utdanningen består av ridning, trening og undervisning, mens de teoretiske fagene går mer inn på pedagogikk, ridelære, veterinærlære, fôring og økonomi. I tillegg får man en innføring i kjøring av hest, salmaker, hovhelse og utdanning av unghester. Etter skolen rir de ekstrahester, skriver logg og forbereder ridetimer.
- Det er mange som kommer inn og tror at de bare skal ri, men det er mye mer enn det. Man skal være motivert for å jobbe. Men all jobben er verdt det til slutt, når man ser resultatene, forteller Liv Kristin Dybsand, som er student på Trinn 3.
Dybsand hadde aldri undervist før hun kom inn på utdannelsen, men det er ikke noe problem nå.
- Det var litt skummelt de første gangene, men det var gøy også. I starten følte jeg ikke at jeg klarte å se så mye, men jeg har utvikla meg mye på de to årene jeg har vært her. Nå vet jeg at det er dette yrket jeg vil jobbe med, forteller hun videre.
Praksisarena
I tillegg til å øve på hverandre gjennom elevleksjoner, får også studentene bryne seg på en praksisarena fra virkeligheten. Rideskolen på Norsk Hestesenter ble til på starten av 90-tallet, og er et sted hvor studentene kan praktisere det de lærer i løpet av dagen på både barn og voksne utenfra. Rideskolen har plass til 54 elever, fordelt på to timer per dag fra mandag til torsdag. Her sitter det veiledere med hver dag for å gi tilbakemeldinger, tips og til triks til hva som er bra, og hva de kan gjøre bedre.
- Mange av de som kommer hit har aldri undervist før, men det går som regel utrolig bra. Man blir ikke kastet ut i rideskolen med en gang, men man går gjennom en forberedelsesfase der man får se på demotimer og øver på medstudentene før man underviser barna i rideskolen, forteller Christien Kloos, som er lærer i rideksolepedagogikk og feltritt, og har ansvaret for rideskolen.
Gjennom pedagogikkfaget får elevene teori som er praktisk retta mot rideskoleundervisning.
- Faget handler om forståelse for hvordan andre lærer. Studentene får lære hvordan barn og unge utvikler seg, og verktøy for hvordan man skal formidle til de ulike aldersgruppene. De får kunnskap om hvordan man skal undervise, men også om sikkerhet og hestevelferd. Studentene utvikler seg lynraskt gjennom årene, jeg blir like imponert hvert år, forteller Kloos.
I tillegg må elevene ut i en praksisperiode på seks uker, på et annet senter som driver rideskole. Da får de prøvd seg over en lengre periode ute i arbeidslivet.
Kjenner effekten av trening
En vesentlig del av utdannelsen er ridning. Gjennom uka rir man to økter hver dag, en i dressur og en i sprang, du får med andre ord ri mye. I begge fagene starter man med "back to basic". Det handler mye om sits, og det er lagt opp til en progresjon gjennom hele studiet.
I dressur starter man på øvelsene som hører til et LB-nivå, det vil si overganger, sjenkelvikninger og rygging. På Trinn 2 bygger man videre på dette ved å ri mer kontragalopp, og starte på øvelsene som hører til MB. Når man tar eksamen på Trinn 3 skal man kunne ri både versader, travers og galoppbytter.
I sprangundervisningen går man gjennom øvelser som kan hjelpe hest og rytter, samt baner med hinderhøyde som tilsvarer det nivået du er på i utdanningen. På Trinn 1 rir man eksamen i 1.10m, mens Trinn 2 går videre til 1.20m før man avslutter det hele med 1.30m på Trinn 3.
Feltritt er også et eget fag på de to første trinnene. Der går man gjennom ulike typer hinder og setter sammen baner. Dette faget avsluttes også med en eksamen.
I tillegg har skolen fått et eget treningsrom, og egentrening har blit en del av timeplanen Dette merker studentene effekten av på ridningen.
- Vi fokuserer mye på trening av kjernemuskulaturen, og det har en effekt på de problemene vi sliter med i ridningen. Jeg har for eksempel et problem med at jeg lener meg litt for mye bakover når jeg rir, så da trener jeg kjernen for å få en mer stabil overkropp, forteller Sunniva Tjervåg Moen, som går Trinn 2 ved utdanningen.
- Et unikt yrke
Som ridelærer for man jobbe med både barn og voksne, man er ute i rideskolene og lærer bort både hestelykke og ridning.
- Hvilke egenskaper mener du er viktig for en ridelærer?
- Det er viktig med kunnskap om det du driver med, at du er ydmyk ovenfor hester og ryttere, og at du vil gjøre ekvipasjene bedre hele tiden. Det er også viktig å ha et godt forhold til hestene. Om du ikke elsker hesten kan du heller ikke forvente at den skal prestere for deg i rideskolen, sier Mathilde Kalland, som er student på Trinn 3 ved ridelærerutdannelsen.
Hanne Dahl Lien, som er instruktør i sprang og unghest, mener det er viktig å tenke på at hesten er der for alle. Man må ikke ha et mål om å bli god for å holde på med hest, det er mange som holder på med det for hverdagslykken sin skyld. Dette er noe ridelærerstudentene får lære.
- Ønsker man å jobbe innenfor dette unike yrket, er Norsk Hestesenter stedet å være. På utdanningen får du lære mer, man får en teoretisk bakgrunn og ikke minst - man utvikler seg som menneske. Det er selvfølgelig ingen walk in the park, men er en innstilt så får man til det man vil. Man kommer inn i et system og inn i et nettverk med kollegaer rundt om i hele landet, og utlandet, forteller Hanne Dahl Lien.
For mer informasjon om ridelærerutdannelsen og for å søke på studiet kan du trykke deg inn her.