Kristine Åssven under trening. Privat foto
Hest

Det er annerledes enn all annen hestesport

Kristine Åssveen (20) flyttet til Budapest for å oppfylle drømmen om å bli veterinær samtidig som hun kunne satse på voltige. Landslagsutøveren flyttet nemlig inn sammen med treneren sin og sammen har de kjøpt en voltigehest for å satse fra Ungarn.

Kristine Åsveen hadde en bratt utviklingskurve. I 2015 fikk hun øynene opp for voltige. Senere samme år deltok hun i NM!

– Det gikk dårlig. Det gikk jo som det måtte gå, sier Åsveen og ler. 

Hesteinteressen fikk hun tidlig da veninnene begynte å ri på rideskole. 

– Jeg gikk i andre- eller tredjeklasse på barneskolen da jeg begynte å være med de å ri. Jeg red i fire-fem år før jeg fikk fôrhest og hadde et par egne ponnier, forteller 20-åringen. 

Voltige startet hun først med i 2015.

– Jeg ble med en venninne på trening på Søndre Nordstrand Rideklubb. Jeg hadde såvidt vært borti votlige på rideskolen min tidligere, hvor vi kalte det lek med hest. Det var først i 2015 jeg innså at det var en egen gren man kunne konkurrere i, forteller Åssveen. 

Hest.no publiserte nylig en artikkel om voltigesporten i Norge. Den kan du lese her

Kristine Åssveen og Shiroz. Privat foto.

Ville begynne med turn

Voltige var en gren som passet henne perfekt og det tok ikke lange tiden før hun satset for fullt.

– Jeg hadde faktisk drømt om å begynne med turn, men jeg nedprioriterte aldri hestene nok til at jeg fikk tid til det. Med voltige kunne jeg kombinere hest og turn, og der var jo perfekt, forteller Åsveen. Hun fortsetter:

– Etter å ha begynt å trene voltige var det bare å begynte å starte slik at jeg kunne kvalifisere meg til NM. Det klarte jeg, så det gikk veldig fort. Men jeg hadde jo ingen erfaring og hadde bare deltatt i to eller tre stevner før jeg var med i NM. Hesten spilte heller ikke helt på lag den gangen.

– Du må ha hatt talent for voltige for å klare å kvalifsere deg til NM så raskt?

– Noe talent må ha vært der, for jeg begynte fra «scratch» og var verken sterk nok eller myk nok. Det eneste var at jeg var hestevant, sier 20-åringen. 

Til VM i 2017

Det var bare å reise hjem fra NM og trene mer. Og det gjorde hun. 

– Tidligere hadde vi brukt en ponni, mens etter NM fikk vi låne en ny hest på stallen: Shiroz. Det ble en fantastisk voltigehest. Jeg startet bare individuelle konkurranser, men vi var fire stykker som trente sammen. Jeg startet mye med Shiroz i 2016, blant annet NM, Nordisk og ytterligere et internajonsalt stevne. Målet var å kvalifisere seg til VM i Østerrike i 2017, forteller Åssveen.  

Og det klarte hun. 

– Det var veldig stort, og det var fortsatt kort tid etter at jeg begynte med voltige. Jeg kom ikke til finalen, men leverte to solide runder jeg var fornøyd med. Jeg hadde ingen store mål i det mesterskapet, det var stort bare å få være med, forteller 20-åringen. 

– Man kan få til ting man ikke trodde var mulig, sier Åssveen om voltige-sporten. Privat foto

Satser videre i Budapest

To NM-sølv og to NM-gull er hennes største meritter. Hun har også blitt bedre nordmann under Nordisk mesterskap. I 2018 kom hun til finalen i sitt første Nordiske mesterskap som senior og hun er nå på landslaget for seniorer. 

– Det er ingen internasjonale stevner i Norge, så man må reise om man vil satse, sier Åssveen. 

I fjor høst flyttet hun til Budapest for å begynne på veterinær-studiene. 

– Å bli veterinær har vært en barndomsdrøm. Jeg trives veldig bra her og det er en god skole, sier ungjenta som valgte akkurat Budapest av en grunn. 

– Jeg har vært heldig å ha en veldig god trene, Lily Weldingh, hele veien. Hun begynte på veterinærstudiene i Budapest to år før meg. Dermed har jeg fått trent litt mindre de to årene. Vi bor nå sammen i Budapest og har kjøpt en voltigehest her nede. Dermed kan jeg kombinere skole og voltige. Hesten står oppstallet hvor det er en ungarsk voltigeklubb, så jeg kan trene litt med de også. Det er gøy å trene sammen, forteller Åssveen. 

Styrke og smidighet

– Hva må til for å lykkes i voltige?

– Det viktigste er å være motivert og villig til å jobbe for det. Må får mye ut av å bare møte opp på hver eneste trening. Det er også viktig å ha et godt apparat rundt seg. Jeg har vært heldig med treneren min. Hun har gjort det mulig for meg å oppnå det jeg har gjort.. 

– Hvor mye trening kreves?

– Det ligger mye trening og arbeid bak. Man må trene styrke og smidighet. Jeg trener mye utenom voltigetreningene, nesten hver dag. Men nå er det noe jeg ville gjort uansett. Når jeg nærmer seg sesongstart har man treninger på treningssenter som er rett mot voltige. Man trener også mye på tønne som forestiller en hest. Man prøver alltid ut nye øvelser der før man gjør det på hesten, for å skåne hesten, forklarer Åssveen. 

Vil til VM igjen

– Hvilke mål har du for 2020?

– Målet er hovedsakelig å kvalifisere meg til VM som er i Sverige til sommeren. Vi holder på å planlegge årets stevner nå. Det er i alle fall et internasjonalt stevne her i Budapest som vi skal delta på, forteller veterinærstudenten.

– Kommer du da til å bruke den nye voltigehesten deres å konkurrere med?

– Vi har ikke helt bestemt det ennå. Den er ganske fersk. Vi får se, vi kan også bruke Shiroz. Han vet hva han skal og når vi er hjemme i ferier er han på jobb med en gang. Man kan også leie hest når man konkurrerer i utlandet, men vi har stort sett tatt med oss Shiroz rundt. Det er en stor fordel å kjenne hestens bevegelser.

– Hva fascinerer deg mest ved voltige?

– At det er annerledes enn all annen hestesport. Når man forteller om det til folk, er det nesten ingen som tror på deg. Det er langt fra det folk er vant til. Man kan få til ting man ikke trodde var mulig, og for de beste ser det så lett ut, beskriver Kristine Åssveen. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng