Sigrid Høgevold med Magnima fra et ritt i Nederland.
Distanseritt

Mil etter mil på hesteryggen

Sigrid Høgevold (17) fra Setesdal er vant til å sitte timesvis i salen. Hun har fire hester og konkurrerer i distanseritt. I fjor deltok hun i VM i Italia.

Sigrid Høgevold fant tidlig ut at det var distanseritt hun ville satse på. Allerede som 9-åring. Som 12-åring begynte hun å konkurrere. 

– Jeg tok ridetimer på en stall i nærheten av oss, hvor jeg red en fjording. Etter hvert hadde jeg lyst på hest. Jeg fikk en nordlandshest som jeg begynte å ri distanseritt med, sier Sigrid som nå har fire arabere på familiens småbruk hjemme i Setesdal på Sørlandet.

– Det var hesteinteresse i familien min fra før, og hele familien synes det er gøy med distanseritt. Alle er med og bidrar. 

I starten konkurrerte hun med nordlandshesten Mille. 

– Da jeg var 13 år gikk jeg over til araberhester. Araberhestene er godt egnet til distanseridning. Det har god utholdenhet og faller raskt i puls. I de høyeste klassene er det arabere som blir mest brukt, men alle raser kan brukes til distanse, forteller Høgevold.

Sigrid Høgevold og Santana, fra et ritt på stranden i Blåbjerg i Danmark.

Flere NM-sølv

I fjor ble det arrangert over 40 distanseritt-stevner i Norge.

I Norge arrangeres det distanseritt fra 5 kilometer til 160 kilometer. Den laveste klassen i er LD (turritt) som er under 30 km. LC er fra 40 til 49 km. Distanser på 50 til 160 km er delt inn i LB, LA, MB, MA, VB og VA. Lengre enn 160 km er Grand Prix (kilde: rytter.no).

– Jeg rir oftest 12 mil. Jeg har ikke deltatt i stevner på 16 mil ennå. Konkurranser i junior-klassen er 12 mil, og jeg kan være junior til jeg blir 21 år, sier Høgevold. 

I fjor deltok hun i VM for juniorer i Italia. 

– Hvordan kvalifiserte du deg til å delta?

– Kravet for å få delta var at jeg måtte ha ridd tre stevner på 12 mil, mens hesten måtte ha deltatt i to stevner på 12 mil, hvor det ene måtte ha høyere gjennomsnittsfart enn 14 km/t. I fjor hadde Norge for første gang fullt lag i junior-VM. Vi var fem stykker. Det var akkurat fem som hadde kvalifisert seg, slik at fikk reise. I år er det EM og det vil bli mer rift om plassene. Da er det landslagstreneren som plukker ut Norges representanter under en samling i forkant av mesterskapet, forteller Høgevold.

– Jeg har ikke planlagt å satse mot EM i år. Det krever mye tid og penger å reise på de mesterskapene. Det er ikke noe særlig med penger å tjene på distanseritt, med mindre du tenker på distanserittene i for eksempel Dubai hvor sjeikene er sponsorer, legger hun til. 

Etter 10 mil måtte hun kaste inn håndkleet i VM. 

– Hesten min ble halt, men han ble raskt frisk igjen. Trolig hadde han fått en liten vridning eller noe liknende. Det var uansett veldig gøy å være med, og en stor opplevelse. 

Sigrid Høgevold har fire sølvmedaljer i NM-sammenheng.

– I 2016 tok jeg sølv i lag-NM, i 2017 tok jeg sølv både på lag og individuelt, og i 2018 tok jeg sølv individuelt. I tillegg har jeg deltatt på Nordisk-Baltisk mesterskap, selv om det ikke er et offisielt mesterskap, sier ungjenta som går naturbruk på videregående skole med hest som valgfag.

I tillegg til VM var hun på ytterligere fire utenlandsstevner i fjor. 

– Jeg var på to stevner i Sverige, et i Nederland, samt Nordisk-Baltisk mesterkskap i Estland.

Ekvipasjene er avhengige av hestepassere ute i løypa som gir hest (og rytter) vann (og eventuelt energipåfyll) underveis i rittet. Her er Sigrid Høgevold med nordlandshesten Mille.

Hyppige veterinærkontroller

– Hvordan foregår konkurransen i distanseritt?

– Distanseritt er veldig annerledes enn andre sporter. Ofte er målet bare å fullføre, ikke å vinne. Å fullføre er en prestasjon i seg selv. Det er også mye taktikk, noe som kan være en utfordring. Mange hester er gira i starten, og blir da slitne til slutt. Det er ofte lurt å holde igjen litt i starten, og heller se hvor mye krefter som er igjen til slutt, forklarer sørlendingen. 

– En etappe er på mellom 16 og 40 milometer. På et 12 mils ritt er ofte etappene 40+30+30+20 kilometer. De lengste etappene er først. Pausene er på 40 minutter, bortsett fra før siste etappe da de er 50 minutter. I hver pause må man gjennom en veterinærkontroll, mens før den siste etappen må man ha ny veterinærkontroll et kvarter før man skal ut og ri igjen, fortsetter hun. 

På stoppestedene er familie og medhjelpere gode å ha. Da kan de ta seg av hesten, mens Sigrid fokuserer på seg selv. 

– Det er slitomt både for hest og rytter. Det er krevende og man må være sterk og godt forberedt. I tillegg til pausene er det ofte drikkestopp underveis, samt vann til å kjøle ned hesten, sier Høgevold. 

– Et ritt på 12 mil kan vare fra sju til ti timer, legger hun til. 

Hestene trenger å bli kjølt ned underveis når det ris så lange distanser, spesielt når det er varmt. Her er det Joyd som blir kjølt ned under et ritt i Sverige.

– Rir mye i skritt

– Hvordan trener du en hest som skal konkurrere i distanseritt?

– Det er forskjell på hvor langt man skal ri i konkurranse og hvor høyt man sikter. Men jeg rir en hest fire-fem ganger i uka, i tillegg til at de går i skrittemaskin. Til vanlig rir jeg mye i skritt, spesielt i bakker for å bygge muskler. I tillegg får de tempoturer og intervaller. Annenhver helg får de en hard økt. Da rir jeg halvparten av det jeg skal konkurrere i. I tillegg får de rundt fem mil tre uker før konkurranse, forteller 17-åringen. 

– Mamma pleier også å være med å trene. I konkurranse veksler jeg på hvilke hester jeg bruker. Noen ganger er en hest skadet, eller at en må ha pause. Akkurat nå fokuserer jeg på unghesten vår. Han blir fem år i år, og jeg begynte å ri ham ordentlig i fjor, legger hun til. 

– Hvilke langsiktige mål har du innen distanseridningen?

– Jeg har lyst til å delta i EM eller VM igjen – og fullføre, samt få et fullført lag. Eter hvert vil jeg delta i senior-mesterskap, sier 17 år gamle Sigrid Høgevold. 

Utstyr:

– Hva slags utstyr brukes i distanseritt?

– Det er veldig mange ulike saler i bruk i distanse. Det aller viktigste er at det er noe som passer både hest og rytter godt. Rytteren skal jo tross alt sitte i den lenge, og hesten må ikke få gnag eller øm rygg på grunn av en sal som ikke passer. Da kan man bli eliminert fra konkurransen. En del bruker dressursaler. Sigrid bruker stort sett distansesaler fra Specialized Saddles i USA, disse har flyttbare puter på undersiden, slik at vi kan tilpasse de til hesten ettersom muskler og form endres. De har også et komfortabelt sete, og det er lett å stå oppreist i salene, for å avlaste hestens rygg på lange løp, så er det en fordel å stå innimellom, forklarer mamma og medhjelper Tina Høgevold.

– Hodelag og fortøy er som regel laget av biothane, et slags mykt plastmateriale. Mange distanseryttere bruker knæsje farger. Ikke bare fordi det ser fint ut, men vi rir mye langs trafikkerte veier og vil gjerne synes best mulig. Og med lange ritt i vær og vind, der utstyret fort blir både vått og skittent, så er det veldig praktisk å bare kunne hive utstyret i en bøtte etterpå og vaske av. Bitt er ofte festet med "klips", slik at det er raskt å ta av og hesten lettere kan drikke og spise under pausene, forklarer Tina Høgevold.

Sigrid Høgevolds meritter:

2013: Årets Indianer og Årets Ekvipasje (NRYF distanse)
2014: Årets Indianer (NRYF distanse)
2015: Bronse i Nordlandshest-NM
2016: Sølv i lag-NM distanse
2017: Individuelt sølv i junior-NM og sølv i lag-NM distanse. Lag-sølv i Nordisk-Baltisk mesterskap i Litauen
2018: Lag-gull i Nordisk-Baltisk mesterskap i Finland. Individuelt sølv i junior-NM distanse
2019: Lag-bronse i Nordisk-Baltisk mesterskap i Estland. Deltakelse i VM junior i Italia
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng