5 tips for en perfekt midtlinje
Journalist i Hest.no, Astrid Marie Årdal, er utdannet ridelærer trinn 3 og kjørelærer 1 ved Norsk Hestesenter, og trener 1 gjennom Norges Rytterforbund. I Hest.nos nyeste spalte gir hun deg sine beste tips i ulike øvelser. Først ut er midtlinjen;
Det høres enkelt ut, men en god midtlinje må man jobbe hardt for. Du har ingen vegger å støtte deg på, linjen kan bli skeiv, for ikke å snakke om holdtet på X.
Midtlinjen, med holdt og hilsning, er den første og den siste øvelsen i et dressurprogram. Her kan man sette standarden og gjøre et godt førsteintrykk, samt avslutte det hele med stil, slik du vil at dommeren skal huske deg når han eller hun setter de siste samlede karakterene.
Øv på rette linjer
Ofte når man rir rundt for seg selv, så holder man seg inntil veggen. Ikke gjør det. Ri heller to meter på innsiden, slik at du kjenner at du har kontroll over hestens sider. Det mange ikke merker (før de rir litt innenfor sporet) er at hesten ofte lener seg litt på veggen, og når man da beveger seg litt på innsiden er det fort at linjen blir skeiv og at hesten trekker mer og mer ut mot veggen.
Tips til øvelse: Ri ned kvartslinjen, altså midt mellom midtlinjen og sporet, still hesten utover den første halvdelen av linjen, før du rettstiller og stiller innover. Etterhvert kan du bytte om, slik at du stiller innover første del, og utover andre del. På denne måten må du jobbe mer med sjenklene dine for å holde hesten rett på linja, og stiller du hesten utover uten at utvendig sjenkel er på plass så merker du det når du nærmer deg sporet. Ri enten mot et speil, eller ha med deg en person som kan pirke på om linja er rett.

Øv på holdt
Den overgangen folk ofte glemmer å trene på er holdtet. I holdtet skal hestens ben være parallelle med hverandre, og hesten skal stå rett. Et godt holdt kan være vanskelig å oppnå, derfor er det viktig at man øver på det. Ri inn i holdtet med lik kontakt på begge tøyler, og skvis litt med begge sjenklene slik at hesten trår innunder seg med begge bakbeina. Vær forsiktig med å pirke for mye på holdtet mens du står i ro, for da kan man lett lage en urolig hest i øvelsen. Blir det feil, gå frem og gjør heller øvelsen en gang til.
Øvelsen blir heller aldri bedre enn forberedelsen. For å forberede holdtet, husk å gjøre en halvparade for å samle opp energien til hesten. Det som er viktig når du da skal samle opp energien, er at du ikke glemmer å trykke med sjenkel. Tar du bare i tøylen kan du risikere at hesten sakker av til skritt eller stopper før den skal. Ha sjenkelen på hele veien inn i holdtet, samtidig som du bremser litt opp med tøyle og sits.
Tips til øvelse: Ri opp kvartslinjen og gjør to holdt per linje. På denne måten får du også hesten kvikkere for sjenkel og tøyle. Vær forsiktig med å gjøre holdt på X hver gang, for du kan ende opp med en hest som stopper opp av seg selv når du kommer så langt i programmet. Og hvor kjedelig er det ikke om hesten stopper på X når holdtet egentlig ikke er før på G?
Vend opp på hestens beste side
Hester er som mennesker, de har en sterk og en svak side. Målet med ridningen er å lage hestene liksidige, altså like sterke i begge bakbein. Dette er desverre ikke gjort over natta. Derfor er det viktig at du har kjent på i forkant hvilken side hesten er rettest på. På denne måten kan du planlegge hvilken vei du vender opp den første midtlinjen i programmet, og dermed sikre deg ett poeng mer på karakteren.
Tips til øvelse: Ri opp midtlinjen og skift hånd hver gang du kommer til C. På denne måten får du kjent både på hvilken side hesten er rettest på, og du får trent opp liksidigheten hos både hest og rytter.

Vær på vei fremover
Ridning er litt som sykling, går det for sakte er det større sansynlighet for at linjen blir vinglete. Når du kommer opp midtljinen; tenk at du skal engasjere bakbeina inn i kontakten du har i tøylen med begge sjenklene. På denne måten vil hesten lettere holde seg rett, og det er i tillegg større sannsynlighet for at holdtet på midten blir parallelt. Det same gjelder når du skal frem igjen i trav etter holdtet. Tenk at du skal ha power på vei ned mot dommeren, slik at hesten ikke vingler seg ut av overgangen.
Og om hesten skulle begynne å vingle; Rett opp linjen med sjenklene, ikke med tøylen. Begynner du å ratte med tøylen er det stor sannsynlighet at hesten vingler enda mer, eller at linjen blir skeiv andre veien. Rettheten kommer fra bakbeina, ikke frambeina.
Tips til øvelse: Hyppige tempovekslinger. Tenk fem steg frem, fem steg tilbake. På den måten får du aktivisert bakbeina til hesten, og du får den kvikkere for hjelperene.
Smil til dommeren
Når man er konsentrert er det ikke rent få som ser ut som de har svelget en sitron. Undertegnede er en av av dem. Når man rir ned midtlinjen er det derimot viktig at man husker å sette et smil på munnen! Ikke bare er det hyggelig for dommeren, men det viser også selvsikkerhet. Alt ser litt lettere ut når rytteren sitter på toppen og ser fornøyd ut, som at alt er i skjønneste orden og øvelsen går akkurat som planlagt. På denne måten kan du også lure hjernen til å tro at du er fornøyd, og det kan hjelpe deg med å bli litt mer avslappet.
Da er du klar for å midtlinjer på dressurstevner! Og om du ikke skal ut og starte, så er mange av disse øvelsene helt gull å trene på likevel. Her får du trent både retthet, styrke, løsgjorthet og din egen bevissthet på hestens svake og sterke side. Dette er også gode øvelser for sprangrytteren som skal ri relaterte avstander mellom hinder, hinder på rett linje eller kanskje har en hest som er litt sløv for sjenkel og trenger å bli litt kvikkere. Samme for de med motsatt problem. Om hesten er for kvikk kan man bruke overgangene til å få den til å vente på rytteren.
Stay tuned for flere ryttertips på hest.no!