Helge Årsvoll og Svein Kåre Tollefsen har uviklet et nært vennskap. Her med kaldblodsen Stjernebjørn. TGN-foto/TA
Hest

Uten Svein Kåre hadde dette aldri gått

SANDNES: For rullestol-avhengige Helge Årsvoll har stallen og hestene alltid vært et fristed og en mulighet til å komme ut av stolen. Han har mye å takke sin kamerat Svein Kåre Tollefsen for.

Svein Kåre Tollefsen er sønn av tidligere travtrener Gunleif «Gulli» Tollefsen og kjørte sin første hest alene da han var sju eller åtte år gammel. For ham var det dog aldri aktuelt å gå i farens fotspor (selv om «Gulli» gjerne ville at det skulle skje) og satse på trav på heltid.

Men en hobby har det alltid vært og da hans Kap Pil, som tjente over millionen, flyttet til en amatørstall i folkvordveien på Sandnes i 1997, kom han i kontakt med Helge Årsvoll. Det er nemlig Helges far som eier stallen vi nå sitter i hvor forskjellige amatører i distriktet leier stallplass. Dette var starten på et vennskap, men også et suksessrikt samarbeid. Tollefsen og Årsvoll har hatt seks hester sammen og de har totalt kjørt inn over én million kroner. Horgen Yx har vært den beste med 18 seirer og rundt 450 000 kroner innkjørt i deres regi. Også Troll T tok 10 seirer og drøyt 400 000 kroner innkjørt.

– Vi har tatt 39 seirer totalt på de hestene vi har hatt og jeg tror trippelprosenten ligger på rundt 60. Det må jo være bra, sier Tollefsen.

Det betyr mye for Helge Årsvoll å få komme ut i stallen og være med på det som skjer.

– Det å vinne er spesielt

For Årsvoll er dog seiersprosenten langt viktigere.

– Det er seirene som betyr noe! Det spiller ikke så stor rolle hva førstepremien er, men det å vinne er spesielt. For oss kunne de gjerne ha kjørt med bare fire premier i løpene, vi vil ikke ha sjette- og sjuendepremien uansett, sier Årsvoll og ler.

– Det er litt Northug over ham, sier Tollefsen og ler.

– Neida, vi må jo være godt fornøyd om vi er blant de tre, men det er jo mye gøyere å vinne, sier Årsvoll.

Helge Årsvoll og Svein Kåre Tollefsen med Stjernebjørn.

– Det går begge veier

Årsvoll lider av en arvelig muskelsykdom som har forverret seg den siste tiden. Før var det han som gjorde rent boksen og han kunne også leie inn og ut hester. Det går ikke lenger. I alle år har han vært med på kjøreturene til de hestene han og Tollefsen har hatt i sammen. Da løfter Tollefsen han opp i vogna.

– Det har vært veldig viktig for meg å få være med på disse turene. Det å komme seg ut av stolen gir meg mye. Skal jeg eie en hest har jeg også lyst til å være med på det som skjer. Hvis jeg ikke kunne vært med og kjøre tur eller vært med når de starter, hadde det ikke vært det samme. Jeg har mye å takke Svein Kåre for. Det blir jo litt ekstra styr og arbeid for ham. Jeg tror ikke alle hadde orket å gjøre det han har gjort for meg, sier Årsvoll.

– Men dette går begge veier. Det hadde ikke vært det samme og kommet hit og holdt på med hestene om ikke Helge hadde vært her. Da vet jeg ikke om jeg hadde orket å gjøre dette hver dag. Vi har fått et nært forhold og samarbeidet om hestene er bra for oss begge, sier Tollefsen som til daglig er prosjektleder i et eiendomsutviklingsfirma.

Nytt prosjekt

Tollefsen og Årsvolls siste prosjekt er Stjernebjørn (e Slogum Bjørn), en 4-åring med 77 000 i grunnlag som de kjøpte for halvannen måned siden.

– Jeg har kjent at det er kapasitet i hesten, men det er ingen enkel herremann. Han er veldig vâr for ting og vi har ikke helt funnet ut av han ennå. Jeg liker å trene ofte med hestene. Normalen har vært seks dager i uken med to dager hardt og lange skritteturer utenom. Foreløpig går det ikke å trene Stjernebjørn så ofte. Det takler han ikke. Vi har fått inn far som konsulent nå. Han har jo fått dreis på en og annen vanskelig kaldblods før, sier Tollefsen.

At Stjernebjørn er vanskelig er også litt kinkig i forhold til å ha med Helge på tur.

– Det er ikke helt ideelt. Vi må prøve å få roet ned hesten litt. Men det skal vi klare. Jeg tror det skal gå bra etter hvert. Det kommer nok til å ta litt tid før han kommer til start. Jeg har sagt at det nok ikke skjer før i april i hvert fall. Helge er heldigvis av den tålmodige sorten. Han maser aldri på meg på det punktet og det er befriende. Matching er en god del av dette gamet og vi starter ikke så ofte med hestene. Vi starter når vi føler hesten er god nok til å være med og kjempe helt i toppen, sier Tollefsen.

Svein Kåre Tollefsen, pappa Gunleif og Helge Årsvoll sammen med Horgen Yx som trioen hadde det mye moro med. Foto: Arnfinn Roaldsøy

– Horgen Yx var spesiell

Horgen Yx vant V75-løp på Forus i begynnelsen av 2012. Det er dog ikke den største seieren Helge Årsvoll har opplevd.

– Han vant et pokalløp på Haugaland i 2009. Det synes jeg er enda større for da holdt han unna for Feseth Lynet. Men V75-seieren var også en fin seier. Det var litt overraskende at han skulle vinne akkurat det løpet. Horgen Yx er den hesten jeg setter høyest. Ikke bare på grunn av resultatene, men han var en hest jeg fikk et spesielt forhold til. Han hadde et enormt pågangsmot, sier Årsvoll.

At premiene går ned og det er dystre framtidsutsikter for travet bryr ikke de to kameratene seg så mye om. Det er tross alt seirene som betyr mest!

– Vi klarer oss fint om det er 4000 kroner i førstepremie vi! Vi er ikke med på dette for å tjene penger. Men jeg skjønner jo at det såklart er annerledes for dem som driver med dette på heltid, sier Tollefsen.

– Det å få resultater og vinne løp, samt det å kunne være med i stallen med hesten, er det som fenger meg med travsporten. Det er kombinasjonen av de to tingene der, sier Årsvoll.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng