Ove Natland tok elevene med for å hjelpe til under fjorårets Oslo Horse Show (Foto: Astrid Marie Årdal)
Hest

Vil vise elevene verden

Ove Natland har i mange år tatt med seg elever fra VGS på store arrangement, både som tilskuere og som funksjonærer. I fjor reiste de tvers over landet for å hjelpe til under Oslo Horse Show.

Ti minutter utenfor Førde, i Sogn og Fjordane, kan vi finne Mo og Øyrane VGS, avdeling Mo. Her holder fylkets jordbruksskole til, og med dette også hestelinjen. En av lærerene ved skolen er bergenseren Ove Natland, en ildsjel som brenner for å vise ungdommen i Sogn og Fjordane hva som foregår utenfor fylkesgrensene.

I Norge er Sogn og Fjordane et av de minste fylkene når det gjelder hestesport. I forhold til mange av de andre fylkene i landet blir det arrangert et fåtall landsstevner, og det meste går i distriktstevner, med rundt 20-30 ekvipasjer per stevne.

- Hvorfor skal ungdommen i Sogn og Fjordane, med det skikkelige glimtet i øyet bare sitte på vent? De må ut og se verden, utsiden av den verden de er vant til å se, forteller Ove Natland engasjert.

Dorthea Solheim var en av elevene som jobbet på dugnad under showet.

En yrkesutdannelse

- Jeg tenker at det tar et helt liv, gjerne to, for å lære alt med hest. Selv fikk jeg med meg etterdønningene fra militæret, med det strenge og strikse. Videre kom overgangen til det som nesten ble en cowboyvirksomhet. Selv gjorde jeg mange ting utenfor rammene, noe som ungdommene i dag ikke opplever, forteller Natland.

Selv jobber bergenseren som dommer og trener, i tillegg til jobben som lærer ved den videregående skolen. Han har opparbeidet seg en bred kompetanse på alt fra fjordhester til varmblods ridehester. Ove har selv sett mye av hesteverden. Nå vil han føre det over til ungdommen.

- Når man løfter øynene og ser på stjernene, så må man tenke; Hva er bak stjernene? Og enda lenger bak? Det er en yrkesutdannelse jeg skal lære elevene opp til, og da må de tro at det er noe mer på utsiden av det vi finner i vårt eget fylke, forteller han.

Ove vil at elevene fra Sogn og Fjordane skal kunne vise tanter, onkler og foreldre at det faktisk går an å leve av å jobbe med hest, og at man har noen muligheter når man kommer ut i arbeidslivet.

- Min far da at jeg måtte ta en skikkelig utdannelse først, og så kunne jeg leke senere. Jeg vil hjelpe mine elever med å komme over den kneika.

Caroline Røyrvik og Andrea Brekke sitter stallvakt, og sjekker bånd på alle som vil inn på stallområdet.

Flittige elever og lærlinger

Fra skolen kom det ni elever, to lærlinger og lærere for å hjelpe til under arrangementet på Fornebu. Oppgavene de fikk var å selge biletter, ha stallvakt, rydde VIP-tribunen og hjelpe til under dressurridningen. Med glimt i øyet og en sult på å lære mest mulig ryddet de effektivt av bord, skreiv så krampa tok de for dommerene i dressur og satt smilende og festet bånd rundt håndleddene til de ivrige tilskuerene som kom innom arenaen.

- Vi får et ganske godt innblikk i dugnadsånden som trengs for å få et slikt stort arrangement i havn, sier Dorthea Solheim, en av elevene ved Mo og Øyrane VGS. Hun legger også til at den oppgaven som er gøyest er å sitte som stallvakt, der får de se hvordan de profesjonelle rytterene og hestepasserene håndterer, og tar vare på, hestene sine.

Førde Køyre- og Rideklubb, som holder til på området til den videregående skolen, har arrangert blant annet Norgesmesterskapet for både Fjordhest og i kjøring, i tillegg til å arrangere D-stevner og UK-stevner gjennom året. Folket fra Vestlandet er ikke helt ukjente med å jobbe på dugnad for å få et arrangement til å gå rundt. Men ønsket er stort om å få miljøet til å vokse. 

- I Sogn og Fjordane skulle hestemiljøet vært bedre. Jeg savner at det er flere som satser mer aktivt og seriøst i området. Stevnetilbuet er litt labert, forteller Andrea Brekke, som var lærling ved hestelinja. Hun syns det er veldig bra at de får reise ut fra fylket og oppleve hva resten av hestemiljøet i Norge har og by på.

Vivian Lone

En stor motivasjonsfaktor

Det største for elevene er å kunne ta med seg opplevelsen av et så stort arrangement, og hvor høyt nivået kan være. 

- Den største forskjellen med å komme hit er nivået og antallet startende. Hjemme i Sogn og Fjordane er 1 meter kjempebra, mens her er det ikke en oppvarmingsklasse en gang, forteller Vivian Lone, som også er lærling ved den videregående skolen.

Under arrangementet fikk de også tid til å titte litt i bodene og sitte på tribunen og se på ryttere og hester i aksjon. 

- Det er så mange flinke ryttere her, og man kan sitte lenge for å studere sits og få inspirasjon til å jobbe videre med det selv hjemme. Når man kommer hit så kan vi se at selv om ting tar tid, lønner det seg å stå på slik at en kommer videre, sier Vivian.

- Vi får også inspirasjon til å jobbe med miljøet i fylket. Få flere med, slik at miljøet både blir større og får et høyere nivå, legger Dorthea Solheim til.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng