Marie Hatlevoll og Odin med Filipa, Mathilde og Anniken på ryggen.
Voltige

32 år gammel debutant

Det er ikke mange hester som kan skilte med konkurranseform i en alder av 32 år. Den spreke fjordhesten Odin debuterte forrige helg som voltigehest under NM i Kristiansand.
Odin og Mathilde i D-program, som er en skritteklasse med en obligatorisk del og en kür.

6. - 8. september arrangerte Søndre Nordstrand Rideklubb NM i voltige på Epona Ryttersportsenter utenfor Kristiansand. Et kombinert lands- og distriktstevne, og det var mange som kom for å delta, både i mesterskapsklassene og de lavere klassene. 

En av hestene som debuterte som voltigehest under stevnet var den 32 år gamle fjordhesten Odin, eid av Marie Hatlevoll fra Arendal. Med Marie på midten som longør fraktet han sine tre unge voltigører, Anniken (11), Mathilde (9) og Filipa (9), trygt rundt i sitt skritteprogram.

Voltigegjengen fra Arendal, Grimstad og Lillesand, som nå trener ukentlig på Arendal og Grimstad rideklubb.

Starten på noe nytt

I april ble det arrangert et voltigekurs på anlegget til Arendal Grimstad Rideklubb på Fevik, og der stilte Marie med sine to fjordhester, 32 år gamle Odin og den litt yngre Myrk. Dette var første gang både Odin og Myrk var med på voltige, men begge to tok det på strak hov.

- Instruktørene testet hestene litt, og de kunne turne rundt i galopp allerede første dag, forteller Marie.

Odin har tidligere gått mye mounted games, og gjennom det er han veldig vant til at rytteren hopper opp og ned fra ryggen hans, og at det skjer mye rundt han. Dette mener hun var en stor faktor for at det gikk så bra allerede første gang.

Hver uke har de nå treninger på AGR sitt anlegg, der fem mammaer stiller opp og hjelper de ti barna som nå utgjør voltigegruppa. 

- Her er det mye selvlært. Vi ser på youtubevideoer og tar ting derfra. Vi har også en mamma som har drevet mye med turn, og det går jo i prinsippet mye ut på det samme, smiler Marie.

Odin er en spretten fjordhest som har gått 1 meter sprang og 90 cm feltritt. Her fra et stevne på Evje i 2007.

Bereist herremann

Men selv om Odin er debutant i grenen voltige, så er han på langt nær fremmed for å være på en stevneplass. Han har nemlig duppet hoven innom ganske mange grener.

- Han har vært med på sprang, brukshestridning, polocrosse, mounted games, feltritt, dressur, distanse, monté, galoppløp, gangartsridning, flaggritt, trail og nå voltige. I mounted games var han virkelig god, og han deltok til og med i VM med en rytter fra New Zealand, forteller Marie som har eid Odin i 20 år. 

Her er et utvalg blogger fra stevner Odin har vært på:

NM individuelt mounted games 2006

VM i mounted games 2006

Distanseritt på Borestranda 2007

Fjordhest NM, sprang 2007

NM i bruksridning 2008

NM polocrosse 2009

Og det at han har sett mye var nok betryggende for de unge utøverene på ryggen hans.

- Han er jo en veldlig trygg hest, og enkel å reise med. Det tror jeg gav en fin trygghetsfølelse til de som skulle opp og turne på ryggen hans, fortsetter hun.

 

Anniken fikk seg en runde i trav før Odin fant rett gir og hun kunne starte programmet sitt..

- Han ble litt ivrig

Til tross for sin høye alder og at han er eldre enn alle hans tre ryttere til sammen, så var det ikke noe subbing i grusen for Odin sin del.

- På oppvarminga ble han litt ivrig. Han kan bli litt døvhørt når han bare skal skritte, eller så har han vel det man kaller selektiv hørsel. Det var flere hester som skulle varmes opp samtidig, og hver gang de smattet på en annen hest var Odin klar for fart, men han var ikke like lydhør når jeg ville ha han ned i tempo, ler Marie.

Vel inne på banen så ikke den eldre herremannen helt poenget med å skulle skritte rundt hele tiden, det ble derfor noen utfordringer med å holde han i skritt hele veien.

- Det ødelegger jo for poengene til rytteren på toppen om hesten gjør hva den selv vil, og ikke går i riktig gangart. Derfor ble det litt trekk for Anniken, som var første rytter ut. Jeg fikk derimot roa han greit ned til nestemann, og etter det gikk det fint, forteller hun.

Odin trives ute i det meste av vær. Han står ute hele året, men har mulighet til å gå inn i stallen om han ønsker det.

God helse

Til tross for sine 32 år har Odin sjeldent vært skadet. Og eier Marie kan telle på en hånd hvor mange ganger han har vært halt i løpet av de 20 årene hun har hatt han. 

- Det var en gang etter et distanseritt at han stivna veldig, ellers har det bare vært to ganger utenom det. Nå går han ukentlig på ridetimer med min yngste datter i rideskolen på AGR, i tillegg til voltige, og han holder seg enda ung til sinns. Jeg rir han en del på tur selv, og det er ikke sjeldent at bremsene svikter når han kommer til en plass han har lyst til å løpe. I terrenget er han fortsatt en skikkelig fjellgeit, jeg tror ikke det er en plass den hesten ikke kommer frem, forteller hun.

Marie har fått flere spørsmål om hvordan hun klarer å holde hestene sine ved like så lenge. Tidligere hadde hun nemlig også en ponni som ble 32 år gammel. Svaret hennes er variert arbeid, og utegang.

- Jeg tror, spesielt for eldre hester, at det er bra med bevegelse hele døgnet. Står de i ro inne på en boks stivner de gjerne. Jeg merket i alle fall forskjell på trivselen til mine hester da jeg begynte med utegang for 10-15 år siden. Også kan man jo konkludere med at hestene mine får prøvd seg på ganske mye forskjellig, noe som gir ulik type belastning. Både i mounted games og polocrosse ble det mye fart og krappe svinger, men det taklet han greit, sier Marie.

Odin og Filipa

Fantastisk miljø

Voltigestevnet i Kristiansand ble også en debut for Maries del, hun hadde svært begrenset erfaring før introduksjonskurset i april.

- Jeg har tidligere dekket to VM i voltige som journalist, men jeg så aldri på hva longøren gjorde. Da var det de oppå hesten som var i fokus. Når jeg kom inn i ringen merket jeg nesten ikke hva ungene gjorde oppe på ryggen til hesten engang, jeg var bare så fokusert på å holde hesten i riktig tempo, ler hun.

Hun er også imponert over miljøet i voltigesporten.

- Vi har virkelig blitt tatt godt i mot av miljøet. Til stevnet hadde de tatt med seg ekstra voltigegjorder som vi fikk låne ettersom vi hadde fire hester og en gjord med oss, og de stilte opp og forklarte tålmodig svarene på alle de dumme spørsmålene vi kom med. De hjalp oss på oppvarmningen og hjalp ungene om det var noe de trengte hjelp til. Av alle de miljøene i hestesporten jeg har vært innom, og det begynner jo å bli en del, så har jeg sjelden møtt en så stor vilje til å hjelpe. Det virker som voltigemiljøet i Norge er veldig bra. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, dette må vi helt klart gjøre mer av, avslutter Marie.

Norgesmesterskapet

Gullet i NM senior/junior gikk til Kristine Åssveen fra Søndre Nordstrand Rideklubb på hesten Shiroz, longert av Lilly Weldingh. Sølvet gikk til Maren Primstad fra Sandnes og Jæren, og bronsen gikk til Vanessa Wick fra samme klubb.

I NM children gikk gullet til Ella Bryne Smogeli fra Lommedalen Kjøre og Rideklubb på hesten Lady, med Maria Selliken som longør. Tage Øverland fra Rogaland Rideklubb sikret sølvet i klassen.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng