(Illustrasjonsfoto: Trine Bøhnsdalen)
Transport

Ikke inn der?!?

En hest som mykt og villig hopper inn i en mørk henger uten å nøle er i sannhet en fryd for øyet. Men det krever en del forarbeid.

Hengerlessing, ordet smaker bittersøtt. Det positive med å laste en hest på henger er selvsagt at du kan ta den med deg til et helt annet sted. Du kan dra på kurs, stevner eller til veterinæren når det trengs. Baksiden av medaljen derimot er selve prosessen med å få hesten på hengeren. For det gjør de færreste hester av seg selv, med mindre de har hatt mye forberedelser, trening og positive erfaringer.

Det å gå inn i en mørk henger uten utgang er langt fra naturlig for hesten. Likevel kan den lære å bli komfortabel med det hvis den blir forberedt riktig. (Foto: Trine Bøhnsdalen)

Forberedelser

Det kan selvsagt være mange grunner til at hester nøler med å gå på hengeren. Den mest åpenbare grunnen er selvsagt at hester er fluktdyr som naturlig nok er ganske klaustrofobiske. I et trangt, mørkt rom som i en hestehenger vet hesten at den er i en langt mer sårbar posisjon for potensielle rovdyr og de færreste hester ønsker å sette seg selv i en slik posisjon.

En annen grunn er ofte mangel på forberedelse. Det er nemlig et par ting enhver hest bør kunne før den introduseres for en hestehenger, men her er det mange som fusker.

Hesten bør kunne berøres over hele kroppen, den bør ha gode manerer under håndtering og kunne flytte seg for press både forover, bakover og sideveis uten motstand. Du kan nesten se på hengerlessing som eksamen på alt bakkearbeidet du har gjort med hesten din. I tillegg bør den ha lært å stå bundet, og den bør ha lært å være komfortabel i trange omgivelser. Mange hopper over slik forberedelse, men opplever likevel ofte at unghesten laster utmerket den første gangen. Det er ganske vanlig hvis unghesten har tillit til mennesker. Den har jo ingen formening om at rommet du ber den gå inn i snart vil lukke seg rundt den og bli til et mørkt, bråkete og gyngende rom, hvor det ikke finnes noen utvei?

Mange finner derimot ut ved neste transportering at unghesten nå er langt mer motvillig til å nærme seg hengeren, fordi den nå har erfart at hengeren er et utrivelig sted. I stedet for å gradvis bygge opp unghestens selvtillit har det gått motsatt vei. Noen misforstår dette og sier at hesten bare er trassig, for den har jo gått så fint på hengeren tidligere, og mange legger derfor på mer press, noe som igjen kan være med på å øke unghestens usikkerhet.

Det finnes mange måter å forberede en hest på hengerlessing, og du må ikke nødvendigvis ha en henger i begynnelsen. Bruk fantasien, og jobb som om det faktisk er en henger der. (Foto: Privat)
(Illustrasjonsfoto: Trine Bøhnsdalen)

Gode erfaringer skaper selvtillit

Hos en ung hest uten mye erfaring er det aller viktigste å skape situasjoner som hesten kommer ut av med styrket selvtillit. For hver gang hesten overkommer en utfordring med stoltheten i behold og følelsen av å lykkes, vil selvtilliten øke og den vil være i stand til å takle stadig mer utfordrende ting. En hest som har opplevd mye negativt i forbindelse med en hestehenger er ofte en langt større utfordring enn en unghest som bare har en nysgjerrig frykt for det ukjente.

Det første som er viktig med en uvillig hest er å finne årsaken. Hvorfor vil den ikke på hengeren? Er den redd? Hva er den redd for? Er den redd i spesielle situasjoner? Med spesielle mennesker? For spesielle hengere? Er den redd for å gå på lemmen, å gå inn i hengeren, å stå i hengeren, når hengeren beveger seg eller er den redd for selve hengerlastingen? Har den dårlige erfaringer bak seg som den bygger sine reaksjoner på? Forventer den smerte, ubehag, stress, press og forvirring? Eller synes den kanskje bare det er mer komfortabelt å være på beite med sine venner? Om hester fikk velge helt fritt, hadde de sjeldent gått inn i en trang, mørk henger og kjørt flere timer vekk fra sine vante omgivelser. Utfordringen er bare at dette ofte er en nødvendighest hvis man holder på med hest og en veldig nyttig en sådan. 

En god pekepinn på en god og vellykket hengerlessing er når hesten er enda mindre usikker neste gang du skal laste den i hengeren. (Illustrasjonsfoto: Trine Bøhnsdalen)

De små tegnene

Ofte glemmer vi å se etter de små tegnene som hesten gir og belønne dem. Det er mye som foregår mentalt hos hesten før den står med alle hovene inne på hengeren. Et nysgjerrig blikk inn i hengeren, et dypt åndedrag, et tegn på at den ønsker å trå på hengeren, men ikke er helt sikker. Alt dette kan være små ting som er verdt å belønne og som kan styrke hestens følelse av at den faktisk gjør rett. Den som kan klare å lese alle disse små signalene, og belønne hesten for å tenke i en slik positiv retning, selv om det ikke nødvendigvis er et fysisk steg nærmere å stå inne i hengeren, vil oppleve at det svært sjelden er nødvendig å gå til store, fysiske virkemidler under en hengerlasting.

Store signaler, mye press og stress hos menneskene rundt er som oftest det som skaper forvirring og enda mer stress i hesten. Når adrenalinet begynner å pumpe hos oss, for vi har jo som regel begrenset med tid og kanskje mange skeptiske tilskuere, er det vanskelig for oss å bevare roen og tenke klart. Vi mister kanskje synet av de små signalene som hesten hele tiden sender ut, og hesten på sin side får verken tid eller anledning til å slappe av, noe den absolutt bør få anledning til dersom de positive effektene av en hengertreningsøkt skal vare også senere.

Når stoppet du for eksempel sist opp og klappet hesten under en hengerlasting? Og har du noensinne avbrutt lastetreningen av en usikker hest, tatt hesten og deg selv bort fra hengeren, latt hesten gresse og gitt deg selv en mental pause, for så å ta en frisk start? Hester er som oss i den forstand at de lærer aller best når de er komfortable og føler seg trygge i omgivelsene. En redd hest er i flukt- og forsvarsmodus. Den kan saktens lastes på mange måter likevel, det har vi nok alle både sett og erfart, og det behøver ikke alltid å se brutalt ut heller. Svaret på hvordan det føltes for hesten dukker som regel opp først ved neste hengerlasting. Lar hesten seg laste rolig, mykt og villig på hengeren, eller er den like uvillig, eller kanksje enda mer uvillig, enn tidligere?

Visualisering - du kan!

Henry Ford sa en gang: “Whether you think you can do it, or think you cannot, you are right.” De kloke ordene rommer mer sannhet enn vi ofte aner når det kommer til arbeid med hester. Vår mentale innstilling og vår tro på det vi gjør er alfa og omega for hvor vellykket en treningsøkt vil være.

"Å, jeg trodde ikke han kunne klare det," sa en eier på et kurs når hun så på at hesten hennes ble lastet av noen andre. Den gikk rett på, noe den ikke hadde for vane å gjøre.

Den mentale sperren eieren hadde i tankene sine mens hun arbeidet med å laste hesten, fortalte hesten at hun ikke trodde han kunne gjøre det. De fleste hester er raske med å plukke opp slike negative følelser, og det er derfor viktig å kunne visualisere hva det er vi ønsker skal skje. Se for oss hesten som villig, mykt og rolig lar seg laste i hengeren, selvsikkert og uten problemer.

Dette er ikke alltid like lett for de som har mange dårlige opplevelser med å laste hest på henger. De ser ubevisst for seg at dette ikke vil fungere. Hvis man er i en slik posisjon kan det være en fordel å “trene” seg selv på hester som er enkle å laste på hengeren, slik at man selv får en positiv assosiasjon til hengerlasting som man kan overføre til andre, mer usikre, hester. I en hengerlessingssituasjon kan det også være en fordel å overlate leietauet til noen andre som ikke har disse assosiasjonene til hesten.

Den gamle hengeren fungerer som skygge på varme sommerdager og blir hyppig brukt. Mange fôrer også grovfôr inne i hengeren så hesten skal assosiere den med noe positivt. (Foto: Trine Bøhnsdalen).

Skap gode rutiner

Hester er vanedyr. Ting som skjer igjen og igjen, som ikke skader dem eller gjør dem engstelige, blir de overraskende raskt komfortable med. Men selv om hengertrening og -lasting ofte er en del av hverdagen for konkuransehester som reiser mye, er det for hobbyhesten som regel noe som bare skjer noen få ganger i året. Mange har heller ikke anledning til å trene, de har ikke henger selv og synes kanskje det er et styr å låne kun for å la hesten gå på et par ganger uten å skulle noe sted.

Men å forvente at en hest skal gå lydig på uten å nøle, uten å ta seg tid til å trene på dette, er som å forvente at en hund skal gå forbi en kotelett uten å sikle. Det tar tid å skape gode rutiner, og rutiner er nettopp avhengig av at det gjøres jevnlig, over en lengre periode.

I USA har en familie i Montrose, Colorado funnet frem til sin egen måte å vende hestene til hengeren på. De har satt en gammel henger ut i luftegården. Den fungerer som léskur og skygge for hestene på varme sommerdager. Den samme hengeren som hestene hadde et dårlig forhold til, har nå forvandlet seg til en positiv gjenstand hestene liker og har bruk for. Dette har endret begge de to hestene fra uvillige hengerlastingshester, til veloppdragne hester som hopper rett inn i hengeren selv også når de skal ut på kjøretur.

(Illustrasjonsfoto: Trine Bøhnsdalen)

Uproblematisk og udramatisk

Jeg husker fortsatt min overraskelse over hengerlastingen på kvegstasjonen hvor jeg jobbet i Australia for flere år siden. Mange av hestene som ble lastet var såvidt grimetemt og lite håndtert. Cowboyene kjørte lastebiler hvor hestene måtte hoppe fra en høy avsats og inn i det mørke lasterommet. Sammen med de uerfarne hestene ble det alltid lastet én eller to ranchhester som var trygge og tålmodige og unghestene hoppet frivillig inn sammen med dem. Da jeg spurte om de noen ganger hadde problemer med at noen av hestene ikke ville laste, overrasket svaret meg.

"Hvorfor skulle vi ha problemer med det?" var svaret.

I ettertid er jeg kommet frem til at deres selvsikre holdning og positive innstilling til lastingen av unghestene må ha vært en stor del av deres vellykkede hengerlasting. I tillegg gjorde de dette raskt til hverdagskost for unghestene. Den jevne rutinen ga selvtillit til unghestene, som etter hvert lærte at de uten problemer kunne mestre den store Hengerlastingoppgaven.

Denne artikkelen er tidligere publisert på hest.no, og er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng