Dølahesten Ingerø Lise ble diagnostisert med cushings. (Foto: Marie Mellegård Guslund)
Hest

En ordentlig teddybjørn

Det kan nesten se litt søtt ut, men under den lange pelsen finnes det en hest som er uhelbredelig syk.

Dette er tredje del i serien om forfangne hester. Serien er basert på et foredrag som veterinær Constanze Fintl holdt på Mjøsa hesteklinikk. Foredraget vil holdes igjen på Norges veterinærhøyskole over sommeren.

Første del leser du her: Hest med forfangenhet

Andre del leser du her: Hest med sukkersyke?

Cushings, eller PPID som det også kalles, er en sykdom som har blitt mer vanlig de siste årene. Den settes ofte i sammenheng med forfangenhet, og blir gjerne nevnt sammen med metabolsk syndrom (EMS). Cushings er helt riktig en sykdom som kan føre til forfangenhet, men selv om den har mye til felles med EMS, så er det en helt annen sykdom.

- Cushings er en sykdom som typisk rammer hester fra 15-16 års-alderen og eldre. Det som skjer er at hesten får en nedsatt produksjon av dopamin. Dermed mister hesten den hemmende effekten dopamin har på hypofysen. Dette fører til overproduksjon av hormoner, forklarer Constanze.

En hest som er rammet av Cushings har nesten fem ganger økt risiko for å bli forfangen - derfor blir disse sykdommene ofte sett i sammenheng med hverandre.

Hvem får det?

Cushings kan ramme alle raser: hester og ponnier, og også esler. Det er i all hovedsak eldre hester som får denne sykdommen, selv om Constanze har vært borti yngre hester som har vært rammet.

- Denne sykdommen rammer de eldre hestene, men den yngste jeg har sett har vært ti år, sier Constanze, som også har hørt om hester ned i seksårsalderen med sykdommen.

- Men da er det som regel noe unormalt som har skjedd, og ikke i forbindelse med en aldringsprosess som vi oftest ser, slår Constanze fast.

Pelsen til en hest med cushings er tykk, lang og krøllete. (Foto: Marie Mellegård Guslund)

Hvordan ser man det?

Cushings ser du ofte ved at hesten får unormalt mye hårvekst.

- Det første du kan merke er at hesten slipper vinterpelsen sent. Og når den mister pelsen, så blir det gjerne igjen litt tjafser her og der. Typisk på beina eller under haka. Noen ganger kan det se ut som om pelsen skifter litt farge og blir lysere. Dette fordi den lange pelsen som ikke blir røytet av, blir solbleket, forklarer Constanze.

En sjelden gang får hestene så ekstremt med hår at de ser ut som teddybjørner.

- Av og til ser dem med den lange, krøllete pelsen, men det tar gjerne noen år før de kommer så langt i sykdomsprosessen, sier Constanze.

Før hesten utvikler den lange pelsen er det andre symptomer som kan dukke opp. Constanze ramser opp hva man kan være obs på.

  • Hestene begynner ofte å tape muskelmasse uten at det er en grunn for det - gjerne langs ryggen, rumpa og skuldrene.

  • De får ofte litt kuleform på magen. Dette fordi magemusklene blir svake slik at de ikke klarer å holde magen inne.

  • De får en unormal fettfordeling rundt på kroppen - blant annet er fettkuler over øynene vanlig.

  • De begynner å drikke og tisse mye. Ser man at det er ordentlig vått i boksen, så kan det være et tegn.

  • De blir ofte slappe og nedstemte.

  • Hestene får gjerne lett infeksjoner. Små problemer som ikke har vært problemer før kan plutselig bli utfordrende. For eksempel sår som ikke gror ordentlig.

- Har du hatt hesten i mange år, også plutselig begynner den å få slike problemer, så tenk litt om den kan ha underliggende cushings, sier Constanze.

Med cushings er det ingen mulighet for at hesten blir frisk, men man kan gjøre livet bedre for hesten. (Foto: Marie Mellegård Guslund)

Hva gjør man?

Cushings blir diagnostisert igjennom typiske kjennetegn som alder, hvordan hesten ser ut og hvordan den oppfører seg. Det er også noe du kan teste igjennom en spesiel blodprøve. En en vanlig blodprøve holder ikke. 

- Du må ta en blodprøve som måler ACTH-nivået i hestens blod, forklarer Constanze, og legger til at det er noe som kan måles hele året, men som gir best resultat om det måles på høsten.

Hvis hesten får påvist Cushings er det ingen mulighet for at hesten blir frisk igjen. Man kan allikevel gi hesten et godt liv videre.

- Du må håndtere de problemene som oppstår i forbindelse med sykdommen. Har hesten lang pels som ikke slipper, så klipp den. Drikker hesten mye, så sørg for at den alltid har vann. Hvis hesten får sår eller infeksjoner er det viktig at disse blir behandlet raskt, for hesten evner ikke å bekjempe det selv, sier Constanze.

Riktig fôring

Som alle hester som er i faresonen for forfangenhet er riktig fôring av hester med Cushings viktig.

- Disse hestene blir ofte litt tynne og trenger ekstra energi. Prinsippet man bør legge seg på er energi i form av fett, og lite karbohydrater, forklarer Constanze, og tipser om betfiber og maisolje, eventuelt riskli.

Kan medisineres

Det er et preparat på markedet som heter Prascend som har fungert positivt på flere hester med Cushings. Det virker slik at den erstatter den dopaminen som ikke blir produsert i samme mengde som før. For mange hester blir da symptomene mildere.

- Det er alltid et «men» ved slike medisineringer, og det har vist seg noe utfordrende å finne en effektiv mengde av medisin, uten at det gir bieffekter. Noen hester kan innledningsvis miste appetitten, så dosene må jobbes litt med, sier Constanze, og legger til at for de fleste hester er disse problemene overkommelige.

Hun minner også om at en slik medisinering ikke er gratis. Til en 500 kilos hest må man beregne en kostnad på rundt 12 - 13 kroner per dag, altså noen hundrelapper i måneden. I tillegg skal man vite at dersom hesten starter med medisinering er dette noe hesten må fortsette å stå på resten av livet.

Kan leve flere år

Hvor fort sykdommen utvikler seg varierer fra hest til hest. Sykdomsprosessen kan ikke bremses, men med godt hestehold og eventuell medisinering kan vi hjelpe de hestene som har fått sykdommen. Med god oppfølging er det ingen grunn til at en hest med Cushings ikke kan leve i flere år. Det som ofte avgjør om det går bra eller ikke er om forfangenhet er en del av sykdomsbidlet. Hvis det er det, er prognosen mer avventende.

Og uavhengig om vi snakker om Cushings, EMS eller en akutt forfangenhet, så håper Constanze at du har én ting i minnet dersom hesten din har blitt forfangen, eller viser tegn til å bli det:

- Tenk over hvorfor hesten har blitt det! Hvis du ikke gjør noe med den underliggende årsaken, så kan jeg nærmest garantere at det vil skje igjen, avslutter Constanze.

Denne artikkelen er tidligere publisert på hest.no, og er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng