Hvilket bein, sa du?
![](https://legacy-assets.hest.no/15128/paragraph/31822.jpg)
- Rundt 70 prosent av det vi jobber med handler om å utrede halthet, sier Sigurdur Freyr Sigurdsson. Han jobber som veterinær på Bjerke Dyrehospital, og er ekspert på hestesykdommer.
Halthet defineres som enhver forandring i hestens måte å bevege seg på, og skyldes smerte. Det er kroppens måte å kompensere å forebygge skader.
- Ofte kan det være vanskelig å se lav grad av halthet, men man merker at hesten presterer dårligere og ofte blir på dårlig humør, forteller han.
Noen hester er også flinke til å dekke over.
- Enkelte hester viser ikke smerte, de kompenserer og gjør det vanskelig for oss å se at de har vondt, sier veterinæren.
Halthetsgrader
Halthet deles opp fra null til fem grader:
0 - Haltfri
1 - Mild-lavgradig halthet på rett linje, synlig med hodenikk eller asymmetrisk bevegelse over vekkenet. Kan være inkonsekvent.
2 - Tydelig-middegradig halt - konsekvent.
3 - Markant-konsekvent halthet slår gjennom diagonalen.
4 - Alvorlig halt hest, men kan fortsatt trave (ofte halt i skritt).
5 - Belaster ikke beinet.
![](https://legacy-assets.hest.no/15128/paragraph/31826.jpg)
To typer halthet
Veterinærene deler også halthet inn i utgangshalthet og bøyehalthet.
- Utgangshalthet er hestens primære problem. Det er slik hesten beveger seg uten at vi eller noen andre har tatt i den, sier Sigurdsson.
Bøyehalthet vises etter at man har gjort en provokasjonstest, manipulasjon, trykktest eller tilsvarende. Dette gjøres ofte ved salgsundersøkelser eller om hesten presterer dårlig.
- På denne måten kan man lokalisere et underliggende problem. Men det er viktig å huske at bøyehalthet ikke er så alvrolig eller et problem. En hest kan ha normale prestasjoner og være helt frisk selv om den er bøyehalt, forklarer han.
![](https://legacy-assets.hest.no/15128/paragraph/31824.jpg)
Frambeina
For å avgjøre hvilket bein hesten har vondt i, bruker Sigrudsson ulik metode på frambein og bakbein. Dersom han mistenker ett av forbeina, følger han nøye med på hestens hode når den beveger seg.
- Hesten skal holde hodet jevnt i trav. Unormale hodebevegelser kan indikere halthet, og det er viktig å huske på at hesten legger mer vekt på det beinet som er bra, sier han.
Hodet vil gå ned når hesten belaster det friske beinet, og gå opp når det halte blir belastet.
- Vi ser av og til at hestene kan være haltfri på rett spor, men når de går på volte må de bøye seg og får mer belastning der de eventuelt har vondt. Da vil haltheten bli mer tydelig. Dette er grunnen til at vi av og til longerer hesten når vi ser etter halthet, sier Sigurdsson.
Bakbeina
Bakbeina er litt mer kompliserte å avgjøre, der bruker man hestens bekken som en indikator.
- Vi ser om bekkenet beveger seg i takt med hesten, og om det er jevne og symmetriske bevegelser, sier han.
Dersom hesten er halt, vil bekkenet gå opp når det halte beinet belastes eller det vil gå ned når beinet føres frem. En såkalt hip drop.
Klarer du å se om denne hesten er halt, og i såfall hvilket bein?
![](https://legacy-assets.hest.no/15128/paragraph/31827.jpg)
Skyldes ofte problemer i hoven
Når man har funnet ut hvilket bein hesten har vondt i, er neste punkt å finne ut hvor smerten sitter. Sigurdsson anbefaler at man alltid begynner nederst.
- 70 prosent av problemene vi finner sitter i hoven, og det finnes mange diagnoser. Det man selv kan gjøre er å se om noe sitter fast, en stein, pinne eller stein? Alle staller bør også ha en visiteringstang slik at man kan sjekke om hesten har noen ømme punkter i hoven. Det kan skyldes hovbyll, sier han.
Mindre enn fem prosent av problemene ved halthet sitter i hestens skulder.
- Som hesteeier er det lurt å søke kunnskap og være oppmerksom på symptomer på halthet for å kunne stoppe det på et så tidlig tidspunkt som mulig. Det kan for eksempel være at hesten står i unormale posisjoner, muskelsvinn, hevelser, galler eller fyllinger. Gjør det til en vane å kjenne over beina til hesten, sier Sigurdsson.
En vitenskap og kunst
Dersom du har problemer med å se om en hest er halt eller ikke, er det ingen grunn til å fortvile.
- Å kunne se halthet på en hest og hestens bevegelsesproblemer er en kombinasjon av kunnskap, vitenskap, erfaring og kunst. Det finnes ulike måter å undersøke en hest på, og to veterinærer kan oppfatte at samme hest er halt på to ulike bein, sier Sigurdsson.
Dersom hesten viser halthet av høy grad bør den sette inn på boks og få en akutt-time hos veterinær. Sigurdsson anbefaler også å oppsøke veterinær om hesten er halt av lav grad i mer enn syv dager.
- Om du er i tvil om hesten er halt, kan du gjerne mønstre den i skritt og trav på hardt og mykt underlag eller longere den. Det eneste du ikke bør gjøre, er å gå inn på nettet og spør Dr. Google om råd. Da ringer du heller til veterinæren, avslutter han.
Denne artikkelen er tidligere publisert på hest.no, men er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.