Hva har man egentlig råd til?

Harald Hansen er daglig leder av Borga Stålbygg AS, som er ett av flere firmaer som tilbyr ridehaller i Norge. Thor Gunnar Mathisen har gjennom firmaet sitt Stallmestern hjulpet mange i prosessen både med å bygge stall og ridehall. De har gjennom mange år bygd seg opp mye erfaring rundt byggeprosesser. I del en av denne artikkelen ga de råd til idéfasen.
Når man har en viss idé om hva man ønsker, er tiden inne for å gjøre byggeplanene så konkrete som mulig. Det er også nå man må se på hva ulike løsninger koster, og kanskje kutte litt ned på ønskelisten.
- Det finnes mange måter å gjøre bygget billigere på, om man bare tenker litt. Men det er ikke alltid det lønner seg i det lange løp, for eksempel når det gjelder isolering av en ridehall. Bygger man en uisolert hall, vil det være mye dyrere å etterisolere den enn å bygge den isolert med en gang, sier Hansen.

Minstekrav
Ting man kan kutte ned på, er kvaliteten på materialene som brukes. Men også her må man tenke seg godt om.
- Velger man billige materialer, går de gjerne i stykker. Da får man et bygg som trenger mye vedlikehold og vil bli dyrt å drifte. Derfor må man tenke seg godt om her og kutte på de riktige stedene, sier Mathisen.
Bygger man stall er det viktig å ha en god romplan, og sørge for at man følger Mattilsynets krav og forskriften om velferd for hest.
- Det finnes en del retningslinjer med minimumstall man må forholde seg til. Disse kan leses som bør på eldre bygg, og skal på nye bygg. Blant annet skal stallgangen være 2,5 meter bred, husk da å regne inn dekkenhengere på boksdørene som bygger ut i gangen. Hester på over 1,71 meter i mankehøyde skal ha en boks på over ti kvadratmeter. Bygger man nytt kan det være en fordel å bygge stort nok, sier han.
Ventilasjon
Andre ting man bør planlegge godt, er ventilasjon.
-Det blir fort støv, gasser som ammoniakk, tett og fuktig luft, m.m. En hest vil prestere dårlig om den står i et dårlig inneklima. Det er derfor viktig at man har bygd ett ventilasjonsanlegg som fungerer, sier Mathisen
Også i en ridehall må man tenke ventilasjon.
- Det nesten alle som bygger isolert ridehall ikke tenker på, er at den kan varmes opp. Det koster ganske mye penger med mindre man har tilgang på egen skog og kan ha flisfyring, sier han.
Et nytt alternativ er å ha veggplater med mange små hull i. Harald Hansen mener det kan være en god løsning for noen.
- Platene stopper vær og vind, og gir et lunt miljø. Man får samme luftfuktigheten inne og ute, og mye bedre lufting enn i en tett hall, sier han.
Brann
En stall eller ridehall vil få en brannberegning, som setter krav til hva man må ha av brannanlegg og rømningsveier.
- Bygger man for eksempel over to etasjer og skal ha plass til publikum, blir kravene til rømningsveier og brannvegger større. Man kommer gjerne i en høyere brannklasse, og da kan ting bli dyrere, sier Mathisen.
Det er lurt å sette seg godt inn i disse reglene, og se hvordan for eksempel antall hester det er plass til i stallen gir utslag på kravene som blir satt.
- Den tiende hesten i stallen kan gjøre ting veldig mye dyrere å bygge. Det er forskriftene om velferd for hest som utløser en del krav om man har over ti hester og som dermed gjør det dyrere, sier han.

Lagring og HMS
Skal man ha ansatte på anlegget, må man også forholde seg til arbeidsmiljøloven og kravene til helse, miljø og sikkerhet (HMS).
- Ansatte har krav på tilgang til garderobe og dusj. En annen ting som er verd å merke seg, er at om man tenker å bygge et lite kjøkken bør dette kalles anretningsplass. Bruker man ordet kjøkken kan man fort få store krav fra Mattilsynet, sier Mathisen.
Videre anbefaler han at folk husker å tenke på lagringsplass, enten de bygger hall eller stall.
- Det er billigere å kjøpe inn store mengder høy og flis, men da må man ha en plass å oppbevare det. Brannmessig er det dessuten ikke bra å oppbevare høy og kraftfôr i samme rom som hestene, sier han.
Utformingen
Bygger man hall, må man avgjøre både hvor bred og høy den skal være.
- Valgene her bør man ta litt ut fra hva hallen skal brukes til. Ulike brukergrupper har ulike behov, for eksempel trenger ikke islandshester en hall som er så høy. Men driver man med voltige bruker man gjerne en kjempelang pisk, og det er nokså upraktisk om den hele tiden setter seg fast i taklampene, sier Mathisen.
Harald Hansen minner om at folk ikke må se seg helt blinde på gulvarealet.
- Husk at man må ha vant på innsiden av veggene, som skrår fra veggen og ned mot banen. Bæringen i veggene vil ofte også bygge inn, og gjør at banen blir smalere enn man hadde trodd. Det er kjedelig å få en bane med 16 til 18 meters bredde når planen var 20 meter, sier han.

Ridebanebunn
Hvilket dekke man velger å ha på underlaget i hallen, vil ha stor betydning for hvor dypt man må grave i lommeboka. En fiberbunn kan fort koste opp mot en halv million kroner, men det finnes også rimeligere løsninger.
- Sandbane med flis kommer gjerne bare på en femtedel av denne prisen. Velger man fiberbunn er det viktig å huske at banen bør vannes litt hver dag, så ikke fiberen kryper opp fra sanden Da blir banen som et teppe og må blandes med jordfres. Den krever at du følger med hele tiden, sier Mathisen.
Gummi skal ikke brukes inne i en ridehall.
- Dette er laget av gamle bildekk. Materialet inneholder også sot, som blir til svevestøv. Man får også gasser fra gummien som ikke er heldig å ha innendørs, sier han.
De små detaljene
Det finnes mange steder man kan kutte ned på kostnader i byggeprosessen, men på noen områder ber Mathisen folk om å tenke seg godt om.
- På alle dører bør det være dørstoppere som gjør at dørene ikke smeller igjen. Gjerne at typen der man har en arm i toppen som bremser. Får man et vindkast kan de tunge dørene gå igjen og skade både hester og barn, sier han.
Man bør også planlegge godt når det kommer til montering.
- Det er for eksempel dumt å utsette monteringen av lys og vanningsanlegg i ridehallen til etter at byggingen er ferdig. Leie og transport av lift koster tusenvis av kroner, så dette bør gjøres når utstyret uansett er på byggeplassen, sier Mathisen.
Veien til suksess
Når planene begynner å komme i boks, må man til slutt tenke gjennom hvilke rolle man selv skal ha under byggeprosessen.
- Det billigste er å engasjere seg selv, bruke lokal entreprenør til grunnarbeid og en leverandør til å sette opp bygget. Men har man tid, kapasitet og kompetanse? Og hvor komplekst er bygget? Dette er ting man må vurdere, sier Hansen.
Veien til suksess er ikke så lang om man bare tar noen forhåndsregler.
- Man må ha en solid og gjennomtenkt plan, ha en plan b, ha god risikostyring, en dyktig prosjektleder og solide leverandører. Det er vanskelig å gardere seg mot alt, men dette gjør risikoen langt lavere, avslutter han.
Denne artikkelen er tidligere publisert på hest.no, men er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.