Therese Thøgersen har drevet Kommandørgården i 27 år, og valgte for noen år siden å inkludere hesteinteressen i driften.
Hest

Bygde ut hotell med ridesenter

Ti hopper fra island ble starten på noe som skulle bli mye større. Hotelldirektør Therese Thøgersen har latt hesteinteressen bli en del av arbeidsdagen sin på den danske øya Rømø.

- I juli, når det er på det travleste, får jeg ikke tid til å ri selv, forteller Therese.

Hun har drevet Kommandørgården i 27 år, et feriekompleks med hotell, campingplass, spa, lekeland og ridesenter. Totalt har senteret rundt 120 hester, men slik har det ikke alltid vært.

- Jeg har vokst opp her på Rømø, og er andre generasjon i familien som driver hotellet. Hest er noe jeg alltid har vært interessert i, og har derfor hatt noen egne hester på stedet, sier hun.

Mange av turhestene er eget oppdrett.

Avler egne turhester

Fra tid til annen tok hun med seg noen av gjestene på ridetur, og det falt i smak. Øya Rømø er blant annet kjent for å ha nord-europas bredeste sandstrender, på det bredeste må du gå tre kilometer fra du kommer ut på stranden til du når vannet.

- Det var veldig populært, så for 15 år siden bestemte jeg meg for at vi også skulle satse på hest. Det begynte med at jeg hentet ti hopper fra Island som fikk føll. Siden har vi bygd opp flokken mye ved å avle selv, forteller hun.

Av de 120 hestene brukes rundt 80 som ridehester til turistene. Resten er avlshopper og unghester.

- Vi har også to avlshingster som vi bruker på hoppene våre. De er født her, og har et godt hode. For meg er det viktig at vi har sikre og fine hester, derfor er det også slik at de hoppene som er mest populære blant gjestene våre tas ut og brukes i avl. Det er jo slike hester vi ønsker flere av, sier Therese.

Det er både stall og ridehall på stedet, men hestene går ute hele året. Området er nøye opparbeidet for formålet.

Går på utegang

Området til hestene ligger bare en liten gårtur fra hotellet, og like ved campingplassen. Bortsett fra avlshoppene og ungehestene står alle hestene her.

- Vi bruker løsdriftssystemet til den tyske produsenten HIT Active Stable. Det innebærer at de har et stort fôrbrett, liggeplasser og automatisk kraftfôrstasjon. Den sistnevnte har vi imidlertid hatt litt problemer med å få til å fungere, da hestene må gå med chip på seg som blir lest av maskinen og avgjør hvor mye kraftfôr hver enkelt skal få. Ettersom hestene ikke går med grimer har vi flettet chipen inn i manen, men den faller lett av. Og det blir dyrt å erstatte dem hele tiden, forteller hun.

Hestene er delt inn i to flokker, en for hoppene og en for vallakene. De to hingstene på gården har egne områder.

- Store deler av uteområdet har betong som underlag, som vi rengjør med maskiner. Men det er også områder med sand slik at man får en viss drenering. Problemet er bare at det lett kan bli litt sølete, så nå skal vi forsøke å legge en type drenerende matter under sanden, forklarer Therese.

Det er kun den nordligste delen av Rømø som er fredet, og stengt for all ferdsel. Resten av strendene kan både brukes til ridning og i enkelte områder bilkjøring.

Bor i en nasjonalpark

Store deler av året får hestene også gå på de store beitemarkene ned mot havet om kvelden og natten. Flokken har da utsikt over et område som står på UNESCO sin verdensarvliste, Vadehavet. Dette er det største ubrutte systemet av fjæresand og mudderflater i verden, og strekker seg helt fra sør i Danmark, langs kysten av Tyskland og ender i Nederland.

Området blir ofte kalt for verdens største internasjonale lufthavn, ettersom rundt 15 millioner trekkfugler stopper for å tanke opp her hvert år. Man kan også plukke spiselige stillhavsøsters like utenfor hestenes beite når sesongen tillater det. Hestene bryr seg imidlertid lite om det.

- Rømø er også del av en nasjonalpark, uten at det legger noen særlige begrensninger på hvor vi kan ri. På strendene er det stort sett fritt frem, mens vi må holde oss til de oppmerkede rideløypene i skogen. Men dem er det en god del av, forteller Therese.

Kommandørgården består av både hotell, campingplass, lekepark og hestesenter. Det er basseng både ute og inne på området.

På grensen til Tyskland

I størrelse er Rømø nesten to mil lang og seks til åtte kilometer bred, og ligger på vestkysten av Jylland. Nesten på grensen til Tyskland, men bare litt over en times kjøring fra Legoland.

- Vi har ikke så mange gjester fra Norge, noe som har litt å gjøre med at det er veldig vanskelig for oss å få til avtaler med de store fergeselskapene som seiler til Norge. Mange kjøper pakkeløsninger av dem med overnatting, men de bruker helst hoteller som ligger nord på Jylland, forteller hotelldirektøren.

De fleste som kommer til Rømø er danske eller tyske, og innbyggertallet mangedobles i feriene.

- Vi er rundt 700 fastboende her på Rømø, men det er 1400 feriehus. Bare på Kommandørgården har vi plass til 2000 gjester når vi regner med campingplassen, sier Therese.

Dersom du ikke ønsker å ri Kommandørgårdens hester, er det også mulig å ta med sin egen hest til Kommandørgården. Disse plasseres i gjestebokser.

Tar med seg hesten hjem

Stallen er imidlertid ikke bare åpen for hotellets gjester, bare 30 prosent av dem som rir bor på stedet.

- Det finnes tre steder på Rømø som driver med guidet turridning, hvor vi er de største. Vi har mange voksne gjester og mødre med barn som velger en av pakkeløsningene vi har med både opphold og rideferie. Man har også mulighet til å komme hit med sin egen hest og ri i området, en rekke tyskere benytter seg av det tilbudet, sier hun.

Therese har også hatt flere gjester som har vært så fornøyd med hestene de har ridd, at de rett og slett har kjøpt dem og tatt de med hjem.

- Blant dem har jeg også hatt kunder som har kommet tilbake for å kjøpe flere hester av oss, noen har tre-fire stykker herfra. Det er mange gjester som skryter av hestene våre, og har kommentert at de er bedre enn hestene de har ridd på tilsvarende opplegg på Island. Det er gøy å høre når man har avlet frem hestene selv, det er viktig for oss å ha gode hester, forteller hun.

Oppfyller drømmer

Opplegget Therese har opparbeidet på Kommandørgården er unikt av sitt slag. Hun vet ikke om noen andre tilsvarende steder i Danmark.

- Det finnes noen feriesenter som samarbeider med staller som ligger i nærheten, men ikke hvor senteret og stallen har samme eier. Her kan man kombinere hotellferie med ridning, god mat og avslapping i bassengene våre både inne og ute, sier hun.

Og hva det er som lokker folk aller mest til å ta turen til Rømø for å ri på Kommandørgårdens islandshester?

- Veldig mange kommer hit fordi de drømmer om å ri på en strand. Det ønsket kan vi oppfylle, avslutter Therese.

Hest.no fikk være med på to av rideturene på stranden. Om disse sto til forventingene om å oppfylle en drøm, kan du lese mer om i del to av denne artikkelserien om stallen på Kommandørgården.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2017 på hest.no, og er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng