Bygde ut hotell med ridesenter
- I juli, når det er på det travleste, får jeg ikke tid til å ri selv, forteller Therese.
Hun har drevet Kommandørgården i 27 år, et feriekompleks med hotell, campingplass, spa, lekeland og ridesenter. Totalt har senteret rundt 120 hester, men slik har det ikke alltid vært.
- Jeg har vokst opp her på Rømø, og er andre generasjon i familien som driver hotellet. Hest er noe jeg alltid har vært interessert i, og har derfor hatt noen egne hester på stedet, sier hun.
Avler egne turhester
Fra tid til annen tok hun med seg noen av gjestene på ridetur, og det falt i smak. Øya Rømø er blant annet kjent for å ha nord-europas bredeste sandstrender, på det bredeste må du gå tre kilometer fra du kommer ut på stranden til du når vannet.
- Det var veldig populært, så for 15 år siden bestemte jeg meg for at vi også skulle satse på hest. Det begynte med at jeg hentet ti hopper fra Island som fikk føll. Siden har vi bygd opp flokken mye ved å avle selv, forteller hun.
Av de 120 hestene brukes rundt 80 som ridehester til turistene. Resten er avlshopper og unghester.
- Vi har også to avlshingster som vi bruker på hoppene våre. De er født her, og har et godt hode. For meg er det viktig at vi har sikre og fine hester, derfor er det også slik at de hoppene som er mest populære blant gjestene våre tas ut og brukes i avl. Det er jo slike hester vi ønsker flere av, sier Therese.
Går på utegang
Området til hestene ligger bare en liten gårtur fra hotellet, og like ved campingplassen. Bortsett fra avlshoppene og ungehestene står alle hestene her.
- Vi bruker løsdriftssystemet til den tyske produsenten HIT Active Stable. Det innebærer at de har et stort fôrbrett, liggeplasser og automatisk kraftfôrstasjon. Den sistnevnte har vi imidlertid hatt litt problemer med å få til å fungere, da hestene må gå med chip på seg som blir lest av maskinen og avgjør hvor mye kraftfôr hver enkelt skal få. Ettersom hestene ikke går med grimer har vi flettet chipen inn i manen, men den faller lett av. Og det blir dyrt å erstatte dem hele tiden, forteller hun.
Hestene er delt inn i to flokker, en for hoppene og en for vallakene. De to hingstene på gården har egne områder.
- Store deler av uteområdet har betong som underlag, som vi rengjør med maskiner. Men det er også områder med sand slik at man får en viss drenering. Problemet er bare at det lett kan bli litt sølete, så nå skal vi forsøke å legge en type drenerende matter under sanden, forklarer Therese.
Bor i en nasjonalpark
Store deler av året får hestene også gå på de store beitemarkene ned mot havet om kvelden og natten. Flokken har da utsikt over et område som står på UNESCO sin verdensarvliste, Vadehavet. Dette er det største ubrutte systemet av fjæresand og mudderflater i verden, og strekker seg helt fra sør i Danmark, langs kysten av Tyskland og ender i Nederland.
Området blir ofte kalt for verdens største internasjonale lufthavn, ettersom rundt 15 millioner trekkfugler stopper for å tanke opp her hvert år. Man kan også plukke spiselige stillhavsøsters like utenfor hestenes beite når sesongen tillater det. Hestene bryr seg imidlertid lite om det.
- Rømø er også del av en nasjonalpark, uten at det legger noen særlige begrensninger på hvor vi kan ri. På strendene er det stort sett fritt frem, mens vi må holde oss til de oppmerkede rideløypene i skogen. Men dem er det en god del av, forteller Therese.
På grensen til Tyskland
I størrelse er Rømø nesten to mil lang og seks til åtte kilometer bred, og ligger på vestkysten av Jylland. Nesten på grensen til Tyskland, men bare litt over en times kjøring fra Legoland.
- Vi har ikke så mange gjester fra Norge, noe som har litt å gjøre med at det er veldig vanskelig for oss å få til avtaler med de store fergeselskapene som seiler til Norge. Mange kjøper pakkeløsninger av dem med overnatting, men de bruker helst hoteller som ligger nord på Jylland, forteller hotelldirektøren.
De fleste som kommer til Rømø er danske eller tyske, og innbyggertallet mangedobles i feriene.
- Vi er rundt 700 fastboende her på Rømø, men det er 1400 feriehus. Bare på Kommandørgården har vi plass til 2000 gjester når vi regner med campingplassen, sier Therese.
Tar med seg hesten hjem
Stallen er imidlertid ikke bare åpen for hotellets gjester, bare 30 prosent av dem som rir bor på stedet.
- Det finnes tre steder på Rømø som driver med guidet turridning, hvor vi er de største. Vi har mange voksne gjester og mødre med barn som velger en av pakkeløsningene vi har med både opphold og rideferie. Man har også mulighet til å komme hit med sin egen hest og ri i området, en rekke tyskere benytter seg av det tilbudet, sier hun.
Therese har også hatt flere gjester som har vært så fornøyd med hestene de har ridd, at de rett og slett har kjøpt dem og tatt de med hjem.
- Blant dem har jeg også hatt kunder som har kommet tilbake for å kjøpe flere hester av oss, noen har tre-fire stykker herfra. Det er mange gjester som skryter av hestene våre, og har kommentert at de er bedre enn hestene de har ridd på tilsvarende opplegg på Island. Det er gøy å høre når man har avlet frem hestene selv, det er viktig for oss å ha gode hester, forteller hun.
Oppfyller drømmer
Opplegget Therese har opparbeidet på Kommandørgården er unikt av sitt slag. Hun vet ikke om noen andre tilsvarende steder i Danmark.
- Det finnes noen feriesenter som samarbeider med staller som ligger i nærheten, men ikke hvor senteret og stallen har samme eier. Her kan man kombinere hotellferie med ridning, god mat og avslapping i bassengene våre både inne og ute, sier hun.
Og hva det er som lokker folk aller mest til å ta turen til Rømø for å ri på Kommandørgårdens islandshester?
- Veldig mange kommer hit fordi de drømmer om å ri på en strand. Det ønsket kan vi oppfylle, avslutter Therese.
Hest.no fikk være med på to av rideturene på stranden. Om disse sto til forventingene om å oppfylle en drøm, kan du lese mer om i del to av denne artikkelserien om stallen på Kommandørgården.
Denne artikkelen ble første gang publisert i 2017 på hest.no, og er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.