Hest

50 år med rideleir

Noen er mer standhaftige enn andre. Peer Gynt Rideleir tar nå imot ivrige ryttere for 50. år på rad.

I åtte aktive uker i sommerferien er det 20 hester som stødig losjer både barn, unge og voksne trygt i Jotunheimens forgård: På Slangen Seter hos Anita Stebergløkken. I sommer åpner hun for 50. gang dørene for den populære rideleiren som har lokket hesteinteresserte mennesker i mange år.

Det hele startet med Bernt Håkon Andresen da han helt tilbake i 1968 begynte med Peer Gynt Rideleir i Gålå. Der holdt de til i tre år, før driften ble flyttet til Sulseter.

- Han fant ut at hvis dette skulle være et fortsettende tilbud måtte han finne sitt eget sted. På vei inn til Sikkilsdalen for å hente ei hoppe som hadde vært der på sommerbeite fant han Slangen Seter som da stod for salg. Stedet ble kjøpt, og Peer Gynt Rideleir ble flyttet hit sommeren 1974, og siden da har vi vært her, forteller Anita.

Bernt Håkon Andresen gikk bort i en alder av 69 år i 2014. Han var med å planlegge rideleiren det året, men fikk ikke fullført den. For Anita var det ikke spørsmål om hva hun skulle gjøre videre.

- Jeg vet at stedet og Peer Gynt Rideleir har gledet så mange at det var hel utenkelig å ikke drive det videre, sier Anita.

Det er de glade ansiktene, mestringen og alle opplevelsene som gis i løpet av sommeren som motiverer Anita til å fortsette.

Mange kommer igjen

I løpet av de 50 årene rideleiren har vært arrangert har det vært utallige mennesker innom, som har fått dyrke hesteinteressen. Igjennom åtte uker i skoleferien får deltakerne selv være med å prege ukene de er med på. Rideleiren har gjennom disse årene blitt så populær blant noen faste deltakere at det nå er avsatt en egen uke til dem som har vært med før.

- Flere av deltakerne og familiene som er med har blitt gode venner, og det er mange som kommer igjen og kommer igjen. De har vi de siste årene prøvd å samle dem i uke 28. Da har vi muligheten til å endre litt på programmet ettersom disse begynner å bli godt kjent hos oss, sier Anita, og opplever dette som veldig vellykket.

Ettersom disse deltakerne har vært med gjennom mange år er det nå flere av dem som er godt oppe i 20-årene. Allikevel er ferien på Slangen Seter et fast, tilbakevendende høydepunkt i løpet av året.

- Vi har også noen som kommer hit fordi moren, eller til og med bestemoren har hyggelige og gode opplevelser herifra, smiler Anita.

Hva er hemmeligheten?

På Slangen Seter er det ikke fast rideskoledrift gjennom året. Når sommeren kommer leier de inn et tyvetalls hester som fungerer i rideleiren gjennom sommeren. Dette tror Anita slår begge veier for driften av rideleiren.

- Vi har en ganske kort sesong på åtte uker, noe som gjør at verken vi eller hestene har tid til å bli trøtte og leie etter rideleiren. Vi passer på at hver uke er forskjellig, slik at både vi og hestene får variasjon. Samtidig merker vi at den største kundegruppen vår ligger hos dem som til vanlig går på rideskole i landet. Når stadig flere rideskoler også holder egne rideleirer blir det mer vanskelig for oss, sier Anita.

Og at rideleirvanene har endret seg stort i løpet av 50 år er det ikke tvil om.

- Dagens deltakere ønsker et program for hele dagen. I «gamle dager» kunne barna leke og aktivisere seg selv på fritiden. Nå ønskes det faste aktiviteter som skaper samhold i gruppa, forklarer Anita, før hun legger til:

- Samtidig er dagens deltakere mer interessert i å lære. De ønsker mer undervisning i ridning, hestekunnskap og hestehold. De ønsker å komme hjem med lærdom, sier arrangøren. 

Rideleir for alle

I løpet av årene med rideleir har Anita møtt mange fantastiske barn, ungdom og voksne som er glade og interesserte i hest. Igjennom en uke på rideleir ønsker Anita at deltakerne skal komme hjem med hygeglige minner, lærdom, kunnskap og en forståelse av hvordan det er å ha egen hest. I løpet av de årene hun har vært med å drifte Peer Gynt Rideleir har hun opplevd at folk har mange ulike grunner for å melde seg på rideleir. Anita ramser opp:

- Det er de som har lyst å lære mer om hest og hestehold, de som ønsker å skaffe seg egen hest, de som rir på rideskole til vanlig, men også de som ikke gjør det. De som er glade i hester og vil ha et ferieopphold, de som har ridd tidligere og vil i gang igjen. Også har du de som ønsker en dedikert ferieuke med sin egen hest, for det går også an, sier Anita, og legger til at de også får dem som ønsker å ri turer i nydelig norsk natur.

Gjennom uka får alle deltakere være med på ulike aktiviteter, både med og uten hest. Det er undervisning på ridebanen, det er ridetur, det er teori og selvsagt mye moro. Alle deltakerne får ansvar for stell og fôring av «sin» hest, og det innebærer både utstyrspuss og vasking av hest før den avsluttende aktiviteten.

- Vi ønsker at elevene skal få et innblikk i hvordan det er å ha ansvar for en hest den uka de er hos oss, sier Anita. 

Mange ulike hester

Ettersom det er mange ulike mennesker innom rideleiren i løpet av åtte uker, er det også viktig for Anita at de har tilgang på mange ulike hester. De innleide hestene skal være snille, enkle og greie, og rase er ikke viktig. Lett sprang og dressur skal de kunne fra før, og de skal også være greie på tur.

- Vi ønsker at hestene hos oss skal ha det bra, og at deltakerne på rideleiren får en forståelse for hvordan hestene har det best mulig. Vi er opptatt av at hestene er forskjellige individer, og dette formidler vi videre til deltakerne. Noen har gleden av å være mye ute, andre mer inne. Noen av hestene kjenner hverandre fra tidligere sesonger, mens andre går ikke så godt sammen, sier Anita og legger til at det er viktig at hest og rytter passer sammen.

Det er tross alt de to som skal være sammen hele uka, smiler hun.

De neste 50 år

Det er ikke mange som kan se tilbake på 50 års drift med rideleir. Men hva med de neste 50 årene?

- Det blir i hvert fall uten meg, ler Anita.

- Jeg tror ikke framtidens rideleirer kommer til å forandre seg så mye. Barn, ungdom og voksne har behov for ferie med aktiviteter, og de har behov for kontakt med dyr. Det er ikke alle som har muligheten til å ha egen hest eller å gå på rideskole. Disse har gleden av å delta på en ukes rideleir om sommeren. I tillegg er det stadig flere som skaffer seg egen hest, men som ønsker og trenger undervisning. Man blir aldri utlært når man holder på med ridning og hest, og en ukes ferie vil gi en god inspirasjonskilde til videre trening, sier hun.

Anita er nå travelt opptatt med forberedelsene til årets rideleir, og gleder seg til å ta imot ivrige, glade og forventningsfulle hestemennesker for en uke med gode opplevelser, 850 meter opp mot Jotunheimen.

- Rideleirukene er hektiske, men det er definitivt den morsomste delen av året. Det er hyggelig å tenke på hvor mange Peer Gynt Rideleir har gledet i gjennom 50 år, smiler hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng