50 år med rideleir
I åtte aktive uker i sommerferien er det 20 hester som stødig losjer både barn, unge og voksne trygt i Jotunheimens forgård: På Slangen Seter hos Anita Stebergløkken. I sommer åpner hun for 50. gang dørene for den populære rideleiren som har lokket hesteinteresserte mennesker i mange år.
Det hele startet med Bernt Håkon Andresen da han helt tilbake i 1968 begynte med Peer Gynt Rideleir i Gålå. Der holdt de til i tre år, før driften ble flyttet til Sulseter.
- Han fant ut at hvis dette skulle være et fortsettende tilbud måtte han finne sitt eget sted. På vei inn til Sikkilsdalen for å hente ei hoppe som hadde vært der på sommerbeite fant han Slangen Seter som da stod for salg. Stedet ble kjøpt, og Peer Gynt Rideleir ble flyttet hit sommeren 1974, og siden da har vi vært her, forteller Anita.
Bernt Håkon Andresen gikk bort i en alder av 69 år i 2014. Han var med å planlegge rideleiren det året, men fikk ikke fullført den. For Anita var det ikke spørsmål om hva hun skulle gjøre videre.
- Jeg vet at stedet og Peer Gynt Rideleir har gledet så mange at det var hel utenkelig å ikke drive det videre, sier Anita.
Det er de glade ansiktene, mestringen og alle opplevelsene som gis i løpet av sommeren som motiverer Anita til å fortsette.
Mange kommer igjen
I løpet av de 50 årene rideleiren har vært arrangert har det vært utallige mennesker innom, som har fått dyrke hesteinteressen. Igjennom åtte uker i skoleferien får deltakerne selv være med å prege ukene de er med på. Rideleiren har gjennom disse årene blitt så populær blant noen faste deltakere at det nå er avsatt en egen uke til dem som har vært med før.
- Flere av deltakerne og familiene som er med har blitt gode venner, og det er mange som kommer igjen og kommer igjen. De har vi de siste årene prøvd å samle dem i uke 28. Da har vi muligheten til å endre litt på programmet ettersom disse begynner å bli godt kjent hos oss, sier Anita, og opplever dette som veldig vellykket.
Ettersom disse deltakerne har vært med gjennom mange år er det nå flere av dem som er godt oppe i 20-årene. Allikevel er ferien på Slangen Seter et fast, tilbakevendende høydepunkt i løpet av året.
- Vi har også noen som kommer hit fordi moren, eller til og med bestemoren har hyggelige og gode opplevelser herifra, smiler Anita.
Hva er hemmeligheten?
På Slangen Seter er det ikke fast rideskoledrift gjennom året. Når sommeren kommer leier de inn et tyvetalls hester som fungerer i rideleiren gjennom sommeren. Dette tror Anita slår begge veier for driften av rideleiren.
- Vi har en ganske kort sesong på åtte uker, noe som gjør at verken vi eller hestene har tid til å bli trøtte og leie etter rideleiren. Vi passer på at hver uke er forskjellig, slik at både vi og hestene får variasjon. Samtidig merker vi at den største kundegruppen vår ligger hos dem som til vanlig går på rideskole i landet. Når stadig flere rideskoler også holder egne rideleirer blir det mer vanskelig for oss, sier Anita.
Og at rideleirvanene har endret seg stort i løpet av 50 år er det ikke tvil om.
- Dagens deltakere ønsker et program for hele dagen. I «gamle dager» kunne barna leke og aktivisere seg selv på fritiden. Nå ønskes det faste aktiviteter som skaper samhold i gruppa, forklarer Anita, før hun legger til:
- Samtidig er dagens deltakere mer interessert i å lære. De ønsker mer undervisning i ridning, hestekunnskap og hestehold. De ønsker å komme hjem med lærdom, sier arrangøren.
Rideleir for alle
I løpet av årene med rideleir har Anita møtt mange fantastiske barn, ungdom og voksne som er glade og interesserte i hest. Igjennom en uke på rideleir ønsker Anita at deltakerne skal komme hjem med hygeglige minner, lærdom, kunnskap og en forståelse av hvordan det er å ha egen hest. I løpet av de årene hun har vært med å drifte Peer Gynt Rideleir har hun opplevd at folk har mange ulike grunner for å melde seg på rideleir. Anita ramser opp:
- Det er de som har lyst å lære mer om hest og hestehold, de som ønsker å skaffe seg egen hest, de som rir på rideskole til vanlig, men også de som ikke gjør det. De som er glade i hester og vil ha et ferieopphold, de som har ridd tidligere og vil i gang igjen. Også har du de som ønsker en dedikert ferieuke med sin egen hest, for det går også an, sier Anita, og legger til at de også får dem som ønsker å ri turer i nydelig norsk natur.
Gjennom uka får alle deltakere være med på ulike aktiviteter, både med og uten hest. Det er undervisning på ridebanen, det er ridetur, det er teori og selvsagt mye moro. Alle deltakerne får ansvar for stell og fôring av «sin» hest, og det innebærer både utstyrspuss og vasking av hest før den avsluttende aktiviteten.
- Vi ønsker at elevene skal få et innblikk i hvordan det er å ha ansvar for en hest den uka de er hos oss, sier Anita.
Mange ulike hester
Ettersom det er mange ulike mennesker innom rideleiren i løpet av åtte uker, er det også viktig for Anita at de har tilgang på mange ulike hester. De innleide hestene skal være snille, enkle og greie, og rase er ikke viktig. Lett sprang og dressur skal de kunne fra før, og de skal også være greie på tur.
- Vi ønsker at hestene hos oss skal ha det bra, og at deltakerne på rideleiren får en forståelse for hvordan hestene har det best mulig. Vi er opptatt av at hestene er forskjellige individer, og dette formidler vi videre til deltakerne. Noen har gleden av å være mye ute, andre mer inne. Noen av hestene kjenner hverandre fra tidligere sesonger, mens andre går ikke så godt sammen, sier Anita og legger til at det er viktig at hest og rytter passer sammen.
Det er tross alt de to som skal være sammen hele uka, smiler hun.
De neste 50 år
Det er ikke mange som kan se tilbake på 50 års drift med rideleir. Men hva med de neste 50 årene?
- Det blir i hvert fall uten meg, ler Anita.
- Jeg tror ikke framtidens rideleirer kommer til å forandre seg så mye. Barn, ungdom og voksne har behov for ferie med aktiviteter, og de har behov for kontakt med dyr. Det er ikke alle som har muligheten til å ha egen hest eller å gå på rideskole. Disse har gleden av å delta på en ukes rideleir om sommeren. I tillegg er det stadig flere som skaffer seg egen hest, men som ønsker og trenger undervisning. Man blir aldri utlært når man holder på med ridning og hest, og en ukes ferie vil gi en god inspirasjonskilde til videre trening, sier hun.
Anita er nå travelt opptatt med forberedelsene til årets rideleir, og gleder seg til å ta imot ivrige, glade og forventningsfulle hestemennesker for en uke med gode opplevelser, 850 meter opp mot Jotunheimen.
- Rideleirukene er hektiske, men det er definitivt den morsomste delen av året. Det er hyggelig å tenke på hvor mange Peer Gynt Rideleir har gledet i gjennom 50 år, smiler hun.