Klarte ikke å sitte stille på et kontor
Navn: Aimée Holme Dammann
Yrke: Rideskolesjef
Bosted: Kristiansand
Arbeidsplass: Epona Ryttersenter
Mindre enn ti minutter utenfor Kristiansand sentrum finner vi "hestemekka" på Sørlandet. Vegg i vegg med Sørlandets Travpark ligger Epona Ryttersenter, et topp moderne ridesenter med plass til både privatoppstallører og rideskole. En av de som jobber her er rideskolesjefen Aimée, ei sprudlende dame fra Oslo.
Gode fasiliteter
Epona Ryttersenter ble bygd i 2005, og er privateid. På senteret er det plass til 50 hester på fast oppstalling, i tillegg til 60 bokser i gjestestallene. Nå har senteret 25 privatoppstallører, resten av hestene på senteret er rideskolehester.
Og det står ikke på fasiliteter på Epona Ryttersenter. De har to ridehaller, der den ene er 24 x 67 meter, og den minste er 20 x 40 meter. I tillegg er det to ridebaner utendørs, en på 4 mål og en mindre på 22 x 65 meter. På stedet har de også en innendørs skrittemaskin.
I rideskolen går det rundt 150 elever, der noen av elevene også er med på timer for den danske dressurtreneren Allan Skov, og sprangtrener Trond Clemmetsen, som begge kommer utenfra for å ha klubbtreninger.
- Sprangtimene for Trond Clemmetsen er en ny satsning, som er for de rideskolerytterene som tidligere har deltatt i satsningsgruppene, og vil komme litt lenger. Da må de også være med på en bakketime i tillegg, forklarer Aimée.
I rideskolen har de fem timer hver dag, fra mandag til torsdag. Tirsdag er den travleste dagen, med hele syv ridetimer. To av timene er doble timer, da går det timer parallelt i begge ridehallene. Og på Epona tilbyr de noe for alle. Du kan velge mellom nybegynnertimer, sprangtimer, dressurtimer og for de som er midt i mellom.
- Vi har ganske mange nybegynnertimer, samt trygg med hest, som er timer for de som er mellom seks og ni år. Vi har også en del voksne ryttere som har ridd fast i rideskolen i mange år. Den yngste rytteren vi har er seks år, mens den eldste er hele 80 år, sier rideskolesjefen.

Startet utdannelsen i England
For å få en jobb som rideskolesjef er det nødvendig med en ridelærerutdannelse, eller en trenerutdannelse. Det er også en fordel med lang fartstid med hest, for å bygge opp en bred kompetanse og relevant erfaring. Dette har Aimée tatt på alvor, og hun har både en bachelor i hest fra England, Ridelærer Trinn 1 fra Norsk Hestesenter og Trener 1 gjennom Norges Rytterforbund.
Det hele startet med en treårig bachelor i BSC Equine Studies på Writtle College i England, med fordypning i Sports Horse Performance. En fordypning i trening av hest, administrasjon av stall, økonomi, helse og sykdommer.
- Det gav meg mye å være i England. Jeg fikk en dypere teoretisk forståelse for hvorfor man gjør ting. Hvorfor man trener hestene på en spesiell måte, hvordan man drifter en stall. Vi fikk også grundig innføring i hvordan man tar vare på hesten og rideteori, forteller Oslojenta.
De hadde også et prosjekt der de skulle trene en hest i et halvt år. Da måtte de legge opp en plan for hesten, og hvilke mål de skulle oppnå i løpet av perioden. Underveis målte de også utviklingen.
- Det var veldig inspirerende med alle lærerene som hadde jobbet såpass lenge i bransjen, og satt med utrolig mye erfaring og kunnskap. England er jo også et veldig stort hesteland, og de har over mange år bygget opp mye kunnskap om hesten både generelt og i konkurranser, forteller Aimée.
Etter å ha avsluttet bacheloren i England, gikk turen videre til Norsk Hestesenter på Toten. Her fikk hun en grundigere innføring i undervisning og pedagogikk.
- I England lærte vi ikke så mye om undervisning, der var det mer om treningen av hesten. Derfor var det veldig gøy å kunne lære mer om dette på Starum, sier hun.

Liker ikke å sitte stille
Jobben som rideskolesjef på Epona fikk hun etter at hun var ferdig med utdannelsen. I 2015 flyttet hun til Kristiansand for å ta fatt på hestehverdagen.
Tre dager i uka underviser hun i rideskolen. Da starter dagen halv ett.
- Når jeg starter på jobb går jeg gjennom mailen, og legger opp timene som skal gå den dagen. Jeg setter opp hestene, og passer på at de blir balansert brukt. Jeg tar meg også en tur innom salrommet for å sjekke om noe må fikses, før jeg begynner å undervise klokken fire, forteller hun.
De andre dagene har hun varierte arbeidsoppgaver. Da rir hun rideskolehester, underviser privattimer, underviser lærlingene og gjør kontorarbeid. Klubben som holder til på Epona Ryttersenter, Sørlandsparken Rideklubb, arrangerer også mange store Lands- og Elitestevner, og da er Aimée også med og hjelper til der det trengs.
- Det går mye i skriving for dommer, tidtaking og hjelpe til med bygging av baner. Jeg gjør litt av alt, og så man kan egentlig kalle meg en potet, smiler Aimée. Hun legger til at hun også har ridd noen av skolehestene på stevner, for å utdanne og skolere de til rideskolerytterene.
En variert arbeidsdag er en av grunnene til at Aimée valgte å jobbe med hest. Hun har nemlig også prøvd seg på en kontorjobb der hun drev salg i et hesteutstyrsfirma, dette fant hun raskt ut at ble for stillesittende.
- Jeg har i grunn alltid visst at jeg ville jobbe med hest. Etterhvert begynte jeg å intressere meg mer og mer for å lære bort ridning til andre. Det å kunne bidra til å utvikle andre, og utvikle sporten. Jeg liker også å jobbe fysisk, aktivt og variert. En ren kontorjobb var nok ikke ment for meg, forteller hun engasjert.
Og Aimée trives godt i Sørlandsparken, dette er et sted hun ser for seg å være lenge.

"Aha"-opplevelsene gir mest
Når man jobber med hest må man i mange tilfeller være forberedt på å ha lange dager, med varierte arbeidstider. Slik er det også for rideskolesjefen på Epona.
- Man kan ikke alltid bare gå hjem, man må være villig til å stå på litt ekstra. Du skal sjekke at hestene har det bra, og noen ganger skjer det jo ting. Hester kan bli syke, eller det kan skje ulykker. En annen av utfordringene med dette yrket er å vite hvordan man skal håndere folk i ulike situasjoner, ikke alle kan undervises på samme måte, sier hun.
Egenskapene Aimée trekker frem som viktige er talmodighet, og at man må ha et ønske om å hjelpe andre. Samt evnen til å sette seg inn i andres situasjon og ståsted.
- Det er såklart en stor fordel å være flink til å ri selv, slik at man vet hvordan man skal utføre øvelsene selv, men det viktigste er å kunne formidle det videre til den som skal lære.
Hun drar frem at det å kunne dele gleden av hest med andre, både store og små, er noe av det beste med jobben i rideskolen.
- Det er en veldig variert arbeidsdag. Jeg får oppleve både rideskole og store arrangement, sprang- og dressurryttere, og de forskjellige trenerene som er innom. Det er også gøy å kunne være med på å utvikle stedet, og ikke minst se utviklingen hos elevene man har hatt over en lengre periode, sier hun.
- Når man ser "aha"-opplevelsene, og at det går opp ett lys hos eleven underveis i rideøkta, det er gøy! Det er vel det som gir mest tilbake, avslutter hun.
Denne artikkelen er del av en spalte som heter "Jobben min", som handler om ulike yrker innenfor hestebransjen. Flere artikler i serien kan du lese her.