Den populære australieren Will Rogers vil vise et fantastisk show med hestene sine. (Foto: Stefan Keturi)
Show og messer

Tidenes hestefest

Norwegian Horse Festival blir det største heste-eventet noensinne på norsk jord, når hestesporten møtes i Lillestrøm i februar.

Gjennom 13 år har Eirik Berentsen ledet Artic Equestrian Games, nå var det tid for en endring. Og endringen ble stor. Det vi fra før kjente som AEG, blir nå til Norwegian Horse Festival. Og arrangementet finner sted i Lillestrøm 20.-24. februar 2019.

Ett arrangement som har tatt inspirasjon fra store utenlandske arrangement, som blant annet hingsteutstillingen i Herning og Gøteborg Horse Show. Her blir det, i tillegg til konkurranser på høyt nivå, også ett messeområde en ikke har sett makan til på norsk jord. Her blir det hestefest!

- Takket være Bjørn Rune Gjelsten, som var initiativtaker og nå sponsor og medlem i organisasjonskomiteen, blir dette tidenes hestefest i Norge. I tillegg er FERD og Kristin Andresen også med på laget, og hun sørger for internasjonal dressur og rekrutteringsklasser. Med slike engasjerte sponsorer har vi fått en skikkelig start, uttaler arrangør Eirik Berentsen.

Stor arena

Området som skal brukes innendørs er på hele 36 000 m2. Dette skal romme to ridearenaer, tre oppvarmingsbaner, 450 hestebokser, 10 000m2 med messeområde, tibuner og V.I.P.-tribuner med restauranter. Det blir med andre ord det mest omfattende heste-eventet som har vært arrangert i Norge.

Den største banen blir på hele 33 x 86 meter, og blir den største innendørs konkurransebanen i landet. 

Over 100 utstillere får plass i messeområdet, der det vil bli tilbud på alt fra traktorer, store hestebiler, busser og stallinnredning, til rideklær og pussesaker for hesten. Det blir både norske utstillere, i tillegg til at de kommer fra det store utland for å tilby hesteutstyr.

- Det man tidligere posjonerte ut på ti dager, det har vi nå samlet på fire. Det blir mer kompakt. Det blir jo ett vesentlig mye større arrangement, vi har mye større plass å boltre oss på enn det vi hadde før. Med flere arenaer blir det alltid noe å se på, eller oppleve, i løpet av disse fire dagene, forteller arrangør Eirik Berentsen.

Det blir også en hall dedikert til barna. Her blir det laget til "Horseland", med aktiviteter til de minste. Det blir blant annet ridning og stell av ekte ponnier, og hobbyhorse-ridning på kjepphester. I tillegg blir det en minigård, hoppeslott, mekanisk hest, kino, aktivitetshjørne, sukkerspinn og popcorn. Noe for en hver smak.

Bredt spekter

Store deler av Europa blir representert når det går internasjonale sprang- og dressurklasser av stabelen i Lillestrøm. I løpet av helgen blir det arrangert tre World Ranking-klasser, og det blir kjempet om 1 300 000 kr i pengepremier. Helgen avrundes på søndag med en spektakulær Grand Prix-klasse.

- Ett så stort stevne er veldig positivt for norsk hestesport, da det skaper mye oppmerksomhet. Vi har avtaler både i innland og utland, så det blir heftig TV-dekning av arrangementet. På denne måten kan det også bidra til rekruttering, ved at flere får øynene opp for hestesporten, sier Eirik Berentsen.

Men det er ikke bare toppen av dressur- og sprangridning som kommer til Norwegian Horse Festival. Bredden av sporten skal også representeres. Noen av verdens fremste islandshestryttere skal konkurrere i gangartskonkurranser for islandshest, i tillegg til at det blir både Mounted Games og Voltige. 

Det blir også egne rideskoleklasser, junior- og ponnikonkurranser, og selvfølgelig er comeback-cupen til stede også i Lillestrøm. Cupen for de "rustne", voksne dressurrytterene.

For de som vil lære mer blir det clinics med toppryttere som Kyra Kyrklund, og i tillegg en demoleksjon i kjøring med Wenche Johannesen og Kjersti Wigen. En tradisjon som blir videreført fra AEG er også "Hest i næring"-konferansen. Dette blir regnet som årets mest lønnsomme og inspirerende møteplass for de som driver med næring i hestebransjen. 

Monty Roberts kommer til Norwegian Horse Festival (Foto: Clive Bennett)

Monty Roberts til Lillestrøm

"Mannen som lytter til hester" kommer til Norge for å videreføre sin kunnskap. Selv sier han at hans mål er å forlate denne verden som ett bedre sted å være - for både hester og mennesker. 

Gjennom de siste 30 årene har 83-åringen reist hele verden rundt, og vist sin unike metode "Join Up". Metoden går ut på at hesten selv velger deg som leder og partner når du viser at du forsår hestens språk. Dette er fjerde gangen han besøker Norge.

Legenden tilbrakte sine unge dager i villhestflokkene, og lærte seg språket til hestene. Dette språket har han gitt navnet "Equus". Da han senere ble invitert til Windsor Castle av Dronning Elizabeth, startet ett eventyr og en reise som handler om en eneste ting: å kommunisere med hester og mennesker. 

Billettene er ute nå!

Det er også endret billettkonsept. For å nå ut til flest mulig er det nå laget et system der man kan velge hva man har lyst til å se.

Det vil være mulighet for å kjøpe "Daypass" som gir adgang til hele messeområdet hele dagen, samt det som skjer på arenaen frem til klokken 12.00. Om du da har lyst til å se det som skjer på arenaen etter klokken 12.00, kan man velge å kjøpe billett for resten av dagen. 

Det er nå mulighet for å sikre seg en billett til Norwegian Horse Festival, der du kan være med å oppleve noe nytt, og unikt, i norsk ryttersport 20.-24. februar 2019.

Billetter kan du skaffe her.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng