Cowboy på heltid
Det som i sommer bare var et helt vanlig jorde et steinkast fra den nedlagte butikken på Løddesøl utenfor Arendal, har nå blitt innredet til en ekte cowboycamp med gjerder, stall og en rundpaddock. Fire hester tusler for tiden rundt på området.
- Vi flyttet hit i juli, og så kom hestene etter i august, forteller Hawk.
En av hestene som har gått på dette jordet er en flekkete ponni som i utgangspunktet var umulig å fange, og som var hovedfokus i en hel episode av serien Norske Rednecks som går på kanalen Max.
- Erik og Ann Sofie, som deltar i serien, ønsket at jeg skulle hjelpe dem. Først besøkte jeg ponnien hjemme hos dem på Kornsjø i Halden, deretter hadde jeg den i trening på Løddesøl, forteller han.

Dårlig tid
Hawk så nemlig raskt at dette ikke var problemer som ikke kunne trenes bort der og da. Problemet var bare at han da akkurat hadde flyttet til Løddesøl, og ikke hadde fått alt på plass. Blant annet manglet han rundpaddocken, en rund innhegning han bruker når han trener hester.
- Her fikk jeg kjempegod hjelp av Hurv maskin, som skaffa gjerder til rundpaddocken i full fart. Gjerdet er i metall, det må tåle en trøkk. Og det endte opp med at jeg fikk sponsa hele rundpaddocken, sier hestetreneren.
Produksjonen av TV-serien hadde imidlertid ikke tid til at Hawk skulle trene ponnien i en måned, ettersom de skulle lage oppfølging av hvordan det hadde gått.
- Jeg fikk bare to uker på meg, noe som i utgangspunktet var altfor lite. Men jeg tok utfordringen, og trente ponnien tre ganger om dagen før den reiste hjem igjen. Resultatet må jeg si jeg ble fornøyd med, mer kan jeg ikke si. For det er ennå ikke vist på TV, smiler Hawk.
Countryartist
31-åringen er selvutnevnt cowboy på heltid, men jobber ikke bare med hest. I helgene er han countryartist og har spillejobber både på bygdefester og festivaler.
- For min del er det en perfekt kombinasjon, fem dager hest og to dager musikk. Det eneste som er utfordrende med denne kombinasjonen er at det skjer jo at jeg skader meg når jeg trener hest. Heldigvis har jeg ikke skadet meg så alvorlig at jeg har måtte avlyse spillejobber, men det har skjedd at jeg har spilt gitar med en vond hånd og litt kuler her og der, sier han.
Det var for øvrig gjennom musikken at han kom i kontakt med produksjonen bak Norske rednecks.
- Til sesong to ble artisten Arly Karlsen spurt om å lage musikken, da utvidet han bandet og jeg ble med. Dermed møtte jeg en del av folkene i serien, og jeg vil ikke si de fremstår som så veldig mye mer harry enn dem jeg møter når jeg spiller på bydefester, sier Hawk.

Valgte hest fremfor skole
Selv fikk han tidlig harry-stempel. Allerede som niåring begynte Hawk å gå med cowboyhatt og boots, det var også på denne tiden han fikk øynene opp for hest.
- Jeg har vokst opp på gård med mange dyr, men det var først da søsteren min fikk seg hest at jeg fikk interesse for dem. Hun hadde litt problemer med denne ponnien, og jeg fikk en ide om at dette kunne jeg fikse, forteller han.
Hawk kunne ikke ri, men fikk forklart i grove trekk hvordan det skulle gjøres. Ponnien ble salt opp, og de to red ut i skogen. Han klarte å hanskes med problemene, og fikk seg en god kompis som han stadig dro på tur sammen med. Da kameratene kom i alderen hvor de ønsket seg moped, ønsket Hawk seg hest. Det fikk han.
- Det var en tidligere travhest som jeg red mye på. Da jeg var 16 år bestemte jeg meg for å jobbe istedenfor å gå på skole, og fikk jobb på et ridesenter i Kristiansand. Der hadde de noen hester som ikke fungerte så bra, og jeg fikk frie tøyler til å trene dem. Jeg testa ut en rekke teknikker og førte loggbok, sier Hawk.
Hjalp seg selv
Dette var før internett hadde slått helt gjennom, så Hawk oppsøkte biblioteket for å skaffe seg kunnskap. Han leste mye om Natural Horsemanship og andre treningsmetoder. Også om andre dyr enn hest.
- Den boka som har inspirert meg best er Skyt ikke hunden. Den handler om atferdspsykologi som kan brukes på alle dyr, også mennesker. Boken fikk meg til å tenke større. Jeg er opptatt av å forstå hvorfor hestene reagerer og oppfører som de gjør, derfor har jeg satt meg godt inn i hvordan hjernen deres fungerer, sier han.
Noen av metodene har Hawk også testet ut på seg selv.
- Jeg hadde en utfordrende oppvekst, og har slitt mye med angst. Det gikk så langt at jeg fikk diagnosen postraumatisk stressyndrom. Men ved hjelp av treningsmetoder har jeg klart å jobbe meg ut av det, og hadde for en stund siden en test som viste at jeg var symptomfri, sier han.

Alt kan løses
Fra Hawk var 16 til 18 år jobbet han på tre forskjellige ridesentere, og hjalp mange hester med problemer. Ryktene gikk, og etterhvert var det mange fortvilte hesteeiere som oppsøkte han for å få hjelp.
- I begynnelsen gjorde jeg det gratis, men så ble det så mange at jeg måtte begynne å ta betalt. Det absolutt vanligste problemet er at de ikke får hestene inn på henger, sier Hawk.
Han er også ofte borti at folk som har problemer med hestene sine ikke vil ha hjelp eller ikke innser at de må ha hjelp. Som regel klarer Hawk å løse de fleste problemer.
- Så lenge det ikke er snakk om sykdom på hesten, har jeg ennå ikke vært borti en hest som ikke kan fikses. Men har man en hest som er traumatisert, må gjerne eieren legge litt om på måten han eller hun gjør ting på og tenke nytt, forteller han.

Fikk to hester
På jorde på Løddesøl går to hester som er Hawk og samboeren Melissa sine, begge har de fått gratis og begge var problemhester. Tinkeren Ginnie sparket og angreip folk, mens apoloosaen Bandit var som navnet antyder en skikkelig banditt. Når vi går inn i innhegningen deres kommer de straks bort for å hilse på. Ginnie senker hodet for å bli klødd bak øret.
- Hun er skikkelig kosete. Vi har jobba en del med dem, spesielt Ginnie trengte en som forsto henne. Nå er de snille og greie og håndtere begge to. Vi fikk dem i desember i fjor, forteller Hawk.
I tillegg til egne hester har Hawk som regel en eller to hester i trening. Det mest vanlige er at de står hos han i en måned, før de reiser hjem til eieren sin igjen.
- En tredjedel av jobben er å lære opp eieren, noe som kanskje er det mest utfordrende i denne jobben. Men jeg liker å kunne hjelpe, løse problemer og gi både hest og eier en enklere hverdag.
Trives på TV
Å kombinere hestetreningen med TV-innspilling synes Hawk har vært en spennende erfaring, og han gleder seg til å se det endelige resultatet av problemhesten han hadde i trening for eierne som er med i Norske rednecks. Cowboyen på Løddesøl kunne gjerne tenkt seg å gjøre mer på skjermen.
- Det er flere ting på gang, men mer enn det kan jeg ikke si nå, avslutter Hawk med et smil.
Du kan se episoden Hawk Christensen medvirker i gratis på Dplay.no, søk opp Norske rednecks, sesong 3 og episode 20.