Gørans eventyrhest
Med seier i Olympiatravet, seier i kvalifiseringsheat i Elitloppet, tredjeplass i verdens tøffeste travløp Prix d’Amèrique, samt en NM-serier i bagasjen, for å nevne noe, står også VM i USA på agendaen til høsten. Lionel har (hittil) tjent over 13 millioner kroner. Vi har møtt en 31-åring som har opplevd en fantastisk reise med sin hest, som eier, trener og kusk.

Lionel
Den vakre, røde hingstens mamma, Aurora Sign, var en bra traver. Hun ble trent av Gørans far, Cato Antonsen, ved Momarken travbane. Da hoppa skulle pensjoners spurte Gøran om han kunne få henne med tanke på avl. Familievennen Kjell Arne ¨pip¨ Næss ble med på laget, og sammen valgte de den franske hesten Look de Star som far.
- Jeg tenkte; den har jo ikke kropp, sier Gøran Antonsen om sitt første inntrykk av føllet, som han selv tok imot for åtte år siden. Han hadde så lange bein at han ikke kom til for å få melk, for mora var ganske liten. Derfor måtte føllet flaskemates de første fem dagene, forteller Gøran.
Etterhvert som Lionel vokste til og Gøran begynte å trene han, viste hesten at han hadde kapasitet.
- Men Lionel var ingen ungheststjerne?
- For det første er Lionel er født i det som er Norges hittil tøffeste kull. (2010-årgangen inneholder bl.a Papagayo E og Viking Va Bene, red.anm). For det andre var han ikke ferdigutviklet psykisk. Han var ferdig fysisk, men jeg var bevisst på å ta det forsiktig.
- Hvilke egenskaper har Lionel?
- Alle en hest må ha for å komme til toppen. Farten, styrken, vinnerskalle, lungekapasitet og stor motor. Hesten blir ikke sliten! Det er viktig å forvalte egenskapene. Vi ønsket å gi han gode opplevelser, det er lett å kjøre dem i stykker om de får mange tøffe løp, forklarer den sympatiske treneren.

Gøran
Gøran begynte tidlig med trav. Med både mor og far i travsporten, kjørte han selv ponni fra han var fem (og helt fram til han var 16).
- Jeg vant mitt første ponniløp da jeg var ni, sier han, og legger til at alt handlet om hest og fotball i oppveksten. Jeg ble tatt ut på kretslaget som fotballspiller, men valgte likevel å gi meg med fotball da jeg var 16. I tidsklemma vant hesten.
Han forteller at den første hesten han virkelig fant tonen med var Korenka. En stor traver han kjørte da ha selv var bare åtte år.
– Jeg måtte stå i rockarden mens jeg kjørte!
- Man må ikke velge hest som yrke, selv om man vokser opp med hest, hvordan tenkte du rundt dette?
- Det var ikke gitt at jeg skulle bli travtrener. Jeg var mer opptatt av hesten enn av konkurransen. Hver morgen før skolen var jeg med pappa i stallen for å fòre og slippe ut. Det viktige var kosen, og det å være sammen med hestene.
Gøran tok utdannelse som agronom ved Tomb jordbruksskole, med tanke på å overta familiegården på Slitu. Men på Tomb finnes en stall, og der hadde Gøran plassert 7(!) travhester. Disse trente han, og kjørte løp som ungdomskusk…Og der et sted så ble det trav og ikke jordbruk. Han jobbet deretter et år på trenerestall i Sverige og et år i Frankrike, før han kom tilbake til en norsk stall, og senere gikk travtrenerskolen.
I dag er Gøran trener og kusk med rundt 30 hester i stallen, men han ønsker å kutte noe ned for å få mer tid med sin ett år gamle sønn.

Drama og eventyr
Lionel gjorde det bedre og bedre, men han hadde en lei tendens til å tråkke seg, ivrig som han var i trening. For å slippe vintersko med pigger, ble Lionel flyttet til Frankrike for vintertrening.
- Jeg besøkte han ofte og fikk gode rapporter. Da jeg ville prøve han i løp, endte det med 2.plass. Lionel så ut til å trives godt, og var helt konge i Frankrike. Han ble derfor værende når vinteren var over.
Gøran Antonsen medgir at det var vanskelig å sende bort stallens stjerne når han selv holdt på å bygge opp en trenerkarriere, men oppfattet at det var best for hesten. Hesten ble imidlertid flyttet i forbindelse med den franske dopingskandalen som ble avdekket i 2016. Vinneren av Oslo Grand Prix, samt Lionel, som begge var trent av den samme franske treneren, ble fratatt sine plasseringer i løpet. De testet positivt for kobolt, et grunnstoff mistenkt for å ha «bloddopingsegenskaper». Franskmannen er utestengt fra norsk og svensk travsport i mange år.
- Det var forferdelig, både det å bli beskyldt for å være med på det, og jeg ble spesielt sint da jeg fikk vite at kobolt er farlig for hesten, forteller Gøran.
Han opplevde å bli omringet av dagspresse og TV, som normalt sjelden skriver om trav. I det han hadde startet på sin egen bryllupsreise fikk han en mengde kameraer i ansiktet på båtkaia, og så seg selv på TV, da han raskt skulle få med seg fotballresultatene.
Lionel ble flyttet til den svenske treneren Daniel Redèns franske filial og har siden bare vokst og tatt steget inn blant de virkelig store. Som en revansje tok han en utrolig tredjeplass i Prix d’Amèrique i januar 2017. Dette er verdens tøffeste travløp og ingen norskfødt hest har noen gang gjort det bedre (de kvalifiserer sjelden til deltakelse).
- Hvordan føltes det å få tredjeplass i Pd’A?
- Det var veldig stort, det er det største jeg har opplevd på travbanen. Man tror ikke det er sant, det er helt vilt. Det er et eventyr.
I april 2017 vant Lionel det prestisjetunge Olympiatravet, bare uker etter at den gode vennen og medeieren Kjell Arne Næss døde av kreft. Stall Gøran Antonsen, som har egen facebook side, har senere engasjert seg i kampen mot kreft. De selger Lioneleffekter, der overskuddet går til kreftsaken.
En ny gigantisk triumf kom i år, da Lionel og Gøran Antonsen vant sitt kvalifiseringsheat i et av verdens tøffeste sprintløp, Elitloppet. Han ble nummer fem i finalen, og valgte å stå over Oslo Grand Prix som kommer kun to uker etter. Nå er Lionel klar for VM på Biri, lørdag 28. juli. Senere i år reiser hesten til USA, for å delta i VM på Yonkersbanen. Lionel bor nå i Daniel Redèns svenske stall, men i stallen hos Gøran Antonsen står Lionels lillebror…. Snipp, snapp, snute, eventyret er IKKE ute.
Lionels statistikk og starter kan du se HER!