Hest

Gjorde lidenskapentil levebrød

Alexandra Myhren blir provosert når hun hører folk si at det ikke går an å leve av hest.
Lille Goliat søker gjerne tilflukt under de lange beina til Fazzino når han trenger litt beskyttelse.

Syv hester tusler rolig rundt utenfor stallen på Løddesøl utenfor Arendal. Fjordingen Balder lirker ut de siste høystråene fra et stort nett, mens hingsten Amigo står og smådøser. To små shetlandsponnier tusler rundt beina på de fem andre hestene.

- Det å ha hestene i flokk like utenfor døra er som et realityshow. Hierarkiet i flokken har vist seg å være nokså dynamisk, og de to minste ponniene ser ut til å slippe lettere unna med ting enn de større, smiler Alexandra.

Utegangsstallen kan enkelt deles inn til bokser, og hestene ute har fortsatt et stort halvtak å gå under.

Drømmeplassen

For to år siden fikk hun og mannen Espen endelig tak i et småbruk, etter å nesten ha gitt opp drømmen. Alexandra har i mange år reist landet rundt og instruert elever i dressur, men ønsket å ha sitt eget sted slik at elevene heller kunne komme til henne.

- Vi ville bo i Arendalsområdet, men alle plassene vi så på var enten for dyre, for avsidesliggende eller så var de ikke egnet til det vi ønsket å drive med. Vi tapte også flere budrunder, før vi endelig fikk kjøpe dette. Jeg var ikke engang inne i huset før jeg sa at denne plassen skulle vi ha, forteller hun.

Nå kan Alexandra sitte ved frokostbordet og se på den lille flokken som leker på jordet. Ridebanen kom på plass etter bare noen måneder, og med god hjelp av sin mann, far og hans kamerater har det også blitt bygd en romslig stallbygning.

- Jeg har fått det akkurat som jeg vil ha det. Til vanlig går hestene ut og inn av stallen som de selv vil, men jeg kan enkelt stenge av og lage bokser dersom jeg har behov for det. For eksempel når det kommer kurshester på besøk, sier hun.

Startet tidlig

I andre etasje gjenstår det fortsatt litt arbeid, der skal det bli kursrom, kontor, toalett, treningsrom og noen få overnattingsplasser.

- I tillegg til å undervise dem som rir, ønsker jeg også å ha litt teoriundervisning. Det hadde også vært gøy å få til en hestekafé en søndag i måneden, hvor hestefolk i området kan samles og snakke hest. Mulighetene er mange, sier Alexandra.

32-åringen kjenner at hun nå er i ferd med å lande. Å bygge seg opp som rideinstruktør har tatt lang tid, men hesteinteressen kom tidlig.

- Det begynte vel egentlig med at mamma red på naboens travere, og etterhvert fikk vi vår egen hest. Det var en islandshest. Videre hadde vi en nordlandshest og en blanding av fjording og araber, og da jeg valgte hest fordypning og naturbruk på videregående tok jeg med meg en lippizaner på skolen, forteller hun.

Alexandra jobbet for flere dressurryttere rundt i Europa, her med hesten Apollo. (Arkivfoto: Ragnhild Ekornrud)

Praktikant i utlandet

Da skolegangen var unnagjort fortsatte Alexandra ferden ut i verden. Målet var å bli veterinær, men først ville hun ha et hesteår. Første stopp ble Danmark. Det ble aldri noe veterinærstudie.

- Der ble jeg i tre år, og jobbet blant annet for Bent Branderup som er en guru innen akademisk dressur. Det er en form for dressur som tar utgangspunkt i ridekunsten adelen og ridderne brukte i krig under rennesansen og barokken. I 2006 tok jeg ridderprøven, hvor man viser at man kan utdanne en hest opp til et visst nivå etter hans prisipper, forteller Alexandra.

Så gikk ferden videre til Sverige, der hun blant annet var innom et lippizanerstutteri og Tobbe Larsson som trener frihetsdressur. I 2007 tok Alexandra en mellomlanding i Norge.

- I den perioden fikk jeg etter hvert mer interesse for klassisk dressur som konkurransedressuren bygger på, og red en del for amerikanske Dave Thind som på den tiden holdt til i Haugesund. Deretter reiste jeg en kort periode til Portugal, før jeg dro til Tyskland og jobbet for David Wispelaere. Han er Grand Prix-rytter, og jeg synes han har en veldig fin tilnærming og respekt for hestene. Jeg var der i ett år, sier hun.

Er ikke like bastant

Alexandra har på mange måter erfart at hest betyr så mye for folk, at det vekker sterke følelser og meninger både når det gjelder trening og hestehold.

- Jo mer jeg lærer, jo mer innser jeg at jeg ikke kan. Jeg merker at nå som jeg har blitt litt eldre er ikke verden like svart hvit som den en gang var, jeg er ikke like bastant i meningene mine, forklarer Alexandra.

Selv om hun nå jobber etter den tyske treningsskalaen, er ikke den gamle kunnskapen glemt.

- Når jeg jobber med en hest kan verktøy jeg tidligere har gjemt langt nedi verktøyskuffen bli nyttige, og ofte er det en fordel å bruke ulike metoder og tilnærminger for ulike ekvipasjer, sier hun.

Viktige grunnprinsipper

Treningsskalaen mener hun har viktige grunnprinsipper, samtidig som det er viktig å huske at den er mer enn kjede enn trappetrinn.

- Et kjede er aldri sterkere enn det svakeste ledd, man blir aldri ferdig med å jobbe med takt og løsgjorthet uansett hvilket nivå man er på, forklarer hun.

Hvilke metoder Alexandra bruker for å jobbe med takt og løsgjorthet varierer.

- Jeg ser at det ofte kan bære nyttig å bruke de løsgjørende øvelsene som er mer anvendt i iberisk trening på stive varmblodshester. Videre kan man ikke ri en fremtung arbeidshest like mye frem som en varmblods i bedre balanse, forklarer hun.

Alexandra merker at hun ikke er like bastant i meningene sine lenger, men synes det er verdifullt med mange typer verktøy i verktøykassa.

En rød tråd

Men det er ikke lurt å vingle for mye mellom alle metodene som finnes.

- Det er nyttig med mange verktøy i verktøykassen, men man må samtidig ha en rød tråd og en helhetlig tanke gjennom hestens utdannelse. Man kan ikke bare plukke noen gullkorn her og der, det må settes inn i en helhetlig sammenheng, oppfordrer Alexandra.

Når det kommer til hestehold har Alexandra vært gjennom en rekke faser. Først skulle alle hestene hennes gå med sko, så barfot. De skulle stå på stall, så på utegang. Og så skulle de ikke ha dekken.

- Nå har jeg tidvis hestene i stall eller utegang, og hester som både er barfot og med sko. Noen av hestene trenger dekken på vinterstid mens andre liker seg best uten, alt etter hva som passer dem best. Jeg ser at horisonten er videre. For eksempel har jeg også innsett av vi har mye å lære av travfolket når det kommer til treningslære. Det er morsomt å se hvordan man forandrer seg, smiler hun.

Trenerutdanning i Tyskland

Alexandra har gitt undervisning hele tiden mens hun har drevet med hest, og i Tyskland fikk hun formalisert kunnskapene sine. På trenerutdanningen i Münster tok hun både trener C, B og A.

- Det var en omfattende og gøy utdanning, som baserer seg på det tyske treningssystemet. Vi skulle ri og undervise både i sprang og dressur, og hadde eksamen i teoretiske fag om hestehold og sykdommer, forteller hun.

Tilbake i Norge fikk hun først et engasjement som hestelærer på Tvedestrand og Åmli videregående skole, før hun for et par år siden fikk en fast 80 prosent stilling på samme sted.

- Jeg er kjempeheldig som har fått den jobben. Tidligere levde jeg kun av å undervise på egenhånd, nå har jeg en fast inntekt. Det er veldig hyggelig å få jobbe med ungdom som ønsker å jobbe med hest, jeg håper jeg kan gi dem et godt grunnlag, sier Alexandra.

Loftet på stallen mangler bare siste finpuss, her skal det bli kursrom og overnattingsmuligheter.

Kan hvis man vil

Mange av elevene hennes kan tenke seg et arbeidsliv med hest, og spesielt innen travsporten er det etterspørsel etter lærlinger. Men Alexandra hører stadig folk si at det ikke går an å leve av hest eller at det er en usikker yrkesvei.

- Det provoserer meg. Med det antall hester vi har i Norge i dag, trengs det mange årsverk rundt dyrene. Både til å stelle og trene dem, produsere fôr og utstyr. Hvis man vil og er flink til å jobbe, så går det, sier hun.

For Alexandra har fått det til. Men hun legger ikke skjul på at det ikke akkurat er noen åtte til fire jobb.

- Jeg prioriterer jobben som lærer, men underviser fortsatt en del. Mandager står jeg for eksempel til klokken ti om kvelden og underviser på rideskolen på Fevik. I helgene reiser jeg ofte rundt og har helgekurs, så man kan trygt si at timeplanen min er fullpakket. Fritiden går med til å trene og stelle mine egene hester, forteller hun.

Lærer stadig noe nytt

Selv om det blir hest nesten til alle døgnets tider, går hun ikke lei.

- Alle sier at jeg jobber altfor mye, men interessen min er så brennende at jeg nesten ikke legger merke til det. Selv om jeg har hatt helgekurs der jeg har undervist 12 timer om dagen i tre dager, kan jeg godt ringe noen på vei hjem og diskutere små og kanskje litt nerdete ting innen ridning, smiler Alexandra.

Om hun skulle valgt igjen, ville det fortsatt blitt et liv med hest.

- Noe av det som er mest inspirerende, er å kjenne på det at man aldri blir ferdig utlært. Selv om jeg har ridd mye gjør jeg stadig nye oppdagelser. Det er så gøy å kjenne på samarbeidet mellom deg selv og hesten, sier hun.

Gården på Løddesøl er et samarbeidsprosjekt med mannen Espen, som har stått for store deler av oppussingen. Han har hjemmekontor i bryggerhuset.

Roer ned

Samtidig er hest mye mer enn ridning.

- Bare det å gå rundt på jordet og plukke møkk er en slags terapi for sjelen. Hest er så altomfattende. På alle reisene mine har jeg møtt så utrolig mange, flotte mennesker, sier Alexandra.

Men nå skal reisevirksomheten trappes ned, og tiden brukes mest mulig på småbruket på Løddesøl.

- Jeg kjenner at nå skal jeg nyte denne plassen. Ikke jobbe så mye mindre, men nå vil jeg bruke tiden min her, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng