Stall Verdens Ende var ikke involvert i ulykken, men tar dommen til etterretning og ber nå elevene skrive under på et skjema som forteller at det innebærer en viss risiko å ri.
Hest

En avklaring på ansvar

Mange rideskoler fikk en tankevekker da Høyesterett nylig gjorde et ridesenter økonomisk ansvarlig etter at en rytter ble delvis uføretrygdet på grunn av et fall.

I mars kom dommen på saken til Runhild Tokerud som gikk hele veien opp i Høyesterett. Hun leide en skolehest for å ri på tur med datteren og en venninne, men falt av da hesten bukket på tur. Tvisten dreide seg om hun hadde akseptert risikoen for å falle av, og at det i så fall var hennes eget ansvar at hun ble skadet.

Les saken: Fikk gjennomslag i Høyesterett

Dommen fastslo at man burde forvente at en skolehest ikke har uvaner som bukking, rytteren var heller ikke gjort oppmerksom på at dette kunne skje før hun red ut på tur. Dermed må Gjensidige ta regningen. Deres advokat, Merete Anita Utgård, var skuffet over dommen.

- Ridesenterne blir pålagt et større ansvar enn vi trodde, og selv om det ikke er obligatorisk for dem med ansvarsforsikring blir det veldig viktig for dem å ha det nå, sier hun til hest.no.

Marit Delebekk har alltid vært opptatt av sikkerhet, men vil nå ta seg enda bedre tid til å snakke med elevene om dette. (Foto: Privat)

- Vil alltid være en viss risiko

For Marit Delebekk som driver Martis Rideskole i Skjeberg i Østfold, ble dommen en tankevekker.

- Min bror er advokat, så vi er nå i ferd med å lage et informasjonsskriv til våre elever som sier at det alltid vil være en viss risiko ved å sette seg på en hest. Men man kan ikke avskrive seg alt ansvar, så det er viktig å ha forsikringene i orden, sier hun.

Delebekk har ansvarsforsikring som dekker inntil 10 millioner kroner, i tillegg anbefaler hun at barna har egen ulykkesforsikring.

- Vi har alltid vært opptatt av sikkerhet, men vil nok ta oss enda bedre tid til å snakke om det og dyrs atferd med nye elever nå. Det er også viktig å ha gode rutiner for å sjekke at elevene har kontroll på hestene sine, derfor gjør vi alltid flere stopptester i begynnelsen av hver time, sier Delebekk.

Levende dyr

Men selv med all verdens forhåndsregler kan hun ikke garantere at det ikke skjer noe.

- Det er dyr vi jobber med, det skjer uforutsette ting. Man kan ikke ha full kontroll på et dyr i enhver situasjon. Det vil alltid være en viss risiko, noe elevene må bli forklart og være inneforstått med, sier hun.

Monica Larsen driver Stall Verdens Ende i Vestfold. Også hun har et skjema elevene må skrive under på.

- Selvfølgelig skal det være trygt å drive med hest, men det må ikke være så trygt at det blir kjedelig. Da vil nok mange elever heller låne privathester, og ri utenfor de trygge rammene vi skaper. Jobben vår er å ha hester som passer nivået eleven er på, og passe på at de ikke får større utfordringer enn de kan håndtere, sier hun.

Anbefaler sertifisering

Stall Verdens Ende var det første ridesenteret som ble godkjent etter Bransjestandard hest, i dag er det 39 bedrifter som har godkjenningen.

- Ett av kravene er at bedriften skal ha ansvarsforsikring. Jeg mener det er viktigere enn noen gang å ha en sertifisering, også fordi kunden skal vite at man har kvalifisert personell og har alt på stell. Jeg hadde aldri fått kunder her ytterst i havgapet om jeg ikke hadde drevet ordenlig, sier Larsen som har drevet ridesenteret i 23 år.

- Så langt har vi, bank i bordet, hatt veldig få fall. Det er viktig at vi ivaretar vår del av ansvaret, og tilbyr trygge hester, sier hun.

Må ha stødige hester

Etter dommen sendte Norges Rytterforbund (NRYF) ut en pressemelding med deres syn på saken. Hallgeir Oftedal, som er styremedlem i NRYF, oppfordrer rideskolene til å sjekke forsikringene sine. I tillegg er det viktigere enn noen gang å ha trygge skolehester.

- Alle rideskoler har hester som har en psyke som tåler påkjenninger av mye bruk, ulike ryttere med ulik erfaring og som har et lynne som medfører en stor grad av trygghet og sikkerhet for alle, sier han.

Oftedal mener også at det er viktig at spesielt folk som leier en skolehest for å ri på tur gjøres kjent med hvordan hesten kan oppføre seg.

- Rideskolen må også være sikre på at rytteren besitter de egenskaper som er nødvendig for å ri den aktuelle hesten. Når alt dette er klarlagt på forhånd, unngås det situasjoner som den Høyesterett har behandlet, sier han.

Fikk en avklaring

Irene Grøndal er ansatt hos Tanum rideskole i Bærum, hvor de har rundt 240 elever i uka. De er i ferd med å gå gjennom forsikringene sine.

- Vi må se om dekningen er bra nok, eller om vi må tegne en utvidet ulykkesforsikring, sier hun.

Grøndal synes det er fint at dommen kom, og at den ga en avklaring på hvem som har ansvar.

- Nå har ikke vi hatt ulykker som kan sammenlignes med dette. Men selv om vi gjør alt vi kan for å unngå slike hendelser, er risikoen fortsatt der. Derfor er det viktigere enn noen gang å vurdere kompetansen til rytteren og hesten, og være nøye på sikkerhet for å hindre at noe skjer. Vi gjør i alle fall det vi kan for å unngå det, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng