Hest

Den ene som ikke ville

Musikken, lyset, de løse hestene og rytteren som står på ryggene deres. Magisk. Hvordan er dette mulig? Men selv Lorenzo har ikke full kontroll til enhver tid.

Han lever av hest, han lever av å kommunisere med dem og han lever av å vise dem frem på store arrangementer. Vi snakker selvfølgelig om den flyvende franskmannen, Lorenzo. I flere tiår har han fått publikum til å måpe når han får sine hvite og svarte hester til å løpe i symmetriske formasjoner, ofte helt løse.

Og  stort sett finner man Lorenzo selv balanserende på ryggen til to hester, mens de galopperer, hopper hinder og gjerne har en flokk løse hester både foran, bak og på siden. Som selvfølgelig sorterer seg fint etter farge, og går akkurat der deres store mester har plassert dem.

Lorenzo har nå passert 40 år, og hadde sin første opptreden allerede som åtteåring. I sin ungdom drev han mye med triksridning, der man hopper av og på, rundt og av og til under hesten mens den galopperer, før han i 1995 spesialiserte seg på å hoppe hinder mens han sto ungarsk post.

Under årets vinterturné gjorde Lorenzo et stopp i Herning. Den årlige hingstekåringen til Dansk Varmblod samler mange titalls tusen hestefolk, og et av høydepunktene er det store gallashowet som går fredag og lørdag kveld. Lorenzo har deltatt på dette tidligere, og skulle i år få runde av det tre timer lange showet.

Lyset dempes, fire tømmerstokker plasseres i en firkant midt på banen, og inn kommer Lorenzo. Spotlysene og musikken setter stemningen der han galopperer rundt på sine to hvite hester, med fire svarte hester løpende løs bak eller på siden. De spretter lekent over tømmerstokkene, side og side, som om det var det minste problem i verden.

Men dette er bare begynnelsen. Lorenzo får tømmene til to nye, hvite hester, som han plasserer foran de to han allerede står på. Nå kontrollerer han et firspann. Igjen spretter han lekent over tømmerstokkene, med de svarte hestene på slep.

Så parkeres to av dem. De venter tålmodig mens Lorenzo viser frem neste triks – de to fremste hestene i spannet hopper over en tømmerstokk mens de to bak hopper ut fra en annen side av firkanten. Lorenzo har full kontroll.

Gåsehuden har allerede meldt seg når neste flokk med løse hester kommer inn. De er hvite. Lorenzo har nå gitt fra seg de fremste hestene i spannet sitt, og får de nå åtte løse hestene til å gå på rekke og rad vedsidenav dem han selv står på. De galopperer rundt på banen, og hopper etterhvert over stokkene de også.

Og bare for å vise hvor god kontroll han har på hestene sine, får han dem til å bråstoppe etter å ha hoppet inn i firkanten. Enhver som har forsøkt å ri en eller kontrollere en hest skjønner at dette er tilnærmet umulig å få til.

Så er det på tide å hylle Danmark. De løse hestene steller seg pent med forbeina opp på kassene som har erstattet den ene stokken, og Lornzo smetter over på ryggen til to løse hester. Det ser fantastisk lett ut, der han galopperer rundt banen i full fart med et fransk flagg i den ene hånden, og et dansk i den andre.

Han legger heldigvis fra seg flaggene før han gjør neste stunt, som hadde vært umulig å få til om han hadde styrt hestene med tøyler. Denne gangen er det nemlig han selv som skal hoppe. Hestene galopperer lydig under to høye hinderstøtter, mens Lorenzo tar sats og hopper over bommen. Han lander fjellstøtt på de to hesteryggene.

Så er tiden inne for The grand finale. Som publikum er det vanskelig å forstå at det går an å toppe alt han allerede har gjort, men for Lorenzo er tydeligvis ingenting umulig. 11 løse hester, seks hvite og fem svarte. De er i ferd med å stille seg opp. Men det er en som ikke er helt med på leken, som heller begynner å viser seg frem ved å løpe rundt alle hestene som nå står pent, oppstilt på rekke.

Hvordan løser Lorenzo dette? Flyten av spektakulære triks og applaus stopper litt opp, men musikken fortsetter å spille. Lavmælt gir Lorenzo den hvite hoppa beskjed om å stille seg på plass, men like før hun kommer til plassen sin tar hun like godt en runde til. Hoppa går ikke helt løs, den har taugrime, så det er tydelig at franskmannen visste denne hesten var i stand til å være litt trøbbel.

Lorenzo setter seg ned på kne på hestene sine, demper energien. Roer det hele ned. Her vil det helt klart ikke fungere å stresse. Lille trøbbel fortsetter å bevege seg rundt de andre hestene, som nå begynner å bli irritert på sin artsfrende som ikke hører på sjefen. Flere glefser etter henne, og sier at det er nok.

Etter et par minutter ber Lorenzo om hjelp, og en av assistentene kommer løpende inn og fester et leietau på den løpske hesten. Vi tenker at nå får hun ikke lov til å være med mer, men neida. Lorenzo tar imot leietauet, og plasserer hoppa vedsidenav dem han selv står på.

Så er de i gang. Den store flokken med løse hester sorterer seg i farger, hopper hinder og gjennomfører resten av nummeret etter det man får tro er planen. Det oser av harmoni og samarbeidsvillige hester. De lager en vifte, og nå er lille trøbbel løs igjen. Men hun oppfører seg eksemplarisk og holder sin plass i rekken.

Lorenzo hopper til slutt ned på bakken og viser at han kontrollerer flokken sin vel så godt derfra som på hesteryggen. Når musikken Somewhere over the rainbow avslutter nummeret har gåsehuden gått over til klump i halsen.

Og bare for å understreke hvor god kontroll han har. Som siste avslutning på showet kommer alle rytterne som har deltatt på gallaen inn og går en runde rundt banen mens de vinker til publikum. Uten hest. Men Lorenzo kommer selvfølgelig ikke alene. Han går, riktignok, men bak han følger ti lydige, løse hester. Side om side på en pen rekke.

Prøv den som kan.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng