Hest

Hestepassernesstore stevnedag

Til vanlig står de på sidelinjen når hestene de kjenner så godt starter, men midt mellom de store sprangklassene under SA Derby ble det ryddet plass til en klasse der hestepasserne kjempet om premiene.
Før klassen er det hektisk aktivitet på oppvarmingsbanen.

- Det er de som steller med hestene, og de har et stort hjerte for dem. Uten hestepasserne hadde ikke vi ryttere kommet langt, det er de som legger hele grunnlaget, sier Belinda Martin.

Hun driver Penbritte Equestrian Centre, er aktiv sprangrytter og har med seg flere hester til start på dette stevnet. Men denne klassen må hun se fra sidelinjen.

- Det er flott sjanse for hestepasserne til å komme ut og ri, sier hun.

En månedslønn og TV i premie

Hinderne er senket noen hakk, og det er satt opp en joker. Denne klassen går nemlig på tid, med ekstrapoeng for å hoppe jokeren feilfritt. Og det er verd å kjempe. Vinneren får en Samsung 32 tommer flatskjerm og 3000 rand, en sum som er rett over en gjennomsnitts månedslønn for en hestepasser i Sør-Afrika.

Det er hektisk aktivitet på oppvarmingsbanen, Belinda Martin følger ekstra godt med når første rytter rir inn på den store arenaen. Bafaan Ndhlovu har jobbet for henne så lenge hun kan huske.

- Hun er som en søster for meg, sier Bafaan Ndhlovu.

Hesten har rir er frisk, og det går fort. Men det blir noen riv på veien, og når de forsøker seg på jokeren ryker den i bakken. Det blir neppe seier, men Bafaan ser fornøyd ut. Belinda gir han en kjapp tilbakemelding på afrikansk. Det er stort sett det det går i.

- Bafaan snakker også engelsk, smiler Belinda.

- Men vi har nærmest vokst opp sammen, så da har det bare blitt slik, sier hun.

Fornøyd med hesten

Bafaan bekrefter det. Han begynte som hestepasser for Belinda allerede som 13-åring, da hadde hun to ponnier. De red en hver, hoppet og reiste på stevner. Bufaan hjalp til både før og etter skolen.

- Nå har jeg vært der i 22 år, og stedet har gått fra å ha to ponnier til at det nå står 68 hester der. Min jobb er å ri inn og trene unghester på formiddagen og instruere på ettermiddagen, forteller han.

Det blir også en del stevner i helgene. Som regel rir Bafaan da klasser opp til 1,10 meter med hestene han utdanner, og han hjelper elevene sine. Hesten han red denne dagen kjøpte Belinda forøvrig inn til akkurat denne klassen.

- Vi har bare hatt han i et par uker. Jeg er fornøyd med runden vår, selv om han var litt frisk. En ting jeg har lært er at når noe ikke går som jeg forventer, er det alltid rytterens feil. Derfor blir jeg aldri sint på hesten, det er bare ikke riktig. Vi fikk 12 feil i dag, sier han.

En dyr sport

Etter at nærmere 20 startende har ridd banen med jubelrop fra publikum, er det klart at det er Shepard Zira som går av med seieren. Men alle får premie og en liten oppmerksomhet for innsatsen. De er det Nicola Sime-Riley som deler ut, en av Sør-Afrikas beste sprangryttere. Det er hun som har tatt initiativ til klassen både gjennom å sponse og skaffe sponsorer.

- Tidligere hadde de en klasse for hestepassere under SA Derby, men den forsvant. Vi ville gjerne ha noe lignende tilbake, og fikk Development Derby inn på programmet i år, forteller hun.

Nicola legger ikke skjul på at det er en kostbar sport hun holder på med.

- Det er veldig dyrt, så det er et privilegium å kunne gjøre det. Men vi må ikke glemme at det er mange som brenner for hest uten å ha denne muligheten, sier hun.

Nicola Sime-Riley sponser flere ryttere slik at de skal ha mulighet til å ri stevner.

Populært gode

På mindre stevner sponser hun stadig ryttere og hestepassere som egentlig ikke har mulighet til konkurrere.

- Da ordner vi med hest og betaler startsavgiften, så alt de trenger å gjøre er å møte opp og ri, forklarer Nicola.

En av fordelene, spesielt med å tilby sine ansatte slike avtaler, er at hun får en mer stabil stab. På stallen til Nicola er det 19 ansatte.

- Av dem er det tre som rir, og mange av dem er veldig flinke. Flere arbeidsgivere har en slik ordning, han som vant klassen i dag rir for eksempel klasser opp til 1,30 meter på mindre stevner, sier hun.

Shepard Zira vant utviklingsklassen under SA Derby 2017.

Prioriterer å sponse

Å sponse hestepassere slik at de kan ri stevner er noe Nicola kommer til å fortsette å gjøre.

- For min del kommer det fra hjertet, jeg brenner for dette, sier hun.

Og til tross for at hun har vunnet mange av de største klassene i Sør-Afrika, har hun så langt ikke reist ut av landet for å ri internasjonalt.

- Det blir for dyrt. Da prioriterer jeg heller å bli hjemme slik at jeg har mulighet til å fortsette med å sponse ryttere som trenger det på stevner, avslutter hun.

Du finner alle artiklene og bloggene fra vår reportasjetur til Sør-Afrika på denne samlesiden.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng